PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d3000 seria zdjęć pomocy :(

madzioraxd
19-01-2013, 22:34
Od niedawna mam nikona d3000 i powoli zaczynam go rozgryzać, problem tkwi w tym że potrzebuję dowiedzieć się jak dobrze ustawić serię zdjęć, żebym mogła bez problemów robić ją w pokoju przy świetle i dziennym i sztucznym bardzo ruchliwemu dziecku :-D. Do tego jak ustawić serię zdjęć to już doszłam jednak będąc w trybie manualnym w którym (chyba) jako jedynym mogę ją ustawić zdjęcia wychodzą dokładnie czarne, zero obrazu. Jeśli robie zdjęcie np. lampie, to widać tylko przebłysk żarówki a dookoła ciemność.. czy może mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak to dobrze ustawić?

bogdi64
19-01-2013, 22:36
program sport ...

madzioraxd
19-01-2013, 22:43
w programie sport nie moge ustawić dobrej ostrości, czytałam na tym forum że muszę ustawić AF-C a tu juz takiej nie mam przy czym cały czas mi miga ze obiekt jest za ciemny..

bogdi64
19-01-2013, 22:53
instrukcja obsługi i program sport
program sport przełącza zapis na zdjęcia seryjne i ustawienia AF na AF-C (oczywiście jeśli dobrze pamiętam)

GonzoG
19-01-2013, 22:54
Jak ustawić AF-C -> patrz instrukcja, str. 41

Zdjęcia są ciemne -> a co odpowiada za jasność zdjęcia ??

madzioraxd
19-01-2013, 23:02
mam chyba inną instrukcję ;) ale ja wiem jak ustawić AF-C tyle że w programie sport nie mogę. mogę tylko AF-A i MF, a jak ustawie do tego serie to nie robi tych 'instukcjowych' 3 zdjęć na sekundę, są zaszumione i rozmazane a chciałabym uzyskać bardziej efekt zamrożenia..

woit
19-01-2013, 23:02
Witam!

Pomieszczenie+zdjęcia w serii=mało możliwe.
A dlaczego? Bo są zbyt długie czasy naświetlania. Dodatkowym utrudnieniem wykonania ostrego zdjęcia jest ruchliwe dziecko. Jedyne co Cię ratuje to, albo jasny obiektyw i wysokie iso i zapalone wszystko co masz w pokoju, albo użycie lampy błyskowej i polowanie na moment przestoju dziecka

madzioraxd
19-01-2013, 23:04
czytałam jeszcze w innym wątku że powinnam ustawić pole ostrości 3D, tak ma być.. ?

GonzoG
19-01-2013, 23:06
czytałam jeszcze w innym wątku że powinnam ustawić pole ostrości 3D, tak ma być.. ?

Zrób jedno zdjęcie w takich warunkach jak chcesz robić serią i podaj tu parametry ekspozycji.

Nie ważne co ustawisz i tak nic nie osiągniesz tego co chcesz, bo przede wszystkim nie masz wystarczającej wiedzy aby móc swobodnie posługiwać się lustrzanką w innym trybie niż zielony.

madzioraxd
19-01-2013, 23:07
@Woit dziękuje bardzo! na taką odpowiedź czekałam :) czyli chyba zostało mi polowanie bo zakup obiektywu jak na razie nie wchodzi w grę, cóż. Dziękuje jeszcze raz tak czy inaczej :)

zgera
19-01-2013, 23:09
Aby zrobić zdjęcie dziecka w ruchu musi być krótki czas naświetlania, w przeciwnym razie zdjęcia będą rozmazane.
Aby to osiągnąć w pomieszczeniu o słabym oświetleniu potrzebny jest jasny obiektyw, wysokie ISO.
Podejrzewam że używasz kita, jeśli tak to ciemne szkło i do wnętrz średnio się nadaje, do zdjęć w ruchu nijak.
Pewnych rzeczy nie przeskoczysz, do zdjęć potrzebne jest światło, jeśli go brak, lub jest słabe to tylko zdjęcia stateczne, z ręki lub statywu.
Tryb M sobie odpuść, to opcja dla bardziej zaawansowanych.

GonzoG
19-01-2013, 23:10
czyli chyba zostało mi polowanie bo zakup obiektywu jak na razie nie wchodzi w grę
Obiektyw też Ci wiele nie da, szczególnie, że przy takim obiektywie będziesz marudzić na nie ostre zdjęcia -> ze względu na głębię ostrości.

madzioraxd
19-01-2013, 23:12
Zrób jedno zdjęcie w takich warunkach jak chcesz robić serią i podaj tu parametry ekspozycji.

Nie ważne co ustawisz i tak nic nie osiągniesz tego co chcesz, bo przede wszystkim nie masz wystarczającej wiedzy aby móc swobodnie posługiwać się lustrzanką w innym trybie niż zielony.

kupiłam ją dokładnie tydzień temu więc cudów się nie można spodziewać, a piszę tutaj ponieważ chcę wyjść poza 'zielony' tryb bo wiem bardzo dobrze że posiadanie lustrzanki i robienie zdjęć na automacie mija się z celem ;)

bogdi64
19-01-2013, 23:16
Masz na pewno dobrą instrukcję, którą trzeba przeczytać całą i to dokładnie, a nie tylko interesujące rozdziały.
Aby sfotografować szybko poruszające się obiekty, trzeba ustawić krótki czas naświetlania, często kosztem wyższego iso i mniejszego f, to właśnie robi program sport, niestety w pomieszczeniu masz zbyt mało światła aby "zamrozić" ruch, rozwiązaniem jest przejście na całkowity manual, ale aby to dobrze zrozumieć trzeba bardzo dokładnie przeczytać całą instrukcję obsługi, albo dać komuś do przeczytania, aby to tobie wytłumaczył.
Można oczywiście użyć zewnętrznej lampy błyskowej.

madzioraxd
19-01-2013, 23:19
Podejrzewam że używasz kita
bardzo dobrze podejrzewasz..

no cóż muszę jeszcze raz przestudiować tą okropną instrukcję, albo pogodzić się z faktem że jednak mam troszkę za słaby 'sprzęt' . dziękuje Wam raz jeszcze za pomoc :)

GonzoG
19-01-2013, 23:22

no cóż muszę jeszcze raz przestudiować tą okropną instrukcję, albo pogodzić się z faktem że jednak mam troszkę za słaby 'sprzęt' . dziękuje Wam raz jeszcze za pomoc :)

Taki, który Ci pozwoli zrobić co chcesz, to kosztuje... kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt razy więcej niż ten co masz...

Jeśli chcesz wyjść poza zielony to zacznij od książek o podstawach fotografii, a nie pytania się co zrobić, bo to nie wiele Ci da.
Bez poznania zasad działania sprzętu nie ruszysz z miejsca.

bogdi64
19-01-2013, 23:25

nie ma "słabego sprzętu" :) - jest tylko brak jego umiejętnego wykorzystywania, a przede wszystkim brak jego znajomości :) - może czas z nim się zaprzyjaźnić i poznać bliżej :)

pokora
20-01-2013, 00:22
Jeśli chodzi o d3000 podciągnij iso do 800 (szumy do przyjęcia) wejdź na program "P" ostrość 3D i spokojnie wystarczy +sem będzie naładowana bateria i uruchomiona lampa, przy ruchliwym brzdącu da rade.