Zobacz pełną wersję : Zdjęcia przeszklonego biura z panoramowaniem okolicy !?
Kolega poprosił mnie o zrobienie kilku zdjęć biura, na co przystałem nie dopytując o szczegóły. Biuro to biuro, interesuje mnie fotografia architektury / w tym również wnętrz /, więc pomyślałem nie ma sprawy.
Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że biuro to znajduje się na 14 piętrze przeszklonego wieżowca. Każdy pokój ma co najmniej jedną przeszkloną ścianę a mój kolega chce mieć oprócz zdjęcia wnętrza również panoramę z widokiem na okoliczne i dalej położone budynki.
Wnętrza są dobrze oświetlone, oprócz korytarza i kącika barowo-kuchennego oraz biura "Prezesa".
Do dyspozycji:
- D5100, D7000 jako opcja Canon Mark II D5
- nikkor 35 f/1.8 // Canon EF 16-35 f/2.8 L II USM
- nikkor 50 f/1.8 // Canon EF 50 f/1.4 USM
- tamron 17-50 f/2.8
- SB800
- Quantuum PT200 2 szt
- Softbox oktagonalny 95 cm 2 szt
Wolałbym wykorzystywać światło zastane, tylko gdy na zewnątrz będzie słoneczna pogoda a pokoje są od wschodu, południa i zachodu to z pewnością ciężko będzie uzyskać jednolite naświetlenie. Może z założenia posiłkować się dodatkowym oświetleniem?
Przy odblaskach na szybach dobrze będzie chyba wykorzystać polaroid?
Teoretycznie mógłbym powiedzieć, że to trochę mnie przerosło ale.. dlaczego nie wziąć byka za rogi!?
Liczę na Wasze sugestie odnośnie dodatkowego sprzętu który mógłbym dokupić do mojego sprzętu.
Średnia szerokość pomieszczeń /od ściany do okna/ to 4 - 6 m, długości to 8 - 10 m - i tu trochę obawiam się słabości moich lamp!
Czy istnieje logiczne uzasadnienie dla użycia Fisheye - nie ukrywam, że podobają mi się mądre zastosowania tego obiektywu!
Koniecznie jakiś UWA do wnętrz - bardzo się przydaje. Fish też może się przydać jak umiesz wykorzystać pokręconą perspektywę. Ogólnie nastawiłbym się na światło zastane + statyw - jeśli brakuje dynamiki zawsze można skleić 2 - 3 zdjęcia w jedno.
polaroid - to aparat do zdjęć "natychmiastowych", tobie chyba chodziło o filtr POLARYZACYJNY
polaroid - to aparat do zdjęć "natychmiastowych", tobie chyba chodziło o filtr POLARYZACYJNY
W rzeczy samej o filtr!
Koniecznie jakiś UWA do wnętrz - bardzo się przydaje.
Czy jest sens do A-PSC?
speccom_eu
20-01-2013, 00:07
Interesuje Cię fotografia architektury w tym wnętrz i zadajesz pytanie jak masz zrobić zdjęcia biura z pięknym widokiem na miasto? Podjedź tam strzel kilka fot i bedizesz wiedział czego brakuje. Zazdroszczę Ci możliwości focenia takiego miejsca.
Czy jest sens do A-PSC?
Np 10-20 mm.
Interesuje Cię fotografia architektury w tym wnętrz i zadajesz pytanie jak masz zrobić zdjęcia biura z pięknym widokiem na miasto? Podjedź tam strzel kilka fot i bedizesz wiedział czego brakuje. Zazdroszczę Ci możliwości focenia takiego miejsca.
Masz rację! Z pewnością skorzystam z tej okazji! Chciałbym jednak, aby zdjęcia wyglądały jak artystyczne, a nie jak wykonane przez "Józka Pstrykacza" Mam czas, mogę podpytać, to pytam. Uczymy się przez cale życie a ja lubię być perfekcjonistą.
Np 10-20 mm.
Coś konkretnego - Sigma 10-20 f/3.5?
D_Z_I_A_D_E_K
20-01-2013, 00:37
dla jasności, czy Twój kolega chce mieć panoramę okolicy (jak wynika z posty), czy panoramowanie okolicy (jak wynika z tematu)?
Niestety nic konkretnego nie mam na myśli poza kątem widzenia sięgającym okolic 120 stopni - właśnie takim (przynajmniej mi) bardzo wygodnie fotografuje się większość wnętrz, czyli okolice 14 mm na FX. Najbliżej wypada 10 mm na DX, a z tego co kojarzę jest jeszcze zoom sigmy od 8 mm (nie fish). A nic konkretnego nie mogę polecić, ponieważ mam prawie zerowe rozeznanie z szerokimi szkiełkami pod APS-C ...
dla jasności, czy Twój kolega chce mieć panoramę okolicy (jak wynika z posty), czy panoramowanie okolicy (jak wynika z tematu)?
Słuszna uwaga. Niefortunnie użyłem słowa "panoramowanie" - zupełnie nie miałem na myśli "tego" - panoramowania.
Potrzebne zdjęcia wnętrz z subtelną panoramą w tle ;)
Masz rację! Z pewnością skorzystam z tej okazji! Chciałbym jednak, aby zdjęcia wyglądały jak artystyczne, a nie jak wykonane przez "Józka Pstrykacza" Mam czas, mogę podpytać, to pytam. Uczymy się przez cale życie a ja lubię być perfekcjonistą.
no ale skoro nie wiesz jak zrobić takie zdjęcia to jesteś Józkiem Pstrykaczem i jeszcze obraźliwie mówisz o grupie osób do których należysz... beznadzieja
speccom_eu
20-01-2013, 20:08
Wszystko zależy od poziomu wykończenia pomieszczeń i celu w którym wykonywane są takie zdjęcia. Może warto się skupić na szczegółach? Takie 10-20mm to wymaluje wielkie pomieszczenia, którymi faktycznie nie muszą być.
no ale skoro nie wiesz jak zrobić takie zdjęcia to jesteś Józkiem Pstrykaczem i jeszcze obraźliwie mówisz o grupie osób do których należysz... beznadzieja
Jeżeli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia na zadany temat to popracuj lepiej nad fotografowaniem drzewek bonsai - chyba umiesz już ustawić ostrość i doświetlić cienie?
A tak na marginesie - każdy /nawet największy mistrz/ był kiedyś "Józkiem Pstrykaczem". Szkoda, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem tekstu. Nigdzie nie napisałem nic obraźliwego na temat "JP" ani, że nim nie jestem. Pewne jest jedno nie chcę nim być dlatego pytam! Qui rogat, non errat
Zawsze możesz strzelić hdr i sobie złożyć albo wymaskować na warstwie 2 naświetlenia(biuro/widok za oknem).
Chyba wtedy w miarę najlepiej opanujesz ładne pokazanie środka z panoramą za oknem. Oczywiście nie jako jedyna opcja - tylko aby mieć w razie czego zapas zdjęć do obróbki, gdyby się okazało, że oświetlenie nie załatwi sprawy do końca.
10-20 w pomieszczeniach wygina mocno wszystko, dużo korygowania i musisz brać wtedy poprawkę na to, że przy prostowaniu odejdzie Ci sporo w kadrze albo robić kilka kadrów z czegoś węższego.
Zawsze możesz strzelić hdr i sobie złożyć albo wymaskować na warstwie 2 naświetlenia(biuro/widok za oknem).
Tak zrobię.
10-20 w pomieszczeniach wygina mocno wszystko, dużo korygowania i musisz brać wtedy poprawkę na to, że przy prostowaniu odejdzie Ci sporo w kadrze albo robić kilka kadrów z czegoś węższego.
Nie koniecznie chcę sobie dodawać pracy.
W mniejszych pomieszczeniach ustawiałem lampę w odległości wynikającej z doboru przesłony a potem mierzyłem natężenie światła w oknie i robiłem zdjęcie z czasem naświetlania wg wskazań światłomierza. Flesz oświetlał mi ładnie wnętrze a dzięki krótszemu czasowi nie miałem przepaleń na oknach.
Zobaczę na miejscu. Podłączę komputer i w Lightroomie będę na bieżąco sprawdzał wykonywane ujęcia. Nie jest to praca na zlecenie więc mam trochę czasu.
Imo Canon +16-35 na 20-24mm albo 7000/5100 z 17-55 na 17mm. Jesli okna sa za jasne (a pewnie beda) to bracketing na aparacie (-3ev,0,+3), w razie potrzeby na trybie manualnym dostosowac tak by przy -3 było widac detale zza okna, przy +3 wewnatrz. Jesli pogoda dopisuje to oczywiscie dostosowac bracketing. Strzelasz 3 zdjecia na statywie, przesuwasz aparat, kolejne trzy i tak panorame. Potem składanie w ps do jednego zdjecia (przydaje sie korekcja obiektywu) a na koncu wszystkie zdjecia w panorame (kadru tak by mieć ok 30% kadru nachodzacego na poprzedni) na koncu wyrównanie linii i poprawki. O ile zdjecie będzie do sieci a nie wielkoformatowego druku nie bedzie problemu i dosyć szybko sie uwiniesz. Jeśli wnętrze jest zbyt ciemne wlacz światła w biurze ale weź poprawkę na to ze będziesz musial wycinać okna (inny balans bieli wewnatrz i na zewnatrz) i składać ręcznie w PSie. Jeśli chcesz sie bawić w blyskanie to warto tak ustawić lampy by doswietlic elementy wewnątrz biura (sofa, biurko komputer). Więcej blyskania i sklejania zdjęć w PS, ale efekt lepszy. Pisane z komorki więc proszę o wybaczenie błędów pisowni.:)
P.S. popros żeby posprzatali wszystko z biurek, nie ma nic gorszego niż bałagan w pięknym biurze.:)