Zobacz pełną wersję : proszę o pomoc w zakupie
witam szanownych forumowiczów
proszę o pomoc w wyborze właściwego sprzętu
otóż na celowniku zestawy
- Nikon D3100 z ob. Nikkor 18-105 mm - 1 868 zł + Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G DX - 717 zł
- Nikon D5100 z ob. Nikkor 18-105mm DX VR - 2 296 zł
czy może jednak wysłużonego Nikon D90 z ob. Nikkor DX18-55 3.5-5.6G VR - 2 346 zł
mam ok 2500 zł na wydanie, zestawy nowe z gwarancją
ceny w fotojocker
pozdrawiam i dziękuje za jakąkolwiek pomoc
Gdybyś się przedstawił przed milionami słuchaczy to byłoby łatwiej coś skroić na twoje potrzeby.
Zakładam, że zaczynasz przygodę z fotografią więc polecam bramkę nr 1.
galaza sorrki
nie zaczynam przygody, tkwie w niej już parę lat
obecnie mam samsunga nx 100, ale trochę mnie ogranicza ten zestaw i postanowiłem coś z tym zrobić, żona pozwoliła mi na wydanie ok 2500 na zestaw którym będę się długo cieszył :) wspaniała
upodobania
- widoki
- czasem małe macro z raynoxem 250
- portrety dzieciaków
- rzadko ale jest zwierzyna
czego oczekuje? hmm jako, że noszę bryle to dobrego wizjera, dobrego obrazka, dość lekkiego body, szybkiego af
uchylane lcd i filmowanie nie jest priorytetem
pozdrawiam
obstawiam D90 z ob. Nikkor DX18-55 3.5-5.6G VR, bo:
- najlepszy wizjer z tych wszystkich podanych przez Ciebie,
- AF - ten sam do bani M1000 co w innych przywołanych,
- kupa innych przydatnych funkcji, np sterownika w AWL/CLS - czy jak tam,
- obrazek niezauważalnie gorszy od przywołanych innych korpusów.
dzięki
tylko to już dość wiekowa puszka, czy faktycznie najlepszy wybór z podanych?
starych obiektywów "chba" nie będę stosował w erze z VR
chyba , że ktoś oświeci mnie
D3100 i D5100 to bardzo podobne konstrukcje. A dokładniej, to można napisać tak:
D3100 to D5100 z którego kilka rzeczy zabrano. Skoro wiesz czego oczekujesz, to powinieneś wiedzieć jaki aparat wybrać.
Dobry wizjer: pełno klatkowe
z tańszy D90, D7000
Dobry obrazek - to zależy na ile dobry jesteś w obróbce. JPEG w większości będzie identyczny. Z wymienionych D5100 ma najlepszą matrycę
lekkie body - D3100
szybki AF -> zależy teraz głównie od obiektywu.
D90, D5100 i D3100 nie mają tu żadnych różnic.
Nie wiem, czy najlepszy - piszę co ja bym brał z wybranych przez Ciebie ;) Sam bym się mocno zastanowił nad Pentaxem K-5 lub K-30 - to tak w ramach OT
Pozdro i trafnego wyboru życzę
rainbowwarrior
19-01-2013, 19:07
Gdybyś zdecydował się na D90, to moim zdaniem warto dopłacić do 18-105, bo 18-55 szybko może okazać się zbyt małym zakresem ogniskowych. W e-fotojoker taki zestaw jest za 2598.
dzięki wszystkim na Kforum
powiem tak
znajomy nikoniarz zapewne jest członkiem tego forum, polecił mi d5100 z tą 105, mówiąc, że to teraz optymalny wybór, faktycznie Nikon D90 z ob. Nikkor 18-105mm DX VR - 2 598zł,
zazwyczaj robię w raw, przyzwyczaił mnie do tego samsung
jeśli AF mają takie same, wizjer z d90 najlepszy, jakość obrazka??? hmm
za bardzo nie mogę pomacać tego sprzętu, do FJ mam 70 km, a w okolicy nie ma tego, jest 3100, 3200 ot tyle
pozdrawiam
1 - D5100
2 - D90
3 - D3100
Trzeci wariant bym odpuścił, D90 pomimo że starszy według testów pobił D3100.
Poza obrazkiem w D5100, wszystko inne na korzyść D90.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img145.imageshack.us/img145/9609/testql.jpg)
Przewrotnie poleciłbym kupić body d90 i do tego n35 1.8g.
Ps. D90 jest jedynym z tego zestawienia pod który podepniesz normalnego, w pełni funkcjonalnego gripa - może to szczegół, ale....
Jeśli uważasz się za zaawansowanego amatora fotografii, powinieneś stawiać na wygodę obsługi, czyli d90.
W innym przypadku dwa pozostałe ze wskazaniem na d5100.
dzięki
nie uważam się za zaawansowanego, ale samsung mnie przyzwyczaił mnie do dwóch kółek nastaw, a to tylko w d90
widzę, że wszyscy mają parcie na d90, znaczy, że chyba najlepszy wybór
nie wiem jak z chwytem, mam małe dłonie, czy będzie ok
cholera nie mogę tego sprawdzić
Ja mam spore to wolę go z gripem.
Jak masz małe to powinno być ok.
czytając na różnych forach posty, użyszkodniki zgłaszali problem zawieszeń aparatu,
czy to faktycznie jakaś wada?
czytając na różnych forach posty, użyszkodniki zgłaszali problem zawieszeń aparatu,
czy to faktycznie jakaś wada?
W którym modelu?
Ja podtrzymam swoje stanowisko z rozmowy twarzą w twarz ;) D5100 + N18-108. Moim zdaniem D90 to świetna puszka ale już ma swoje lata, i tak jak rozmawialiśmy chyba nie jest Ci potrzebny śrubokręt. Tak więc jeżeli chodzi o mnie i o to co powiedziałeś mi wcześniej to pierwszy wybór - 5100 a drugi D90 :) Pozdrawiam sąsiada.
sokolnik
19-01-2013, 20:17
albo gola i wesoła mała Ale nowa SKODA albo na wypasie z wieloma bajerami wygodne stare AUDI :) zastanawiaj się nad optyka a nie nad body. Dobra optyka to podstawa. Optyka zostanie a body pewnie zechcesz zmienic za 2-3 lata.
.[/QUOTE] ..Optyka zostanie a body pewnie zechcesz zmienic za 2-3 lata.[/QUOTE] O to cenna rada ....
polecam D90. bardzo dobra puszka. Ma swoje lata, ale jest nadal robi zdjęcia... :-)
dzięki Panowie
chyba jednak postawie jak mi doradził sąsiad Jachuu na puszkę d5100
trzeba iść do przodu, a nie patrzyć wstecz
zapewne są też jakieś ograniczenia, ale trzeba po prostu się z nimi pogodzić
a w stosunku do NX to będzie duży krok milowy
z poważaniem
pozdrawiam wszystkich forumowiczów
i życzę doskonałych kadrów
I słusznie, ale weź pod uwagę rady odnośnie szkieł - bez dobrych nie zauważysz istotnej różnicy w jakości obrazka w porównaniu do kompakta
sokolnik
19-01-2013, 22:51
I słusznie, ale weź pod uwagę rady odnośnie szkieł - bez dobrych nie zauważysz istotnej różnicy w jakości obrazka w porównaniu do kompakta
najważniejsze jest mieć NOWY aparat a nie jakiś staroć :) a potem szkło najtańsze bo wszystko poszło na aparat :)
krzysiozboj
20-01-2013, 01:09
Aj tam sokolnik czepiasz się, niestety tak to już jest na tym fotograficznym świecie że puszkę kupujemy na lata/przyszłościowo a szkło z tego co zostanie bo się zmieni za jakiś czas ;)
A poza tym D5100 to też już stary badziew bo jest D5200 ;)
A tak poważniej - z jednego i drugiego masz prawo być zadowolony, jak wyjda jakieś braki to tragedii nie będzie, za 2-4 lata puszka i tak pewnie pójdzie do zmiany niezależnie czy to będzie D90 czy D5100, będziesz wtedy już nieco mądrzejszy przed następnym wyborem :D Tylko nic żonie o tym dzisiaj nie mówić bo jeszcze decyzję zmieni ;) Pod zadnym pozorem nie mówić też o tym że puszka to dopiero początek wydatków, że później nie idzie żyć bez drugiego i trzeciego szkła a bez lampy sprzet jest kompletnie bezużyteczny, no i oczywiście kit jest jakiś badziewny i też trzeba go zmienić :D
sokolnik
20-01-2013, 01:21
nikt się nie pyta Jaki masz obiektyw tylko Jaki masz aparat :) a potem tryb auto i jazda :) sam to ostatnio widziałem.
nikt się nie pyta Jaki masz obiektyw tylko Jaki masz aparat :) a potem tryb auto i jazda :) sam to ostatnio widziałem.
i jak tu człowiekowi racji nie przyznać
puszki kuszą nas coraz większą ilością pikseli do pary z mega ilością innych buzerów, korzystamy jednak z tej samej ilości funkcji co oznacza, że coraz mniej wykorzystujemy owe nowinki
idąc dalej tym tokiem człek zmieniający puchę raz po raz (trzeba przeca być na czasie) cofa się
nie myślimy już jak zrobić zdjęcie tylko czym
dezerter_27
20-01-2013, 12:40
powiem jakie ja mam odczucia co do d5100, więc kolega zastanawiał się nad kupnem d90 lub d5100, powiedział mi co go skłoniło do d5100 a no to: ekran uchylny, że nowszy, iso i to że akurat nie było d90 w sklepie. przemilczałem, pokiwałem i zabraliśmy się do cykania. chciał zobaczyć jak sie sprawuje d90 a ja jak d5100.
dodam że kupił z kitem 18-55 torba i karta chyba 8 jak dobrze pamiętam za 2300 z groszami.
sytuacja miała miejsce w zeszłą niedzielę, zdjęcia robiliśmy tak około 16-17 czyli szaro buro. powiem tam d5100 miło mnie zaskoczyło ale tylko iso reszta beznadziejna.
wg mnie przyciski w moim d40 lepiej są rozmieszczone bardziej intuicyjne są i nawet lepiej wykonany.
nie kupiłbym jeżeli bym brał pod uwagę d90 d7000 i d5100. wybór by padł na te dwie puszki d90 lub d7000.
ale to jest moje zdanie
pioter m
20-01-2013, 13:02
Na poczatek 18-55vr wystarczy. To bardzo przyzwoity obiektyw.
Korpus? Byle nie d7000. Dlaczego? Nowicjusz zmarnuje tylko pieniadze. Jesli go stac - to niech kupuje, ale nawet prymitywny d40 wystarcza do nauki. Z nowych d3100 lub d5100. Jak wyrwie d90, tez nie bedzie zalował.
Nie robcie sobie jaj z kupowaniem przyszlosciowo. Stary wyjadacz do pracy to moze kupowac przyszlosciowo, ale ktos, kto dopiero zaczyna, nie wie, czy go wciagnie. A do kotleta wystarczy kompakt za 600pln lub komorka, jesli zadowoli sie byle czym.
powiem jakie ja mam odczucia co do d5100, więc kolega zastanawiał się nad kupnem d90 lub d5100, powiedział mi co go skłoniło do d5100 a no to: ekran uchylny, że nowszy, iso i to że akurat nie było d90 w sklepie. przemilczałem, pokiwałem i zabraliśmy się do cykania. chciał zobaczyć jak sie sprawuje d90 a ja jak d5100.
dodam że kupił z kitem 18-55 torba i karta chyba 8 jak dobrze pamiętam za 2300 z groszami.
sytuacja miała miejsce w zeszłą niedzielę, zdjęcia robiliśmy tak około 16-17 czyli szaro buro. powiem tam d5100 miło mnie zaskoczyło ale tylko iso reszta beznadziejna.
wg mnie przyciski w moim d40 lepiej są rozmieszczone bardziej intuicyjne są i nawet lepiej wykonany.
nie kupiłbym jeżeli bym brał pod uwagę d90 d7000 i d5100. wybór by padł na te dwie puszki d90 lub d7000.
ale to jest moje zdanie
Tak pisząc, to powiem, że dla mnie górny wyświetlacz w D7000 absolutnie zbędna rzecz. Bo nie ma kilku ważnych rzeczy:
- wskazań światłomierza
- wskazania który punkt AF jest wybrany
- brak wskazania trybu wyzwalania migawki - co z tego że jest na pokrętle, jak i tak bez latarki nic na nim nie widać...
O wiele lepiej sprawdzał się automatyczny główny LCD w D60...
D5100 i D40 to inne aparaty i zastosowanie ruchomego LCD wiąże się z przymusem zmiany ułożenia przycisków.
Z tym, że D3x00 i D5x00 nie są kierowane do osób, które potrzebują szybkiej w obsłudze puszki. To aparaty dla osób chcących lekkiego i w miarę wygodnego aparatu i nie mają o sobie mniemania, że są super fotografami, albo że takimi się staną po zakupie lustrzanki (wiem, w Polsce zazwyczaj lustrzanka = dobry fotograf, a im wyższy model tym lepszy fotograf)
Wczoraj na imprezie pewna pani fotograf z [b]Londynu[b] (3 razy to podkreślała), próbowała mi chyba ze 100 razy mówić, że nie robi się zdjęć z lampą ustawioną na wprost, bo ona ma D800 i wie lepiej ode mnie...
To jaki aparat wybrać zależy czego od niego oczekujesz.
Wszystkie plusy i minusy są już wcześniej wypisane.
Teraz się przejdź do sklepu, albo do znajomych, którzy takie mają i pobaw nimi. Wybierz ten który Ci będzie najbardziej odpowiadał.
Nie słuchaj opowieści, że D90 to stary grat, D7000 to absolutny bubel, D3100 to kastrat jakich mało, a D5100 nie da się robić zdjęć bo nie ma super ergonomii... Takim tokiem myślenia to każdy inny niż D2/D3/D4 to badziew, bo tylko ta seria ma odpowiednią ergonomię...
Znam ludzi, który mają D60 czy D3000 i robią zdjęcia, jakich większość z tu obecnym i wymyślających na aparaty może tylko pozazdrości...
Jest jeszcze jedna zasada - im bardziej zaawansowana puszka, tym większa wiedza wymagana od jej użytkownika.
witam
widzę, że jeszcze wrze :)
co do szkieł, to ja już wiem co będzie mi potrzebne, ale nie od razu Rzym zbudowano, do budowy systemu potrzeba trochę czasu, ten poziom zaawansowania mam już dalece za sobą
w trybie Auto także już od dobrych parę lat nie robię - co do drwienia sokolnika
po prostu postanowiłem wejść w system nikona i chodziło mi o racjonalny wybór puszki
reszta rozłożona w czasie, mało kto nawet z forumowiczów miał zbudowany system na początku z wszystkiego najlepszego, budowali ten system latami
pozdrawiam raz jeszcze
GonzoG widać Twoją skromność a zarazem fachowość w podejściu do tematu
dzięki
Kacper82
20-01-2013, 14:01
Ja bym wziął D90 i jakiejś ambitniejsze szkło - 35/1,8, 50/1,8
Tak jak większość opowiem się za D90, do tego dokup jakieś jasne szkiełko np. 50 1.8D używkę za 400zł, czy 50 1.8G za 600. I będziesz zadowolony ;)
dezerter_27
20-01-2013, 18:29
Wiem że d5100 ma wyświetlacz więc położenie guzików jest zmienione. Jak kilka lat temu stałem przed kupnem lustra, nie wiem, ale padło na nikona. Dylemat był a to szkoda kasy a to może porobie i bedzie leżał w szafie, a może taki a może taki. Wreszcie padło na d40 nie żałuje. Brakuje mu tylko iso i nie zamienłbym go wcale na nic. Jeżeli ktoś jest amatorem i nie wie czy się w to wciągnie i zależy mu żeby była nowa konstrukcja to d3xxx lub d5xxx. Jeżeli może być starsza to na początku d40 też wystarczy. Natomiast body przyszłościowe to jak powyżej w poście. A jak je ogarnie to bedzie już staruszkiem które tak jak większość mówi że zdjęć już nie będzie robiło. :)
elwis_29
21-01-2013, 19:20
Jeśli o mnie chodzi to polecił bym D5100 + 18-105
Przemek80
21-01-2013, 20:28
Jakiś czas temu kupiłem D5000,konstrukcja podobna do D5100.Polowałem na D90 ale był o jakiś tysiąc albo więcej droższy. Tak sobie wmówiłem,że nie potrzebuje śrubokręta,górnego wyświetlacza,dodatkowych przycisków ISO,WB,dwóch pokręteł itd.Sprzedałem go po pół roku i kupiłem D90...Ma śrubokręt, 50mm możesz kupić już za 400 zł,ogólnie obiektywy są tańsze bez silnika.Teraz nie wyobrażam sobie bez górnego wyswietlacza.Po pierwsze wygoda,po drugie mniej prądu żre.Dodatkowe przyciski ISO,WB,migawka,AF,pomiar światła,dwa pokrętła to wygoda jakich mało,jak ich nie masz to jest ok a docenisz jak je masz.Ergonomia w D90 bije na głowę D5100,D3100 i inne z dolnej półki.12 Mpix spokojnie wystarczy,nikt przecież bilbordów nie drukuje.
Podpisuję się pod postem powyżej. Na szczęście ja tylko wzięłam do ręki D5000, kupiłam od razu D90.
Przemek80
21-01-2013, 21:48
D5000 przy D90 to jak zabawka,nie oszukujmy się. Autor wątku ma już do czynienia z fotografią,to tym bardziej doceni jego zalety.Mam nadzieję,że go kupi :)
Dexter88
23-01-2013, 08:16
Te 5 i 3 to małe i niewygodne zabawki z mikro wizjerami, d90 to bardzo wygodny aparat i super robi się nim zdjęcia, jakość obrazka praktycznie taka sama. Ja bym jednak brał go ze stałką, bo to co one potrafią nie daje żaden zoom. A jeśli takiego chcesz to tylko jako drugi obiektyw.
Zeb McKane
23-01-2013, 12:01
Także jestem okularnikiem i największe znaczenie dla mnie ma wielkość i jakość wizjera. Jeżeli w przyszłości planujesz zakupy stałek o świetle 1,8, jeżeli wielkość rynku wtórnego ma znaczenie to proponuję system Nikona (D90) lub Canona (60D). Jeżeli to będzie zakup w zasadzie docelowy (z ewent. opcją uzupełnienia o zuma 55-200 i lampę) to proponuję Pentaxa K-5 z kitem/tamronem/sigmą. To świetny korpus - odpowiednik d7000. Obecna cena z kitem jest rewelacyjna (podobnie jak cena d90). Idź do sklepu weź w rękę, zerknij w wizjer, oceń wykonanie. Jakość zdjęć, ergonomia najlepsza będzie z k-5...