Zobacz pełną wersję : Bolesna/kosztowna ? awaria skanera LS-5 -ED - ktoś to przeżył ?
damianisko5
19-01-2013, 13:10
Witam - jestem posiadaczem skanera Nikon LS50 ED. Spisywał się wyśmienicie. Usterka polega na głośnej pracy mechanizmu autofocusa /optyka/, dioda nie świeci stałym światłem tylko migocze. dzieje się tak w przypadku użycia podajnika SA-21 do negatywów oraz podajnika ramek slajdów MA-21. Dodam, że podajnik wciąga pasek 6 klatek negatywu bez problemu. Po kliknięciu komendy " View Thumbnails" pojawia się podgląd 6 klatek negatywu. Po kliknięciu klawisza SCAN i rozpoczęcia "Performing Autofocus" mechanizm bardzo głośno pracuje a cały proces zawiesza się skaner/podajnik wysuwa kliszę na zewnątrz
W przypadku użycia podajnika slajdów MA-21 i komendy "Scan" pojawia się komunikat ; There is no film in the scanner. Please insert film or press the "feed" button.
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów miał podobny problem. Proszę o poradę czy usterka kwalifikuje się do naprawy/co uległo awarii, koszty naprawy/ . Skaner służy/służył mi do pracy i bardzo dbałem o jego czystość i sprawne działanie.
damianisko5
21-01-2013, 09:51
Bolesna/kosztowna ? awaria skanera LS-50 -ED - ktoś to przeżył ? Dlaczego temat został usunięty ?
Mój LS-9000ED swego czasu też zaczął się krztusić, wypluwać ramki i skanować w paski - serwis wykonał czyszczenie i pomogło, skasowali mnie na jakiś tysiąc z hakiem.
damianisko5
21-01-2013, 16:15
Mój LS-9000ED swego czasu też zaczął się krztusić, wypluwać ramki i skanować w paski - serwis wykonał czyszczenie i pomogło, skasowali mnie na jakiś tysiąc z hakiem - Dzięki, za sam proces czyszczenia taki koszt ? był jakiś podzespół do wymiany ? mój w początkowej fazie awarii slajdy w ramach skanował SUPER, natomiast problemy były z paskami klisz negatywów, po wciągnięciu i komendzie "SCAN" zgrzyty mechanizmu karetki i wtedy wypluwał pasek negatywu. W tym tygodniu kontaktuję się z serwisem - dam znać co ustalili. pozdrawiam.
Wg. specyfikacji było tylko czyszczonko za tysiaka z groszami.
damianisko5
21-02-2013, 17:49
Witam ponownie - po ponad miesiącu oczekiwania otrzymałem kosztorys naprawy skanera Nikon LS 50-ED - wg. specyfikacji awarii uległ 6S015-071 MAIN PCB UNIT oraz 1S050-067 POWER SUPPLY UNIT RoHS - koszt to ponad 1600 zł. brutto. Czy z szanownych Forumowiczów z całej Polski jest ktoś kto miał taką lub podobną awarię i może się podzielić komentarzem w tym temacie. Dziękuję za jakiekolwiek sugestie i porady, pozdrawiam.
damianisko5
13-03-2013, 15:22
Długo wahałem się z opisem zakończenia historii niedziałającego skanera Nikon LS-50 ED. Przypomnę, że skaner trafił do serwisu NikonPolska i po ponad miesiącu oczekiwania na diagnostykę i kosztorys naprawy zrezygnowałem z usług w/w Firmy. Nie wdając się w szczegóły moich czynności samodzielnie rozebrałem i bardzo dokładnie wyczyściłem skaner /dla zainteresowanych wyślę szczegółowy opis czynności/
Po tych zabiegach /zmontowanie nie jest łatwe !!! - nie jestem elektronikiem ! / skaner znów zaczął działać ! Płyta główna oraz zasilacz okazały się sprawne - wszystko super działa. Komentarz oraz ocenę fachowości i kompetencji wspomnianego serwisu pozostawiam użytkowników wszelakiego sprzętu Nikon. Prywatnie posiadam sprzęt fotograficzny /dwie lustrzanki/ innego japońskiego producenta.
Wszystkim posiadaczom urządzeń firmy Nikon życzę bezawaryjnego użytkowania.