PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc przy weryfikacji AF w D7000 - Gliwice i okolice

KwaK410
18-01-2013, 21:45
Czy ktoś z Gliwic lub okolicy, kto uważa, że jego D7000 w świetle żarowym ostrzy w punkt na ogniskowych poniżej 20 mm, byłby tak uprzejmy i umożliwił porównanie pracy AF między dwoma body ? Może ja po prostu mam paranoję D7000 i się okaże, że wszystkie egzemplarze zachowują się tak jak mój ?

GonzoG
18-01-2013, 21:57
Czy ktoś z Gliwic lub okolicy, kto uważa, że jego D7000 w świetle żarowym ostrzy w punkt na ogniskowych poniżej 20 mm, byłby tak uprzejmy i umożliwił porównanie pracy AF między dwoma body ? Może ja po prostu mam paranoję D7000 i się okaże, że wszystkie egzemplarze zachowują się tak jak mój ?

Ogniskowa nie ma znaczenia. Jak masz problem tylko na krótkich ogniskowych, to na 99% jest to wina szkła.

Maciek1
18-01-2013, 22:00
No nie wiem u mnie D7000 pudłował zwłaszcza przy 17mm przy 50-55 było już idealnie, obecny sprzęt bez różnicy na ogniskową trafia w punkcik.

zgera
18-01-2013, 22:08
Przeczytaj ten artykuł: KLIK (http://accord-foto.pl/index.php?artykul=280) może część Twoich wątpliwości zostanie rozwianych.

KwaK410
18-01-2013, 22:47
Ogniskowa nie ma znaczenia. Jak masz problem tylko na krótkich ogniskowych, to na 99% jest to wina szkła.

nawet jeśli przy dziennym jest OK a przy żarowym nie ? Na większych różnicy nie ma aż tak dużej więc się nie czepiam, ale na 17 jest znacząca

KwaK410
18-01-2013, 22:48
jutro albo pojutrze wrzucę zdjęcia do zobaczycie.

Maciek1
19-01-2013, 09:55
Ja po mojej przygodzie z D7000 winę zrzuciłbym na niego. Aparat ma bardzo kapryśny AF nawet mimo kalibracji. Jeśli ktoś nie ma szczególnych wymagań i nie pamięta gdzie ustawił aF to będzie zadowolony. U mnie np. na tablicach testowych było ok, jak ustawiłem ręczne ustawianie punkut af i na brzegu kadru to było już ciężko trafić w punkt zwłaszcza przy 17mm.

KwaK410
19-01-2013, 10:16
Ja po mojej przygodzie z D7000 winę zrzuciłbym na niego. Aparat ma bardzo kapryśny AF nawet mimo kalibracji. Jeśli ktoś nie ma szczególnych wymagań i nie pamięta gdzie ustawił aF to będzie zadowolony. U mnie np. na tablicach testowych było ok, jak ustawiłem ręczne ustawianie punkut af i na brzegu kadru to było już ciężko trafić w punkt zwłaszcza przy 17mm.

Mi też się wydaje, że to wina mechanizmu AF. Na LV jest idealnie zawsze i w każdym świetle.

Maciek1
19-01-2013, 10:21
Prawie zawsze, ale jest sporo lepiej. Tylko używanie LV jest nieco uciążliwe jak dla mnie.

KwaK410
19-01-2013, 15:37
Prawie zawsze, ale jest sporo lepiej. Tylko używanie LV jest nieco uciążliwe jak dla mnie.

Dla mnie też :) zresztą jak to wygląda :)

To jest ktoś z tym d7000 z mojej okolicy ? czy wszyscy mają BF na 17 mm w świetle żarowym :) ?

Miren
19-01-2013, 15:59
Dla mnie też :) zresztą jak to wygląda :)

To jest ktoś z tym d7000 z mojej okolicy ? czy wszyscy mają BF na 17 mm w świetle żarowym :) ?

Światło żarowe....., boczny czujnik (nie krzyżowy)....., skrajna ogniskowa 17mm....., w dodatku w obiektywie tzw "kundlu", na co ostrzyłeś, na szklankę z mlekiem na tle białej ściany....., troszeczkę za duże wymagania masz.

KwaK410
19-01-2013, 17:17
Światło żarowe....., boczny czujnik (nie krzyżowy)....., skrajna ogniskowa 17mm....., w dodatku w obiektywie tzw "kundlu", na co ostrzyłeś, na szklankę z mlekiem na tle białej ściany....., troszeczkę za duże wymagania masz.

następny życzliwy co wszystkich z góry traktuje ! wrzucę zdjęcia to zobaczysz. na innych ogniskowych też jest tylko mniejszy. I dla twojej informacji - kundel spisuje się rewelacyjnie na innych body. Tylko jakoś ten mega markowy Nikon nie za bardzo ...

siwyozzman
19-01-2013, 18:22
Nie chcę dolewać oliwy do ognia - wydaje mi się że oczekiwania w postaci precyzyjnego trafiania w świetle żarowym bocznymi punktami mogą być trochę na wyrost... Próbowałem kiedyś D300s w przy oświetleniu żarowym i o ile na centralnym było dobrze to na każdym innym z 35/1.8G już nie bardzo /pewnie szło jakoś to wyregulować bo błąd był za każdym razem w tę samą stronę.../Być może topowe puszki z topowymi szkłami potrafią dać radę w każdych warunkach ale też nie jestem pewien... Powyżej D700 w rękach nie miałem :) Jeżeli jesteś pewien że na centralnym jest źle to walcz o swoje z serwisem natomiast jeżeli wymagasz perfekcji w każdych warunkach i z każdym obiektywem na wszystkich punktach AF to masz zbyt wygórowane wymagania...

KwaK410
19-01-2013, 18:24
No bez przesady z tymi wymaganiami. Sprawdzam tylko na centralnym bo tylko tego używam.

siwyozzman
19-01-2013, 18:28
To tylko współczuć... to bardzo przykre...wydajesz ciężko zarobione pieniądze na nowy sprzęt i bujasz się z nim po serwisach... a stary D70s za parę stów trafia bez problemów w każdym świetle... Tak się zastanawiam nad tym D7000 ale kurde mam cykora po tym co czytam:)

KwaK410
19-01-2013, 18:48
To tylko współczuć... to bardzo przykre...wydajesz ciężko zarobione pieniądze na nowy sprzęt i bujasz się z nim po serwisach... a stary D70s za parę stów trafia bez problemów w każdym świetle... Tak się zastanawiam nad tym D7000 ale kurde mam cykora po tym co czytam:)

Chcesz to Ci sprzedam :)

woit
19-01-2013, 21:08
Witam!

Właśnie zrobiłem testy swojego d7000 z S 18-200 i wychodzi na to że od 18 do ... mam BF na mikroregulację -14. W pkt jest tylko na długim końcu a mikroreg jest na 0. Ale moje body jest jeszcze przed wysyłką na kalibrację, które na pewno się nadaje do kalibracji gdyż stałka 50/1.8D ostrzy przy -14.

Dam znać jak już będzie po serwisie....

Miren
19-01-2013, 23:19
następny życzliwy co wszystkich z góry traktuje ! wrzucę zdjęcia to zobaczysz. na innych ogniskowych też jest tylko mniejszy. I dla twojej informacji - kundel spisuje się rewelacyjnie na innych body. Tylko jakoś ten mega markowy Nikon nie za bardzo ...

Nie zrozumiemy się, testujesz w wymienionych od najistotniejszych skrajnie nieprzyjaznych warunkach, o obiektywie napisałem na samym końcu. Nie twierdzę, że ta sigma jest słabym obiektywem, dlatego w cudzysłowiu napisałem kundel, systemowe pewnie dało by sobie trochę lepiej radę, ale to i tak ma najmniejsze znaczenie w tym przypadku.
Sam też się męczę z d7k, widzę jaka ogromna różnica na minus jest przy ostrzeniu przez wizjer vs poprzez LV, mało tego na LV ostrząc manualnie po powiększeniu sobie fragmentu kadru, co najwyzej ustawię ostrość jak przy autofocusie w LV, przez wizjer zawsze jest gorzej.
Mimo to nie wyzywam serwisantów od sk.., jak Ty, i trochę im się nie dziwię, że zawsze tłumaczą się w ten sam sposób "kalibracja według wytycznych producenta itp", nie srają we własne gniazdo, pretensje zgłaszaj do japońców.

Maciek1
19-01-2013, 23:56
Kalibracja wg norm a i tak nie jest dobrze. Doliczmy do tego 3 tygodnie oczekiwania to już idzie dostać szału:). Pozdrawiam użytkowników D7000:)