Zobacz pełną wersję : Tryby pomiaru światła, czy ktoś może mi to wyjaśnić?
Witam
jak zapewne każdy wie są różne tryby pomiaru światła.. no właśnie są i co z tego? nie zwracałem na to szczególnej uwagi wcześniej ale tak przechodząc obok jakiegoś parametru obojętnie to troche dziwnie... jakby mieć samochód i nie korzystać ze schowka na dokumenty :) A więc zacząłem czytać... pomiar matrycowy z którego korzystałem no ok ogarniam, pomiar punktowy i ważony... w teorii wszystko ładnie pięknie, ale nie samą teorią człowiek żyje, czas na troche praktyki, zrobiłem prowizoryczne studio, ustawiłem przedmiot i... no właśnie różnicy nie widzę. Każde zdjęcie zrobiłem na jednym parametrze (czas 1/2.5 przesłona 5.6 iso 1600 balans bieli auto) różnicy nie widzę. No dobra coś tam pisało o trybie auto, zmieniam i nie mogę zmienić trybu pomiaru światła. Poprostu nie widzę różnicy. Czy ktoś może mi powiedzieć do czego służy ta opcja? Pan P.Postrożny kiedyś doradził mi korzystanie z trybu pomiaru matrycowego bo wszystko doświetli. Ale z czasem trzeba manipulować światłem :) a więc o co w tym chodzi? może mi ktoś to w prosty sposób wyjaśnić?
Art Erie
18-01-2013, 20:49
Używaj w dalszym ciągu matrycowego pomiaru światła, jest zdecydowanie najbardziej "bezpieczny". Kiedyś pewnie znajdziesz się w sytuacji, gdy stanie się on niewystarczający, a dlaczego?
Poczytaj o tym tutaj http://www.phototrip.pl/porady/pomiar/pomiar.html
Poczytaj o tym tutaj http://www.phototrip.pl/porady/pomiar/pomiar.html
bardzo ciekawie napisany poradnik, nie dość że dowiedziałem sie z niego dużo to jeszcze fajnie sie to czyta :) dziękuje pozdrawiam
(...) Każde zdjęcie zrobiłem na jednym parametrze (czas 1/2.5 przesłona 5.6 iso 1600 balans bieli auto) różnicy nie widzę. (...)
A pomyśl dla czego nie widzisz różnicy w naświetleniu ??
A pomyśl dla czego nie widzisz różnicy w naświetleniu ??
no tak wiem te same parametry ale jednak tryb pomiaru światła powinien coś zmienić, zdjęcia wyglądają tak samo a skoro zmieniłem jakiś tryb to coś w nich też powinno się zmienić... pomiędzy matrycowym a punktowym po dokładnym obejrzeniu zobaczyłem jedynie trochę wyraźniejszy cień, ale to bardzo mała różnica. Przy innych parametrach też pomiary nie dają jakiejś szczególnej różnicy, poza oczywiście niedoświetleniem lub prześwietleniem, jednak uważam że skoro zdjęcia są prawidłowo naświetlone to jakakolwiek różnica podczas zmiany trybu powinna być widoczna
Tryb pomiaru światła ma wpływ na: dobranie czasu naświetlania w trybie A, dobraniu przysłony w trybie S, na czas i przysłonę w trybie P, w trybach tematycznych także, i na wskazania światłomierza w trybie M. Aby to zrozumieć ustaw sobie zapaloną świeczkę i przy niej jakiś przedmiot. Zrób zdjęcie przedmioty w różnych trybach pomiaru światła w trybie A albo w trybie M za każdym razem ustawiając tak parametry (oprócz ISO) aby drabinka była wyzerowana.
no tak wiem te same parametry ale jednak tryb pomiaru światła powinien coś zmienić, zdjęcia wyglądają tak samo a skoro zmieniłem jakiś tryb to coś w nich też powinno się zmienić... pomiędzy matrycowym a punktowym po dokładnym obejrzeniu zobaczyłem jedynie trochę wyraźniejszy cień, ale to bardzo mała różnica.
Jak może tobie coś zmienić pomiar światła, skoro masz te same parametry ekspozycji... wybór trybu pomiaru wpływa na automatyczne dobranie parametrów ekspozycji lub wskazania światłomierza.
Wytłumacz mi tylko co ma pomiar światła na do cienia ?? Zmieni go ??
Przy innych parametrach też pomiary nie dają jakiejś szczególnej różnicy, poza oczywiście niedoświetleniem lub prześwietleniem, jednak uważam że skoro zdjęcia są prawidłowo naświetlone to jakakolwiek różnica podczas zmiany trybu powinna być widoczna
Pomyśl chwilę zanim coś napiszesz....
Zastanów się na co ma wpływ pomiar światła - podpowiem > nie na cień.
Gongoz dla cb to jest oczywiste, dla mnie czarna magia ;>
puciek już biorę się do sprawdzania :) pozdrawiam
Gongoz dla cb to jest oczywiste, dla mnie czarna magia ;>
puciek już biorę się do sprawdzania :) pozdrawiam
Dla mnie nic nie jest oczywiste. Ale wszystko jest logiczne i zazwyczaj w prosty sposób do wytłumaczenia.
Tym samym oczywiste, ale trzeba 30 sekund pomyśleć...
Niestety teraz w szkołach już tego nie uczą... jedynie kucia na pamięć.
Pomiar światła wpływa na dobranie parametrów ekspozycji: czas, przesłona, ISO.
To co może ci na zdjęciu zmienić zmiana trybu pomiaru poza tym, że będzie mniej lub bardziej naświetlone ??
Dla mnie nic nie jest oczywiste. Ale wszystko jest logiczne i zazwyczaj w prosty sposób do wytłumaczenia.
Tym samym oczywiste, ale trzeba 30 sekund pomyśleć...
Niestety teraz w szkołach już tego nie uczą... jedynie kucia na pamięć.
Pomiar światła wpływa na dobranie parametrów ekspozycji: czas, przesłona, ISO.
To co może ci na zdjęciu zmienić zmiana trybu pomiaru poza tym, że będzie mniej lub bardziej naświetlone ??
Tak, teraz juz to wiem, cień musiał wynikać z delikatnej zmiany perspektywy lub jakiegoś innego czynnika, teraz widzę już różnicę. Dziękuje wszystkim za pomoc :)