PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Capture NX2 a ISO

WALOD
18-01-2013, 17:42
Witam Wszystkich.
Nie znam programu i dlatego mam pytanie do osób zorientowanych:
Czy w programie NX2 można na zdjęciu wykonanym w NEF z ISO np: 6400 zmienić na 800?(dowolnie)

GonzoG
18-01-2013, 17:43
A w jakim programie tak można ??

WALOD
18-01-2013, 17:48
Czy w jakimś programie jest to możliwe, tego nie wiem, stąd moje uprzejme pytanie do "pokolenia cyfrowego"

GonzoG
18-01-2013, 17:52
hmm... A czy mając film 6400 możesz zmienić jego czułość na 800 ??
Trochę teorii z fotografii:
czułość, to zdolność do rejestracji światła - właściwość fizyczna materiału światłoczułego, to chyba odpowiada na pytanie.

markB
18-01-2013, 18:02
Witam Wszystkich.
Nie znam programu i dlatego mam pytanie do osób zorientowanych:
Czy w programie NX2 można na zdjęciu wykonanym w NEF z ISO np: 6400 zmienić na 800?(dowolnie)

Nie da się. Być może chodzi Tobie o usunięcie szumu? To już się da, ale wiąże się to z utratą szczegółów, tym wiekszą im mocniej odszumiasz.

WALOD
18-01-2013, 18:20
hmm... A czy mając film 6400 możesz zmienić jego czułość na 800 ??
Trochę teorii z fotografii:
czułość, to zdolność do rejestracji światła - właściwość fizyczna materiału światłoczułego, to chyba odpowiada na pytanie.

Bardzo dziękuję za informację, choć ona dla mnie jest oczywista. Poprawnie taka właściwość nazywała się kiedyś "światłoczułością"
Idąc Kolegi "tokiem myślowym" (całkowicie słusznym) kiedyś zakładając do aparatu materiał pozytywowy "przeźrocza" o wysokiej czułości i naświetlając zbyt krótko, otrzymywało się obraz bardzo ziarnisty i niedoświetlony nadający się do wyrzucenia.
W dzisiejszych czasach, gdy błonę pozytywową zastępuje porządna, światłoczuła matryca, zdjęcie (NEF) wykonane w takich samych warunkach oświetleniowych można skorygować np:w NX2 zmieniając "parametry ekspozycji".
A moje pytanie dotyczy nie korekty parametrów naświetlania (o których kiedyś nawet nikt nie marzył a teraz są normalnością), ale możliwości zmiany parametru wysokości ISO a właściwiej- skutków zbyt wysokiego ("ziarno", szumy)

No cóż,wiek robi swoje i nie zdążyłem przed Kolegi wyczerpującą odpowiedzią. Bardzo dziękuję.

hostman22
22-01-2013, 14:46
tak, chociażby opanda ;)