Zobacz pełną wersję : Wyłącza się LR4 pod Windows7 64bit na dwóch monitorach
Witam
Od kiedy podłączyłem po laptopa drugi monitor EIZO S1921 i ustawiłem pracę na dwóch jednocześnie (jeden rozszerzeniem drugiego) - na jednym miniatury na drugim moduł Edycji no i zaczęły się szopki.
Po jakimś czasie pracy w LR4 wyskakuje komunikat, że system musi zamknąć Program LR4 i po zamknięciu wyświetli możliwe rozwiązania problemu. Oczywiście gdy potwierdzę komunikat zamyka LR ale już rozwiązania problemu Windows mi nie pokazuje k......
Czy miał ktoś z forumowiczów taki przypadek i czy jest jakieś rozwiązanie problemu ?
Dodam, że wyłączanie odbywa się losowo, czasami po 10 minutach czasami po godzinie.
Laptop ma świeży system bo niedawno kupiony na procku i5 i 8 GB Ramu choć nie wiem czy to ma znaczenie ale napewno nie brakuje mu mocy bo LR4 chodzi dość płynnie.
Mam podobnie - LR4 zżera potworne ilości pamięci, a przy pracy na dwóch monitorach potrzebuje jej jeszcze więcej i się wysypuje.
Ogólnie LR4 to bubel, jeśli chodzi o zarządzanie wykorzystaną pamięcią. Obróbka 1 zdjęcia 16Mpix i to wszystko co się da zrobić... Potem trzeba wyłączyć i ponownie włączyć program, bo 8GB RAM to dla niego za mało.
Mam podobnie - LR4 zżera potworne ilości pamięci, a przy pracy na dwóch monitorach potrzebuje jej jeszcze więcej i się wysypuje.
Ogólnie LR4 to bubel, jeśli chodzi o zarządzanie wykorzystaną pamięcią. Obróbka 1 zdjęcia 16Mpix i to wszystko co się da zrobić... Potem trzeba wyłączyć i ponownie włączyć program, bo 8GB RAM to dla niego za mało.
Nosz k...a mać jakbym wiedział to odrazu wziąłbym 16GB Ram :( a wydawało mi się, że 8GB to jest niesamowicie dużo.... ehh no muszę coś pomyśleć bo jeżeli pamięć rozwiązałaby problem to koniecznie 2 x 4GB muszę pchnąć i kupić 2 x 8GB :( i znowu wydatek ... no końca nie ma, pochlastać się można.
Dzięki GonzoG. Pozdrawiam.
Nosz k...a mać jakbym wiedział to odrazu wziąłbym 16GB Ram :( a wydawało mi się, że 8GB to jest niesamowicie dużo.... ehh no muszę coś pomyśleć bo jeżeli pamięć rozwiązałaby problem to koniecznie 2 x 4GB muszę pchnąć i kupić 2 x 8GB :( i znowu wydatek ... no końca nie ma, pochlastać się można.
Dzięki GonzoG. Pozdrawiam.
16GB też na wiele więcej nie starczy (2-3), z tym, że całą obróbkę robię w LR, a najwięcej pamięci znika przy korektach lokalnych (gradient i pędzel).
W lapotopie mam 8GB i też zastanawiam się nad zmianą. Mam dostęp do stacji graficznej -> i7 quad, 32 GB RAM i 2x Quadro - i nie max bez wyłączenia LR to udało mi się zrobić 10 zdjęć...
Jak oprócz LR masz PS'a, to w LR trzeba się ograniczyć do podstawowego wywołania, a pozostała obróbka w PS.
PS korzysta z karty graficznej, więc jest o wiele szybszy i ma zarządzane pamięcią, a nie wpycha do niej wszystko co się da jak LR...
16GB też na wiele więcej nie starczy (2-3), z tym, że całą obróbkę robię w LR, a najwięcej pamięci znika przy korektach lokalnych (gradient i pędzel).
W lapotopie mam 8GB i też zastanawiam się nad zmianą. Mam dostęp do stacji graficznej -> i7 quad, 32 GB RAM i 2x Quadro - i nie max bez wyłączenia LR to udało mi się zrobić 10 zdjęć...
Jak oprócz LR masz PS'a, to w LR trzeba się ograniczyć do podstawowego wywołania, a pozostała obróbka w PS.
PS korzysta z karty graficznej, więc jest o wiele szybszy i ma zarządzane pamięcią, a nie wpycha do niej wszystko co się da jak LR...
Niestety nie mam PS'a a tylko kupiłem LR4, wydaje mi się, że w miarę go opanowałem i byłem zadowolony do wczoraj :(
Czar prysł po podłączeniu drugiego monitora :(
Ja miałem podobnie...
Najpierw miałem starego CS'a, ale LR mi się spodobał, więc kupiłem, następnie zmiana aparatu z D60 na D7000 i zaczęło już się dziać nieciekawie, ale można było jeszcze tego używać do domowych zdjęć.
2 miesiące temu potrzebowałem obrobić zdjęcia, które robiłem na zlecenie i LR padł... Dla 30 zdjęć zainstalowałem triala CS6, bo samo wejście w edycję wywołania zdjęcia już potrafiło zapełnić cały RAM, a o pracy na 2 monitory trzeba było zapomnieć, bo od razy się sypał.
Aby móc w miarę wygodnie korzystać z LR trzeba zapomnieć, że jest coś takiego jak usuwanie plamek, czy pędzel do korekt lokalnych... Chyba, że ma się bardzo mocny komputer. LR w ogóle nie korzysta z karty graficznej. Cała obsługa obrazu jest zrobiona na procesorze głównym komputera...
Ogólnie od strony projektu programu i zarządzania zasobami to jest to straszny bubel, którego bałbym się firmować... Ale Adobe, to Adobe i jak jest ich logo, to musi być dobre....
I co tu począć ... zostanę z LR4 bo nie stać mnie na CS6 zresztą chyba na starszy CS5 również więc odpuszczam. Jeszcze rozważałem Elements 11 ale jakiś taki nijaki w ACR w Elements 11 ubogo, że odpuściłem.
Jako narzędzie do wywoływanie RAW, to ACR średnio.
Najlepszym rozwiązaniem jest chyba LR+PSE, ale razem już tanio nie jest...
Pocieszę Was, że CO nie lepszy a może nawet gorszy....
a czemu ACR średnio ? W sumie ACR to dokładnie jest identyczny jak w LR silnik.
Pocieszę Was, że CO nie lepszy a może nawet gorszy....
a czemu ACR średnio ? W sumie ACR to dokładnie jest identyczny jak w LR silnik.
Sam silnik w ACR może i jest podobny jak w LR, ale nie identyczny:
1) nie korzysta z karty graficznej
2) ma gorsze usuwanie plamek i pędzel
3) znacznie gorsze zarządzanie presetami
4) brak możliwości kopiowanie parametrów wywołania
wbrew pozorom ACR i LR4 to dwa zupełnie inaczej napisane programy. Jedynie korzystają z tego samego procesu wywołania.
ACR znacznie szybciej wyświetla zdjęcia i nie ma takich zapotrzebowań na pamięć.
Jest w chwili obecnej na rynku w ogóle soft do rawów, który umiejętnie wykorzystuje moc obliczeniowa GPU (technologia NVIDIA CUDA i ATI Stream) ?
mateo912
21-01-2013, 04:14
Sam silnik w ACR może i jest podobny jak w LR, ale nie identyczny:
1) nie korzysta z karty graficznej
2) ma gorsze usuwanie plamek i pędzel
3) znacznie gorsze zarządzanie presetami
4) brak możliwości kopiowanie parametrów wywołania
wbrew pozorom ACR i LR4 to dwa zupełnie inaczej napisane programy. Jedynie korzystają z tego samego procesu wywołania.
ACR znacznie szybciej wyświetla zdjęcia i nie ma takich zapotrzebowań na pamięć.
1- a lr korzysta?:D
2- to samo narzędzie takie=samo działanie(lr 4 i cs6).
3- acr nie jest przystosowany do presetów, ale można ich używac
4- jest taka możliwość.
4- jest taka możliwość.
Jak się to realizuje ?
hydra_nt
21-01-2013, 20:39
ACR plus Bridge . W Br - Copy camera raw setnigs , na określonych zdjęciach - Edit, Develop Setnigs, Paste camera raw setnings.
Nie wiem do końca czy to faktycznie ma znaczenie ale po odinstalowaniu LR V4.3 i zainstalowaniu ponownie V4.0 zniknęły moje bolączki z pierwszego postu. Wszystko działa narazie na dwóch monitorach bez problemów i jakby nawet szybciej :)