PDA

Zobacz pełną wersję : Zacinający się wybierak wielofunkcyjny w D3003

Kevak
18-01-2013, 03:24
Witam!
Jest środek nocy, a ja nie znalazłem na forum pomocy na dręczący mnie w moim ukochanym D300s problem. Od kilkunastu dni zacina mi się coraz bardziej wybierak wielofunkcyjny, gdy zmieniam punkt AF naciskając wybierak na godz 12 i godz. 3. Wybierak wtedy przeskakuje z trzaskiem, stawiając wyczuwalny opór. Co ciekawe, gdyby włączyć blokadę AF, przesuwając pierścień pod wybierakiem, np. przy przeglądaniu zdjęć w podglądzie, to wtedy wybierak zachowuje się normalnie.
Aż mnie kusi, by użyć minimalnej ilości oliwki silikonowej, używanej np. do zamków, czy broni palnej ale rozum krzyczy "NIE".
Proszę więc koleżanki i kolegów o przyjście z pomocą. Czy ktoś przerabiał podobny problem, jak go rozwiązał, czy jest jakieś inne wyjście poza serwisem? (Obawiam się, że mogę na takiej naprawie więcej stracić niż zyskać i sprzęt dotąd bezawaryjny, będzie już tam częstym gościem)
Pozdrawiam.

Kevak
12-02-2013, 23:19
Po dłuższej przerwie znowu ośmielę się odezwać. Czy nikomu z Koleżeństwa nie zdarzył się przy jakiejkolwiek lustrzance Nikona przypadek zacinania się wybieraka wielofunkcyjnego? Jak można usunąć tą przypadłość nie korzystając z serwisu?
Pozdrawiam.

swiada
14-02-2013, 22:20
Miałem tak w swoim d300s, a może i mam dalej. Sprawdzałem też w aparacie znajomego i było tak samo. Zaznaczę że oba aparaty były prawie prosto ze sklepów. Doszedłem do wniosku że jest to wina nie właściwego ułżenia palca na wybieraku. Mianowicie wciskając wybierak na godznach od 3 do 12 przyciska się natomiast od 12 do 3 nasówa się palec jednocześnie obracając go, stąt wrażenie zacinania się. Ja rozwiązałem ten problem zmieniając sposób obsugi wybieraka.

Kevak
20-02-2013, 02:59
Dziękuję Koledze za odpowiedź. Mam wątpliwości co do prawdziwości tej tezy, gdyż ja nie przesuwam palca. Poćwiczę jednak wskazaną technikę, bo być może robię pewne rzeczy nieświadomie. Zastanawiające dla mnie jest tylko to, że omawiane zjawisko nie występuję gdy temperatura otoczenia jest ponad 16-17 stopni. W niższej wybierak się zacina. Może mieć więc to związek związek z sztywnieniem tworzywa pod wpływem niskiej temperatury? Może...