Zobacz pełną wersję : Fujifilm finepix 2950, jaśniejszy pas po prawej stronie
Witam
Moja koleżanka zakupiła jakieś pół roku temu model fujifilm. Od pewnego czasu zaczęły sie dziać z nim problemy a mianowicie prawa strona zdjęcia posiada jaśniejszy pas, poprostu jakby bardziej naświetlony fragment zdjęcia. Czy ktoś z tu obecnych miał ten problem? pas zajmuje ok 1/3-1/4 zdjęcia mimo to jest bardzo denerwujący i pogarsza jakość.
prawdopodobnie jest to uszkodzona matryca.
matryca w średniej jakości kompakcie? one nie miały przypadkiem elementu światłoczułego czy coś podobnego ?
Art Erie
17-01-2013, 21:39
matryca w średniej jakości kompakcie? one nie miały przypadkiem elementu światłoczułego czy coś podobnego ?
W kompaktach są montowane krasnoludki, które on line malują to co widzą przez obiektyw :D
Sorki :)
Wrzuć jakieś przykladowe zdjęcie, ale jeśli to półroczny aparacik, to pewnie skończy się na wymianie gwarancyjnej.
Zorientuj się, czy błąd wystepuje na jednej karcie ( o ile ma ich więcej ), jak wyglądają zdjęcia na wyświetlaczu i jak zczytywane są do komputera ( z aparatu, czy przez czytnik).
Spróbuj z inną kartą pamięci, być może po prostu padła karta.
Zdjęcia na wyświetlaczu wyglądają tak samo, podczas robienia zdjęć paska nie ma. Zrzuca zdjęcia na komputer prosto z aparatu. Osobiście przebrnąłem przez ten model i nie stwarzał mi takich problemów a co do matrycy, człowiek uczy sie całe życie ;>
Art Erie
18-01-2013, 15:42
Zdjęcia na wyświetlaczu wyglądają tak samo, podczas robienia zdjęć paska nie ma. [...]
O ile dobrze zrozumiałem, to po zrobieniu zdjęcia na podglądzie nie ma defektu, a przy przeglądaniu zdjęć wcześniej zrobionych, już jest?
źle napisałem, niezrozumiale za co przepraszam :)
1. robię zdjęcie, ani na wyświetlaczu ani na wizjerze defektu nie widać
2. podgląd i tu sie defekt pojawia i nie znika nawet przy przerzuceniu zdjęcia na komputer, żadne zmiany parametrów nie pomagają, nadal jest jasny pasek
Art Erie
18-01-2013, 19:36
źle napisałem, niezrozumiale za co przepraszam :)
1. robię zdjęcie, ani na wyświetlaczu ani na wizjerze defektu nie widać
2. podgląd i tu sie defekt pojawia i nie znika nawet przy przerzuceniu zdjęcia na komputer, żadne zmiany parametrów nie pomagają, nadal jest jasny pasek
Czyli wygląda na to, że defektu nie ma doputy, dopóki nie czytasz zdjęć z karty; prawdopodobnie padła karta pamięci, wystarczy sprawdzić na innej karcie.
tak racja, karta pamięci, przepraszam że zaśmiecam, nie sprawdziłem wcześniej tej opcji :) pozdrawiam