Zobacz pełną wersję : Wybór lustrzanki- architektura
Witam
Zamierzam kupić aparat.
Na początku chciałbym zaznaczyć, że ma być to mój pierwszy, który nie jest w telefonie. Na temat fotografii naprawdę mało wiem, dlatego też piszę. Przeglądałem inne tematy ale odpowiedzi nie znalazłem odpowiedniej.
Chcę kupić aparat wraz z obiektywem do 1000 zł- i jak się już zdążyłem zorientować- to na zakup lustrzanki mała suma pieniędzy. Z tego też wynika, że nie gardzę się rynkiem wtórnym.
Chcę nim fotografować architekturę, choć nie wiem czy wybieranie dziedziny z początku to dobry pomysł jeśli o zdobywanie doświadczenia chodzi.
Dużo w internecie szukałem i przez jakiś czas przymierzałem się do używanego D80 jednak bez większej wiedzy na jego temat- ale silnik ma chyba wbudowany.
Jeśli już on to jaki obiektyw wybrać?.
Proszę o radę z myślą o całym rynku w tym przedziale cenowym. Ew. oczekiwanie na okazje też wchodzi w grę.
Z góry dziękuję.
Obietyw Nikkor 18-55 VR - nowy kupisz za niecałe 400 zł i spokojnie na początek Ci wystarczy. D80 to będzie do niego dobry wybór.
sokolnik
17-01-2013, 19:10
do architektury to potrzebny szeroki kąt (raczej). Wnętrza budynków, zamki, mosty i inne obiekty (budowle) łatwiej sfotografować szerokim kątem.
Szukaj czegoś 18mm i w dół, 17, 16 mm. 18 to absolutne minimum. Na początek nikkor 18-55 się nada.
Jeśli planujesz zdjęcia nocne, to kup statyw i jakiś pilocik (15zł na allegro) do bezprzewodowego wyzwalania migawki. Samowyzwalacz to tylko pół środek.
Może D40 się nada, niech się wypowiedzą inni.
Kontynuujmy temat.
Jednakże do tego dodaję pytanie: Jaka karta pamięci?
Sandisk. Ale D80 + 18-55VR + statyw + karta sandisk > 1000zł
A ja polece D50 i 18-55. Spokojnie kupisz używki i zostanie Ci jeszcze na karte pamięci, torbe i statyw. Jak dobrze trafisz to jeszcze jakiś podstawowy lampiszon da się kupić
Karta pamięci to najmniejszy problem, zwłaszcza jeśli chcesz go używac do architektury. D80 "chodzi" na karty SD więc relatywnie niedrogie. Na początek pomyśl o jakimś standardowym zoomie (18-70, 18-105, 18-135 ewentualnie 18-55). Takimi obiektywami również można fotografowac architekturę a są bardziej uniwersalne. Przy budżecie, który podałeś przyzwoity obiektyw superszerokokątny raczej jest poza zasiegiem. Pomyśl od razu o oprogramowaniu do obróbki zdjęć z jakiego chciałbyś korzystać.
Obstaje przy D80 aczkolwiek otwarty jestem na różne opinie, najlepiej te poparte doświadczeniem.
Jeśli o te obiektywy - 18-55; 18-70; 18-105;18-135- , który najlepiej? Im większa ta druga liczba tym raczej droższy. Szukałem też 17 , 16, ale te są bardzo drogie.
Zauważyłem, że jest takie coś jak typ pamięci- CompactFlash, TransFlash. Jaki wybrać?
To zależy jaki aparat kupisz. D80 to karty SD. Najpierw kup aparat, a potem będziesz się martwił kartą do niego.
Ja mam 18-105 i się sprawdza. Jak nie masz pieniędzy na niego, to 18-55 na początek przygody spokojnie wystarczy.
Jak Ci się spodoba, będziesz szukał dalej obiektywów, szerszych lub dłużysz - to będziesz wiedział jak poużywasz tego. Szerokokątnego nie polecam na teraz bo:
a) jest drogi, a nie wiesz, czy Ci się to spodoba
b) mniej uniwersalny
Obstaje przy D80 aczkolwiek otwarty jestem na różne opinie, najlepiej te poparte doświadczeniem.
Jeśli o te obiektywy - 18-55; 18-70; 18-105;18-135- , który najlepiej? Im większa ta druga liczba tym raczej droższy. Szukałem też 17 , 16, ale te są bardzo drogie.
Zauważyłem, że jest takie coś jak typ pamięci- CompactFlash, TransFlash. Jaki wybrać?
Najlepszy optycznie jest 18-105, ale też jest z nich najdroższy. D80 zapisuje zdjęcia na karcie SD, a nie CompactFlash.
We wspomnianym budżecie chyba tylko 18-55 wchodzi w grę. Jak trafisz na nieumęczoną sztukę to będziesz zadowolony. Wersja VR jest znacznie lepsza.
krzysiozboj
22-01-2013, 10:20
Przy 18-55 (o ile czegoś nie pokręciłem) ważne by to był VR, o ile wiem jest lepszy optycznie od starszego bez VR, różnica w cenie pewnie nieznaczna.
za 220-250zł można dostać nówkę sztukę na alledrogo z gwarancją więc warto.
Na początek 18-55m zupełnie Ci wystarczy. Do zdjęć architektury przyda Ci się statyw, więc miej w planach jego zakup.
W późniejszym okresie jak się bardziej wciągniesz, pomyśl o jakimś szerokokątnym obiektywie.
PS Jak na początkującego to dosyć ciężki rodzaj fotografii sobie wybrałeś. Tak czy inaczej życzę powodzenia! ;)
michaskro
27-01-2013, 11:38
Ja bym się pokusił o D70s +18-70+statyw w cenie 1000 się zmieścisz. A 18-70 przyda się do użytku codziennego. Jest o wiele tańszy od 18-105 i nieznacznie droższy od18-55 a jakość wykonania i jego optyki znacznie większa.
pioter m
27-01-2013, 14:03
Ja bym się pokusił o D70s +18-70+statyw w cenie 1000 się zmieścisz. A 18-70 przyda się do użytku codziennego. Jest o wiele tańszy od 18-105 i nieznacznie droższy od18-55 a jakość wykonania i jego optyki znacznie większa.
W kwestii jakosci optyki 18-55 - tylko nieznacznie. Do tego dawno nieprodukowany, a jego ceny sugeruja, ze nie taki znowu doskonaly (dobry sprzet trzyma cene). Naprawde trudno znalezc egzemplarz, ktory jest w dobrym stanie. Po swoim widze, ze jest delikatniejszy, niz mogloby sie wydawac, aczkolwiek solidniejszy niz 18-105vr.