Zobacz pełną wersję : D70 - awaria :(
Wiewioor
25-03-2007, 15:16
Witam forumowiczów.
Na wstępnie chciałbym zaznaczyć, że starałem się przeszukać forum w poszukiwaniu odpowiedzi.
Podczas robienia zdjęć pojawił się ERR na wyświetlaczu - kiedyś to mi sie to już przytrafiło, ale bez wiekszych komplikacji udało mi się problem usunąć. Tym razem objaw jest troszkę inny.
Po włączeniu aparatu mamy normale wskazania ekspozycji, po naciśnięciu migawki "do pół" aparat ostrzy, lecz jeśli chcę zrobić zdjęcie to wyświetla się ERR. Ponowne naciśnięcie przycisku powoduje wielokrotne kłapnięcie lustra i nic więcej.
Czyściłem styki, zmieniałem szkło, wyjmowałem baterię, resetowałem aparat (tym małym guziczkiem) ... i początkowo nic. Bateria jest oryginalna więc to też odpada.
Jednak po kilkunastu próbach pstrykania aparatem - ODWIESIŁ SIĘ!!!
Pytania:
- Czy to normalne?
- Czy będzie się to powtarzać?
Dzieki za odpowiedzi:)
Awaria mechanizmu podnoszenia lustra. Niestety dość częsta przypadłość tego body. Prędzej czy później, wizyta w serwisie nieunikniona.
Tomek Stępień
25-03-2007, 18:53
ostatnio miałem cos takiego... ale działa już normalnie... ile może kosztowac taka naprawa? wie może ktoś?
pzdr.
bukowy dziad
25-03-2007, 19:07
zlapalem cos takiego na 1 lubelskim plenerku nikona pare tygodni temu:) -myslalem, ze od wilgoci w powietrzu (70tki poozstalych plenerowiczow dzialaly ok). po paru godzinach w domu wszystko wrocilo do nomy i do dzisiaj w tej normie trwa. aparat mam od czasow premiery wlasciwie i to byl 1 i jedyny raz, wiec mysle, ze skoro i twoj wrocil do normy to nie ma co panikowac.
pozdr
Tomek Stępień
25-03-2007, 19:10
Nie no panikować to nie panikuje ;-) Tylko nie podoba (jak każdemu) fakt że może mi sie w najmniej spodziewanym momencie mechanizm lustra zepsuć :-/
pzdr.
Oczywiscie nikomu nie polecam takiej naprawy:) Jak sprawdzić? zdejmujemy obiektyw, lustro w górę jak do czyszczenia i jesli nie widać matrycy a zamknietą migawkę to.... co zrobiłem? miekka rurka od spray-u i delikatne pocieranie lamelek w dół, po kilku potarciach migawka się złozyła w dół, zapiąć obiektyw, zdjęcie i ok. Czy zjawisko wróci? może tak, może nie...:)
niestety jest to częsta przypadłość tego modelu, swoją drogą serwis powinien naprawiać takie usterki bezpłatnie gdyż można w tym przypadku mówić o wadzie fabrycznej aparatu. Również i mnie to dotknęło, oczywiście jak na złość po wygasnięciu gwarancji wrrr... i tak za każdym razem gdy włączam aparat muszę kilka razy wcisnąć spust migawki aż się odblokuje... straszne, ale jak sobie pomyśle o wydaniu prawie tysiaka ( prawdopodobna cena usługi ) na naprawę...
wyjmij baterie na noc, rano powinno byc ok... w koncu rano zawsze swieci slonce ;)
Wiewioor
25-03-2007, 22:09
Dzieki bardzo za odpowiedzi i rady. Mam nadzieję, że jeszcze troszkę moja D70'ka popracuje:)
Ja tez to mam:/ zdarza sie raz na jakis czas...czasami gdy mam akurat jakies dobre ujecie, i wtedy musz eje powtarzac... Dzisiaj zadzwonilem do serwisu nikona i oczywiscie nie wiedza co to moze byc, choc przypuszczam, ze co drugie d70 jakie do nich wpada ma taka wade...
A co do serwisu, to dzisiaj pierwszy raz w zyciu sprobowalem do nich zadzwonic i tel nie zdarzyl zadzwonic 3x a odezwal sie pan z serwisu. Zdziwilo mnie to, bo niektorzy tu pisali, ze przez miesiac nie mogli sie dodzwonic.
bo tak bylo, ale sprawy z serwisem zdaja sie isc ku lepszemu. Ja ostatni raz kontaktowalem sie z nimi w sierpniu i wtedy faktycznie nie moglem sie dodzwonic przez tydzien...
Wiewioor
26-03-2007, 17:18
No i po chwilowej poprawie aparat padł :(. Pozostaje mi tylko serwis. Mam nadzieję, że szybko pójdzie.
Tomek Stępień
26-03-2007, 17:23
Ale ok 1000 pln za wymiane... to może lepiej wymienic na inny... ja już sam nie wiem. Nie wiem czy jak aparat sie zaczyna psuć czy nie będzie następnych awarii :-/ Też dzwoniłem do serwisu nikona ale oni nie wiedzą o co chodzi :-P
pzdr.
Wiewioor
26-03-2007, 18:01
Mam nadzieję, że nie bedzie to aż tyle kosztować - ktoś wspominał 300-400PLN za wymiane lustra. A jeśli wymieniać to na co i za co?:)
Tomek Stępień
26-03-2007, 19:06
Ja od pewnego czasu zastanawiam się nad zmianą na D200... i może to jest ostatni dzwonek... ?
Zawsze można na D80 zmienić albo na D70s - można korpus za 1800 kupić. A w przypadku wymiany za 1000 to dokładasz 800 i masz nowy aparat ;-)
pzdr.
P.S. Dzisiaj mijają dokładnie 2 lata od kupna mojego D70 i taka kiepska perspektywa dalszej współpracy.... :-/
Też dzwoniłem do serwisu nikona ale oni nie wiedzą o co chodzi :-P
To sciema, oni dobrze wiedza o o chodzi, tylko udaja, ze nie wiedza (ale my wiemy, ze oni wiedza).
Sam tez zastanawiam sie nad zmiana na d200, bardziej mi sie pryda w pracy niz wieszjacy d70....
Wiewioor
26-03-2007, 21:03
A jak z awaryjnością D80 - czy są jakiesproblemy? Bo zastanawiam się nad przesiadką na D80 - jak ma mi się coś takiego powtórzyć kolejny raz to dziekuje.
Tomek Stępień
26-03-2007, 21:19
Co do D80 to nie wiem... ale wydale mi się że D200 jest już bardziej solidnie zrobiony. Ja najchętniej bym się w takiej sytuacji przesiadł... jak potem znowu cos się zepsuje? To lipa. Wydam z 1000 zł na naprawy... znowu coś padnie :-/
pzdr.
Wiewioor
05-07-2007, 17:21
No i po kilku miesiącach spokoju aparat padł ponownie :( Zawiesił się na amen. Zawiozłem go do "OK! serwis" w Gdańsku, ale (jak na złość) odwiesił się jak go niosłem :) Zostawiłem w serwisie - może coś uda im się zrobić.
Pozdrawiam - człowiek bez aparatu
konradek26
05-07-2007, 21:01
Koszt naprawy mechanizmu lustra to koszt 250zl w nieautoryzowanym serwisie.
Sam korzystalem jak mialem F90X. :)