Zobacz pełną wersję : Lightroom zmiana głównego monitora
chickensnd
17-01-2013, 02:15
Siemanko, mam laptopa ( Windows Vista, GPU Geforce ) i do niego podpinam sobie stary monitor LCD. Matryca w laptopie jest ustawiona na ekran główny i na niej mam pasek start i na tym mi bardzo zależy, kiedy uruchamiam Lightroom'a chciałbym aby to matryca laptopa była tym ekranem dodatkowym na którym będę sobie podglądał miniaturki a cała obróbka na podpiętym przez VGA. Czy jest taka możliwość ustawienia ? Szukam w tym Lightroomie ale wychodzi na to, że mogę zmienić tylko widok na tym zewnętrznym monitorze. Brakuje opcji ekranu z narzędziami, czy wie ktoś może czy jest taka możliwość ?
W LR tego nie zrobisz. Możesz tylko w systemie.
chickensnd
17-01-2013, 03:22
Czyli zostaje mi ustawienie w systemie monitora na glowny? I na nim pasek startu.
2pompony
17-01-2013, 03:24
Uruchoim LRa, zmniejsz okno (nei posyłaj na belkę, tylko żeby nie było na cały ekran), chwyc za tytul i przeciągnij na ten monitor, na ktory chcesz. teraz powiększ okno jak chcesz i pracuj. Jak wyłączysz LRa, to następnym razem uruchomi sie na tym ekranie, na którym był ostatnio włączony.
U mnie tak to działa.
Uruchoim LRa, zmniejsz okno (nei posyłaj na belkę, tylko żeby nie było na cały ekran), chwyc za tytul i przeciągnij na ten monitor, na ktory chcesz. teraz powiększ okno jak chcesz i pracuj. Jak wyłączysz LRa, to następnym razem uruchomi sie na tym ekranie, na którym był ostatnio włączony.
U mnie tak to działa.
Potwierdzam u mnie też to działa w taki sposób (na laptopie miniatury a na LCD zewn. okno Edycja LR) a o to dowód:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img841/1900/201301161847092.jpg)
Wkurza mnie tylko, że czasami mi rozrzuci ikony po pulpicie po odpięciu HDMI monitora od kompa.
Przepraszam za jakość fotki ale na szybko telefonem cyknąłem na potrzeby tematu :)
chickensnd
17-01-2013, 12:31
Odkryłem jeszcze wczoraj ze tak się da ale nie wiedzialem ze po restarcie programu to zostaje, dzięki Wam wielkie ;)