Zobacz pełną wersję : Zamiana na D600, a obiektywy DX
Witam mam pytanie do znających się na temacie.
Kupiłem niedawno D600 , zanim go kupiłem przeczytałem że mozna podpiąć do niego obiektywy DX tracąc tylko MP bo będzie ich 10 - szczególnie chodziło mi o 10-20 3,5 Sigmy.
Po zakupie podpiąłem i okazało się że ok jest mniej MP ale też mniej widzę przez obiektyw bo mam crop-a ( ramka na wizjerze określająca pole widzenia ).
Sprawdziłem z poprzednim aparatem ( D300 )i nawet mniej widzę niż w nim. Pomimo tego że obraz poza ramką jest widoczny i mógłby być większy.
Wiem że powiecie że jestem naiwniakiem ... ale sam nie wiem dlaczego myślałem że 10-20 po podpięciu będzie miał 10-20 tylko 10 MP, a pytanie jest takie - dlaczego nikon zrobił akurat takiego cropa jak pole widzenia na obiektywie jest większe niż ramka zaznaczająca crop ?
To samo dotyczy 50-150 2,8 Sigmy
Borat1979
17-01-2013, 00:22
Matryca jest większa a odległość bagnet-matryca taka sama.
Żeby szkło DX działało dokładnie tak samo to matryca musiałaby być ruchoma :)
To sam kadruj w komputerze.
hostman22
17-01-2013, 01:14
może dlatego, że ramka widziana w formacie DX nie pokrywa się w 100% z zarejestrowanym obrazem (chyba jest o tym w instrukcji), tak czy owak, możesz robić bez trybu dx i później samemu kadrować i tak będzie szerzej niż w przypadku d300
ale tak się chyba nie da bo aparat sam przełącza się w tryb DX jak widzi taki obiektyw
marciing
17-01-2013, 01:33
ale tak się chyba nie da bo aparat sam przełącza się w tryb DX jak widzi taki obiektyw
Jak przeczytasz instrukcje to się okaże że może się z automatu nie przełączać w tryb DX
Borat1979
17-01-2013, 02:51
Nic się samo nie przełącza, ręcznie ustawia się w menu tryby DX i FX
Testowałem pożyczonego od kumpla fisha Tokina 10-17 i od ok 15 mm był w pełni użyteczny na FX
A tak przy okazji... Czy jest możliwość ustawić aparat tak, żeby zamiast samej ramki obrazującej pole widzenia DX, obszar ten był np. zaczerniony (niewidoczny)? Ja akurat przesiadłem się na D800 i mam problem podobny do kolegi. Szczerze mówiąc, sama ramka, jak dla mnie, niewiele pomaga, bo robiąc fotki, nazwijmy je reportażowe, to ostatnia rzecz, na którą zwracam uwagę... Później często okazuje się, że obiekt miałem ogarnięty w wizjerze, a na fotce kadr leży totalnie...
PS. Wiem, że temat nadaje się do tematu na D800, ale podpiąłem się do tematu kolegi, bo problem w sumie ten sam...
Rozumiem że instrukcja jest dla mięczaków.
:)
Nic się samo nie przełącza, ręcznie ustawia się w menu tryby DX i FX
Samo się też przełącza jak wykryje obiektyw DX.
Borat1979
17-01-2013, 14:36
Samo się też przełącza jak wykryje obiektyw DX.
Czy na pewno to działa z każdym szkłem DX?
Podpinałem fisha tonkiny i nie przełączało automatycznie.
Z szkłami innych producentów mogą być problemy -zależy czy zostaną poprawnie wykryte. Pamiętam, że dawno dawno temu kiedy kupiłem Sigmę 70-200 2.8 (cóż, szkło pod FX) to mój D3 automatycznie przełączył się na DX........
Tak czy inaczej z Nikkorami problemów nie odnotowałem.
TamTaramTam
17-01-2013, 16:56
Nie z każdym się przełącza. Mi D600 nie przełącza FX na DX jeśli podpinam Toknę 11-16 2.8D (btw. nie testowałem za dużo, ale przy 16mm całkiem da się ją używać chyba na FX), natomiast przy podpięciu N35 1.8G body samo przełącza mnie w tryb DX (aczkolwiek da się tą opcję automatycznego przełączania FX->DX wyłączyć w menu).
jw. ja ostatnio podpinałem N35 1,8 do D700 i z automatu przełączył w DX ale w menu jest opcja wyłączenia autoamtycznego przełączania i zostaje FX.
Don_Sulco
17-01-2013, 19:28
Body FX i obiektywy DX to trochę dziwny zestaw. Rozumiem odwrotnie:)
To tak jakby kupić karbonową ramę do roweru i przełożyć stary osprzęt - niby wszystko pasuje a jednak:(
Dwa obiektywy chcę zatrzymać do fx jak zmienię.
35mm f1.8 i 8mm rybie oko.
Resztę sprzedałem i w zasadzie jestem gotów na zmianę.
Borat1979
17-01-2013, 23:27
Dwa obiektywy chcę zatrzymać do fx jak zmienię.
35mm f1.8 i 8mm rybie oko.
Resztę sprzedałem i w zasadzie jestem gotów na zmianę.
rybie oko 8 mm do niczego ci się na FX nie przyda
Ja zostawie sobie właśnie te dwa obiektywy. Jeśli chodzi o wyłączanie to dzisiaj testowałem - działa jak się wyłączy auto to obiektyw DX zostaje na FX.
Dzięki Panowie za redę i sorki że nie doczytałem instrukcji .
Czego się nie przyda?
W trybie dx będę go używać.
To tak jakby kupić karbonową ramę do roweru i przełożyć stary osprzęt - niby wszystko pasuje a jednak:(
No jeśli miałeś pakiet XTRa/Dura Ace itd. to chyba źle nie będzię? ;)
Ale zgadzam się w 99,99%. Szkła DX na puszkę FX to nieporozumienie.
Tak naprawdę to chyba tylko 35 1,8 daje rady a cała reszta.....
Co do ryby samyanga - miałem. Bardzo fajne szkło na DX. Ale na FX to bez sensu mz.
Za kilka 100wek więcej kupiłem sigmę 15 2,8 i zdecydowanie mogę polecić to szkło. Bardzo dobre optycznie i ma AF :)
cz4rnuch
18-01-2013, 10:32
Czego się nie przyda?
Napisałeś, że zostawiasz do FXa. Pewnie dlatego Borat zwrócił Ci na to uwagę.
Borat1979
18-01-2013, 12:19
Czego się nie przyda?
Tak wygląda zdjęcie z fisha na 10 mm na FX
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-VGuckEU7kOg/UPh0yylaUVI/AAAAAAAAFcs/tHcQRq_BAZM/s500/DSC_0536.jpg)
Facet od którego kupowałem D700 mówił, że podpinał Samyanga 8mmdo D700, ale wykastrował go zupełnie z osłony słonecznej i ponoć zyskał na polu widzenia.
Czy jest możliwość ustawić aparat tak, żeby zamiast samej ramki obrazującej pole widzenia DX, obszar ten był np. zaczerniony (niewidoczny)?
W D700 da się niemal zaczernić pole poza obszarem DX, ale z tego co się orientuję, to D800 ma nieco inne menu, to nie pomogę...
Ja u siebie ustawiłem pod przyciskiem AE-L/AF-L przełączanie FX/DX i jest do dla mnie bardzo wygodne rozwiązanie.
Niby dziwny, ale takich dziwactw jest więcej, np. dla mnie 50/1,4G to kompromitacja pod względem af w kontekście o połowę tańszego 50/1,8G. Z ciekawości podpiąłem kiedyś 18-55 VR do D700 i co ciekawe, od 20-22mm dał się spokojnie używać, bez ogromnej winiety, a od 24mm mogłem go traktować jako pełnoklatkowy. Z tego co zauważyłem, każdy obiektyw DX ma swoją specyfikę na FX, niektóre mają większy sens, a inne marginalny (przy innej okazji podpiąłem 18-105 VR i winietował w całym zakresie a z osłoną PS już koszmarnie).
Borat a zrób fotkę tym fiszem ale przełącz aparat na dx, bo ja w ten sposób mam zamiar go używać.
TamTaramTam
18-01-2013, 15:33
Ja mam ten sam dylemat, przesiadłem się na FX a z fisha mam samyanga 8.. i nie wiem teraz czy jest sens kupować nowego fisha czy akurat zdjęcia fishem pstrykać po prostu w DX, a z resztą szkieł pod FX. Przy użyciu fisha i trybu DX w FX wychodzi ok... może uzbieram za jakiś czas na nową rybę jak będzie przypływ kasy, ale póki co od biedy można używać samyanga na dx - zawsze to jakieś rozwiązanie :)
Polubiłem obrazowanie tego szkiełka i nie chcę innego.
Tych parę mniej megapixeli przeboleję
rybie oko 8 mm do niczego ci się na FX nie przyda
Akurat Samyang 8mm na FX pracuje bardzo fajnie. Po obcięciu osłony przeciwsłonecznej daje piękne okrągłe fotki.
Był taki wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178214
A to nie lepiej sprzedać Samyanga i za to kupić Zenitar 16mm ?
To się okaże w praniu. Może i lepiej.
snakemaycry
05-02-2013, 14:05
A to nie lepiej sprzedać Samyanga i za to kupić Zenitar 16mm ?
To zależy co chcesz uzyskać.
Jak już kupię to ff (dużo wody w tamizie upłynie :) ), to pewnie dokupię zenitara a samiego zostawię i tak.
Nikkor 12-24/4 na D600 w FX od 18mm można używać - to tak dla ewentualnych zainteresowanych, i aparat oczywiście potrafi wykryć obiektyw jako DX.
Sigma 30mm 1.4 ma winietę niebadającą się do użycia.