Zobacz pełną wersję : Jak zrobić zdjęcia i filmy bardziej wyostrzone
grzegorz3981
16-01-2013, 22:01
Witam
Aparat Nikon D3100 + SanDisk 8GB klasa 10
Problem polega na tym że jeżeli chcę zrobić zdjęcie np sprzętu komputerowego (płyta główna gdzie są 3 znaczącie kolory czerwony niebieski i srebny) to ostry jest tylko czerwony, zdjęcia pstrykałem w wielu konfiguracjach w makro, portretu bez lampy, przeczytałem też żeby ustawić ISO na jak najmniejsze w tym przypadku 100 co nie dało zadowalających efektów. Wiem o tym że jeżeli robimy zdjęcie np piłki to ostra jest tylko ona a reszta zamazana i ok z resztą pokaże te zdjęcie.
http://zapodaj.net/c56032f533730.jpg.html
Kolejna sprawa to filmy również nic nie zmieniałem i nagrywałem wszystkie obiekty sa bardzo nie wyrażne do poki nie nacisnę przycisk spustowy migawki do 1 pozycji wyostrzania to się jeden element wyostrzy ale gdy nagram kolejny to znowu to samo, co z tym zrobić. Płynność ok
Jeżeli ktoś miał by problemy z komputerem i potrzebuje pomocy z chęcią doradzę
1.Czy na pewno masz aparat zgodny z grupą - jednocyfrowego Nikona?
2.Czy słyszałeś coś o głębi ostrości, przysłonie, statywie?
A tak BTW: ISO=400 na tym zdjęciu.
grzegorz3981
16-01-2013, 22:26
1 No myślałem że jak dział D2 , D3 to są skróty np od D3000
2 No słyszałem statywu nie mam, chciałem zbudować stolik z białej pleksji tylko nie wiem jak z podświetleniem, jak masz jakieś porady jak ustawić mniej wiecej do jakich rzeczy to chętnie wyczytam
Tak ISO może być większę bo to musiało być zrobione z auto a inne probowałem z iso 100 i marny efekt
Przemek80
16-01-2013, 22:35
Sprzedaj lustrzankę i kup kompakta.
No myślałem że jak dział D2 , D3 to są skróty np od D3000
O matko, ale się obśmiałem :D
Ty to na poważnie ?
Art Erie
16-01-2013, 22:38
Witam
Aparat Nikon D3100 + SanDisk 8GB klasa 10 [...]
Zrób zdjęcie prostopadle do powierzchni płyty z przesłoną 5,6 lub 8 ( z lotu ptaka ), zobacz czy wszystko jest ostre i poczytaj o głębi ostrości.
EDIT
Albo zastosuj się do rady z postu #5
Epistofeles
16-01-2013, 22:57
Wieczna rada z kupnem kompaktu jest rozbrajająca :)
Art Erie
16-01-2013, 22:59
Można się też gruntownie oczytać i kupić obiektyw z pokłonem ;)
Ale kompakt (np. samsung EX1 - będzie lepszy dla zielonego niż męka z ogrooomną matrycą
Borat1979
16-01-2013, 23:44
Rozbrajające to jest jak ktoś kupi lustrzankę i nie potrafi jej użyć.
Przemek80
16-01-2013, 23:48
Jak ceny lustrzanek są w cenie kompaktów to nie ma co się dziwić.
A to jest jakiś zakaz kupowania lustrzanek, przez osoby które na to stać a nie mają dostatecznej wiedzy, żeby ich używać ? Albo zakaz pisania na forum, w celu zdobycia odpowiedniej wiedzy ? ;-)
grzegorz3981, twoim problemem jest tak zwana głębia ostrości (GO), która na zdjęciu jest za mała. Żeby ją zwiększyć musisz bardziej przymknąć obiektyw, lub jak już ktoś wcześniej doradził zmienić kąt pod którym będziesz fotografował tą płytę główną (z góry). Możesz też zrobić fotografię z większej odległości i wyciąć fragment z samą płytą główną. To są podstawy, czyli zależność głębi od ogniskowej i przysłony obiektywu. Poczytaj jakiś poradnik dla początkujących np. tu powinieneś znaleźć coś dla siebie: http://www.szerokikadr.pl/
grzegorz3981
17-01-2013, 00:33
Fatman
I własnie o to mi chodziło dzięki wielkie, ja się już wynoszę z tego forum bo jak widać nie ma tutaj początkujących tylko większość zaawansowanych ponieważ wy lepsi zjadacie nowicjuszy
Borat1979 rozbrajające jest to jak ktoś jedzie w Porsche prawym pasem ? Mnie to nie przeszkadza
Poprostu chciałem aby ktoś mnie poprowadził i na tyle postów pomogły mi 3 osoby min Fatman
Art Erie
17-01-2013, 00:41
Fatman
I własnie o to mi chodziło dzięki wielkie, ja się już wynoszę z tego forum bo jak widać nie ma tutaj początkujących tylko większość zaawansowanych ponieważ wy lepsi zjadacie nowicjuszy
Borat1979 rozbrajające jest to jak ktoś jedzie w Porsche prawym pasem ? Mnie to nie przeszkadza
Poprostu chciałem aby ktoś mnie poprowadził i na tyle postów pomogły mi 3 osoby min Fatman
Popełnisz błąd, to naprawdę wspaniałe miejsce i wielka encyklopednia wiedzy.
grzegorz3981
17-01-2013, 00:46
Tak dla ludzi którzy juz wiedzą co mają robić i mają małe zagadki albo nie mówią otwarcie o problemach jak ja.
Poza tym i tak już jest napisany mejl do admina o usunięcie konta
A tak poza tym to im mniej światała tym większe ISO ?
Owszem. Albo bardziej otwierasz przysłonę, przy okazji zmniejszając głębię ostrości.
Tu masz fajny kalkulator, który wyjaśnia zależność otworu przysłony, ogniskowej i odległości do fotografowanej sceny: http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Art Erie
17-01-2013, 00:54
Tak dla ludzi którzy juz wiedzą co mają robić i mają małe zagadki albo nie mówią otwarcie o problemach jak ja.
Poza tym i tak już jest napisany mejl do admina o usunięcie konta
A tak poza tym to im mniej światała tym większe ISO ?
Tak, aby uzyskać prawidłowa ekspozycję; do tego dochodzi jeszcze odpowiednia wartość przesłony, to są trzy rzeczy na których opiera się fotografia.
Na początek proponuję anulowac email do Admina; poczytać to forum, i jakieś podstawy o fotografii z netu, książki Petersona.
Nikt nie rodzi się ze znajomością fotografii, choć niektórzy uważają się za wyjątek od tej reguły; cóż "zapomniał wół...".
Czytaj, czytaj i rób zdjęcia, zanim zadasz pytanie poszukaj na forum; w każdym razie podstawy musisz przyswoić, odpowiedzi wprost może nawet dostaniesz; osobiście wolę wskazać jedynie kierunek.
Epistofeles
17-01-2013, 01:04
Można się wystraszyć tego forum po wypowiedziach niektórych "ekspertów", niestety często się tak zdarza, że trzeba zadać to jedno głupie pytanie by chociaż dostać wskazówkę w którym kierunku szukać odpowiedzi. Nie warto się tak od razu zniechęcać, bo to forum to naprawde skarbnica wiedzy :)
grzegorz3981
17-01-2013, 01:10
Nie wiem aktualnie zdania nie zmieniłem
Przesłona pozowli nam na regulację ostrości ? i ja regulujemy na każdym z profili np P S A M i inne a jej jednostą na końcu jest ft ?
Rada z kompaktem, do takich zdjęć nie była taka najgorsza - mają mniejszą matrycę, większą głębię ostrości, przez co zwyczajnie łatwiej robić takie zdjęcia.
Obowiązkowo przeczytaj jakąś książkę o podstawach fotografii - nawet prostą Kelby'ego - jeśli już będziesz o coś pytał, będziesz wiedział o co pytasz i wszystkim będzie łatwiej.
Wypowiedziami frustratów się nie przejmuj - niestety, na sensowne odpowiedzi trzeba poczekać, bo głupoty szybko i łatwo napisać każdemu ;) "Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa"
Wiedzę lepiej czerpać z książek niż z forum.
edit - ft, czyli odległość w stopach, gdzie będzie punkt ostrości. A głębia ostrości to jest zakres, gdzie będzie ostre odzworowanie. Np. ustawisz ostrość 5 metrów, a głębie ostrości masz od 4,5 do 5,5. Ta głębia zależy od przysłony. Pobaw się kalkulatorem z linka Fatmana to załapiesz.
Art Erie
17-01-2013, 01:20
Przesłona pozowli nam na regulację ostrości ? i ja regulujemy na każdym z profili np P S A M i inne a jej jednostą na końcu jest ft ?
No nie do końca, musisz poczytać o trybach PSAM. To sa tryby półautomatyczne ( i pełny manual czyli M). W trybie M masz wpływ na wszystkie parametry ekspozycji, w trybie A na wartość przesłony i ISO, czas migawki ustawia automat. Co innego rozumiemy pod określeniem "ostrość", a co innego "głębia ostrości" ( ostrość może być w punkcie, a głębia ostrości jest od - do i przechodzi z rozmycia - "bokehu" poprzez ostrość do rozmycia; załapiesz o co chodzi oglądając zdjecia w dziale portety.
Wypowiedzi dotyczących kompaktu, też nie bierz za złą monetę; ze względu na rozmiat matrycy w kompaktach GO (głębia ostrości) nie jest problemem w tego typu zdjeciach.
Najtrudniejsze są początki, więc jak widzisz musisz poznać elementarz, by zadać nawet najprostrze pytanie.
Borat1979
17-01-2013, 01:21
A to jest jakiś zakaz kupowania lustrzanek, przez osoby które na to stać a nie mają dostatecznej wiedzy, żeby ich używać ? Albo zakaz pisania na forum, w celu zdobycia odpowiedniej wiedzy ? ;-)
Zakazu czytania instrukcji obsługi też nie ma a akurat ta do nikonów jest znakomicie przygotowania i podstawy fotografii są tam dobrze opisane.
Zajrzyj do instrukcji obsługi. Naprawdę to nie boli a przynajmniej będziesz widział co w aparacie do czego służy. Pytań będzie mniej, a jak będą to przynajmniej będziesz potrafił je sensownie zadać.
I nie piszę tego złośliwie :)
Rafale, jakoś ostatnio na forum tak, jest taki "zakaz" - Ci co już zdobyli wiedzę, między innymi dzięki temu forum nagle zapominają o jakie pierdoły pytali na początku swojej przygody fotograficznej. Wiele do powiedzenia ma tu stare polskie przysłowie "nie pamięta wół jak cielęciem był". Nagle się same alfy i omegi porobiły, które same zadają w innych wątkach pytania, na które mogą odpowiedź znaleźć w znakomicie przygotowanej instrukcji.
grzegorz3981
17-01-2013, 01:49
Już jako tako zasłonę i ISO wiem o co chodzi zauważyłem że nie da się miec szablonu że do takich zdjęc takie iso i taka przysłona dla tego będę próbować
Poczytam jeszcze na szerokim kadrze, jeszcze w tą instrukcję zajrzę bo tryb guide tak średnio
Sprawdź sobie jeszcze to - "fotki na sucho" (http://camerasim.com/camera-simulator/)
Już jako tako zasłonę i ISO wiem o co chodzi zauważyłem że nie da się miec szablonu że do takich zdjęc takie iso i taka przysłona dla tego będę próbować
Poczytam jeszcze na szerokim kadrze, jeszcze w tą instrukcję zajrzę bo tryb guide tak średnio
1) przeczytaj instrukcję
2) Kup sobie porządną książkę o podstawach fotografii, nie musi być o cyfrowej...
3) poświęć czas na zrozumienie książki z pkt.2.
Co do Twoich zdjęć i filmów - wszystko wynika z Twojej ignorancji, braku absolutnego minimum wiedzy i uważania, że dobry aparat sam robi zdjęcia - a jest wręcz na odwrót. Im lepsza lustrzanka, tym więcej wymaga od użytkownika.
Tu bez minimum wiedzy wiele nie zdziałasz, są to aparaty bardzo często wymagające myślenia.
Nie dziw się, że ludzie reagują tak a nie inaczej na podobne pytania...
Twoim problemem jest brak odpowiedniego myślenia - nie obrażaj się, bo nie wyzywam. Stwierdzam tylko, że zostałeś nauczony szukania problemów wszędzie, tylko nie w sobie, ale teraz tak niestety uczą...
Tylko, że w Twoim przypadku, to tak jak byś kupił sobie Porsche, a nie wiedział do czego jest taka wajcha po środku lub te łopatki przy kierownicy i cały czas jeździł na jednym biegu.
grzegorz3981
17-01-2013, 02:38
Fajnie dzięki jutro zajrzę w tą instrukcje
No a do końca lutego muszę się nauczyć robić zdjęcia w świetle sztucnym
Jak ktoś by chciał pomoc przy podkręcaniu, doborze części, jakieś problemy albo projekty w corelu można pisać
Fajnie dzięki jutro zajrzę w tą instrukcje
No a do końca lutego muszę się nauczyć robić zdjęcia w świetle sztucnym
Jak ktoś by chciał pomoc przy podkręcaniu, doborze części, jakieś problemy albo projekty w corelu można pisać
A... jeszcze co do ostrości filmów - lustrzanka to nie kompakt. Tu ostrzenie odbywa się tylko "na polecenie" użytkownika, a więc po naciśnięciu spustu... Chyba, że ustawisz ciągłe ustawianie ostrość, które z zasady nie może dobrze działać.
Sprzedaj lustrzankę i kup kompakta.
O matko, ale się obśmiałem :D
Ty to na poważnie ?
Rozbrajające to jest jak ktoś kupi lustrzankę i nie potrafi jej użyć.
A nie mozna po prostu nic nie napisac i poczekac az mod przeniesie post w odpowiednie miejsce i ktos mu odpowie tak jak nalezy.
Ja wiem ze co niektorzy na tym forum to z wiedza sie urodzili i cholera nie pojmuja jak to moze byc ze ktos czegos nie wie, nie rozumiem i nie wyssal umiejetnosci z mlekiem matki. I ze nie potrafi zrobic dziela sztuki fotograficznej satrzelajac z biodra zeby sie nie meczyc patrzeniem w wizjer jak co po niektorzy tutaj.
Ktos sie pyta, wdal sie w dyskusje wiec raczej nie prowokuje. Po prostu, napisal post w zlym miejscu! Gdyby napisal go w odowiednim to byscia nawet nie wiedzieli ze ten ktos istnieje!
Ci co już zdobyli wiedzę, między innymi dzięki temu forum nagle zapominają o jakie pierdoły pytali na początku swojej przygody fotograficznej.
Ja wiedzę nadal zdobywam (przede wszystkim dzięki mądrym ludziom na tym forum) a pierdoły też zdarzy mi się napisać ;) A w związku z tym mam pytanie:
Chyba, że ustawisz ciągłe ustawianie ostrość, które z zasady nie może dobrze działać.
Gonzo, możesz wyjaśnić... dla zasady? ;)
Czytam w innych wątkach, że AF-C (jeśli na dodatek ustawienie ostrości zdefiniujemy pod AF-ON - czego przyznam się wcześniej nie wykorzystywałem a d4 staje się nawykiem) stanowi panaceum na wiele dolegliwości związanych z ustawieniem tejże ostrości
muszę się nauczyć robić zdjęcia w świetle sztucznym
Czytam w innych wątkach, że AF-C (jeśli na dodatek ustawienie ostrości zdefiniujemy pod AF-ON - czego przyznam się wcześniej nie wykorzystywałem a d4 staje się nawykiem) stanowi panaceum na wiele dolegliwości związanych z ustawieniem tejże ostrości
Niestety nie w tym przypadku, bo opisane panaceum dotyczy ostrzenia za pomocą czujnika fazowego, a takowy nie bierze udziału w ustawianiu ostrości podczas filmowania (w ogóle w LV) w Nikonach. D600/D800 ustawia wtedy ostrość za pomocą detekcji kontrastu na matrycy, która niestety pomimo wielu zalet ma jak wszytko także wady (głównie chodzi o to, że układ nie wie w którą stronę ma ruszyć z szukaniem ostrości -przynajmniej zaraz po zainicjowaniu AF).
Problem AF przy filmowaniu polega na samej szybkości ostrzenia (część z producentów sobie z tym poradziła np. Panasonic i Olympus), płynności i jakości (tu poradziło sobie pięknie Sony w NEXach, gdzie nie widać "zrywów tylko płynne i nie za szybkie działanie oraz dodatkowo nie ma efektu "przeostrzenia za i powrotu"). Jeszcze inaczej poradziło sobie Sony w swoich aparatach z lustrem przepuszczalnym, gdzie ostrość mogą ustawiać czujniki fazowe. W pierwszych modelach gdzie zastosowano takie rozwiązanie nie wyglądało to zbyt ładnie (zrywy, szarpanie, nie ma płynności), w najnowszym A99 jest dużo lepiej.
Art Erie
17-01-2013, 12:49
[...]No a do końca lutego muszę się nauczyć robić zdjęcia w świetle sztucnym [...]
Napisz jakiego rodzaju to mają być zdjęcia, co ma być fotografowane i jakim sprzętem dysponujesz.
grzegorz3981
17-01-2013, 13:04
Urodziny jednego z członków rodziny oświetlenie sztuczne aparat to sam nie mam nic innego chciałem kupić filtr polaryzacyjny albo połówkowy
Art Erie
17-01-2013, 13:08
Urodziny jednego z członków rodziny oświetlenie sztuczne aparat to sam nie mam nic innego chciałem kupić filtr polaryzacyjny albo połówkowy
Czyli D3100, jaki obiektyw? Masz jakąś lampę zewnętrzną? Filtry nie będą w tej sytuacji potrzebne i na razie żadnych nie kupuj.
A... jeszcze co do ostrości filmów (...) Chyba, że ustawisz ciągłe ustawianie ostrość, które z zasady nie może dobrze działać.
Jak pisał Fatman - przy filmach nie ma AF-C, a AF-F, który z zasady działania obiektywów do lustrzanek - czyli szybkich i nie potrzebujących informacji o pozycji układu ostrzenia, bo fazowa detekcja określa w którą stronę i o ile trzeba obrócić obiektyw, nie sprawdza się przy ostrzeniu z wykorzystaniem detekcji kontrastu, gdzie ważniejsze jest w jakiej pozycji jest obiektyw oraz płynność ostrzenia - wtedy można o wiele dokładniej ostrzyć przy LV.
Obiektywy Nikona z AF-S aby uzyskać odpowiednio małą prędkość ostrzenia przesuwają skokowo. Lepiej z tym radzi sobie HSM w Sigmach - jest bardziej płynne. Jednak wszystkie silniki tego typu nie maja pamiętania pozycji.
Inaczej jest w silnikach krokowych (STM w Canonie) czy liniowych (w obiektywach Sony do Nexów), gdzie w każdej chwili wiadomo w jakiej pozycji jest silnik. Poza tym obrót silnika nie działa na "zasadzie" dwóch kabelków i kręci, a kilku, gdzie nie ważne jakie będzie napięcie i jak długo, to silnik zawsze wykona określoną ilość kroków i dalej się nie obróci.
Czyli przy detekcji kontrastu, wystarczy, aby przejechał przez punkt, w którym był kontrast był najwyższy i następnie się do niego cofnąć, bo wiadomo w którym to było miejscu, a nie jak przy standardowych obiektywach na zasadzie kolejnych przybliżeń.
Co do samego AF-F... to jest ogólnie nieużyteczny, a dokładniej to jest użyteczny do pierwszego zgubienia ostrości, bo później przestaje zupełnie działać - tak przynajmniej jest w D5100 i D7000. Jak przeleci 2x cały zakres w szukani ostrości, to AF-F chyba przełącza się na AF-S i tylko wyłączenie i włączenie LV na nowo przywraca funkcjonowanie AF-F...
grzegorz3981
17-01-2013, 16:43
AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR
Art Erie
17-01-2013, 17:18
Więc będziesz musiał sobie dokupić jakąś lampę zewnętrzną z iTTL.
Albo wstawić ze 2-3 żarówki 100W Wtedy będziesz mógł bez problemu robić zdjęcia w pomieszczeniu.
grzegorz3981
17-01-2013, 17:50
No poszukam tej lampy, zapalę jeszcze światło w pokoju w którym odbędzie się ta impreza, na jakich profilu robić te zdjęcia?
Art Erie
17-01-2013, 18:11
Najlepiej w trybie M, najłatwiej w trybie A. Mamy tu na forum multum wątków na temat lamp, więc masz lekturę; w zależności od zasobności portfela wybierz coś dla siebie, koniecznie zapytaj na forum przed zakupem.
EDIT
Dwie rzeczy na które powinieneś zwrócić uwagę, to automatyka iTTL, oraz obrotowa głowica (w pionie i poziomie).
grzegorz3981
17-01-2013, 18:19
No dobra jak się zdecyduję na jakiś model to się zapytam już w odpowiednim dziale :)
Art Erie
17-01-2013, 19:00
Przeczytaj również ten wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=221356
No poszukam tej lampy, zapalę jeszcze światło w pokoju w którym odbędzie się ta impreza, na jakich profilu robić te zdjęcia?
Zależy co chcesz uzyskać. Tryb A lub M.
Jak chcesz zwykłe fotki, to zielony.
witold68
17-01-2013, 19:48
....olać tych ekspertów...co sie boja pomóc innym:)
No dobra jak się zdecyduję na jakiś model to się zapytam już w odpowiednim dziale :)
Dokładnie. Bo jeśli o podstawy pytasz w dziale dla najbardziej zaawansowanych to robi się dziwnie.
Przeniosłem
skarcity
19-01-2013, 10:33
Ale w tym przypadku bardzo trafna. Ja też od razu pomyślałem, że wszystkie opisane problemy rozwiąże kompakt. Zaczynając od ostrości w filmach a na zdjęciach makro kończąc. I nie ma w mojej wypowiedzi cienia złośliwości.
pozdrawiam
A ja Dziękuje Fatmanowi, za konkretne i na temat odpowiedzi, a nie jakieś bzdety na temat zakupu kompaktu i po problemie- to zwykle nabijanie postów, Gość nowy to pyta, po to to forum. A że mowy to błądzi, staży wyjadacze też kiedyś zaczynali i byli zieloni i pewnie ktoś im pomógł zrozumieć zawiłości fotografii.
pokerist
02-02-2013, 18:59
jakieś bzdety na temat zakupu kompaktu i po problemie- to zwykle nabijanie postów
Głupszej konkluzji długo nie widziałem. Myslisz ze komus kto ma kilkaset czy pare tysiecy postów zalezy aby mie co jeden wiecej ? Czy posiadanie 48748747647474 postów w ogóle cos znaczy ? Troche logiki przed sformułowaniem idiotyzmów.
Gość nowy to pyta, po to to forum. A że mowy to błądzi, staży wyjadacze też kiedyś zaczynali i byli zieloni i pewnie ktoś im pomógł zrozumieć zawiłości fotografii.
Starym wyjadaczom w większości pomogły książki. Forów internetowych nie było, a dobry fotograf nie miał czasu zajmować się pytaniami o to co jest w każdej książce.
Chcesz się czegoś szybko nauczyć - bierz książkę w jedną rękę, aparat w drugą i do roboty. Setki osób napisały książki, aby tacy jak Ty nie zadawali ciągle tych samych pytań, na które w miarę prosta odpowiedź zajmuje 30-40 stron...
ale po co? Przecież przepis na rosół dostanie w każdym internecie ;) A że wiedzy dotyczącej różnicy pomiędzy zastosowanie chemicznego rosołku a wygotowania kawałka kości z miechem i warzywami - nie zazna... po co mu to... przecież podano mu już przepis na "gotowe" danie ;)