PDA

Zobacz pełną wersję : D70s - różnice w pomiarze światła

Igorsky
25-03-2007, 14:08
Takie mam spostrzeżenie i chciałbym się poradzić.

Pomiar matrycowy,celuje sobie w jakis punkt, aparat pokazuje np.czas 1/200
Pomiar srodkiem(taki skrocik) pokazuje np. 1/320
Pomiar punktowy pokazuje 1/120

I to czasem zmienia sie na odwrot tak, ze na matrycowym czasem potrafi byc krotszy czas niz na centralnym.

Tak mi sie wydaje, ze jesli na matrycowym znajdzie sie w kadrze cos minimalnie ciemniejszego od obiektu w srodku to czas sie wydluza,to samo w centrum kadru

Dobrze mysle? Jeszcze ciagle sie ucze tych ustawien.

Juz o to pytalem,ale nie mam konkretnej odpowiedzi:czy slady zabrudzen na matowce(konsekwencja przecierania mikrofibra) maja na to jakis zly wplyw(chodzi o pomiar) Jak musialo by byc zasyfione zeby go zafalszowac?

Inna sprawa, czy w takim razie pomiarem centralnym bedzie sie lepiej focilo np. koncerty gdzie swiatla jak na lekarstwo
(chodzi o jasniejsze zazwyczaj twarze artystow)

Z gory dzieki za wyjasnienia

aTomek
25-03-2007, 15:23
...Inna sprawa, czy w takim razie pomiarem centralnym bedzie sie lepiej focilo np. koncerty gdzie swiatla jak na lekarstwo
(chodzi o jasniejsze zazwyczaj twarze artystow)...

Roznice w pomiarach przy różnych ustawieniach są jak najbardziej prawidłowe.
Co do centralnego, to tak - lepiej posługiwać się nim przy koncertach. A spot też może być przydatny - jak masz mocne światło na scenie, to mierz spotem twarz wykonawcy i po kłopocie.
A już najlepiej, to zabrać aparat i zrobić duuużo zdjęć, to sam wybierzesz, co lepsze.

żółto-czarny
25-03-2007, 19:07
Igorsky pamiętaj, że nawet pomiar matrycowy nie jest powtarzalny dla tej samej sceny. Bierze pod uwagę punkt, na który została nastawiona ostrość i zmierzoną odległość od niego. Co do tych koncertów, to wybrałbym C/W, bo IMHO będzie robił mniej niespodzanek po prostu.