Zobacz pełną wersję : D5000 brak rzeczywistej ostrości w wizjerze - RNAV
Witam,
Posiadam nikona D5000 i robię nim zdjęcia RNAV (samoloty na wysokości przelotowej). Do zdjęć wykorzystuję teleskop, do którego wpinam bezpośrednio body aparatu. Przy robieniu zdjęć napotykam pewien problem. Gdy osiągnę idealną ostrość w wizjerze, zdjęcia mimo to wyjdą rozbite. Nie jest to też problem mojej techniki, gdyż robię też dobre zdjęcia, jednak te są wynikiem loterii, gdy robię zdjęcia, co raz zmieniając ostrość to w jedną, to w drugą stronę od punktu idealnego wyostrzenia w wizjerze, któreś wyjdzie dobre.
Czym to może być spowodowane i czy ewentualnie jest możliwość naprawy (lub bardziej opłacalna będzie wymiana całego body)? Czy matówka może być powodem problemu? Korektor dioptrażu wydaje mi się, że nie może być przyczyną problemu, gdyż obraz jaki dostrzega moje oko jest ostry, jednak nie ma zgodności między ostrością w wizjerze, a ostrością rzeczywistą na matrycy.
Pozdrawiam.
Obok wizjera masz regulację dioprii.
po prawej stronie masz suwak albo pokrętło z napisem + i -
Witam,
Posiadam nikona D5000 i robię nim zdjęcia RNAV (samoloty na wysokości przelotowej). Do zdjęć wykorzystuję teleskop, do którego wpinam bezpośrednio body aparatu. Przy robieniu zdjęć napotykam pewien problem. Gdy osiągnę idealną ostrość w wizjerze, zdjęcia mimo to wyjdą rozbite. Nie jest to też problem mojej techniki, gdyż robię też dobre zdjęcia, jednak te są wynikiem loterii, gdy robię zdjęcia, co raz zmieniając ostrość to w jedną, to w drugą stronę od punktu idealnego wyostrzenia w wizjerze, któreś wyjdzie dobre.
Czym to może być spowodowane i czy ewentualnie jest możliwość naprawy (lub bardziej opłacalna będzie wymiana całego body)? Czy matówka może być powodem problemu? Korektor dioptrażu wydaje mi się, że nie może być przyczyną problemu, gdyż obraz jaki dostrzega moje oko jest ostry, jednak nie ma zgodności między ostrością w wizjerze, a ostrością rzeczywistą na matrycy.
Pozdrawiam.
Weź obiektyw i sprawdź czy kiedy AF ustawi ostrość masz ostro w wizjerze - jeśli tak, zmień mocowanie teleskopu do aparatu.
Jak przy obiektywie jest nieostro w wizjerze, albo ostro w wizjerze, a nieostre zdjęcia, wyślij aparat do serwisu na ustawienie lustra.
Ok, dzięki GonzoG jutro przy dziennym świetle to sprawdzę. Samo mocowanie do teleskopu to zwykły T-ring nie za bardzo co mam wymieniać ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://spacearcade.in/images/photo-accessories-nikon-t-ring-big.jpg)
nie łatwiej Ci będzie wyostrzać na podglądzie na zywo? obraz możesz sobie kilkukrotnie powiekszać zamiast spoglądać przez dziurkę od klucza
Epistofeles
17-01-2013, 01:07
Przy LiveView powstaje ta nerwica związana z latającym lustrem w tę i spowrotem.
nie łatwiej Ci będzie wyostrzać na podglądzie na zywo? obraz możesz sobie kilkukrotnie powiekszać zamiast spoglądać przez dziurkę od klucza
Problem polega na tym, że samolot jest w ciągłym ruchu i trzeba ciągle ostrzyć, kiedy masz głowę przy wizjerze łatwiej się prowadzi. Przy live view obraz na monitorze jest prześwietlony, jest to obraz video nie jest tak płynny oraz robiąc zdjęcia jest opóźnienie. Robienie zdjęć przez LV jest w tym wypadku bardzo niewygodne. Przydaje się mi tylko w przypadku focenia obiektów statycznych np. mgławic.
Może duża ogniskowa teleskopu nie pozwala idealnie wyostrzyć zdjęcia - przy tego typu ogniskowych minimalne drgania np. samego podłoża nie pozwalają na wykonanie idealnego zdjęcia. Jaki masz teleskop, na jakim montażu, jak go prowadzisz to wszystko ma znaczenie.
Mam SW 150-750 na montażu EQ 3-2 i robiąc tylko zdjęcia księżyca z ogniska głównego muszę się nieźle namęczyć - robię zdjęcia seryjne na krótkich czasach kręcąc jednocześnie wyciągiem +/- i czasami jedno na kilkanaście zdjęć jest zadowalajacej jakości.
SmaleC, tak mały off - jakim teleskopem robisz przelotówki?
Do RNAVu mam Dobsona 254/1200 więc prowadzenie to nie problem. Zdjęcia robię na 1/4000 więc drgania nie mogą być przyczyną, tym bardziej, że zdjęcie nie jest "poruszone", a ewidentnie nieostre.
SW 150/750 również posiadam, ale teleskop był za słaby, żeby robić zdjęcia w ognisku głównym, dlatego nie przypominam sobie tego problemu, a przy użyciu soczewki barlowa nie występował (robiłem zdjęcia na eq3-2, gdy jeszcze nie miałem dobsona;)). Robię zdjęcia w ognisku głównym przy wykorzystaniu tej tuby, jednak tylko obiekty głębokiego nieba, które ostrzę na LV.