Zobacz pełną wersję : kabury
Poszukuję kabury, takiej nieco większej.
Fajna sie wydaje taka ThinkTank Digital Holster 20 v2.0 bo ma "zooma" ale ... ona nie ma możliwości mocowania na pasku (przy spodniach)???
Choć faktycznie jest duża.
Może zmieści mi się wszystko do Camrock V380, ale jak jest z jakościa wykonania tej kabury?
Nie wiem, czy moja wypowiedź do czegoś się przyda, aleja mmogę polecić Benro z40 (największą z rodziny).
Jest naprawdę przyzwoicie wykonana, ma jakieś mocowanie na pasek.
Jakościowo jest naprawdę porządna.
Co do wielkości - mi d700 z gripem i założonym 80 - 200 wchodzi bez problemu.
Pozdrawiam.
Ma taki wichajster:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/DSC_5038-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-1-hW5C4YDjw/UEH1FXI-8YI/AAAAAAAACpo/mdnnrKYSfzE/s1600/DSC_5038.jpg)
Nie wiem jak to będzie się trzymało zwykłego paska z obciążeniem, bo jest robione z myślą o ichszych pasach
http://www.thinktankphoto.com/products/digital-holster-20-v2.aspx
All Digital Holster bags can “Rotate or Lock” on Pro Speed Belt, Thin Skin Belt, Steroid Speed Belt, or other Think Tank bag with a Modular Rail
rzepy sa bardzo wytrzymale chodzilem z ich casami na zwyklym pasku -w srodku szkla typu 70-200 - spokojnie stabilnie daja rade
Jacek jeszcze pytanie potrzebujesz kabury, czy systemu mocowania a la kabura - bo jesli to drugie to takie cos moze
https://peakdesignltd.com/
Nie wiem, czy moja wypowiedź do czegoś się przyda, aleja mmogę polecić Benro z40 (największą z rodziny).
Również polecam kabury Benro, ja mam Z30 i spokojnie wchodzi D300/D600 z 70-200. Z40 jest jeszcze większa (na body z gripem).
Od lat używam "kabur" Lowepro z serii Toploader (różnej wielkości) i szczerze jestem z nich zadowolony.
-Są pojemne (do 75 wchodzi spokojnie D700 z 70-200 lub 24-70 z założonym tulipanem.
-Ma pokrowiec przeciwdeszczowy
i jeszcze pare atutów.
Seria Toploader Pro jest odpinana na bok i ma dodatkową klamrę trzymającą klapę co jest bardzo przydatne w sytuacjach kiedy często musisz wyjmować aparat (nie nadwyrężasz zamków)
Dla mnie ważnym i przydatnym elementem jest jeszcze dodawany w zestawie (przynajmniej w tych dużych "kaburach") "pajączek" (zestaw szelek który pozwala założyć toploadera na klatkę piersiową). W mieście malo przydatny ale na wyprawach wręcz niezastąpiony. Zwłaszcza w sytuacjach gdzie musisz dodatkowo zabrać plecak ze sprzętem biwakowym. Do tego jeszcze najbardziej potrzebne obiektywy na pasie i wszystko masz pod ręką... choć wyglądasz "bojowo" :)
Jacek jeszcze pytanie potrzebujesz kabury, czy systemu mocowania a la kabura - bo jesli to drugie to takie cos moze
https://peakdesignltd.com/
Bawiłem się kiedyś czymś podobnym i mnie to nie przekonało. Przy zastosowaniach terenowych (np. skały czy przedzieranie się przez jakieś zielsko)
PS: mam wrażenie, że ten temat był już kilka razy wałkowany
Trochę przeceniliscie moje potrzeby :)
Pisałem "duży" bo większość jakie widziałem na allego i w sklepach były na małe body, często z kitem.
Ja chcę zmieścić D800 (bez gripa oczywiście) i z podpiętymi 70-300VR i na zmiane z 16-35/4VR.
O Think Tanku 20 wspomniałem dlatego, że potem by mi sie mógł przydawać do 70-200/2.8, choć .. jak znam życie, to raczej już wtedy bym brał plecak.
Może się podłącze żeby nie zakładać nowego tematu. Do której kabury Lowepro z serii Toploader wejdzie d90 z kitem 18 -105? 50, 55 czy większej? Nie mam możliwości przymierzyć i pewnie będę kupował na Allegro. Byłbym wdzięczny za podpowiedź...:)
Ja chcę zmieścić D800 (bez gripa oczywiście) i z podpiętymi 70-300VR
jacek, przepraszam, że nie na temt, ale to rzadko spotykana kombinacja, choć oczywiście wiadomo, że 70-300 VR jest FX
powiedz jak to się spisuje? daje radę? jesteś zadowolony?
a żeby nie było zupełnie nie na temat to powieś oko na wyrobach tamraca
nie mam kabury, ale mam dwa plecaki i torbę, oraz sporo doczepianych akcesoriów
jakość wykonania jest bez zarzutu
na amerykańskiej stronie tamraca jest tabelka jaki sprzęt w co wchodzi
jacek, przepraszam, że nie na temt, ale to rzadko spotykana kombinacja, choć oczywiście wiadomo, że 70-300 VR jest FX
powiedz jak to się spisuje? daje radę? jesteś zadowolony?
To jest kombinacja turystyczna :) bo normalnie mam 70-200VR i plecak Kata, ale chcę coś mniejszego, lżejszego i z dłuższym tele. 70-300 daje radę jako tako, nie można tylko na niego nakręcać filtrów.
Lowepro Topload Zoom AW mam, używam, mogę zasugerować.
Kabura ma dwa oczka do SlipLock po bokach. W zestawie jest pas naramienny i szelki do noszenia kabury na klatce piersiowej.
http://www.cambags.com/pl/bag-type/holster-bags-menu/lowepro-holster-bags/item/424-lowepro-topload-zoom-aw.html
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt13922-Lowepro-Topload-Zoom-AW.html
Lubie tą kabure, nawet kupiłbym ją po raz drugi ale też ma swoje wady:
- Pas naramienny chociaż ma regulacje długości to poduszkę naramienną ma na stałe przyszytą co sprawia że może wylądować na łopatce zamiast na ramieniu. Pas z zestawu to pomyłka, trzeba kupić lepszy albo pożyczyć od innej torby.
- Kieszeń na pas biodrowy jest trochę za nisko. Do tej kabury powinno się używać chyba Lowepro S&F Deluxe Technical Belt. Nie mam oryginalnego, szerokiego pasa więc zakładałem kabure na wąski pasek od spodni lub bawełniany od munduru WP i to rozwiązanie miało pewną słabość. Załadowana kabura odwracała się spodem do góry skręcając pas przy jego zapinaniu. Trzeba pilnować aby była pozapinana albo zakładać na pas gdy jest pusta. Po zapięciu pasa trzyma się na miejscu.
- Szelki też nie są idealne, latem kiedy nosimy T-shirty potrafią uwierać w kark. Wyjściem a sytuacji jest koszulka Polo, przy polarze lub kurtce problem nie istnieje. Zakup innych szelek też powinien rozwiązać problem, te od ThinkTanka wydają się być lepiej wyprofilowane na plecach, a system mocowania maja identyczny.
Teraz o pojemności:
- Noszę w niej D200 + 50 + 24-70 2.8 lub 70-300VR oba z założonymi osłonami. Body z gripem też powinno się zmieścić, nosiłem F80 z gripem a nawet Kieva60.
- Do przedniej kieszonki zapakowałem F80 starannie go układając.
- W dolnej kieszeni zmieści się 3-4 rolki filmu lub akumulatory EN-EL3e
- Jest jeszcze kieszeń na wewnętrznej stronie klapy pomieści karty pamięci i nawet akumulatory ale te już ją troche wypychają.
Na "co dzień" po mieście noszę ją na ramieniu, podczas wyjazdów w góry na szelkach a na rowerze na pasie za plecami.
Do 70-300VR polecam Lowepro Lens Case 2 pasuje idealnie, tylko jak się nosi Toploadera na piersi to lepiej bez dodatkowych pokrowców.
kux, N70-300 VR z pełną klatką spisuje się bardzo fajnie. Mam go co prawda tylko przy D700, ale jest ok. Zresztą jeśli chcesz to możesz sam się przekonać - mieszkamy w tym samym mieście.
Sam zboczyłem z tematu to mam za swoje :)
D700 a D800 to duża róznica jesli chodzi o wymagania stawiane optyce. Na D700 prawie wszystko pracuje ślicznie. Na D800 jest gorzej. kux pytał o D800.
kux, N70-300 VR z pełną klatką spisuje się bardzo fajnie. Mam go co prawda tylko przy D700, ale jest ok. Zresztą jeśli chcesz to możesz sam się przekonać - mieszkamy w tym samym mieście.
ooo fajnie..:)
można by się kiedy spisać na jaką pogawędkę, ale łatwo nie będzie bo ja z reguły "niepoczytalny czasowo" jestem :)