Zobacz pełną wersję : Body do makro
Witam.
Proszę o poradę - wiem, że do makro dobre szkło to podstawa - ale wpierw potrzebuję body i w tym temacie chciałem się poradzić, bo nie wiem co zakupić. Wstępnie myślałem o D7000, ale po przeczytaniu postów od użytkowników mam wątpliwości, bo mało się pisze o dobrych stronach tego korpusu, a sporo o złych stronach. Budżet to około +-3000 na korpus.
Wojteksw
16-01-2013, 10:46
Jeżeli nie zależy Ci na nowościach, możesz brać pod uwagę D90 i Tamrona 90 mm. Sprzęt sprawdzony.
dokładnie, siedziałem w makro krótko i hobbistycznie ale bez obaw bierz:
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d90-body/ nówka za 1922zł
do tego Tamron: http://www.ceneo.pl/121884
ale tu Twój budżet się powiększa, także najlepiej szukaj używki np. z Krakowa
tu przykładowe fotki z Tamrona 90/2.8
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=45
ps. jak widać szkło miażdzy w tym temacie ;)
Powiem tak - chciałbym korpus który zakupię użytkować co najmniej 5 lat, więc powiem szczerze, że raczej patrzę w stronę nowszych modeli. Ten D7000 faktycznie zły?
w tej sytuacji rozejrzyj sie, a najlepiej idz gdzies do sklepu i pomacaj puszki tj:
d3100, d3200, d5100,d5200 (to nowsze i najnowsze konstrukcje, z wieksza matryca)
d7k wg opinii to mocno niepewna puszka, którą też sobie odpuściłem także Twoja decyzja.
No tak, ale chciałbym korpus ze śrubokrętem, żeby w pełni moc korzystać z AF w starszych obiektywach.
w tej sytuacji rozejrzyj sie, a najlepiej idz gdzies do sklepu i pomacaj puszki tj:
d3100, d3200, d5100,d5200 (to nowsze i najnowsze konstrukcje, z wieksza matryca)
d7k wg opinii to mocno niepewna puszka, którą też sobie odpuściłem także Twoja decyzja.
d7k jest tak samo nie pewna jak wszystkie nowe modele nikona, ze szczególną uwagą na d5100,d5200,d3200.
Jak śrubokręt to w rosnącej kolejności kosztowej: d7000, d600, d800.
jeremi1234
16-01-2013, 14:33
Mam D7k i jakoś tej niepewności nie zauważyłem, zgadzam się z przedmówcą co do wszystkich nowych modeli i ich niepewności. Mam D7000 i uważam, że jest OK. Nie zamienił bym go na pewno na serie D5... czy D3... a do tego jak miałbym kupować coś ponownie pod DX to jeszcze raz kupiłbym D7000. Tak jak pisałem w którymś z wątków, najczęściej na forach piszą ludzie niezadowoleni a sporadycznie piszą ci którzy są zadowolenia bo nie szukają takich tematów, takie jest moje zdanie. Bierz D7000 i nie zastanawiaj się.
cz4rnuch
16-01-2013, 14:51
Witam.
Proszę o poradę - wiem, że do makro dobre szkło to podstawa - ale wpierw potrzebuję body i w tym temacie chciałem się poradzić, bo nie wiem co zakupić. Wstępnie myślałem o D7000, ale po przeczytaniu postów od użytkowników mam wątpliwości, bo mało się pisze o dobrych stronach tego korpusu, a sporo o złych stronach. Budżet to około +-3000 na korpus. Do makro przyda się (oprócz dedykowanego szkła) stosunkowo duży, jasny wizjer i jak najlepsza matryca. W tej cenie znajdziesz to w D7000 oraz u innych producentów np u Pentaxa. Podejrzewam, że aparatu będziesz używał nie tylko do makro, ale akurat w tej dziedzinie autofokus na który niektórzy narzekali w D7000, jest zbędny. Użyteczne wysokie iso (lepsze niż np u dziadka D90) pozwoli Ci nieraz uzyskać mniej zaszumiony obraz przy mocno domkniętym obiektywie a jednocześnie skrócenie czasu naświetlania co z kolei może skutkować mniejszym odsetkiem zdjęć poruszonych. Często ma to miejsce przy fotografowaniu z ręki i mocnym przymknięciu obiektywu w celu uzyskania nieco większej głębi ostrości co niestety może powodować, że trzeba zastosować czasy które nie gwarantują nieporuszonego zdjęcia. Obie te rzeczy tzn brak ziarna i poruszenia są dość istotne w makro. Jeżeli nie możesz poczekać na to co być może niedługo zaprezentuje Nikon w segmencie amatorskim to idź w D7000. W gratisie dostaniesz też niezłe video. Pozdrawiam.
D90 kupisz za 1900,- i ma śrubokręt
Dexter88
16-01-2013, 15:37
Bierz d90 i tego tamrona.
cz4rnuch
16-01-2013, 15:41
Z D90 "męczę się" już ponad 3 lata(głównie w makro) i nie poleciłbym go nikomu kto ma 3 tysie na body i będzie je używać, jak sam pisze, przez następne 5 lat.
Dokładnie tak jak pisałem - mało się pisze o dobrych stronach korpusów. Nie tylko D7000.
cz4rnuch - cieszę się, że Twoje zdanie opierasz na rozsądnych argumentach. Korpus jest do makro i zwierząt leśnych+ptactwa.
W zasadzie jestem zdecydowany na D7000, choć mam mieszane uczucia, bo w tym przedziale cenowym we większości testów króluje, a użytkownicy mało piszą pozytywnych rzeczy.
Ciężko wydać 3000 zł na coś i być niezadowolonym
Z D90 "męczę się" już ponad 3 lata(głównie w makro) i nie poleciłbym go nikomu kto ma 3 tysie na body i będzie je używać, jak sam pisze, przez następne 5 lat.
Z ciekawości zapytam - a czemu??
Dexter88
16-01-2013, 15:46
Ja bym tam wolał wydając trzy tysie mieć w pełni działającą puszkę, ale jak wolicie.
I Podnoszone lustro by się przydało do macro...
Jak masz możliwość sprawdzenia D7000 przed zakupem to go bierz i będziesz zadowolony. D90 to dobra puszka, jeżeli rozważasz zmianę na inną za ok 2 lata, 5 lat to kupa czasu a D90 już swoje na karku też ma.
cz4rnuch
16-01-2013, 16:08
Z ciekawości zapytam - a czemu?? Chodzi tylko i wyłącznie o jakość obrazu. D90 to w gruncie rzeczy dobry sprzęt, ale szum od ISO powiedzmy 500 w górę przy makrofotografii zaczyna męczyć oko i trzeba go usuwać programowo co z kolei może powodować utratę detalu. AF też jest dosyć kapryśny. Jeśli interesuje Cię również video, choćby do domowego użytku, trzymaj się od D90 z daleka.
Ja bym tam wolał wydając trzy tysie mieć w pełni działającą puszkę, ale jak wolicie. Nie chodzi o to co Ty byś wolał(albo ja) tylko czego potrzebuje zadający pytanie. Z tego co pisze Pacmanq to potrzebuje sprzętu na dłużej, więc nie polecam mu D90 bo ten już w tej chwili lekko odstaje obrazkiem od tego co oferują np zaawansowane bezlusterkowce. Nawet nie chcę myśleć co będzie za 5 lat. Poza tym ja nie upieram się przy D7000. Za 3 tysie można kupić K-5 i dokupić do niego polecanego przez Ciebie Tamrona, cieszyć się świetnym obrazkiem i szkłem.
Ja proponuje Ci Nikona D3200 dobry sprzęt za rozsądne pieniądze i matryca 24ka :) Daje rade bo sam pracuje na nim :)
I Podnoszone lustro by się przydało do macro...
D7000 ma taką możliwość.
A tak konkretnie porównując D90 i D 7000 to przewaga jest znaczna na D7000 bo : szerszy zakres tonalny, głębia koloru, synchronizacja lampy, jakość wideo, szybszy czas migawki, dynamiczny AF, ilość puntów ostrości, lepsze uszczelnienie, więcej mpx, zdjęcia seryjne.
Jakoś nie mogę się przekonać do D90.
W zasadzie jestem zdecydowany na D7000, choć mam mieszane uczucia, bo w tym przedziale cenowym we większości testów króluje, a użytkownicy mało piszą pozytywnych rzeczy.
Jak pobędziesz trochę na tym forum (zwłaszcza w tym dziale) to zauważysz, że narzekają głównie osoby które nawet D7000 w rękach nie miały. Odfiltrujesz ich szybko - ot takie sobie znaleźli zajęcie: ponarzekać, a czasami pochwalić jakiś staroć który mają. Więc głowa do góry i idź pomacać - zadecyduj sam i fotografuj, byle nie dekielki, linijki czy baterie. :)
Dexter88
16-01-2013, 16:26
No i lepiej na tym wyjdzie w sumie wybierając k5