Zobacz pełną wersję : Nec, jaki monitor zakupić?
domino1991
16-01-2013, 09:51
cześć wszystkim. Zdecydowałem się na zakup monitora w przedziale cenowym do 1500zł. Głównie ma on mi służyć do obróbki zdjęć, projektowaniu stron, tworzeniu animacji. Szukam porad i byłbym wdzięczny gdybym je jak i propozycje sprzętowe uzyskał. W tym przedziale cenowym Eizo należy sobie odpuścić ..myślę o firmie Nec -modelach z niej.Kolega mi doradzał NEC P221W(mówiąc, że jesli do tego jeszcze uda mi sie sprowadzic kogos z kalibratorem do szerokiego gamutu i softem NECa do kalibracji WEWNETRZNEJ (NEC Spectraview II) to bedę mial niemalze PRO monitor.)
czekam na opinie, propozycje innych modeli Neca.
NEC P221W to nie jest "niemalże PRO" monitor i nigdy nie będzie niezależnie od czarów jakie się przy nim odczyni. To słaby, jak na swoje pozycjonowanie, monitor uniwersalny. W stosunku do monitorów faktycznie "PRO" jest nieliniowy, nierówny, ciężko regulowalny, z przewalonym kontrastem i uciekaniem matrycy w zieloną dominantę przy próbie jego ograniczania. No i drobny fakt, że nie jest od jakiegoś czasu produkowany. We wspomnianym budżecie rozsądnego NECa nie da się kupić. Jeśli dopuszcza Pan zwiększenie budżetu do lekko pow 2 tys zł można już coś kupić. Można jeszcze gdzieś utrafić PA231W lub nowy model P232W. Da się też jeszcze znaleźć dużo lepszy od P221W - EIZO S2243W. I na deser, bardzo niedaleko robi się znakomity, prawdziwy PRO - EIZO SX2262W. Zdecydowanie radzę dobrze się zastanowić, to nie są jakieś szalone pieniądze a różnica jakości kosmiczna. Przy nieprzekraczalnym budżecie max 1500 zł proponuję się zastanowić nad EIZO FS2331, FS2332.
Potrzebuje monitora o rozdzielczsci 1980x1200, preferowane 24", do maksymalnie 1.5k. Spodziewam sie co dostane w tej cenie - ma to byc monitor glownie do pracy z tekstem, czasem przejzenia zdjec, bedzie tez na nim pewna ograniczona obrobka. ( aczkolwiek nie jest to glowne przeznaczenie tego monitora )
Wzialem pod uwage opcje ktore mi pokazalo ceneo:
DELL U2412M
HP ZR2440w
NEC EA243WM
Teraz pytanie, ktory z nich nabardziej oplaca sie kupic ( W przyszlosci bedzie cos sensownego do obrobki zdjec, a ten bedzie pracowal jako secondary. )
Odrobinę więcej kosztuje znacznie lepszy od powyższych EIZO EV2436W.
Co to znaczy znacznie? ;) Rozumiem, ze w perspektywie obrobki warto doplacic, ale to nie bedzie glowne zastosowanie tego monitora, wiec zastanawiam sie nad sensownoscia wydania 2x wiecej niz najtanszy z tych ktore przedstawilem, prawie marketowy Dell.
To nie jest sprzęt do zdjęć, ale właśnie biurowy. Przy czym, w odróżnieniu od reszty, jest komfortowy, nie męczący, co w perspektywie gapienia się na niego wiele godzin ma niebagatelne znaczenie.
Tylko dla czego, z szerokim zakresem regulacji jasności DELL czy Samsung miałby być bardziej męczący od EIZO? Widziałem jak pamiętam jakiś model DELL i schodził z jasnością bardzo nisko.
Chodzi m.in. o dynamikę, krzywą jasności. Diodowy U2711 schodzi dość nisko, ok 70nitów, ale co z tego kiedy ekran jest za kontrastowy i nie można tego wyregulować. Do tego w plamy, i z szerokim gamutem bez możliwości jego przycięcia. Obie cechy są niepożądane w zastosowaniach opisanych przez Kurtza.
Tylko dla czego, z szerokim zakresem regulacji jasności DELL czy Samsung miałby być bardziej męczący od EIZO? Widziałem jak pamiętam jakiś model DELL i schodził z jasnością bardzo nisko.
U2412 "disco" schodzi na regulacji b. nisko, ale przy tym obłąkańczo mruga jak stroboskop. Do listy jego atutów należy dodać katastrofalną nieliniowość, nierównomierność, mrówczenie FRC i wyjątkowo badziewiaste wykonanie ze szpetnego gównoplastu.
Niestety, słabo się orientuję w mointorach za rozsądną cenę, dlatego nie wypowiem się nt. ZR2440W oraz EA243W (nie widziałem ich), natomiast EV2436W jako monitor dodatkowy mogę z czystym sumieniem polecić - jest bardzo dobrze wykonany, o dziwo: ergonomiczny, z cienką ramką i b. ładny (jak nie EIZO!), na świetnej stopce serii ColorEdge. Jakość obrazu nie powala, ale nie powoduje też odruchów wymiotnych, jasność na regulacji schodzi do rekordowego <1cd/m^2 bez migotania.
Obecna cena po mocnej obniżce (z 2500 do ok. 1900) jest już w miarę strawna.
Niestety, słabo się orientuję w mointorach za rozsądną cenę, dlatego nie wypowiem się nt. ZR2440W oraz EA243W
EA243W jest na TN, więc to już naprawdę ostateczność. Choć z drugiej strony, dobry TN jest bardziej ludzki w odbiorze niż byle co na innych matrycach.
z cienką ramką i b. ładny (jak nie EIZO!)
Mi, "wzornictwo" EIZO nie przeszkadza. ;)
na świetnej stopce serii ColorEdge. Jakość obrazu nie powala, ale nie powoduje też odruchów wymiotnych, jasność na regulacji schodzi do rekordowego <1cd/m^2 bez migotania.
To juz ma dla mnie spore znacznie. Ciagle nie jestem przekonany co do zakupu - chyba poczekam az zobacze taki w Warszawie.
Jeszcze pytanie dotyczace kalibracji EIZO EV2436W - majac dostep do Spyder3 i uzywajac Argyll CMS mozna osiagnac sensowne wyniki na tym monitorze? Sensowne w perspektywie tego co pisalem wczesniej, czyli ze nie bedzie to monitor glownie do zastosowan graficznych.
Serdecznie zapraszam do odwiedzin w Galerii EIZO, naprawdę warto - jest jak wystawa z cukierkami, nawet dżapańce byli pod wrażeniem. Stoi tam efałka, więc można obczaić, a przy okazji poczynić chytre plany odnośnie monitora głównego ;)
Co do Spydera, trudno powiedzieć - PajonkTszy na RGB LED ma spore błędy i ogólnie jest nierówny, więc na W-LED też może być lipton.
Serdecznie zapraszam do odwiedzin w Galerii EIZO, naprawdę warto - jest jak wystawa z cukierkam
Moze lepiej nie... Mam okreslony budzet, duzo wydatkow i lubie zabawki.
A monitor Glowny musi poczekac na zmiane body narazie ;) Licze, ze ten bedzie dawal wystarczajaco znosny obraz do tego co lezy w szufladzie dla rodziny i znajomych.
Jak bede mial ochote obrobic cos co lubie, to mam dostep do lepszych monitorow.
Ile kosztuje kalibracja takiego monitora ? Czy kupujac w Cortlandzie jest taka opcja?
Niestety - nie wiem czy Corky ma usługę kalibracji, ile kosztuje i czy robi to ktoś ogarnięty w temacie.
Da się to zrobić w przedstawicielstwie EIZO. Conajmniej jeden z techników serwisu ma tęgą głowę na karku i może to zrobić przy odbiorze monitora. Szczegóły trza ustalić ze mną na PW, bo oficjalnie przedstawicielstwo nie sprzedaje ani nie świadczy usług.
Mam pytanie...Posiadam wspomniane wcześniej Eizo Flex scan EV2436W i posiadam również Sydera3 Express, czy jest sens kalibrować w/w monitor za pomocą Spydera ? . po głowie chodzi mi wymiana Spydera na EasyPix-a ( na stronie Eizo zalecany właśnie dla tego monitora).
Gdzieś pisaliście że EasyPix to nic innego jak Spyder przerobiony przez Eizo. Zaczynam wątpić czy zamiana Spydera na EasyP. przyniesie jakieś korzyści na plus.
Jeżeli nie ma sensu to jaką kalibrację proponujecie ?.
EasyPIX2 to Spyder z oprogramowaniem EIZO, które nie działa z EV2436W. Wymienisz zatem Spydera3 na Spydera3, który nie będzie działał z twoim monitorem.
Jeśli oczekujesz korzyści na plus, bierz X-Rite i1Display Pro (i długo, długo nic).
Najtaniej będzie to zlecić komuś, kto ma odpowiedni sprzęt i zna się na temacie.
EasyPIX2 to Spyder z oprogramowaniem EIZO, które nie działa z EV2436W. Wymienisz zatem Spydera3 na Spydera3, który nie będzie działał z twoim monitorem.
Jeśli oczekujesz korzyści na plus, bierz X-Rite i1Display Pro (i długo, długo nic).
Dzięki. trzeba będzie zamienić Pająka na któryś z wymienionych.
Dzięki. trzeba będzie zamienić Pająka na któryś z wymienionych.
Zen, mogę Ci pożyczyć "małpę".
Zen, mogę Ci pożyczyć "małpę".
Fakt zapomniałem że posiadasz takową:smile:...skontaktuję się z Tobą jak będę miał wyjazd do Bydzi.
Pozdrawiam.
domino1991
06-06-2013, 20:40
Odnawiam temat.
zrezygnowałem z firmy nec. Teraz kwestia taka, mam dwie przykładowe propozycje Eizo do wspomnianej sumy 1500zł:
Monitor LCD 23" Eizo FS2333-BK, Wide w cenie: 1329.00zł
Monitor LCD 23" Eizo FS2331-BK, Wide (16:9) S-PVA w cenie: 1229.00zł
Jak wspomniałem ma mi służyć do obróbki fotografii: PS, Lightroom.
Montażu wideo z efektami specjalnymi: After Effects, Premiere.
Projektowaniu stron www.
Proszę o opinie + ewentualne inne propozycje w cenie do 1500zł. Monitor muszę nabyć jak najszybciej bo już mnie trafia przy obecnym więc liczę na pomoc z Waszej strony w doradztwie.
domino1991
06-06-2013, 20:56
uzyskałem informacje od użytkownika Tom01 - człowiek zna się na rzeczy. Dziękuję i nie mam więcej zapytań. Dla zainteresowanych został mi polecony z tych dóch trzeci model na który się zdecydowałem a mianowicie EV2336W
Weź jeszcze pod uwagę NEC EA244WMi - kosztuje niewiele drożej (ok. 1500), a jest znacznie większy (24" 1920x1200), ma lepszą matrycę i możliwość*pełnej, sprzętowej kalibracji.
domino1991
06-06-2013, 22:02
dzięki za propozycje
co o tym sądzisz panie Tom01 ? decyzja już podjęta ale interesuje mnie Twoje zdanie.
Wyslałem PW bo zaraz znów będzie, że ja tylko EIZO i EIZO...
marszull
06-06-2013, 22:51
hehe a ja czekalem zeby przeczytac co napiszesz :)
hehe a ja czekalem zeby przeczytac co napiszesz :)
Prowokator... ;)
Ale ok:
NEC nie jest dobrym wujkiem i nie daje lepszego za te same pieniądze, albo tego samego taniej. Mamy kapitalizm. Na chłopski rozum wiadomo, że jeśli jest różnica ceny, to musi się coś za tym kryć. Monitory NECa są robione oszczędniej, w Chinach, z wieloma ekonomicznymi, nie najwyższych lotów rozwiązaniami. To przedsięwzięcia komercyjne, nie dobroczynne. Pozornie lepsza oferta skutkuje tym, że monitor ma gorsze jakościowo rozwiązania w środku, gorszą gwarancję, gorsze statystyki awaryjności. Proszę rzucić okiem na np te wnioski: http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=1074 Dotyczą akurat innego modelu, ale widać, że NEC musi szukać oszczędności jeśli ma osiągnąć atrakcyjniejszą cenę w stosunku do EIZO. Nie wykreślam NECów ani z oferty ani nie odstręczam ich potencjalnym chętnym. W przypadku przymusowo okrojonego budżetu, jest to naprawdę dobry wybór i reszta konkurencji jest daleko, daleko. Jednak, co EIZO to EIZO. Są lepsze i gorsze modele, zdarzają się wpadki, nierówne jakościowo, oszczędności, ale wszystko to jest na wyższym poziomie startowym niż u NECa. przykładowo EIZO nigdy nie robiło monitorów-eksperymentów. NECa na to stać, to potężna firma, z 10x większa i 2x starsza. EIZO żyje tylko i wyłącznie z monitorów. Jeśli poszłaby fama, że z nimi jest coś nie tak, to firma pójdzie z torbami. Jak Iiyama. Nie podniesie sobie rentowności produkcją układów scalonych do mikrofalówek. Z kolei dla sprzedawcy, lepszy towar jest po prostu bezpieczniejszy, stąd częściej się je poleca.
Udostępnienie sprzętowej kalibracji akurat nic nie kosztuje, a umożliwia poprawne zlinearyzowanie EA244WMi. Zarówno EIZO EV jak i NEC EA to zwykłe biurwy, więc fabryczna linearyzacja jest b. nędzna - w NECu EA można ten stan rzeczy poprawić, w EIZO pozostaje korekta programowa.
Do tego w EA244WMi mamy w pełni 8-o bitową matrycę AH-IPS.
Oczywiście jeśli ktoś woli gorszy monitor ale dżapański, z lepszą gwarancją i lanserskiej firmy, to seria EA jest niezłym i przystępnym cenowo rozwiązaniem, a ów prestiż kosztuje niewiele więcej niż NEC serii EA.
Udostępnienie sprzętowej kalibracji akurat nic nie kosztuje
Kosztuje, kosztuje. Może nie w sensie produkcji, bo chodzi tylko o udostępnienie oprogramowania albo chociażby API. Zarówno NECe jak i EIZO to komputery w obudowie z ekranem i wpływanie na jego zachowanie wymaga tylko "pogadania" z nim. Podobnie jak z twardym dyskiem, bo to z kolei komputer z magnetycznym patefonem. Problem dotyczy podziałów rynkowych. Producenci starają się utrzymać wyraźne linie modelowe skierowane w konkretne "targety". W przypadku EIZO jest to bardzo mocno widoczne. Różne serie, różne rozwiązania. U NECa widać słabiej, większa unifikacja. Te same płyty główne są montowane do nawet czterech linii modelowych. Zaburzanie podziałów skutkuje czasem poważnymi konsekwencjami, przykładem jest choćby szczątkowa sprzedaż NECów SpectraView w stosunku do EIZO ColorEdge. A to dlatego, że MultiSync P i PA to dokładnie to samo co SpectraView. Nawet z wykastrowaną kalibracją w P/PA, ludzie wątpią w sens dokładania do SpectraView. Za to EIZO trzyma podział mocno. Rozróżnienie między SX/CX a CG jest wyraźne i ostre. Dzięki temu EIZO CG sprzedaje jak ciepłe bułeczki a NEC SV nie. Identyczne reguły rządzą również tańszymi seriami.
Co do EA244WMi, ciągle nie mam czasu aby go rozpruć i zbadać. Na pewno potencjalnie ma większe możliwości niż EV2336W i EV2346W, ale jak będzie z jakością tego co w środku? Oby nie było jak z NEC P221W, którego nawet z możliwością sprzętowej kalibracji ciężko było porównywać do pozornie gorszego EIZO S2233W. No, ale P221W był 20, a w porywach do 30% tańszy.
Różnica sytuacji serii P/PA/SV a S/SX/CX/CS/CG jest czysto marketingowa - temat jest może frapujący, ale z punktu widzenia właściwości użytkowych kompletnie bez znaczenia.
Bez znaczenia tym bardziej, że rozmawiamy o seriach EA vs EV, a nie o P,S,PA,SV,S,SX,CX,CG. Użyszkodnikowi EA/EV gloria serii ColorEdge/SpectraView nie poprawi jakości obrazu.
Wracając do konkretów - potencjał i możliwości EA244WMi są zdecydowanie większe niż EV2436W, cena nieco niższa - koniec-kropka.
Kto nie wierzy, niech zobaczy i zmierzy. Takie są fakty i nawet najbardziej namiętne zaklinanie rzeczywistości, wyniki sprzedaży CG, 5-cio letenia gwarancja i dżapańskie pochodzenie tego nie zmieni.
Można to z grubsza podsumować tak: Albo bardziej wypasiona Skoda albo gołe Audi. Nie podejmuję się porady w wyborze. ;)
NEC i EIZO są realnie jedynymi producentami monitorów klasy premium (Quato rebranduje NEC PA) - więc porównanie jest mocno krzywdzące, to raczej "bardziej wypasione BMW albo goły Mercedes".
Bechlegor
08-06-2013, 01:56
Ja też ostatnio zastanawiam się nad kupnem monitora. Zaznaczam od razu, że to co piszę dalej to moja subiektywna opinia, wynikająca z odpowiednio zdefiniowanych wymagań. Oglądałem niedawno kilka monitorów w RCSie i spędziłem sporo czasu na rozmowie ze sprzedawcą, testach... I wyszło, że w tej chwili najrozsądniejszym wyborem dla mnie byłby Dell U2413 (albo odpowiednik 27'). Pan sprzedawca (ktoremu należy się duży plus za profesjonalną obsługę klienta :)) zwrócił uwagę, że Dell wypuścił bardzo dobry model, który z tymi parametrami mógłby kosztować dużo więcej. Obok stały Eizo z serii SX i CX. Obraz z tego Della był bardzo zbliżony do tego z CX, powłoka monitora jest też podobna, taka "satynowa". SXa dla mnie dyskwalifikuje jego "ziarnistość" obrazu (przez bardziej agresywnie redukującą odblaski powłokę?), przez co dla mnie obraz na tego typu monitorach wydaje sie nieostry. Ropiętość totalna była też dużo gorsza. Robiliśmy trochę testów tego U2413 i jeżeli chodzi o jego możliwości, rownomiernosc podswietlenia, te przejścia totalne, reprodukcję kolorów to jak dla mnie są zupełnie wystarczające. Monitor pozwala też na kalibrację sprzętową. Na pewno jest lepszym rozwiązaniem niż Eizo EV itp.
Nie jestem specjalistą od monitorów, ale polecam każdemu kto ma możliwość, zobaczyć na żywo kilka modeli i wtedy podejmować decyzję o wyborze. Bo same suche parametry wg mnie to za mało i nie zawsze to co teoretycznie droższe/lepsze, będzie rzeczywiście lepsze dla Ciebie. A szczególnie faceci tak mają, że patrzymy na te wszystkie parametry, porównujemy je, wzdychamy to tych top modeli, a w praktyce często przewyższają one nasze rzeczywiste potrzeby ;).
Trochę w innym dziale rozpędziłem się z chęcią zakupu monitora i wstępnie mocno zaparłem w głowie, że poniżej ColorEdge CG223W nic innego nie ma sensu. Niestety cena tego monitora jest wysoka. Dziękuję kolego Czornyj za podrzucenie pomysłu o monitorze NEC MultiSync EA244WMi. Cena bardzo, bardzo zacna i dla ambitnego (nie zawodowego) fotografa wydaje się kapitalnym rozwiązaniem. Nie widziałem w realu tych monitorów. Czy można "z dużą dozą prawdopodobieństwa graniczącą z pewnością" przyjąć, że nie będąc "colorofilem" , a w przeszłości używając LCD Iyama w tym obecnie od 2 lat 15" LCD w budżetowym laptopie - uzyskam wysoką jakość obrazu w tym naturalne / rzeczywiste (chyba miałem na myśli WIERNE) kolory na obrabianych fotografiach ?? Myślę, że kilka osób stojących na rozdrożu wyboru będzie wdzięczna za odpowiedź na postawione przeze mnie pytanie. Dziękuję :-P
w praktyce często przewyższają one nasze rzeczywiste potrzeby ;).
Moim zdaniem jest to błędne postrzeganie stanu rzeczy. Nie ma czegoś takiego. Potrzeba to obraz, a ten im wierniejszy, tym bardziej neutralnie oddaje wygląd zdjęć jakie, leżą w plikach na dysku. A przecież tylko i wyłącznie na monitorze można je zobaczyć. Tymczasem monitory z natury kłamią. Wystarczy podejść do sklepu gdzie stoi 30 ekranów na półce. Każdy świeci inaczej. Nasz jest jednym z nich - przypadkowy. Przyjmujemy, że to co pokazuje, jest obrazem naszych zdjęć, bo podświadomie wierzymy własnym oczom. A naprawdę widzimy widzimisię monitora a nie zdjęcia. Najlepiej to widać wyświetlając klin w szarości od czerni do bieli. Powinien być płynny i szary a z reguły jest poszarpany i tęczowy. Oczywiście nie kupuje się monitorów żeby oglądać szare kliny, ale taki obraz ma ogromną wartość analityczną, bo wiemy jak ma wyglądać. Na rzeczywistych zdjęciach nie wiemy gdzie są błędy, ale mając w pamięci poszarpanie i przebarwienia można sobie wyobrazić jak bardzo zniekształcony jest rzeczywisty obraz zdjęcia.
Bechlegor
08-06-2013, 12:01
Tom01 - ale ja nie widzę tu sprzeczności w tym co piszesz i ja napisałem. "Nie ma czegoś takiego" - tzn. czego bo nie za bardzo zrozumiałem, naszych rzeczywistych potrzeb ;)?
Mi chodzi o to, że swoją opinię popieram właśnie na tym co widziałem i na testach jakie mogłem zobaczyć na tych monitorach, a nie tylko na suchych danych i opiniach innych. I przykładowo test wyświetlania tych szarości i przejść (gradientu) na przytaczanym Dellu wyglądał dobrze, na pewno lepiej niż na Eizo SX gdzie przy skrajnych odcieniach gubiły się już szczegóły i różnice. Natomiast kto może ocenić czy kolory na zdjęciu i ogólnie całe zdjęcie wyświetlane na monitorze nas zadowala czy nie? To dość subiektywne chyba. Czy zdjęcie będzie wyglądać dobrze tylko wtedy, gdy mamy wysokiej klasy, skalibrowany monitor, czy też wystarczające będą efekty na gorszym sprzęcie? I to że może jakieś szczegóły się gubią albo kolory nieco różnią jest przez nas akceptowalne? Bo czy odbiorca zdjęcia to zauważy? Czy zdjęcia mają wyglądać dobrze tylko na naszym monitorze, czy też u innych, gdzie w większości królują badziewne monitory? No i czy lab gdzie robimy odbitki jest w stanie to wszystko zreprodukować idealnie.
Panowie. W poście nr 35 źle postawiłem pytanie czy może nie da się na nie odpowiedzieć ?
Trochę w innym dziale rozpędziłem się z chęcią zakupu monitora i wstępnie mocno zaparłem w głowie, że poniżej ColorEdge CG223W nic innego nie ma sensu. Niestety cena tego monitora jest wysoka. Dziękuję kolego Czornyj za podrzucenie pomysłu o monitorze NEC MultiSync EA244WMi. Cena bardzo, bardzo zacna i dla ambitnego (nie zawodowego) fotografa wydaje się kapitalnym rozwiązaniem. Nie widziałem w realu tych monitorów. Czy można "z dużą dozą prawdopodobieństwa graniczącą z pewnością" przyjąć, że nie będąc "colorofilem" , a w przeszłości używając LCD Iyama w tym obecnie od 2 lat 15" LCD w budżetowym laptopie - uzyskam wysoką jakość obrazu w tym naturalne / rzeczywiste (chyba miałem na myśli WIERNE) kolory na obrabianych fotografiach ?? Myślę, że kilka osób stojących na rozdrożu wyboru będzie wdzięczna za odpowiedź na postawione przeze mnie pytanie. Dziękuję :-P
Oczywiście, w porównaniu z laptopem/Iiyamą będzie niesamowita przepaść :D
Monitor nie jest w stanie dorównać jakością szerokogamutowym monitorom sterowanym wielobitową 3DLUT z elektroniczną kompensacją równomierności, ale po sprzętowej kalibracji odwzorowanie barw przestrzeni sRGB jest nienajgorsze, a panel jest dość równomierny.
Monitor nie jest w stanie dorównać jakością szerokogamutowym monitorom sterowanym wielobitową 3DLUT z elektroniczną kompensacją równomierności, ale po sprzętowej kalibracji odwzorowanie barw przestrzeni sRGB jest nienajgorsze, a panel jest dość równomierny.
Ach, ten Twój giętaśny język. :)
A nie można napisać, że do zastosowań amatorskich jest jak najbardziej OK?
No tutaj wyraz AMATORSKICH bardzo mnie zabolał. W cenie amatorskiej to można kupić monitor już za 600 zł. Rozważam zastosowanie w fotografii (nie zawodowej) - albo inaczej szukam kompromisu między WYSOKĄ jakością, a rozsądną ceną ! Jeżeli wymieniony EIZO jest wyraźnie lepszy / właściwy - trzeba to napisać. Ja nie znam się na tym, a chcę wybrać jak najlepiej.
PS. Rozumiem ewentualną niechęć do jednoznacznej wypowiedzi niektórych kolegów. Też bym ją miał. Ewentualne info poproszę w takim razie na PW.
Tom01 - ale ja nie widzę tu sprzeczności w tym co piszesz i ja napisałem. "Nie ma czegoś takiego" - tzn. czego bo nie za bardzo zrozumiałem, naszych rzeczywistych potrzeb ;)?
Nie ma często przedkładanego wytłumaczenia w stylu "mi wystarczy", "nie wykorzystam". Samo patrzenie jest wykorzystaniem 100% możliwości.
Czy zdjęcie będzie wyglądać dobrze tylko wtedy, gdy mamy wysokiej klasy, skalibrowany monitor, czy też wystarczające będą efekty na gorszym sprzęcie?
Nie "dobrze" a wiernie. Dobrze to subiektywizm, wiernie to parametr bezwzględny.
W cenie amatorskiej to można kupić monitor już za 600 zł.
To nie są monitory. Urządzenia te nie spełniają definicji słowa "monitor".
szukam kompromisu między WYSOKĄ jakością, a rozsądną ceną !
Niestety tak nie ma. Jakość zawsze kosztuje. Odwrotnie niekoniecznie.
Ach, ten Twój giętaśny język. :)
A nie można napisać, że do zastosowań amatorskich jest jak najbardziej OK?
Nie rozróżniam czegoś takiego jak zastosowania amatorskie i profesjonalne, bo to bzdura. Amator (z łac. miłośnik) ze względu na swoją pasję często ma wobec narzędzi większe oczekiwania niż profesjonalista, nierzadko też*dysponuje większą od profesjonalisty wiedzą jak się nimi posługiwać.
Profesjonaliści b. często kupują tylko to, co jest im absolutnie niezbędne do zarabiania pieniędzy oszczędzając na czym tylko się da.
Znam wielu amatorów pracujących np. na zestawach SpectraView301 + 271, które do ich zastosowań są*jak najbardziej ok. Znam też rzesze profesjonalistów, którzy o jakości oferowanej przez EA244WMi mogą tylko pomarzyć.
Nie rozróżniam czegoś takiego jak zastosowania amatorskie i profesjonalne, bo to bzdura. Amator (z łac. miłośnik) ze względu na swoją pasję często ma wobec narzędzi większe oczekiwania niż profesjonalista, nierzadko też*dysponuje większą od profesjonalisty wiedzą jak się nimi posługiwać.
Profesjonaliści b. często kupują tylko to, co jest im absolutnie niezbędne do zarabiania pieniędzy oszczędzając na czym tylko się da.
Znam wielu amatorów pracujących np. na zestawach SpectraView301 + 271, które do ich zastosowań są*jak najbardziej ok. Znam też rzesze profesjonalistów, którzy o jakości oferowanej przez EA244WMi mogą tylko pomarzyć.
Niby ten sam kraj, to samo miasto, a ... rzeczywistość opisujesz ZUPEŁNIE odmienną od tej, która mnie jest znana.
Światy równoległe (?). ;)
W moim świecie, profesjonaliści korzystają ze sprzętu, który pozwala na realizację zadań, a jak wiesz, tu zwykle jest bardzo mała tolerancja.
A to, że amatorzy miewają przerosty ambicjonalne, to wiadomo nie od dziś.
Dobrze, jak to przekłada się na efekty.
Najbardziej jednak, cenię sobie u ludzi skromność.
Niby ten sam kraj, to samo miasto, a ... rzeczywistość opisujesz ZUPEŁNIE odmienną od tej, która mnie jest znana.
Zadam takie proste pytanie: Czy wyraz "hobby" kojarzy się z oszczędnością czy raczej wydatkami? ;)
Bechlegor
08-06-2013, 13:56
Nie ma często przedkładanego wytłumaczenia w stylu "mi wystarczy", "nie wykorzystam". Samo patrzenie jest wykorzystaniem 100% możliwości.
Nie "dobrze" a wiernie. Dobrze to subiektywizm, wiernie to parametr bezwzględny.
No to tu mamy jednak nieco inne zdanie lub może podejście do tematu ;). Bo jak zmierzyć ten parametr bezwzględny? Chyba tylko narzędziami typu kalibrator, itp... bo raczej nie ludzkim okiem, bo to zawsze jest subiektywne. Może właśnie ja nie potrzebuję takiej bezwzględnej wierności albo raczej nie chcę się opierać tylko na takich porównaniach bezwzględnych parametrów. Stąd każdemu przed dokonaniem wyboru polecałbym osobiście sprawdzić swoim okiem jak to wygląda.
Poza tym wydaje mi się, że w tej całej zabawie monitor to nie wszystko, bo jest jeszcze odbiornik, czyli ludzkie oko i własne subiektywne odczucia.
Parametry się mierzy. Stąd właśnie wiadomo który jest bardziej wierny a który mniej. Faktycznie nie wszyscy potrzebują wysokiej jakości, różne są wszak preferencje i poziomy wrażliwości. Widziałem przypadek, kiedy facet stał przed monitorami za 1,5 i 15 tys zł i różnicę określał jako subtelną. Jesteśmy jednak, jak wielokrotnie pisałem, na forum foto, gdzie ludzie siłą rzeczy mają wyższą wrażliwość niż przeciętny Kowalski. Mamy body po conajmniej kilka tys, szkła też bynajmniej nie za 400 zł a monitor traktujemy jak najgorsze ścierwo, zbędny wydatek. Powtarzam po raz kolejny: Na czym zobaczymy efekt swojej pracy jak nie na monitorze? To nie fotografia analogowa. Nie ma slajdu. Zdjęcie ma postać niemożliwą do obejrzenia bez monitora.
Jeśli o mnie chodzi w jakości monitora najwłaściwszy wyraz to WIERNIE. Spotykałem się już sytuacjami, gdzie moje fotografie na obcych monitorach były zupełnie innymi fotografiami niż te, które zrobiłem (w sensie barw). Chciałbym mieć ten komfort, że fotografia została obrobiona prawidłowo i jeśli czerwień na monitorze Jasia będzie różowa, a zieleń u Krzysia prawie żółta - to ich problem.
Mam świadomość, że monitory do zastosowań profesjonalnych /współpraca z drukarnią itp/ to zupełnie inna bajka i na pozornej oszczędności można stracić grube tysiące na zwrotach z powodu niezgodności z umową. Tutaj jednak chodzi o niuanse, których ambitny amator nie zauważy (nie wspominając o "cywilach", którym wystarczy, że odróżniają na zdjęciu wnuka od wnuczki).
Johanan napisał: " A to, że amatorzy miewają przerosty ambicjonalne, to wiadomo nie od dziś." - dzisiaj ktoś jest amatorem, jutro być może zostanie zawodowcem. Dlaczego mając możliwości finansowe zaczynać od psucia sobie wzroku ? :) Wydaje mi się, że znam odpowiedź na swoje pytanie.
PS. Trzeba się edukować, jesli można - zmieniać na lepsze. Pamiętam kiedyś super zestaw HIFI w sklepie MM za około 10.000 zł. Nogi mi się ugięły jak to pięknie grało. Dzisiaj taki zestaw mógłbym wstawić sobie co najwyżej do kuchni ... bo już brzmienie nie takie jak być powinno :-P
Pozdrawiam.
Dlaczego mając możliwości finansowe zaczynać od psucia sobie wzroku ? :)
Dodałbym do tego nerwy i stracony czas. Wręcz regułą jest, że po przesiadce na normalny monitor, użytkownik stwierdza ze zdumieniem, że ma wszystkie zdjęcia do poprawy. Przeglądam często zdjęcia na forum, stornach i blogach. Wiele z nich jest mocno "kręconych" i można założyć, że taki jest zamysł twórcy. Jednak nader często widać ewidentne defekty, których jestem prawie pewny, że autor nie planował. Wytłumaczenie jest jedno - u niego wyglądało dobrze.
...
Johanan napisał: " A to, że amatorzy miewają przerosty ambicjonalne, to wiadomo nie od dziś." - dzisiaj ktoś jest amatorem, jutro być może zostanie zawodowcem. Dlaczego mając możliwości finansowe zaczynać od psucia sobie wzroku ? :) Wydaje mi się, że znam odpowiedź na swoje pytanie.
PS. Trzeba się edukować, jesli można - zmieniać na lepsze. Pamiętam kiedyś super zestaw HIFI w sklepie MM za około 10.000 zł. Nogi mi się ugięły jak to pięknie grało. Dzisiaj taki zestaw mógłbym wstawić sobie co najwyżej do kuchni ... bo już brzmienie nie takie jak być powinno :-P
Pozdrawiam.
... ale ja Ciebie rozumiem, bo sam jeżdżę bardzo drogim i szybkim samochodem, a ani zawodowym, ani nawet rajdowym kierowcą nie jestem.
Nie kupiłem go jednak dlatego, że jeżdżenie to moje hobby, tylko dlatego, że jest wygodny, praktyczny, i że ... mnie na niego stać.
Jednak z chorobą, zwaną "hobby" jest inaczej, bo z nią, zdrowy rozsądek nie ma nic wspólnego.
Zadam takie proste pytanie: Czy wyraz "hobby" kojarzy się z oszczędnością czy raczej wydatkami? ;)
Dziwne pytanie, pewnie że jeśli ktoś ma problem, bo tak zwane "hobby", to niewątpliwy problem, to przede wszystkim powinien zadbać o względny stan równowagi, by jak w hazardzie, który bliski jest hobby, nie trafić na manowce, w dodatku zupełnie bezowocnie.
Ważne, żeby forma nie przerastała treści, ale kto to ma niby oceniać, rodzina, znajomi? ;)
Czornyj, a czy jest jakiś inny monitor Neca o jakości porównywalnej z EA244WMi z tej samej klasy cenowej, ale o wyższej rozdzielczości niż 1920x1200?
Na chwilę obecną jest tylko EA294WMi 29" 2560x1080px - niezbyt tani i niezbyt powalający. Natomiast interesująco zapowiada się EA274WMi (prawdopodobnie jesień), ale nie było jeszcze nawet premiery więc ciężko choćby spekulować nt. ew. ceny/możliwości.
Ok, dzięki za informację. Ile czasu należy liczyć pomiędzy oficjalną prezentacją o dostępnością w Polsce?
Panowie a co myślicie o:
1. http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/2917592
2. http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/3008857
Niestety nie ma opcji abym mógł sobie pozwolić na więcej niż 1000zł (może ze 2, 3 stówki jeszcze bym znalazł ale to już całkowite MAX) Do tej pory pracowałem na Dell 2209Wa i generalnie nie narzekałem ale zaczyna niestety padać - mam od dołu ok 4cm szary pas... pracować się już nie da... Wiem, że budżet bez pola manewru ale może jednak da rade coś w miarę sensownego kupić?
Panowie a co myślicie o:
1. http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/2917592
2. http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/3008857
Niestety nie ma opcji abym mógł sobie pozwolić na więcej niż 1000zł (może ze 2, 3 stówki jeszcze bym znalazł ale to już całkowite MAX) Do tej pory pracowałem na Dell 2209Wa i generalnie nie narzekałem ale zaczyna niestety padać - mam od dołu ok 4cm szary pas... pracować się już nie da... Wiem, że budżet bez pola manewru ale może jednak da rade coś w miarę sensownego kupić?
http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152 Lista jest, nie widać chyba na niej żadnego z wymienionych - więc, nie, nie da się i ile razy trzeba powtarzać to samo zdanie ? ;) na prawdę nikt nie robi tego na złość, nie ma z tego kasy promując inne (w domyśle - droższe rozwiązania) a tylko z prostego względu że tańsze nie nadają się raczej do niczego.
No to może tak:
1. Dell U2410 - trochę duży i drogi...
2. Eizo EV2336W
3. Eizo FS2332/33 - czym one się różnią bo specyfikacja i wygląd praktycznie identyczne, wydaję mi się też, że poziom regulacji monitora jest znikomy? (chodzi mi o obracanie, pochył, wysokość itp)
4. Eizo FS2331 - jw plus VA - czyli chyba mało multimedialny?
Znalazłem też na necie a propo tych Eizo, że widać ziarnistość ekranu to jakiś mit czy prawda? Zapomniałem dodać, że monitor służy czasem do filmów i gier... dodatkowo, który najlepiej byłoby brać jeśli nie będę miał zbyt szybkiej możliwości dostępu do kalibratora? (proszę zrozumcie, niektórzy mają naprawdę ograniczone środki... :( ) Miejcie też na uwadze, że odnośnikiem dla mnie jest Dell 2209Wa, z którego naprawdę jestem/byłem zadowlony i nigdy problemów z odbitkami i kolorystyką nie miałem - profesjonalistą też nie jestem.
Polecam NEC EA244WMi, tylko skalibrowany przed wysyłką. Matryca satynowa, więc nie ma problemu z ziarnistością/kaszkowatością.
domino1991
11-06-2013, 19:27
w cenie powyższego neca, możesz mieć bardziej Pro monitor Eizo i to nie po nazwie oceniając: EV2336W, który osobiście bardzo polecam.
w cenie powyższego neca, możesz mieć bardziej Pro monitor Eizo i to nie po nazwie oceniając: EV2336W, który osobiście bardzo polecam.
Ile tego "pro" jest więcej? 20%? 40%?
Ile tego "pro" jest więcej? 20%? 40%?
bliżej 5%, trudno ustalić za to w która stronę te 5% ;)
Tom 01 również polecał zdecydowanie EV2336W tylko mam trzy pytania:
1. Co z ziarnistością obrazu, o której czyta się gdzieniegdzie przy tańszych Eizo
2. Jaka jest w nim powłoka? Matowa?
3. Czy mogę liczyć na tak dobre kąty jak w Dell 2209Wa - czy mogę oczekiwać lepszych?
W czym EIZO EV2336W jest "bardziej Pro" od NEC EA244WMi? :lol:
Może w tym, że ma ekonomiczną 6-o bitową, mniejszą matrycę o niższej rozdzielczości? Czy w tym, że nie ma możliwości sprzętowej kalibracji?
To: https://www.youtube.com/watch?v=XaN2u0Lbf98 mnie jakoś do tego NECa nie przekonuje... mój Dell 2209Wa bije go pod tym względem kilkukrotnie... Nawet teraz przy zgaszonym świetle zrobiłem czarny arkusz i wyświetliłem go na monitorze i u mnie rogi nie świecą mam czarną powierzchnię...
Typowe srebrzenie IPSa, w 2209Wa filmowanym w analogiczny sposób będzie dokładnie to samo
http://www.youtube.com/watch?v=FKYgUY9E_cA
darek6902
12-06-2013, 00:27
Dodałbym do tego nerwy i stracony czas. Wręcz regułą jest, że po przesiadce na normalny monitor, użytkownik stwierdza ze zdumieniem, że ma wszystkie zdjęcia do poprawy. Przeglądam często zdjęcia na forum, stornach i blogach. Wiele z nich jest mocno "kręconych" i można założyć, że taki jest zamysł twórcy. Jednak nader często widać ewidentne defekty, których jestem prawie pewny, że autor nie planował. Wytłumaczenie jest jedno - u niego wyglądało dobrze.
Prawda w 100%. Sam jestem tego najlepszym przykładem. :)
Gdy zobaczyłem swoje wypociny na monitorze do tego przeznaczonym... zgroza mnie ogarnęła. Wszystkie za ciemne, kolory przewalone, kontrast sporo za mocny.
Że też nie wstydziłem się tego ludziom pokazywać :D
No i najważniejsze, przynajmniej dla mnie, na monitorze widzę to co wychodzi z drukarki; mam takie zboczenie z dawnych czasów, że fotka jest fotką dopiero na papierze i sporo w związku z tym drukuję.
Już prawie przekonałem się do NECa ale znalałem jeszcze to:
dwa filmiki na pożarcie:
1) https://www.youtube.com/watch?v=nnAjwtXY0U8
2) https://www.youtube.com/watch?v=ZIRzYDQd6F0
jakoś do mnie ten stroboskop nie przemawia... zwłaszcza filmik nr 1 - też na prad oglądałem identyczny filmik z eizo o tam tego problemu nie było... choć kąty MZ lepsze ma NEC
raptor88
17-06-2013, 12:13
Szkoda, że pwm pracuje na tak niskim poziomie:
http://www.prad.de/new/monitore/test/2013/test-nec-ea244wmi-bk-teil10.html
Chyba tak na pograniczu progu akceptowalności. Może być problem dla bardziej wrażliwych ale na 100% nie wiadomo.
domino1991
17-06-2013, 23:23
nec nigdy nie dorówna Eizo choćby miała rzesze strażników/obrońców do polemizowania odnośnie jakości/atrakcyjności itd porównując jest i będzie kupą bez dyskusji. Dokonałem zakupu EV2336W, przeglądałem także tak niezwykle zachwalanego EA244WMi (którego choćby nie ma na liście polecanej przez Tom01)ale po prostu się na niego nie zdecydowałem, w sklepie dużo analizowaliśmy z różnych stron tę pozycję. Nec'i - kupa i tyle, i nie mydlcie mi tutaj oczów. Nie mówię, że mój jest świetny ale gdybym miał wybierać dowolna pozycję nac'a a Eizo odpowiedź nasuwa się sama. A Pan Czornyj jak tak trzyma fortece do choćby tego jednego modelu nec'a niech sam go sobie kupi ;)
Nec'i - kupa i tyle, i nie mydlcie mi tutaj oczów.
Oczów Ci na pewno nie mydlimy :D A jakikolwiek argument na poparcie tezy? Nie, bo nie, bo nie macie racji, a ja ją mam?
mateo912
18-06-2013, 00:10
Oczów Ci na pewno nie mydlimy :D A jakikolwiek argument na poparcie tezy? Nie, bo nie, bo nie macie racji, a ja ją mam?
a to potrzeba innych?:D
A mógłby się ktoś odnieść do mojego posta (#67) odnośnie tego niemiłego migotania ekranu?
nec nigdy nie dorówna Eizo choćby miała rzesze strażników/obrońców do polemizowania odnośnie jakości/atrakcyjności itd porównując jest i będzie kupą bez dyskusji (...) A Pan Czornyj jak tak trzyma fortece do choćby tego jednego modelu nec'a niech sam go sobie kupi ;)
Idze idze bajoku... Gdzie niby miałbym go sobie postawić?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/neczki)
To pod stołem to lodówka, czy jakaś dziwna szafa rackowa? ;)
Niestety, tylko najzwyklejsza szafka rackowa z Ikei, ale z tą lodówką niezły pomysł ;)
ten monitor z prawej to co to za parowka?
sprawdza sie monitor o takich proporcjach?
Mam go tylko do testów ;)
raptor88
18-06-2013, 12:33
Wiadomo, Neców się nie kupuje bo kupa! :P
nec rzadzi... kupa to jest wszystko inne...
piotru89
18-06-2013, 12:37
Mam go tylko do testów ;)
Ale filmy to się chyba jak w kinie ogląda :D
Wiadomo, Neców się nie kupuje bo kupa! :P
Taaa - z tą 30tką po lewej, którą swego czasu lekkomyślnie nabyłem męczę się od lat. O srogi losie!
Ale filmy to się chyba jak w kinie ogląda :D
Ma nawet funkcję wydawania odgłosów chrupanego popcornu ;)
ThomasVoland
18-06-2013, 12:44
Trochę z innej beczki, ale skoro Czornyj już tu jest... :) Powiedz mi jak ma być z OS X 10.9 i AppleTV które ma działać jako dodatkowe biurko. Jak podepnę do maca mini 2 monitory, a trzeci po airplay przez appleTV to na logikę powinno działać na kompie który normalnie obsługuje tylko 2 ekrany (mac mini hd3000)? Czy pozostaje jedynie karta graficzna na USB do trzeciego monitora? Bo kupiłem taką, ale to jest katastrofa (http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=1039).
PS. żeby nie był to t toalny offtop, załóżmy że to będą monitory NEC ;]
Niestety, nie mam zielonego pojęcia - ale na logikę z CM nadal mogą być jaja. Szukałbym raczej adaptera, który działa poprawnie.
Ma nawet funkcję wydawania odgłosów chrupanego popcornu ;)
:mrgreen:
Już prawie przekonałem się do NECa ale znalałem jeszcze to:
dwa filmiki na pożarcie:
1) https://www.youtube.com/watch?v=nnAjwtXY0U8
2) https://www.youtube.com/watch?v=ZIRzYDQd6F0
jakoś do mnie ten stroboskop nie przemawia... zwłaszcza filmik nr 1 - też na prad oglądałem identyczny filmik z eizo o tam tego problemu nie było... choć kąty MZ lepsze ma NEC
Mnie nadal zastanawia czemu nikt ze zwolenników NECa nie odniósł się do mojego postu... Nie jest to złośliwość ani nic z tych rzeczy, po prostu stoję przed wyborem monitora i strasznie mnie to nurtuje - dla mnie takie zachowanie dyskwalifikuje monitor... ale jak to jest naprawdę?
Nie bardzo wiem jak się odnieść do tego postu.
Jak powszechnie wiadomo NEC EA244WMi ma sterowanie PWM - widać to na filmie, na żywo (jeśli ktoś nie jest cyborgiem) niespecjalnie. EIZO EV ma hybrydowe sterowanie DC+PWM, mruganie byłoby widoczne na filmie dopiero poniżej 20%.
Całość sprowadza się zatem do prostego wyboru - albo gorszy i droższy monitor z lepszym sterowaniem jaskrawości DC+PWM, albo lepszy i tańszy monitor z gorszym sterowaniem PWM.
Mi bardziej chodzi o odniesienie czy to widać tak jak na filmie? Czy kamera mocno uwydatnia i na żywca nie jest to widoczne? Dla mnie np jest niedopuszczalne jeśli takie mruganie jest zauważalne normalnie gołym okiem...
A to przepraszam, nie do końca zrozumiałem o co Ci chodzi.
Oczywiście, że to migotanie widać tylko na filmie - w przeciwnym razie użytkownik oszalałby w ciągu 15 min.
Obiecujesz, że nie ma opcji, abym to (migotanie) kiedykolwiek zobaczył przy pracy bądź zabawie z tym ekranem?
Mogę uroczyście przysiąc, że JA nie widziałem śladu migotania - nawet na podświetleniu ustawionym na 0%. Teoretycznie przeciętny człowiek nie ma prawa tego zobaczyć, ale teoretycznie też zdarzają się mutacje, np. jakiś promil populacji kobiet ma czwarty czopek czerwonoczuły w siatkówce oka i widzi znacznie więcej odcieni barw niż przeciętny człowiek.
No to po LICZNYCH rozmowach z @Czornyjem oraz @Tom01, za które jestem im niezmiernie wdzięczny! Na 90% wybór padnie na NECa... A konkretniej na NEC MultiSync P232W-BK i obym był zadowolony ;) Jedynie to 16:9 mnie nie przekonuje...
Postaw obok siebie 16:10 i 16:9, dla porównania, a później z czystym sumieniem dozbieraj do jakiegoś fajnego 16:10 ;)
@Kurtz wiesz... z chęcią bym tak zrobił ale zaczynałem pytając o monitor za maks 1000zł potem z bólem zacząłem się przyglądać modelom za 1500zł a prawdopodobnie skończę na monitorze za 2000zł i naprawdę mówię już STOP dokładaniu kasy ;)
Dodatkowo uświadomiłem sobie, iż:
1. Mój obecny monitor ma co prawda proporcje 16:10 ale rozdzielczość 1680x1050 i 21'', więc 1920x1080 to i tak 30 px w pionie więcej, 23'' > 21'' także i tak będę miał "więcej miejsca" do pracy niż do tego przywykłem
2. W pracy pracuje na iMac 21, który to ma właśnie 1920x1080 i jakoś daje rade :)
myślę, że patrząc na powyższe i fakt, iż nie będę miał możliwości porównać bezpośrednio 16:9 do 16:10 sprawi, że zbytnio nie odczuję tego "mankamentu" :)
Art Erie
19-06-2013, 21:47
@Kurtz wiesz... z chęcią bym tak zrobił ale zaczynałem pytając o monitor za maks 1000zł potem z bólem zacząłem się przyglądać modelom za 1500zł a prawdopodobnie skończę na monitorze za 2000zł i naprawdę mówię już STOP dokładaniu kasy ;)[...]
Raz wywalisz kasę na monitor i będziesz miał komfort na ładnych kika lat. Raz "przyoszczędzisz" na monitorze i będziesz się z nim męczył codziennie, przez następnych kilka lat.
Rozumiem, ale czy patrząc na to co napisałem powyżej naprawdę myślisz, że będę się męczył... Rozumiem, gdybym obecnie miał 24'' 16:10 i przesiadał się na mniejszy ale skoro na obecnym się nie męczę, w pracy się nie męczę i nie mam porównania do większego a zakupiony i tak będzie oferował "więcej" na pulpicie, to czy naprawdę będę się męczył...?
Art Erie
19-06-2013, 22:13
Nie wiem, czy będziesz się męczył, czy nie; bo to zależy od indywidualnych preferencji. Uważam, że warto kupić sprzęt nawet używany, ale z górnej półki. Ceny monitorów graficznych mocno spadły i te 2-3 letnie mają bardzo atrakcyjne ceny ( nie pisze tutaj o kinolach, które przyjechały na palecie).
Kwota 2 tyś jest już MZ dość rozsądna, sam kupiłem EIZO CG241W za 2tyś z ogonkiem na gwarancji.
Jestem poprostu zadowolony, choć pewnie byłbym bardziej zadowolony z 30".
Napisałem ten post po to, byś brał pod uwagę również tą opcję, bo po co kupować jakieś tam 21", skoro zwiększając juz jak to napisałeś nadwyrężony budżet o kilka kolejnych stówek można mieć 24, albo więcej z serii CG?
hostman22
19-06-2013, 22:33
... EIZO CG241W za 2tyś z ogonkiem na gwarancji... Color Edge ? tak tanio (Oo)
bo po co kupować jakieś tam 21"
Ale P232W to 23'' a używki u mnie nie wchodzę w grę... nie w przypadku monitora.
Art Erie
19-06-2013, 22:40
Color Edge ? tak tanio (Oo)
2,2, albo 2,3 nie pamiętam dokładnie. Pełny komplet z kapturem, kabelkami na gwarancji.
Art Erie
19-06-2013, 22:43
Color Edge ? tak tanio (Oo)
2,2, albo 2,3 nie pamiętam dokładnie. Pełny komplet z kapturem, kabelkami na gwarancji.
EDIT
Zapytaj Czornyj'a albo Tom01 czy 3-4tyś godzin dla takiego monitora to jest dużo?
Ale P232W to 23'' a używki u mnie nie wchodzę w grę... nie w przypadku monitora.
Zapytaj Czornyj'a albo Tom01 czy 3-4tyś godzin dla takiego monitora to jest dużo?
hostman22
19-06-2013, 22:49
chyba dawno temu, http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/2634172 albo jest jakiś bliźniak, jezeli chodzi o oznaczenie ;)
Art Erie
19-06-2013, 22:53
chyba dawno temu, http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/2634172 albo jest jakiś bliźniak, jezeli chodzi o oznaczenie ;)
Wiosną tego roku ( nie mam już tego w zakładce "kupione" ); oczywiście ColorEdge CG 241W - nie było pomyłki.
EDIT
O taki http://allegro.pl/eizo-color-edge-cg241w-kaptur-ch4-2-lata-gwarancji-i3319717341.html tyle, że tysiąc taniej :)
hostman22
19-06-2013, 23:10
Wiosną tego roku ( nie mam już tego w zakładce "kupione" ); oczywiście ColorEdge CG 241W - nie było pomyłki.
EDIT
O taki http://allegro.pl/eizo-color-edge-cg241w-kaptur-ch4-2-lata-gwarancji-i3319717341.html tyle, że tysiąc taniej :)
dobra tez muszę wyśledzić jakaś promocję 8-)
Art Erie
19-06-2013, 23:18
dobra tez muszę wyśledzić jakaś promocję 8-)
Jak kupowałem swój, to nowe miały z przodu 5-tkę z dużym ogonkiem, teraz jest 4-ka z dużym ogonkiem, więc o "promocję" nie powinno być trudno.
Gwoli ścisłości, w komplecie z CG241W musi być kaptur fabrycznie i NIE JEST to CH4, choć laik będzie miał problem z rozróżnieniem.
PS. Jeśli ktoś ma ochotę na taki monitor, czyli ultrauniwersalny, chyba ostatni high-endowy PVA na rynku, to ma czas mniej więcej do końca tego roku. To co jest w magazynach Alstora to koniec. Fabryka już zakończyła produkcję.
trzcionek
01-07-2013, 16:03
Witam. Dołączyłem do grona ludzi dla których kolory na monitorze mają znaczenie:) chciałbym kupić monitor do max 3500 jakbym się zmieścił w 3000 to by było fajnie. Jestem prawie zielony w tym temacie... chodzi mi o monitor do obróbki i może potem do składania filmów. Zależy mi na tym aby można było go kalibrować samodzielnie ale bez jakieś specjalistycznej wiedzy... czy potrzebuje do tego zewnętrznego kalibratora czy może wystarczy odpowiedni soft?
Trochę czytałem o specyfikacji ale różnice nie za bardzo mi coś mówią. Myślałem o:
- SX2262W-BK z EASY PIX2
- CS 230
- SX 2464W
i teraz pytanie który będzie najlepszy dla moich zastosowań i czemu? a może coś innego w tej cenie a i może lepszego? :)
Wszystkie są dobre, ale kolejność od najlepszego jest taka:
1. SX2462W
2. SX2262W
3. CS230
EasyPix można sobie darować. Jeśli własny kalibrator to I1 Display Pro.
trzcionek
02-07-2013, 11:20
Dzięki za odp. jeszcze jedno pytanie - czym się różni kalibracja sprzętowa od programowej? i czy ma to jakiś wpływ na poprawność kalibracji? Bo w tym SX2462 nie ma możliwości kalibracji sprzętowej z tego co czytam... no i czy brak gwarancji podświetlanie deltaE<3 będzie widoczny dla mnie? może zbytnio wchodzę w szczegóły ale jak już wydaje się te 3 klocki to warto mieć świadomość, że zakupiło się sprzęt, na którym będzie się długo pracowało bez żadnych problemów. Wgl to jak często powinno się robić kalibracje?
Dzięki za odp. jeszcze jedno pytanie - czym się różni kalibracja sprzętowa od programowej? i czy ma to jakiś wpływ na poprawność kalibracji?
http://monitory.mastiff.pl/faq/index/view_article/article_id/11/
Bo w tym SX2462 nie ma możliwości kalibracji sprzętowej z tego co czytam...
Wszystkie SX-y można skalibrować sprzętowo, ale to trzeba zlecić. Potrzebne oprogramowanie które jest normalnie niedostępne.
no i czy brak gwarancji podświetlanie deltaE<3 będzie widoczny dla mnie?
Zależy jaka sztuka się trafi. Monitory na IPS mają wysoki punkt czerni, przez co dość wyraźnie widać wszelkie niedoskonałości podświetlenia.
Wgl to jak często powinno się robić kalibracje?
W tej klasie monitorów ok raz na rok.
trzcionek
02-07-2013, 11:50
Zależy jaka sztuka się trafi. Monitory na IPS mają wysoki punkt czerni, przez co dość wyraźnie widać wszelkie niedoskonałości podświetlenia.
No więc nie lepiej kupić CS230? gdzie jest ten czujnik który się wysuwa? i jest to równomierne podświetlanie? jaka jest różnica z SX2462W na plus tego drugiego? I jakbyś mógł Tom01 napisać czemu? ;)
CS to konstrukcja "oszczędnościowa" upiększona prostym czujnikiem, który tak naprawdę nie służy do kalibracji tylko utrzymywania parametrów. SX to linia znacznie lepsza. Następcą SX-ów jest CX a nie CS.
trzcionek
02-07-2013, 14:08
No to chyba zdecyduję się na SXa! dzięki wielkie Tom01 za fachure ;) jeszcze tylko jedno pytanko, czy od razu po zakupie trzeba kalibrować monitor czy jest on już skalibrowany?
czy jest on już skalibrowany?
Kalibruje się do oświetlenia i zastosowań, więc jak może być skalibrowany? Trzeba kalibrować, o ile ma względnie neutralnie zachowywać się w Pana zastosowaniach i warunkach. Można rzecz jasna zlecić kalibrację przy zakupie, sporo firm oferuje taką usługę. Jeśli będzie zrobiona dobrze, jest lepszą i tańszą alternatywą do zakupu swojego czujnika. W Krakowie ma Pan na miejscu RCS2, który ma te monitory i Czornego (Marcina) który ma czym to ogarnąć.
Polecam NEC EA244WMi, tylko skalibrowany przed wysyłką. Matryca satynowa, więc nie ma problemu z ziarnistością/kaszkowatością.
Gdzie można to kupić skalibrowane?
I drugie pytanie, czy Eizo FlexScan EV2736W można kalibrować sprzętowo (z wgraniem danych do Lut)?
poszło PM
EV2736W niestety nie ma takiej opcji
Panowie, szybkie pytanie do obeznanych z monitorami - potrzebuję 27" do fotografii. Ze względu na finanse w grę wchodzą właściwie jedynie EV2736 i Apple Thunderbolt Display - który z nich będzie lepszy i czy w kategorii wyświetlanego obrazu zrobię duży krok w tył w stosunku do posiadanego aktualnie sprzętowo skalibrowanego NECa PA231W? Na wstępie odrzuciłem Dell'e U i HP'ki ZR, może niesłusznie? Pracuję na Mac'u mini w ciemnym kącie bez referencyjnych warunków jeżeli chodzi o oświetlenie miejsca pracy...
Oba to podobna klasa i faktycznie, pod względem liniowości gorsze niż NECe serii P/PA.
Oba to podobna klasa i faktycznie, pod względem liniowości gorsze niż NECe serii P/PA.
Nie wiesz może, który lepiej zachowuje się przy niskich jasnościach albo który schodzi niżej z jasnością przy zachowaniu akceptowalnych parametrów wyświetlanego obrazu?
Nie wiesz może, który lepiej zachowuje się przy niskich jasnościach albo który schodzi niżej z jasnością przy zachowaniu akceptowalnych parametrów wyświetlanego obrazu?
Z wspomnianych przez Pana - EV. Ma niespotykaną regulację, co pomimo "nieodpornego" panelu IPS, załatwia sprawę od drugiej strony. Minimum jaskrawości to 1cd/m^2. Słownie JEDEN (sic!) nit. Dzięki temu, że jasność/jaskrawość to również poziom czerni, zmniejszając drastycznie jaskrawość, obchodzimy w pewnym stopniu niedoskonałości blokowania światła przez matrycę. Da się z takiego monitora komfortowo korzystać w ciemności. Nie z kolorem oczywiście, bo słabym ogniwem są nasze oczy, ale się da.
Z wspomnianych przez Pana - EV. Ma niespotykaną regulację, co pomimo "nieodpornego" panelu IPS, załatwia sprawę od drugiej strony. Minimum jaskrawości to 1cd/m^2. Słownie JEDEN (sic!) nit. Dzięki temu, że jasność/jaskrawość to również poziom czerni, zmniejszając drastycznie jaskrawość, obchodzimy w pewnym stopniu niedoskonałości blokowania światła przez matrycę. Da się z takiego monitora komfortowo korzystać w ciemności. Nie z kolorem oczywiście, bo słabym ogniwem są nasze oczy, ale się da.
Dziękuję bardzo za informacje. Miałem nadzieję, że to jednak Apple zapewni lepszy obraz, wtedy wybór byłby oczywisty ze względu na aspekty funkcjonalne (połączenie z Maciem).
Dziękuję bardzo za informacje. Miałem nadzieję, że to jednak Apple zapewni lepszy obraz, wtedy wybór byłby oczywisty ze względu na aspekty funkcjonalne (połączenie z Maciem).
ACD nie ma żadnych regulacji i to jego największa wada. Poza tym jest jaskrawy i ma tendencję do zasysania kurzu do wnętrza matrycy. A okresowe (co ok 2 lata) wyczyszczenie tego to spory koszt.
Do Maca podepnie Pan każdy monitor bez utraty funkcjonalności a nawet z jej znaczącym zwiększeniem. Ewentualnie tylko potrzeba zakupić kabel, bo wiele Maców ma miniDP.
ACD nie ma żadnych regulacji i to jego największa wada. Poza tym jest jaskrawy i ma tendencję do zasysania kurzu do wnętrza matrycy. A okresowe (co ok 2 lata) wyczyszczenie tego to spory koszt.
Do Maca podepnie Pan każdy monitor bez utraty funkcjonalności a nawet z jej znaczącym zwiększeniem. Ewentualnie tylko potrzeba zakupić kabel, bo wiele Maców ma miniDP.
Dziękuję bardzp za informacje.
Rozważam jeszcze inny scenariusz. Zamiast zmiany NECa 23 na Eizo 27, zostawiłbym NECa 23 i dokupił Wacom Cintiq 13HD jako drugi wyświetlacz i przy okazji zastępstwo dla posiadanego Intuosa. Tutaj pewnie ciężko cokolwiek doradzić... to już raczej zmiana 'filozoficzna' i muszę sobie jakoś w głowie poukładać, który scenariusz bardziej będzie pasował do mojego stylu pracy.
Ale Wacom niespecjalnie się nadaje jako monitor. To jest, jakby nie patrzeć, tablet z ekranem. Poza tym, kalibrowałem trochę większych Wacomów i o ile duże - 21", oparte o panele IPS Hitachi są jako-tako, choć regulacji w nich jest mało, to mniejsze nie bardzo. Należy traktować je jako wybajerzony tablet, nie monitor.
Wacom w takim układzie służyłby jako drugi wyświetlacz pełniący jedynie rolę pomocniczą - palety, przeglądarka, TV, etc. Głównym wyświetlaczem do pracy z (foto)grafiką zostałby NEC PA231W. Muszę na żywo zobaczyć tego Wacoma i ocenić na ile te 13" jest w stanie spełnić się w tej roli.
RedSasza
28-08-2013, 17:01
Polecam NEC EA244WMi, tylko skalibrowany przed wysyłką.
Też jestem zainteresowany tym monitorem.
Czy mógłbym prosić o odpowiedź na pytanie zadane już przez rlat'a "gdzie można to kupić skalibrowane"?
Kupiłem u kolegi Czornyj, (co prawda inny) ale do końca nie jestem zadowolony z zakupu.
Jaki kupiłeś? I skąd niezadowolenie?
RedSasza
29-08-2013, 13:46
Dzięki, dostałem już informację na PW :)
Też chętnie poznam odpowiedź na pytanie Sz@kala...
A ja chętnie dowiem się gdzie mogę nabyć wczesniej wspominany model NEC już skalibrowany ?
RedSasza
18-10-2013, 14:39
Pisz do Czornyj'a.
Właśnie trzy dni temu przyjechał do mnie z Krakowa NEC EA244WMi. Jest dobrze, a nawet bardzo dobrze. :)
Pisz do Czornyj'a.
Właśnie trzy dni temu przyjechał do mnie z Krakowa NEC EA244WMi. Jest dobrze, a nawet bardzo dobrze. :)
Naisz coś więcej o tym modelu ,a czy warto wchodzić w model EA 234 WMi ?