kakiszon18
16-01-2013, 01:17
Witam serdecznie ! Na początku powiem, że jestem nowy na forum, a swojego Nikona mam już ponad 3 lata. Przez ten okres kilkukrotnie próbowałem spiąć mój aparat z dodatkową lampą ( konkretnie sb-600, Yangnuo yn-560II - to przynajmniej te które pamiętam ) i za każdym razem kończyło się to niepowodzeniem. W końcu pożyczyłem od znajomej identyczny aparat i po kilku pomiarach okazało się, że u mnie stopka pod lampę nie podaje impulsu wyzwalania na środkowym styku. Od tego zaczął się cały problem. Jako że jestem elektronikiem z zawodu postanowiłem zbadać głębiej temat - rozebrałem ostrożnie aparat w celu pomiarów/ oględzin. Dziwnym trafem w momencie jak przyłożyłem jeden z kabli pomiarowych do blado-czerwonego przewodu idącego do lampy wyzwolił się ładunek z kondensatora przy czym błysnęła też lampa. Baterii oczywiście w aparacie nie było. Zwarcia też na pewno nie zrobiłem. Ale po zmontowaniu wszystkiego do kupy aparatem da się zrobić zdjęcie w trybie manualnym i wszystkich innych bez użycia lampy. Nawet w trybie auto aparat stroi lampa się otwiera ale naciśnięcie spustu migawki nie przynosi skutku :/ w momencie gdy jest wystarczająco jasno i lampa pozostaje zamknięta aparatem normalnie da się zrobić zdjęcie. Sam sobie jestem winny - wiele razy naprawiałem mniejsze cyfrówki i zawsze udawało się wszystko naprawić. Tutaj po prostu nie wiem co spowodowało taką kolej rzeczy. Liczę się teraz z dużym wydatkiem - nawet jeśli będzie trzeba kupić nowe body. Chociaż w czwartek mam zamiar wybrać się do Rzeszowa zostawić go do wyceny w serwisie na Gałęzowskiego. Mimo tego prosiłbym osoby znające się na tym sprzęcie o opinie na temat - co mogło polecieć/ jakie mogą być koszty/ co sądzicie o tym serwisie ?/ dodam, że aparat ma klepnięte 12t zdjęć. Z góry dziękuję za zainteresowanie i wszelkie sugestie na mój temat