Zobacz pełną wersję : Yn-560 iii
adolfik9501
15-01-2013, 19:01
YN za niedługo wprowadzić ma do sprzedaży wersję trzecią 560-ki. Od wersji drugiej ma różnić się "jedynie" wbudowanym odbiornikiem do wyzwalania zdalnego, rzekomo kompatybilnym tak z RF603 jak i RF602.
Cudo wygląda tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
Pozostaje tylko czekać na premierę i cenę.
chińczyki dobrze kombinują ;)
adolfik9501
15-01-2013, 19:19
Jeśli rzeczywiście będzie pełna kompatybilność z RF603 i RF602 to bardzo dobrze kombinują.
Ogólnie bardzo dobry pomysł, ciekawe jak będzie to działało w praktyce, bo teoretycznie zapowiada się dobrze.
Jedrek.S
15-01-2013, 19:57
Dobrze rozumuję, że to cudo będzie wyzwalane przez nadajnik bez potrzeby użycia odbiornika ?
Kombinują naprawdę w dobą stronę, ciekawe jak to w praktyce będzie działało.
Ciekawe kiedy zlikwiduja ten 30 min wylacznik
No pięknie, i po kiego grzyba kupowałem pixel soldiera :( Mając nadajnik YN miałbym trochę z górki.
Pewnie jeszcze troche trzeba będzie poczekać na te błyskotki. Jak tylko pojawią się na rynku to sobie taką sprawie do kompletu :)
adolfik9501
17-01-2013, 20:43
Ciekawe kiedy zlikwiduja ten 30 min wylacznik
Zapewne nigdy, taki teraz trynd (Nie ma to jak stare Sunpaki ;) )
na ebay'u można już dostać. Cena 90$
w sklepie http://www.yongnuostore.com/ też są. Może ktoś się orientuje kiedy pojawią się w Polsce, a może z doświadczenia jest w stanie oszacować ile jeszcze czasu upłynie. Mam zamiar kupić kolejną 560 II i nie wiem czy czekać.
Pozdro :)
adolfik9501
18-01-2013, 20:19
w sklepie http://www.yongnuostore.com/ też są. Może ktoś się orientuje kiedy pojawią się w Polsce, a może z doświadczenia jest w stanie oszacować ile jeszcze czasu upłynie. Mam zamiar kupić kolejną 560 II i nie wiem czy czekać.
Czekać trzeba będzie, aż kontener przypłynie, czyli najwcześniej w lutym, nie licząc cwaniaków sprzedających sprzęt, który jest w Azji ;) Dodaj jeszcze do ceny pewnie jakieś 100 PLN.
Ma ktos moze jakies doswiadczenie zwiazane z tym sklepem?
adolfik9501
18-01-2013, 20:43
To sklep producenta. Występują również na eBayu: http://myworld.ebay.com/hkyongnuophotoequipment/
Do końca stycznia jest promocja w sklepie yongnuo i można je zamówić w cenie od 80.9$
Aż zacząłem się zastanawiać...
Do końca stycznia jest promocja w sklepie yongnuo i można je zamówić w cenie od 80.9$
Biorąc pod uwagę że "u nas" 560II kosztuje ok 300PLN to jest to ciekawa oferta.
Przetestujesz jak w praktyce działa "zaszyty" rf603 :-)
Właśnie ta cena mnie skłania. Z cłem, VATem i przesyłką wychodzi ok 340zł... A jest i szansa, że tego nie naliczą.
340zł...
Dokładnie tak. :-) kusi kusi :-)
Chawison
19-01-2013, 11:43
Lampa działa tak jak zwykła 560 ktora wpięta jest w rf-603 ...
czyli mozna nią wyzwalać inne lampy Yn-560III lub lampy z podpietym rf-602/rf-602 i odwrotnie...
WAZNE ! Lampa nie wspolpracuje z zestawem Yn-622 ...
pozdrawiam
chawison
adriand0088
22-01-2013, 22:20
Ja mam. I co ciekawe specjalnie zarejestrowałem sie na forum po to zeby sie nimi podzielic bo nie tak dawno sam szukalem takiej opinii. Tak wiec witam wszystkich ale do rzeczy.
Zamawialem tam model 560EX. Zamowienie zlozylem 5 grudnia a lampa przyszla 3 stycznia wiec niecaly miesiac transportu a po drodze byly swieta i nowy rok wiec mysle, ze w ,,normalnym'' miesiacu mogliby zmiescic sie nawet w 3 tygodniach.
Z cłem, VATem i przesyłką wychodzi ok 340zł... A jest i szansa, że tego nie naliczą.
Przed zakupem upewnilem sie czy jest mozliwosc aby na kopercie napisali, ze jest to prezent o wartosci 15USD po to aby uniknac placenia cla. Konsultant odpisal po chwili, ze nie stanowi to problemu ale zeby napisac taka wiadomosc w czasie skladania zamowienia. Tak wiec paczka doszla z takimi uwagami prosto do mnie omijajac urzad celny:) Przesylka byla zapakowana solidnie i bezpiecznie a jako gratis dorzucili dyfuzor typu stofen:)
No to tak po krotce powinno rozwiewac niejasnosci. Jezeli macie jeszcze jakies pytania to w miare mozliwosci pomoge:)
Pozdrawiam!
szkoda, że ze względu na celników, nie możemy poczynić zakupu grupowego-byśmy może jakieś fajne gifty wytargali :)
Borat1979
22-01-2013, 22:42
Właśnie ta cena mnie skłania. Z cłem, VATem i przesyłką wychodzi ok 340zł... A jest i szansa, że tego nie naliczą.
I jak się spier... to będzie do wyrzucenia bo chińską gwarancją można cztery litery podetrzeć .
I jak się spier... to będzie do wyrzucenia bo chińską gwarancją można cztery litery podetrzeć .
na telewizor jeszcze można sobie postawić... :) albo odesłać do skośnych za 70 pln i liczyć na to, ze kiedyś wróci :)
na telewizor jeszcze można sobie postawić... :) albo odesłać do skośnych za 70 pln i liczyć na to, ze kiedyś wróci :)
1) wysyłka to ok 30-40zł
2) wraca i to często jeszcze z bonusami
Sąsiad ma YN-465 kupioną w Chinach i jak się zepsuła, wysłał. Wróciła nowa ze dyfuzorem i czymś jeszcze.
Chawison
24-01-2013, 19:15
w sklepie http://www.yongnuostore.com/ też są.
tak apropo...
to nie jest oficjalny sklep producenta
firma Yongnuo wydała oświadczenie o tym, że nie odpowiada za niedostarczone przesyłki i problemy związane z zakupami w tym sklepie.
Wyraźnie przestrzegają przed kupowaniem w tym sklepie.
pozdrowienia
chawison
lesander
25-01-2013, 12:08
1) wysyłka to ok 30-40zł
2) wraca i to często jeszcze z bonusami
Sąsiad ma YN-465 kupioną w Chinach i jak się zepsuła, wysłał. Wróciła nowa ze dyfuzorem i czymś jeszcze.
Ja jakoś bardziej wierzę w chińską gwarancję niż w te co dostaję u nas w kraju.
Miałem już okazję sprawdzić kilkukrotnie uczciwość chińskich sprzedawców i w niektórych przypadkach wystarczyło wysłać zdjęcia przedmiotu lub wymiana kilku kulturalnych maili bez odsyłania uszkodzonych przedmiotów.
A u nas to chyba wszyscy wiedzą jak z niektórymi bywa. Próbują za wszelką cenę wykręcić się z odpowiedzialności.
http://mitoya.pl/lampa-blyskowa/1172-yongnuo-lampa-blyskowa-560-ii-warszawa.html
No to ładnie zaskoczyli ceną... dobrze że nie zdecydowałem się wstrzymałem z zamawianiem z Chin.... a dodatkowo doszedłem do wniosku, że chyba bardzie przydadzą mi się 560EX.
Mają mieć w poniedziałek.
nikkor83
31-01-2013, 16:07
Właśnie nabyłem tą lampę i jestem zaskoczony jakością wykonania na plus oczywiście.
Co ciekawe to body nie widzi jej jako lampy tylko jak coś w rodzaju nadajnika przez co można ustawić dowolny czas ekspozycji.
Mój aparat ma najkrótszy czas 1/200 a z tą lampka można focić z czasem 1/250 i naświtlac całą matryce.
Dopiero 1/320 pokazuje mały pasek od dołu.
Z RF-603 działa bez problemu i wyciąga czas 1/200 a Nissin di622mkII już tylko 1/160.
Moc lampy jest duża.
Polecam tą lampę bo jest warta każdej złotówki.
Co ciekawe to body nie widzi jej jako lampy tylko jak coś w rodzaju nadajnika przez co można ustawić dowolny czas ekspozycji.
Dla body i ta lampa i RF-603 są absolutnie nie widoczne. Zachowuje się tak jakby nic nie było na sankach.
nikkor83
31-01-2013, 16:46
Dla body i ta lampa i RF-603 są absolutnie nie widoczne. Zachowuje się tak jakby nic nie było na sankach.
Dokładnie o to mi chodziło :)
Dziwi mnie najkrótszy czas sync 1/200 a tu 1/250 jest też bez problemu :)
Dokładnie o to mi chodziło :)
Dziwi mnie najkrótszy czas sync 1/200 a tu 1/250 jest też bez problemu :)
To nic dziwnego. Wszystko zależy od czasu reakcji lampy na sygnał. Ze niektórymi lampami można zejść do 1/320 czy nawet 1/400s.
Hamarama
05-02-2013, 12:11
Jak jest z wymiana palnika i gdzie mozna jest kupic?
Hamarama
05-02-2013, 22:31
czyli rozumiem, ze nikt nic nie wie na temat palnikow i innych czesci eksploatacyjnych. ja dzwonilem do mitoya.pl ale nie wiedza nic na ten temat. pozostaje tylko 24mce gwarancji. fakt ze koszt lamp niewielki ale z drugiej strony ja chce kupic 3 sztuki plus rf 603 to jest to koszt ok 1200zl. jak one padna po gwafancji to mam tysiaka w plecy. moglbym dokupic sobie druga sb910, ktora obejmie mi NPS.
Nabyłem, bawię się i zaobserwowałem jedną rzecz.
Jeszcze nie kupiłem nadajnika, więc lampę wyzwalam przez fotocelę. I nie ma z tym problemu, łapie błysk wbudowanej w D700 lampy i sama też błyska. Chodzi natomiast o to, że wszystko jest okej kiedy lampa jest ustawiona maksymalnie na 1/32 mocy. Przy 1/16 i wyżej, mimo, że lampa błyska, to zdjęcie jest czarne.
To tak naprawdę moje pierwsze tego typu pstryki i, nie wiem gdzie jest błąd. Przykładowe ustawienia body kiedy to ma miejsce: 1/125 s, f/5.6, ISO 200. Czas synchronizacji w menu 1/250 s.
Zgaduję, wbudowaną błyskasz w iTTL, fotocela na pierwszy błysk?
hipcio_stg
13-02-2013, 12:28
Miałem podobny problem wyzwalając studyjne na fotocelę z SB-700 w TTL - przedbłysk wyzwalał studyjne a na błysk właściwy nic nie zostawało. Przełącz na manual i powinno gadać.
Tak, problem był w ustawieniu w body, miałem tryb C (generował mniejsze odbicie wbudowanego flasha na przedmiocie). Dziękuję :)
adolfik9501
15-02-2013, 20:22
Na forum Pentaxa pojawiła się ciekawa recenzja/test lampy, do poczytania tutaj (http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=43621).
Dzisiaj po 15 pod PKiN razem z AdamoN będziemy ją macać i testować. Jak nie za późno, to jak ktoś chce niech podjeżdża. Sorry, że dopiero teraz, wcześniej nie wpadłem na to by napisać o tym :mrgreen:
Cześć. Jestem tu nowy. To mój pierwszy post, mam nadzieję że okaże się przydatny. Posiadam 3 szt YN-560III z wyzwalaczem RF-603. Co do jakości wykonania to nie mogę nic zarzucić tym błyskotkom. Mam też SB-600 nikon, oraz YN-460II. Myślę że jakość wykonania jest podobna a nawet lepsza niż w SB-600 i dużo lepsza niż YN-460II. Co do samej lamy to obsługa jest bardzo prosta. Czasy synchronizacji to odpowiednio 1/250 dla nikona D300s (przy 1/320 widać już zamykającą się migawkę która zabiera około 20% zdjęcia), oraz 1/800 dla nikona D40. Z Phottix Strato(lama w trybie manualnym: nadajnik na aparacie, lampa na odbiorniku) doszedłem do 1/1000s więc myślę że ograniczeniem jest radio. co do powtarzalności błysku to nie zauważyłem żadnych problemów. jeśli chodzi o zasięg to nie mogę się wypowiedzieć gdyż wszystkie próby wykonywałem w pomieszczeniach. Jeżeli wyzwalacz założymy na sanki i podłączymy kablem do gniazda wyzwalacza to drugim nadajnikiem wyzwolimy zarówno aparat jak i lampy. Postaram się zamieścić jakiś przykład w wątku o błyskaniu w pomieszczeniach. Pozdrawiam :smile:
Nareszcie znalazłem chwilke czasu żeby podzielić się z Wami moim jakże króciutkim obcowaniem z tym lampiszonem.
Kolega Olsza użyczył lampy na mały teścik za co bardzo dziękuję.
Pierwsze wrażenie - nowa 560 III wykonana jest z bardzo przyjemnego plastiku (osobiście mam wersje I ). Wyświetlacz zamiast LEDów jest świetnym i bardzo wygodnym rozwiązaniem. Nie wiem jak to się przekłada na żywotność baterii...
Producent daje w zestawie bardzo praktyczny pokrowiec ala SS900 gdzie można ukryć podstawkę do zamocowania lampy na stole. Przypomnę że do pierwszej wersji producent przewidział woreczek, który wydaje się delikatnie za mały.
Zapomniałem zapytać Michała czy w zestawie dołączona była mydelniczka - ja do wersji I kupiłem je osobno.
Lampa posiada regulacje do 1/128 co czasem jest bardzo przydatne oraz tryb multi.
Lampe przetestowaliśmy na RF602 na odległości około 70 m. Synchronizuje się do 1/250 wyzwalając się za kazdym nacisnięciem spustu migawki. Nie testowaliśmy lampy na większej odległości z 2 powodów: było cholernie zimno i nie używam większych dystansów :)
Niestety mało przyjemna temperatura nie pozowliła na szczegółowy test, jednak pomacałem lampe przed zakupem i podjąłem decyzje - WARTO !!! zwłaszcza że cena lampki zachęca do jej nabycia. Najbardziej podoba mi się fakt że lampa bezpośrednio wpinamy w mocowanie bez wyzwalacza co troche bardziej mnie uspokaja (oczywiście nie twierdze że lampa z wyzwalaczem jest niestabilna ale chodzi o komfort psychiczny)
Zapomniałem zapytać Michała czy w zestawie dołączona była mydelniczka - ja do wersji I kupiłem je osobno.
Niestety nie. Prócz tego co miałem ze sobą jest jeszcze tylko pudełko i instrukcja.
Również dziękuję za spotkanie, możliwość poznania Ciebie i Twojej lubej, oraz za wymianę kilku zdań. :)
No i udało mi się zamieścić obiecane zdjęcie.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3055298&postcount=2819
Moc lampy jest naprawdę duża. Zgodnie z opisem jedna z lamp znajdowała się we wnętrzu softboxa z założoną mydelniczką i do prawidłowego naświetlenia wystarczyła 1/32 mocy. Lampa w kontrze powyżej tła była na 1/128 mocy i musiałem ją zdławić filtrem szarym bo za mocno błyskała. Na plus lampy należy też zaliczyć szybkie ładowanie.
Witam, mam pytanie, czy lampa wpięta bezpośrednio w sanki body działa także jako nadajnik radiowy ? (tak jak rf 602 ?)
Witam, mam pytanie, czy lampa wpięta bezpośrednio w sanki body działa także jako nadajnik radiowy ? (tak jak rf 602 ?) Nie.
Nareszcie znalazłem chwilke czasu żeby podzielić się z Wami moim jakże króciutkim obcowaniem z tym lampiszonem.
Kolega Olsza użyczył lampy na mały teścik za co bardzo dziękuję.
Pierwsze wrażenie - nowa 560 III wykonana jest z bardzo przyjemnego plastiku (osobiście mam wersje I ). Wyświetlacz zamiast LEDów jest świetnym i bardzo wygodnym rozwiązaniem. Nie wiem jak to się przekłada na żywotność baterii...
Producent daje w zestawie bardzo praktyczny pokrowiec ala SS900 gdzie można ukryć podstawkę do zamocowania lampy na stole. Przypomnę że do pierwszej wersji producent przewidział woreczek, który wydaje się delikatnie za mały.
Lampa posiada regulacje do 1/128 co czasem jest bardzo przydatne oraz tryb multi.
Lampe przetestowaliśmy na RF602 na odległości około 70 m. Synchronizuje się do 1/250 wyzwalając się za kazdym nacisnięciem spustu migawki. Nie testowaliśmy lampy na większej odległości z 2 powodów: było cholernie zimno i nie używam większych dystansów :)
Niestety mało przyjemna temperatura nie pozowliła na szczegółowy test, jednak pomacałem lampe przed zakupem i podjąłem decyzje - WARTO !!! zwłaszcza że cena lampki zachęca do jej nabycia. Najbardziej podoba mi się fakt że lampa bezpośrednio wpinamy w mocowanie bez wyzwalacza co troche bardziej mnie uspokaja (oczywiście nie twierdze że lampa z wyzwalaczem jest niestabilna ale chodzi o komfort psychiczny)
Dorzucę moje 3 grosze. Jako, że jestem kanoniarzem (choć też mam fufu S5Pro) używam 580exII canona. Swego czasu Yongnuo wprowadziło 565ex w obudowie zerżniętej żywcem z wspomnianej 580 do tego dali tak samo skopiowany pokrowiec. 560-III została zapakowana w tą samą obudowę i pokrowiec. Jakość wykonania bardzo dobra. Nie robiłem jeszcze dokładnych testów porównawczych wszystkich trzech lamp, dopiero się przymierzam do przeprowadzenia sensownego testu. Kupiłem 2 sztuki 560-III i jeden RF-603c, na dniach ma przyjść 2 x RF-603n. Wtedy zabiorę się za teścik.
Adrian_Wala
23-08-2013, 20:15
Witam, myślę że temat odpowiedni, nie będę zakładać nowego :)
dzisiaj zauważyłem coś dziwnego w wyświetlaczu w YN 560III, dawno jej zasadniczo nie używałem, bo ostatnio nie mam za wiele czasu na to ale dzisiaj moim oczom ukazało się coś takiego, pytanie czy wcześniej po prostu tego nie zauważyłem czy nagle wyskoczył jakiś defekt ?
ktoś ma podobny objaw w swojej lampie ?
dodam że widać to w słabszym świetle, robiąc zdjęcie oświetlając inną lampą czy też w świetle słonecznym, efekt zanika..
źródło (http://img834.imageshack.us/img834/6614/8v5v.jpg)
co o tym myślicie ?
Hmm, nie wiem czy to jest to samo i czy nie zniknie. Mi czasami pojawia się coś podobnego w C580ex2 jak fotografuję w słoneczny dzień. Jakoś nigdy się tym nie przejmowałem bo po jakimś czasie toto znika. Na Yongnuo jeszcze tego nie widziałem ale je rzadko używam. 2x560III i 1x565ex.
Witam, myślę że temat odpowiedni, nie będę zakładać nowego :)
dzisiaj zauważyłem coś dziwnego w wyświetlaczu w YN 560III, dawno jej zasadniczo nie używałem, bo ostatnio nie mam za wiele czasu na to ale dzisiaj moim oczom ukazało się coś takiego, pytanie czy wcześniej po prostu tego nie zauważyłem czy nagle wyskoczył jakiś defekt ?
ktoś ma podobny objaw w swojej lampie ?
dodam że widać to w słabszym świetle, robiąc zdjęcie oświetlając inną lampą czy też w świetle słonecznym, efekt zanika..
źródło (http://img834.imageshack.us/img834/6614/8v5v.jpg)
co o tym myślicie ?
Być może te lampy tak mają, nie dawno kupiłem yn 560 lll i też zauważyłem podobny efekt, tylko w mniejszym stopniu i pod kątem a nie na wprost. Pomyślałem że coś się stało w transporcie i wysłałem maila do sklepu gdzie ją kupiłem, miły głosek powiedział że wie o jaki efekt chodzi, w lampach które mieli na stanie(podobno sprawdzał) też było to coś, bardziej lub mniej widoczne. Nie mniej jednak na Twoim miejscu próbował bym ją wymienić, bo widać dosyć mocno( mnie by wkurzało) dodam jeszcze że nie będzie problemu z wymianą gdyby się to nasiliło, tyle się do wiedziałem. Kupiłem w multifoto.
A weź i zobacz sobie np co się dzieje jak po świecisz w pudełko od CD ??
Przecież to zupełnie normalne rozproszenie światła na barwy składowe w plastiku czy ciekłym krysztale. Tak samo było przy komórkach.
Adrian_Wala
23-08-2013, 23:20
Zobaczymy jutro rano w lepszym świetle, póki co nagrałem krótki filmik http://www.youtube.com/watch?v=YSFysGLKljo&hd=1 pokazujący transformersa w akcji, chyba z igły widły robię :)
najważniejsze że działa jak należy..
Zobaczymy jutro rano w lepszym świetle, póki co nagrałem krótki filmik http://www.youtube.com/watch?v=YSFysGLKljo&hd=1 pokazujący transformersa w akcji, chyba z igły widły robię :)
najważniejsze że działa jak należy..
To teraz weź starą komórkę z plastikiem przed wyświetlaczem i sobie zobacz. To jest zupełnie normalne.
Takie samo zjawisko występuje na plastikowych osłonach wyświetlaczy w aparatach.
Zajmijcie się robieniem zdjęć, a nie oglądaniem sprzętu za perę zł, czy czasami nie ma na nim ryski...
Adrian_Wala
24-08-2013, 09:12
może dla Ciebie to jest " perę zł " , dla mnie to była kupa kasy, a sprzęt z 2013 roku chyba nie powinien mieć właściwości starych komórek ?
dla przykładu górny wyświetlacz z d50 czy d200 takich rzeczy nie stwarzał a oba aparaty są z 2005 roku ;)
Taki efekt jest w KAŻDEJ Yongnuo.
dla przykładu górny wyświetlacz z d50 czy d200 takich rzeczy nie stwarzał a oba aparaty są z 2005 roku ;)
Dla przykładu, góry wyświetlacz w lustrach ma szkło a nie plastik.
Poza tym czego oczekujesz od najtańszych lamp na rynku ?? Wykonania jak zaawansowanych lustrzanek ??
Te 330zł skądś się wzięło, więc nie marudź, że lampa jest wykonana z kiepskich materiałów, bo był to twój świadomy zakup.
Adrian_Wala
24-08-2013, 16:18
D50 w moim przekonaniu nie jest zaawansowaną lustrzanką, swoją drogą masz problem z tym że mam " tańszą " lampę ? nie każdego stać na systemowe za ponad 1.000 zł, wszędzie marudy, człowiek się pyta tak po prostu a zawsze znajdzie się jakiś ..
Dzisiaj rano spojrzałem na ekranik w świetle dziennym i niczego nie zauważyłem, na szczęście ;)
Dokladnie. Wczoraj robilem wypasione wesele. Kilku foterow i kamerunow, nawet stol do jedzenia mielismy osobny, impreza na 400 osob. Wszyscy uzywalismy Yongnuo :D Nie ma co ukrywac ze za systemowe sie przeplaca.
Czy w tej lampie można ustawić ISO ?
:shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen: :?::?::?:
Nie nie można przecież to manual, więc tak jak w lampach studyjnych, też nie ustawia się ISO.
Wyslales mi pytanie na priv. ale masz blokade odpowiedzi:)
ok dzięki panowie za odpowiedź.
A ja chciałem dodać, że pomimo takiego, sprawiającego wrażenie lipnego, plastiku, lampa jest na prawdę wytrzymała. Spadła mi dzisiaj na sesji z wysokości ok 2m prosto na podłogę (nówka sztuka, wczoraj kupiona - strasznie zabolało) ale nic jej się nie stało! Cała i zdrowa!
Panowie co ten gościu ustawia w tej lampie? do czego to służy ? http://www.youtube.com/watch?v=EUGC7K3Lqg0 czas to 8:35 proszę zwrócić na to uwagę.
Panowie co ten gościu ustawia w tej lampie? do czego to służy ? http://www.youtube.com/watch?v=EUGC7K3Lqg0 czas to 8:35 proszę zwrócić na to uwagę.
Kanały odbiornika wyzwalaczy radiowych.
Już Ci ktoś wcześniej napisał - chcesz odpowiedni na priv, to wyłącz blokadę.
Od wprowadzenia tej lampy minęło już trochę czasu, a na stronie producenta nic o niej nie widzę. Źle szukam, czy co? YN-560II jest, a III nie znalazłem.
Od wprowadzenia tej lampy minęło już trochę czasu, a na stronie producenta nic o niej nie widzę. Źle szukam, czy co? YN-560II jest, a III nie znalazłem.
Poszukaj dokładnie, bo jest.
Poszukaj dokładnie, bo jest.
No cóż, pozostaje się przyznać do niewystarczająco dokładnego szukania. Rzeczywiście jest, musiałem przeoczyć, albo diabeł ogonem nakrył. :wink:
Pozwolę sobie zamieścić mały test porównawczy lamp, po lewo SB-900, po prawo YN560-III, ustawione w tej samej odległości od monitora.
Wyzwalanie - Yongnuo RF-603 i fotocela w SB-900.
Ustawienia aparatu - ISO100, 1/160s, f/22
Lampy: 24mm
Moc: 1/1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/kFEOoED-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/kFEOoED.jpg)
Moc: 1/32
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/vOxvHo7-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/vOxvHo7.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/yYvnmkq-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/yYvnmkq.jpg)
Widać delikatną różnicę w barwie światła.
Ogólnie jestem zaskoczony na plus 560tką, wykonana jest z taniego plastiku (który pachnie CHRL), pobiera mniej prądu niż SB-900, a w połączeniu z wyzwalaczem daje dosyć spore możliwości zdalnego błyskania. No i cena, lampa + wyzwalacz (jeden) to koszt do 400zł, jednakże na Allegro można dorwać bardzo interesujące zestawy pt. 2 lampy YN560-III + 2 wyzwalaczo-odbiorniki RF-603N za 700zł.
Myślę że jest to dobra oferta dla początkujących (jak i zaawansowanych) błyskaczy, zwłaszcza że jak widać lampa ta nie ustępuje zbytnio droższej Sabince.
Zastanawialem się nad zakupem tej lampy, mam juz SB800. W ocenach tego produktu na amazonie znalazłem badzo dużo negatywnych opinii, w szczególności wiele osób pisze o tym, ze po kilku sesjach lampy odmawiały posłuszeńswa. Czy któryś z forumowiczów może się podzielić swoimi spostrzezeniami z uzytkowania lampy po kilku miesiącach pracy?
tez bardzo sie zastanawiam nad ta lampa ew 565 i 568 bo ma auto fp co niekiedy moze sie przydac, ale rozbieznosc ceny w uk to prawie x2 ale do manuala moze byc bardzo fajna wlasnie 560
Wiem, ze to lampa manualna, chodzi mi o informacje jak sprawuje sie po dłuższym okesie użytkowania, tzn. jaka jest faktyczna jakość wykonania, bo wiadomo, że ew. wady wyjda dopiero po czasie.
Zastanawialem się nad zakupem tej lampy, mam juz SB800. W ocenach tego produktu na amazonie znalazłem badzo dużo negatywnych opinii, w szczególności wiele osób pisze o tym, ze po kilku sesjach lampy odmawiały posłuszeńswa. Czy któryś z forumowiczów może się podzielić swoimi spostrzezeniami z uzytkowania lampy po kilku miesiącach pracy?
Witam;
chyba najlepsza konkluzja co do tych lamp padła kilka postów wyżej, że jest to dobry wybór dla kogoś, kto amatorsko zajmuje się fotografowaniem. Użytkuję Sb-900, 2xYN-560III i RF-603 - szczerze mówiąc złego słowa nie mogę o nich powiedzieć a użytkuję je od prawie roku (fakt, że niezbyt intensywnie). Mocne lampy, dzięki wbudowanemu odbiornikowi dość łatwo można pokusić się o namiastkę przenośnego studia dla początkujących.
Jak na razie wszystko działa bezawaryjnie i pewnie. Patrząc przez pryzmat SB-900:
- mam wrażenie, że jednak nieco intensywniej eksploatują akumulatorki niż sabinka
- lampę kupuje się gołą bez dyfuzora a jak już dokupi się dyfuzor, to nie mieści się on w etui dołączonym do lampy (drobiazg ale wkurza)
- całkiem solidne wykonanie, plastik odbiega in plus od np. YN-460
- intuicyjne menu, brakuje mi trochę kółka nastaw z SB-900
- stabilne działanie
- duży zasięg odbiornika
Generalnie tak z perspektywy czasu rzeczą, której mi najbardziej brakuje to obsługa AutoFP, ale to już nie ta półka cenowa. Poza tym warto mieć świadomość, że odbiornik w lampie współpracuje z nadajnikiem RF-603 (być może również z RF-602 nie pamiętam teraz). w pewnym sensie to zamknięte rozwiązanie - nie wiem czy będzie działało z RF-622 na przykład. Chociaż, po zastanowieniu - różnica w cenie miedzy 560 II i III to około 30 zł więc zawsze można używać jej z zewnętrznym odbiornikiem. Gdybym miał jeszcze raz wybierać, to albo próbowałbym zbudować system wspierający autoFP i TTL w oparciu o jakieś lampy w rodzaju lamp YN-568 i nadajnika RF-622 co pewnie kosztowało by około 2000 zł, albo wybrałbym dokładnie to samo.
Pozdrawiam
Piotr Z.
Podłączę się do tematu..
W najbliższym czasie planuję zakup lampy.
W oko wpadły dwie: YONGNUO YN-560 II lub nowsza YN-560 III.
Którą wybrać? Warto dopłacać do nowszej?
Czy ewentualnie szukać czegoś droższego z iTTLem???
Podłączę się do tematu..
Czy warto - to Ty tylko wiesz. Różnią się tylko odbiornikiem RF-602/603 oraz YN-560TX.
superlama
25-06-2014, 18:20
Podłączę się do tematu..
Jak w komplecie z nadajnikiem, to raczej taniej niż osobno wyjdzie. Nadajnik się przydaje;)
Andrzej1974
25-06-2014, 18:24
Różnica ok 40 zł. Hmm... czy to dużo? Dla mnie wybór byłby oczywisty. Zważywszy, że mam wyzwalacze YN i również rozważam tę lampę... ;-)
Nadajnik się przydaje;)
Proszę jaśniej... :)
superlama
25-06-2014, 19:05
Z wbudowanym odbiornikiem + nadajnikiem jest jeszcze ten plus, że łatwo dalej rozbudowywać zestaw. Ja już myslę o drugiej 560III.
BTW manual nie taki straszny - pomijając mega zmienne warunki - zazwyczaj 2 próbne pstryki wystarczają mi, żeby ustawić odpowiednie parametry.
Panowie w jaki sposób wyzwolić TRYB MULTI ? ustawiam parametry w meni i po naciśnięciu spustu lampa się nie odzywa?
Panowie w jaki sposób wyzwolić TRYB MULTI ? ustawiam parametry w meni i po naciśnięciu spustu lampa się nie odzywa?
hmm... pewnie można na kilka sposobów - ja robię to tak: w lampie tryb multi np. 10x10Hz, w aparacie tryb M - czas kilka sekund i działa. Robiłem to zarówno z lampą na stopce aparatu jak i wyzwalaną zdalnie.
Cholerka u mnie to nie działa.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/02525d56e94fd127gen-2.jpg
źródło (http://images64.fotosik.pl/1121/02525d56e94fd127gen.jpg)
Do tego program M spust migawki i cisza :)
Możliwe, ze coś źle jeszcze robie? czy może lampa jest felerna?
superlama
28-06-2014, 21:45
Proszę jaśniej... :)
Przychodzą czasami dziwne pomysły błyskania do głowy, gdzie ani na fotocelę, ani z gorącej stopki odpalanie nic nie da. Np oświetlanie zza czegoś albo podświetlanie mechanika z kanału pod autem;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/02525d56e94fd127gen-1.jpg
możliwe
jeżeli masz lampę na sankach aparatu to wyłącz kontroler radiowy - mam wrażenie, że to pomoże.
http://images64.fotosik.pl/1121/02525d56e94fd127gen.jpg
A jak ma działać, skoro masz włączone wyzwalanie przez radio.
Przełącz na wyzwalanie ze stopki, to zadziała.
A jak ma działać, skoro masz włączone wyzwalanie przez radio.
Przełącz na wyzwalanie ze stopki, to zadziała.
wiesz, gdyby lampa był wyzwalana via RF-603 to by zadziałało, więc spokojnie - to kwestia JAK to kolega robi.
Lampa w sankach :)
Panowie dzięki za podpowiedź, wyłączyłem kontroler radiowy i jest zajebiaszczo :D
Browarek dla was :D
Lukasz_85
24-11-2014, 15:04
Dziś dostałem kolejną lampę YN (zamówiona na alliexpress), tylko że ta w napisie nie ma dywizu. Myślicie, że jakaś podróbka?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/2ihbdyt-1.jpg
źródło (http://oi61.tinypic.com/2ihbdyt.jpg)