Zobacz pełną wersję : Długi czas przy dobrym świetle
Witam.
Chciałem wziąć udział w pewnym konkursie, w którym muszę pokazać życie szkolne. Mam pomysł, aby ustawić się z aparatem na statywie przy głównych schodach szkoły, gdzie zawsze jest największy ruch i zrobić zdjęcie poruszających się ludzi. I tu pytanie, czy mogę tak dobrać ustawienia aparatu (D5100), aby w miarę w dobrze oświetlonym miejscu (wymiary miejsca ok. 15x15m i kilka okien z dwóch stron) zrobić zdjęcie na długim czasie, tak aby rozmyć poruszające się po schodach i holu postacie?
Proszę o porady, pozdrawiam.
Witam.
Chciałem wziąć udział w pewnym konkursie, w którym muszę pokazać życie szkolne. Mam pomysł, aby ustawić się z aparatem na statywie przy głównych schodach szkoły, gdzie zawsze jest największy ruch i zrobić zdjęcie poruszających się ludzi. I tu pytanie, czy mogę tak dobrać ustawienia aparatu (D5100), aby w miarę w dobrze oświetlonym miejscu (wymiary miejsca ok. 15x15m i kilka okien z dwóch stron) zrobić zdjęcie na długim czasie, tak aby rozmyć poruszające się po schodach i holu postacie?
Proszę o porady, pozdrawiam.
Da się ustawić. W każdej lustrzance, a nawet w większości trochę lepszych kompaktów.
Ja zadam Ci pytanie:
Czy w ogóle masz zielone pojęcie jak to zrobić ?? - dokładnie, a nie tylko, że chcesz rozmyć ruch...
Oczywiście, że możesz. Aby wydłużyć czas:
- zmiejsz ISO,
- zwiększ otwór przysłony,
- załóż na obiektyw szary filtr
Oczywiście, że możesz. Aby wydłużyć czas:- zwiększ otwór przysłony,
Chciałeś chyba napisać - zmniejsz otwór przysłony (zwiększa to jej stopień/liczbę)
Tylko znowu nie za długo, bo ludzie... znikną.
czas powinieneś mieć jakieś 1-2sek. max. Potem ludzie przestaną wyglądać jak ludzie ;)
F min.8. Najniższe ISO.
Jak będzie mało to filtr szery, pełny.
Mam gdzieś podobne zdjęcie - jak zagadniesz wieczorem to poszukam i wrzucę.
Da się ustawić. W każdej lustrzance, a nawet w większości trochę lepszych kompaktów.
Nie pytałem czy w ogóle mam taką możliwość w aparacie, tylko czy w takich warunkach da się tak ustawić parametry, żeby uzyskać efekt jaki opisałem.
Badol, będę czekał.
RobertMiernik
15-01-2013, 17:20
Da się, ale bez szarego filtra może być ciężko.
Jeśli korytarz jest dobrze oświetlony (nie tylko przez okna) to zdjęcie może być całkiem ciekawe, spróbuj, przecież to 5 min roboty...
Koledzy już wszystko opisali, spróbuj celować w czas między 2 a 5 sekund (w zależności od tego jak szybko przemieszczają się osoby, które fotografujesz) przysłonę i ISO dobierz tak, żeby wyszedł proponowany przez nas czas i jazda...
a najlepiej, to weź jutro aparat do szkoły i zrób próby przy każdym z czasów od 2 do 5 sekund i zobacz co się stanie...
Podsumowując:
ISO 100
czas 2 do 5s
przysłona 8
niestety filtra żadnego nie posiadam
+ oczywiście statyw
Zdjęcie muszę dostarczyć do 25 stycznia, więc jeszcze mam czas.
Podsumowując:
ISO 100
czas 2 do 5s
przysłona 8
niestety filtra żadnego nie posiadam
+ oczywiście statyw
Zdjęcie muszę dostarczyć do 25 stycznia, więc jeszcze mam czas.
Źle rozumujesz.
ISO 100, a przesłona tak aby uzyskać odpowiedni czas.
Chciałeś chyba napisać - zmniejsz otwór przysłony (zwiększa to jej stopień/liczbę)
Oczywiście, miałem na myśli zwiększenie liczby przysłony, czyli zmniejszenie otworu :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img547.imageshack.us/img547/2285/metrond.jpg)
O coś takiego +/- chodzi?
Jeśli tak to mogę poszukać oryginału, żeby zobaczyć exif'a ale ogólnie już teraz mogę ci powiedzieć, że bez NDka będzie ci ciężko...
O coś takiego +/- chodzi?
Jeśli tak to mogę poszukać oryginału, żeby zobaczyć exif'a ale ogólnie już teraz mogę ci powiedzieć, że bez NDka będzie ci ciężko...
Dokładnie o to mi chodzi. Tylko moje postacie mają się poruszać po schodach. Podłączam się do pytania Dewas'a. Za EXIF będę wdzięczny.
Badol robiłeś to z ręki?
Nie - robione ze statywu ale gdybym miał szkło z VR to pewnie by wyszło.
D300 + S10-20 + ND500
ISO200, f8, 1sek, +2ev - bez lampy itd.
Zdjęcie robione w dzień więc NDek obowiązkowy do uzyskania takiego efektu. Ale jak popatrzyłem to czas max 2sek
bo potem jak już mówiłem ludzie ci zaczną znikać i zostaną same duszki.
Powodzenia!
Ja bym dal pol sekundy albo i krocej. Zauwaz, ze w widac tylko ludzi czekajacych przy bramkach lub wlasnie przez nie przechodzacych, ci ktorzy przeszli i ida normalnym krokiem sa juz niewidoczni. W szkole raczej wszyscy poruszaja sie dosc zwawo , zwlaszcza w holu. Zaraz poszukam czegos podobnego i jak znajde to wstawie.
Ja bym dal pol sekundy albo i krocej. Zauwaz, ze w widac tylko ludzi czekajacych przy bramkach lub wlasnie przez nie przechodzacych, ci ktorzy przeszli i ida normalnym krokiem sa juz niewidoczni. W szkole raczej wszyscy poruszaja sie dosc zwawo , zwlaszcza w holu. Zaraz poszukam czegos podobnego i jak znajde to wstawie.
Jutro zrobię próbę. Chory, też chętnie zobaczę Twoje zdjęcie. Ruch na holu rzeczywiście jest dużym ale i szybki.
Niestety imageshack sie permanentnie zacina wiec link wstawie. 1/6s z reki na 10mm. Oczywiscie zalezy tez jak sie ludzie poruszaja w stosunku do fotografujacego.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1616118890317&set=a.1616113730188.86043.1456688836&type=3&theater
Wyszło coś takiego - prosto z puszki, tylko zmniejszone do 1200px:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://planehosting.com/images/a4xz.jpg)
Jest poruszone, ale nie miałem innej możliwości zrobienia zdjęcia. Może macie pomysł jak to obrobić...?
Pomyśl o innym kadrze.
Nie mam takiej możliwości. Chyba nic się z tego nie wyciągnie...
slanting_eye
30-01-2013, 09:22
Zdecydowanie pomysl o innym kadrze.
Moze poloz aparat na podlodze, na tej ciemniejszej czesci kolo barierki.
Robert_P
30-01-2013, 12:20
I jeśli masz możliwość możesz też użyć lampy na drugą kurtynę, ruch pozostanie a pokażesz też coś ostrego np jakieś ciekawe spojrzenie które będzie smaczkiem( bo w momencie robienia zdjęcia ktoś się spojrzy w obiektyw) :)
donkiszot
30-01-2013, 13:25
A dlaczego akurat na drugą kurtynę? Przecież łatwiej złapać moment z lampą na kurtynie pierwszej, a potem niech się rozmazują jak chcą.
Robert_P
30-01-2013, 13:33
Bo lepiej mz żeby smuga była za poruszającym się obiektem a nie odwrotnie .
Dla przykładu PRZED (http://fotografiadlaciekawych.pl/wp-content/uploads/2010/11/img_5468800.jpg) i ZA (http://fotografiadlaciekawych.pl/wp-content/uploads/2010/11/img_5469800.jpg)
donkiszot
30-01-2013, 14:58
Mimo wszystko wolę zdecydować o momencie "ostrości", tym bardziej, że w takich maziajach i tak nie będzie widać które rozmazanie jest od której postaci, ale każdy robi tak jak lubi. ;) Dobrze, że jest wybór.
Mimo wszystko wolę zdecydować o momencie "ostrości".
Zrobiłeś zdjęcie na F9, gdzie GO pokrywa niemal cały kadr, więc wytłumacz nam, w jaki sposób chcesz decydować o ostrości w tej sytuacji? I w ogóle co to za pojęcie jest "moment ostrości"?
donkiszot
30-01-2013, 16:24
A takie kreseczki widzisz: ""? ;) Przecież o błysku piszemy.
Co w dalszym ciągu nie zmienia postaci rzeczy. Jeśli odpalisz lampę na drugą kurtynę, to przy takiej dużej GO, zawsze będziesz miał ostrego delikwenta. Nawet, jeśli przejdzie w czasie otwarcia migawki kilka metrów. Robert już podał przykład, dlaczego lepiej wygląda "strzał" na drugą kurtynę, niż na pierwszą ;)
donkiszot
30-01-2013, 21:16
Jeśli odpalę lampę przy tak długim czasie, to będę miał ostre tylko to co się nie rusza (zakładając, że mam jakiś statyw) i to co błysk zamrozi. A głębia ostrości ma się do tego nijak. Jeśli delikwent przejdzie kilka metrów to na pewno ostry nie będzie, choćby był człowiekiem-żyletką. :lol:
Co do "lepiej":
Lepiej wybór mieć w działaniu,
niż się spierać przy pisaniu.
Robert_P
31-01-2013, 10:19
Panowie koniec tej paplaniny , każdy swoje zdanie wypowiedział i na tym zakończmy.
Orlik, potrenuj niekoniecznie w szkole i zapodaj efekty a my postaramy się ocenić :)