Zobacz pełną wersję : Problem z Marumi DHG Super Circular 67mm ????
jurek753
15-01-2013, 03:01
Witam. Zakupiłem ostatnio filtr polaryzacyjny Marumi DHG Super Circular PL.D, optycznie wszystko z nim jest dobrze ale zauważyłem ze jest dość spory luz (jak się złapie palcami obydwa pierścienie i porusza na boki) pomiędzy pierścieniem obracanym a tym co się wkręca w obiektyw. Czy ktoś z was ma taki filtr i czy jest to w nim normalne, czy może dość spora średnica filtra wymaga takiego luzu pomiędzy pierścieniami? Proszę o odpowiedz
Też niedawno kupiłem podobny filtr(WPC C-PL),również występują luzy tak jak to opisałeś u siebie.
To nie jest wada.
to, ze luzy wystepuja wcale nie znaczy, ze to nie jest wada i ze tak powinno byc. w heliopanach i B+W takich luzow nie ma. w marumi najprawdopodobniej kontrola jakosci jest bardzo slaba.
Art Erie
15-01-2013, 11:23
Nie mam żadnego luzu ani w Marumii, ani w B+W; pierścienie obracają się względem siebie we wspólnej płaszczyżnie i nic poza tym.
jurek753
15-01-2013, 12:22
Kolega Art Erie jaką ma średnice tego filtra? Może jest tak jak napisałem wcześniej to wina tego ze taka duża średnica filtra jest?
Art Erie
15-01-2013, 12:26
Marumii 67mm i B+W 77mm
jurek753
15-01-2013, 12:31
Żadnego luzu kolego nie masz tak jak byś ruszał pierścieniami i chciał odkleić je od siebie? Bo u mnie tu jest problem
Art Erie
15-01-2013, 12:36
No może 0,1mm tak na oko oczywiście, ale trudno to nazwać luzem; gdyby tego nie było, to pierścienie nie obracałyby się względem siebie.
EDIT
Marumii ma już ładnych kilka lat i jest bardzo intensywnie używany.
jurek753
15-01-2013, 13:43
Dzięki kolego Art Erie za pomoc, ogólnie jak praca z tym filtrem jesteś z niego zadowolony i jego możliwości? Może ktoś jeszcze ma taki filtr i zechciałby opisać jak te luzy u niego wyglądają? Proszę o odpowiedz.
Art Erie
15-01-2013, 14:02
Mam go na Tamronie, ze względu na średnicę gwintu nie chciałem kupować czegoś droższego; na 77mm mam B+W i owszem różnica w obrazowaniu jest, ale i tak zawsze polecam Marumii gdy liczy się cena.
jurek753
16-01-2013, 00:11
Zaraz po B+W to ten filtr Marumi jest chyba najbardziej godny polecenia jeśli chodzi o jakość optyczną
zaraz po Heliopanie i B+W ;)
Art Erie
16-01-2013, 00:28
zaraz po Heliopanie i B+W ;)
Dokładnie tak.
jurek753
16-01-2013, 02:47
A co sądzicie o testach filtrów polaryzacyjnych na optyczne.pl gdzie filtry heliopan są dość daleko w rankingu a marumi na pierwszym razem z b+w?
Może ktoś jeszcze ma taki filtr i zechciałby opisać jak te luzy u niego wyglądają? Proszę o odpowiedz.
Mam taki filtr (67mm), który kupiłem jako używany. U mnie zero luzów.
Art Erie
16-01-2013, 12:29
A co sądzicie o testach filtrów polaryzacyjnych na optyczne.pl gdzie filtry heliopan są dość daleko w rankingu a marumi na pierwszym razem z b+w?
Pewnie pomieszały im się numerki testowanych szkiełek :D
Oni dziwne testy prowadzili, brak testów normalnej polaryzacji, za to jakieś wieczorne lampy. Nie wiem czy te testy są adekwatne do jakości filtrów. Ja mam kilka filtrów pola i nie potwierdzam słabej jakości Heliopana. Nie widzę tam żadnych rozbłysków, zamgleń itp, za to ostrość jest na najwyższym poziomie, podobnie jak polaryzacja. Poza tym są to filtry mosiężne, b. solidne. Ale trzeba przyznać, że te testy w wersji angielskiej (strona lenstip) są całkiem popularne na zagranicznych forach i ludzie się na nie powołują.
Mam ten filtr od kilku miesięcy (72 mm). Minimalny lekko wyczuwalny luz.
Bardzo dobra jakość. Polecam.
Witam, dokładnie mam taki sam filtr tylko 72 i brak jakichkolwiek luzów. Używam ponad 2 lata. Czy ten luz przeszkadza w foceniu?
kupilem ww Marumi po to zeby miec takie luzy. duzo wygodniej kreci sie filtrem jednym paluchem, kiedy nakrecony jest na rurke pokroju 70-200 czy 70-300. Hoya Pro1, ktora mialem wczesniej, byla pod tym wzgledem wpieniajaca i czesciej konczylo sie upapraniem filtra paluchami a nie obroceniem go.
z tym ze nie jest to duzy luz u mnie. wystarczajacy, zeby filtr lekko sie obracal, ale sam z siebie nie lata...
Temat lekko nieaktywny ale mam nadzieję, że ktoś mnie zauwazy i udzieli odpowiedzi. Chcę kupić filtr polaryzacyjny MARUMI rozmiar 77mm na mojego Nikkora 24-70 2.8 EG. Oczywiście jedyne słuszne wersje to: Marumi DHG Circular PL (D) przykład - http://fotozakupy.pl/filtr/marumi-dhg-circular-pld-wyrozniony-przez-optyczne-pl,9407s,231d oraz wyraźnie droższy od niego Marumi DHG Super Circular PL pryzkład - http://fotozakupy.pl/filtr/marumi-dhg-super-circular-pl-najlepszy-filtr-wg-optyczne-pl,9686s,231d
Będę wdzięczny za wypowiedź w tym temacie oraz czy faktycznie ten droższy jest aż tak istotnie lepszy by dopłacać do interesu.
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
PS. za jednym zamachem chciałbym zamówić wężyk do Nikona D 800 - sugestie co do modelu także mile widziane.
Art Erie
24-06-2013, 15:39
Do N24-70/2,8 i D800 kup B+W, albo Heliopana i to z wyższej półki, a nie Marumi.
Do 24-70 wystarczy Marumi DHG. W końcu to nie jest demon ostrości.
Art Erie
24-06-2013, 16:02
Do 24-70 wystarczy Marumi DHG. W końcu to nie jest demon ostrości.
Zwłaszcza na matrycy 36MP...
Dżizus ... jaka cena ... litości : http://www.redcoon.pl/B281567-B-W-Pol-Circular-MRC-Nano-77-mm_Polaryzacyjne?refId=ceneo
Ten chyba już "najlepszy" i droższy : http://www.fotostrada.pl/x_C_I__P_42116236-42110006__skad_ceneo.html
:-P :)
Myślicie, że tą "cenę" widać później w jakości fotografii ?
UWAGA: w dalekiej przyszłości czeka mnie dokupienie 70-200 f 2.8 też fi 77 mm.
Art Erie
24-06-2013, 16:17
Marumi mam na Tamronie 17-50/2,8, B+W na N70-200/2,8; więc jakieś tam porównanie mam, choć z powodu różnych średnic nie mogę zrobić bezpośredniego porównia. Zresztą są takie kropy na Forum, trzeba by poszukać.
Jeszcze jakieś sugestie - w szczególności o różnicach między wymienionymi w pierwszym poście filtrami MARUMI ? Panowie ! Przecież używacie polarów. Nie mówcie, że wszyscy używają Lee :(
Mam Marumi 67mm z pierwszego linka i B+W 77mm . Łatwość czyszczenia podobna . Marumi z dopiskiem Super teoretycznie ma się mniej brudzić i łatwiej czyścić dzięki dodatkowym powłokom ... jeżeli już nie ma kasy na B+W to dołożył bym do komfortu czyszczenia
Przekonałeś mnie :) Kurier wiezie : http://www.fotoplus.pl/filtry/okragle/polaryzacyjny-kolowy-MRC-Nano-XS-Pro-KSM?w=3551
B+W Pol. kołowy MRC Nano XS Pro KSM
Już mam ... takie tam szkiełko. Na dzisiejszych chmurkach i błyszczącym od światła - leśnym drzewostanie spisał się na 100 %. Zamiast slima mogłem wziąć w normalnej oprawce - łatwiej kręcić filtrem. Jeśli ktoś nie schodzi na FF poniżej 18 mm może spokojnie brać normalną oprawkę.
Widzę, że trudno Cię namówić na coś tańszego. :)