Zobacz pełną wersję : Przemyślenia po pół roku użytkowania d7000
W ramach wstępu na d7000 przeszedłem z d70 czyli przeskok dość duży..ale czy w każdym aspekcie lepszy no sam nie wiem.. Od czasu przejścia zrobiłem z około 5tyś zdjęć w najróżniejszych warunkach.
Po tym okresie mam następujące wrażenia. W d7000 (a może to jest specyfika matryc CMOS bo d70 to była CCD) kolory nie są wystarczająco nasycone i kontrastowe..nie wiem jak to dokładnie nazwać bo to nie jest tylko kwestia nasycenia ja bym to nazwał gęstością kolorów bo takie coś przychodzi mi do głowy. Po prostu kolory nie są wyraziste i takie soczyste (i to nie jest kwestia podciągnięcia nasycenia). Dodatkowo w partiach zdjęć gdzie jest dużo światła w porównaniu do D70 są moim zdaniem większe problemy z dynamiką, gdy to co chcemy fotografować ma dużą rozpiętość tonalną to d7000 w porównaniu z d70 ma większe skłonności do prześwietleń. Ostatnio miałem w ręku równocześnie d40 i d7000 i co ciekawe zdjęcia (oprócz megapixeli) były bardzo podobne jeśli chodzi o kolorystyką i kontrast co prawda robiłem je przy zachmurzonym niebie czyli oświetleniu mało kontrastowym (oba aparaty mają matryce CMOS tak więc nie mogłem to porównać z przedpotopowym d70).
Zastanawiam się czy te odczucia nie wiążą się częściowo z tym, że prawie wszystkie foty robione na d7000 były obrabiane na monitorze który jest skalibrowany kalibratorem (wcześniej nie miałem takiego wynalazku) i takie zdjecia na nieskalibrowanym monitorze u innych moga wyglądać gorzej - zwykle wyglądają jako za jasne, mniej kontrastowe i mniej nasycone natomiast na druku wyglądają ok. Tak czy inaczej mam mały niesmak że kolorystyka nie wygląda tak jakbym chciał żeby wyglądała zwłaszcza jeśli porównam cenę d70 do d7000. Może to jakieś subiektywne wrażenie..ale jednak wrażenie.
Pytanie jakie są wasze wrażenia? Chętnie udostępnię RAWy do których mam poważne zastrzeżenia (gdzie mam wrażenie, że w tych samych warunkach oświetleniowych na d70 zdjęcie wyglądałoby lepiej) i sami osądzicie.
Pozdrawiam
Michał
sokolnik
14-01-2013, 14:40
ile czasu miałeś D70 przed D7000? Ile zdjęć zrobiłeś D70?
Może to kwestia przyzwyczajenia ?
Ostatnio miałem w ręku równocześnie d40 i d7000 ...... (oba aparaty mają matryce CMOS tak więc nie mogłem to porównać z przedpotopowym d70)
D40 ma matrycę CCD 6Mpix - taka sama jak w D70, a D40X ma matryc CCD 10Mpix - taka sama jak w D80.
Skoro twierdzisz, że zdjecia z D40 i D7000 wyglądają podobnie, a z D70 inaczej, to jest to raczej kwestia monitorów...
Jak napisał puciek - D40 i D70 mają identyczne matryce.
Co do prześwietleń - kwestia przyzwyczajenia. Kiedyś bardzo dużo osób narzekało na te prześwietlanie zdjęć przez D7000. Jednak jak się przyzwyczaili, to się okazało, że jednak lepiej działa.
faktycznie d40 ma CCD, coś wcześniej sprawdzałem i źle popatrzyłem.
Odpowiadając na pytanie 'pucka' to d70 zrobiłem z 60tyś zdjęć i faktycznie może to być po prostu sprawa przyzwyczajenia. Natomiast nie jest to tylko moje wrażenie, ostatnio zupełnie niezależna osoba patrząc na zdjęcia na moim foto blogu napisała "te stare zdjęcia (i to były z d70) wyglądały lepiej niż te nowe (z d7000) które mają wyprane kolory" i co lepsze nie do końca wiedział które są z d70 a które z d7000 :) Co prawda trochę mi ciężko porównywać warunki w których były robione zdjęcia z d70 z tymi z d7000 bo np. ostatnio robiłem większość zdjęć na Pd Europy a tam wiadomo, że światła jest dużo, dodatkowo mocne kontrasty i nie ma pięknych kolorów gdy słońce w zenicie.
Michał
Co prawda nie mam D7000, ale miałem d40 i d80 z matrycami CCD, a aktualnie d90 i d5000 z matrycą CMOS.
Moje wrażenia z przesiadki z CCD były dokładnie takie jak opisujesz, tzn. kolorystyka matryc CMOS jest bardziej "mdła" i początkowo
brakowało mi tej soczystości kolorów z CCD. Jednak prawda jest taka, że kolorystyka CMOS-a jest bliższa rzeczywistości.
Po prostu trzeba się przyzwyczaić :-)
Co do rozpiętości tonalnej, to CCD są dużo słabsze i osobiście często miałem problem z przepałami.
Zauważ, że w D7000 masz balans bieli Auto1 i Auto2 - a dwójka da cieplejsze kolory, polecam poza oświetleniem żarówkowym korzystać jednak z dwójki jeśli używasz AWB, bo obrazek jest przyjemniejszy.
Do tego pobaw się Picture Control - ustaw sobie np. Vivid (żywe kolory), to też można potem modyfikować - odcień, nasycenie itd.
A problemów z AF i chlapaniem olejem nie masz? ;-))))
wyjąłeś mi to z ust. Kolego autorze tematu prośba o przybliżenie swojej szklarni i odniesienia sie do pytania zadanego przez Kazziz. Jeśli możesz napisz też jak wygląda współpraca d7k z obiektywami z Twojej szklarni? bede wdzięczny..
jakby miał to by pewnie napisał, ale nie ma to jak się doszukiwać... teraz będzie robił zdjęcia na minimalnych przysłonach i doszukiwał się plamek na matrycy albo problemów af i jak się uprze to pewnie znajdzie... ;D
z chlapaniem olejem nie mam problemów albo nie wiem, że mam :) Jedynie co musiałem ustawić korekcje na backfocus dla mojego starego obiektywu , druga sprawa że stary obiektyw z d70tki w d7000 ma problemy z ustawianiem ostrości jak robię zdjęcia gdzie powinien ustawić na nieskończoność. Jak włożyłem nowsze obiektywy problemu nie ma.
Co do kolorystyki to faktycznie też mam czasami odczucie, że w większości przypadków jest bliższa rzeczywistości niż w d70..ale czasami wygląda dużo gorzej niż w rzeczywistości.
Nie mam przy sobie RAWów żeby wrzucać ale zerknijcie na te zdjęcia
http://szymanskich.net/pub/D7000/Pireneje-2766-2.jpg
http://szymanskich.net/pub/D7000/Pireneje-2837-2.jpg
pomimo szczerych chęci ciężko było wyciągnąć lepszą kolorystykę i małe nasycenie niż to co jest jpegu. Nie są to zdjęcia prześwietlone a przynajmniej nie wygląda na takie jak się patrzy na histogram..
P.S Wieczorem postaram się udostępnić RAWy tych zdjęć i mogę wrzucić fotki (ale jpegi) z sesji gdzie robiłem równocześnie na d40 i d7000
Michał
skoro sam odpowiadasz na zadane wczesniej pytanie, to przemyśl jaki był sens pytać o to?
ps. nadawce poprosimy o wstawienie przykladowego zdjecia z d70 oraz d7k dla porównania
Zauważ, że w D7000 masz balans bieli Auto1 i Auto2 - a dwójka da cieplejsze kolory, polecam poza oświetleniem żarówkowym korzystać jednak z dwójki jeśli używasz AWB, bo obrazek jest przyjemniejszy.
Do tego pobaw się Picture Control - ustaw sobie np. Vivid (żywe kolory), to też można potem modyfikować - odcień, nasycenie itd.
tylko czy takie regulacje mają sens jak wszystkie foty strzelam w RAWach? W przypadku balansu bieli to na 100% koryguje się później ale jak jest z PictureControl ma sens to ustawiać jeśli później i tak koryguję RAW w Lightroomie?
szymic1 jak dla mnie fotki są ok, jedynie w tej z przewagą drzew niewykluczone że dało by się bardziej wyciągnąć zieleń..
ale i tak sa przyjemne dla oka...
co do samego body to napisz czy odczułeś jakieś nieprawidłowości z AF?
jakich producentów szkła podpinałeś?
tylko czy takie regulacje mają sens jak wszystkie foty strzelam w RAWach? W przypadku balansu bieli to na 100% koryguje się później ale jak jest z PictureControl ma sens to ustawiać jeśli później i tak koryguję RAW w Lightroomie?
Tylko ViewNX i Capture NX odczytują ustawienia Picture Control.
Adobe stwierdziło, że nie ma zamiaru się w to bawić (gdzieś na ich stronie jest podobna odpowiedź).
Tylko ViewNX i Capture NX odczytują ustawienia Picture Control.
Adobe stwierdziło, że nie ma zamiaru się w to bawić (gdzieś na ich stronie jest podobna odpowiedź).
powstaje pytanie, jaką uznałby autor za bardziej korzystną kolorystykę (D70 vs D7000) robiąc w RAW i wołając w ACR ?
z tym wysyceniem trochę racji ma.
a przykładowe fotki z Pirenejów jak dla mnie prześwietlone, na D70 to nie miało miejsca, on z reguły nie doświetlał i nie było na nim przepałów chyba że mocno kontrastowo scena naświetlana...
Przy takim świetle chciałeś wyciągnąć lepsze kolory?
Pamiętam jak pierwszy raz poczułem się zaskoczony, że na zdjęciach jest blado ale to było 2 puchy i parę lat temu...
Taka drobna porada, jeśli chcesz mieć podobne efekty jak na d70 to skręć korekcję ekspozycji o 1-2 działki.
Przy takim świetle chciałeś wyciągnąć lepsze kolory?
Wiesz możesz mieć racje. Nie twierdzę, że warunki były doskonałe ale jakieś takie mam wrażenie, że rezultat powinien być lepszy..zwłaszcza, że pamiętam mniej więcej jak to wyglądało w 'realu'. Chociaż wiadomo jak to jest z odczuciami..aparat jest bardziej obiektywny.
Co do NEF to
http://szymanskich.net/pub/D7000/Pireneje2012-2837.NEF
http://szymanskich.net/pub/D7000/Pireneje2012-2766.NEF
http://szymanskich.net/pub/D7000/Pireneje2012-2793.NEF - zwłaszcza tu kolory są bladziuchne i wszystko wygląda 'płasko'
siwyozzman
15-01-2013, 00:23
Wg mnie to jeżeli chodzi o możliwości z pliku to nie ma co porównywać z D70... Pierwszy raz miałem okazję zapodać do LR pliki z D7000 i rzeczywiście jak na takie sceny to jest bardzo dobrze... W puszce masz ustawione adobe RGB ...czy ja muszę coś dodawać o kolorach.... :) Najpierw siebie w pierś - później aparatem o skały jeżeli to jego wina....Nie znam D7000 ale wyostrzanie na +3 to może warto jeszcze lekko podnieść...żeby jpg wyglądał od razu lepiej...
Wg mnie to jeżeli chodzi o możliwości z pliku to nie ma co porównywać z D70... Pierwszy raz miałem okazję zapodać do LR pliki z D7000 i rzeczywiście jak na takie sceny to jest bardzo dobrze... W puszce masz ustawione adobe RGB .
ostatnio przestawiłem na sRGB, co prawda nie powinno mieć to wielkiego (moim zdaniem) znaczenia dla RAW jeśli mam dobrze skalibrowany monitor ale tak czy siak przestawiłem w aparacie na sRGB. Przestawiłem niedawno to jeszcze ciężko mi osądzać czy jest lepiej.
Co do 'bardzo dobrze' to rozumiem że mówisz właśnie o tych rawach co podesłałem? Tak jak pisałem wcześniej może rzeczywiście za bardzo przyzwyczaiłem się do d70 bo miałem ją prawie 7 lat i po prostu teraz jak jest inaczej to uznaje że jest gorzej. Pamiętam, że na początku w d70 uważałem, że jest dużo gorzej niż na slajdach :)
Mz masz przeswietlone foty i zakoleguj sie koniecznie z
polarem...ale dobrym polarem. Info znajdziesz w szukajce.
Będzie gites...
Mz masz przeswietlone foty i zakoleguj sie koniecznie z
polarem...ale dobrym polarem. Info znajdziesz w szukajce.
Będzie gites...
Z tym polarem to spróbuje, swoją drogą to zauważyłem że problemy z kolorami wychodzą często w górach nie wiem na ile to jest sprawa UV a na ile po prostu innego światła (nie wiem czy lustrzanki są podatne na UV).
Co do prześwietlenia to jeśli patrzyłeś w meta dane to i tak była korekta -0.3 a jak się patrzy na histogram to raczej prześwietlenia nie widać. Rozumiem że mówisz o doznaniach, pytanie jeszcze czy masz skalibrowany monitor?\
Ja też mam odczucie, że można byłoby zrobić korektę do -0.7 a może -1. Ogólnie mam wrażenie, że przy pomiarze matrycowym to średnio trzeba wprowadzać korektę -0.3 albo -0.7 a podobno nowy mechanizm pomiaru miał być rewelacyjny w porównaniu z poprzednikami...no ja jakoś tego nie potwierdzam
Z tym polarem to spróbuje, swoją drogą to zauważyłem że problemy z kolorami wychodzą często w górach nie wiem na ile to jest sprawa UV a na ile po prostu innego światła (nie wiem czy lustrzanki są podatne na UV).
Co do prześwietlenia to jeśli patrzyłeś w meta dane to i tak była korekta -0.3 a jak się patrzy na histogram to raczej prześwietlenia nie widać. Rozumiem że mówisz o doznaniach, pytanie jeszcze czy masz skalibrowany monitor?\
Ja też mam odczucie, że można byłoby zrobić korektę do -0.7 a może -1. Ogólnie mam wrażenie, że przy pomiarze matrycowym to średnio trzeba wprowadzać korektę -0.3 albo -0.7 a podobno nowy mechanizm pomiaru miał być rewelacyjny w porównaniu z poprzednikami...no ja jakoś tego nie potwierdzam
Nowy algorytm pomiaru jest lepszy - zawsze lepiej przyciemnić prześwietlenia, niż rozjaśniać cienie.
Poza tym D7000 (jak i D90) jest kierowany do bardziej zaawansowanych fotoamatorów - czyli takich, którzy już wiedzą jak wykorzystać możliwości aparatu w różnych sytuacjach, szczególnie tych bardziej "skrajnych", jak fotografia krajobrazu z bardzo dużymi różnicami w jasności.
siwyozzman
15-01-2013, 12:07
Ustawienie właściwej przestrzeni barwnej ma bardzo duże znaczenie i nie bagatelizowałbym tego bo przestrzeń adobe w przeglądarce z sRGB da "wyprane" kolory... Nie ma się co nad tym rozwodzić ale trzeba o tym pamiętać. Mi wyszło że mozliwości edycji są ogromne...spokojnie można "sprawić" by niebo stało się błękitne a zacienione fragmenty odzyskały szczegóły... Wg mnie nawet na tych kilku przykładach widać jak "pojemny" jest plik z D7000 na iso 100. Nie tak łatwo go prześwietlić nawet jak się chce :)
Ustawienie właściwej przestrzeni barwnej ma bardzo duże znaczenie i nie bagatelizowałbym tego bo przestrzeń adobe w przeglądarce z sRGB da "wyprane" kolory...
Przed wrzuceniem na sieć to zawsze konwertowałem do sRGB, bardziej chodziło o stosowanie AdobeRGB które później będą konwertowane do sRGB. Wydaje się że w takim scenariuszu większej różnicy nie powinno być do tego jak od razu robimy w sRGB. Tak czy inaczej zobaczę w praktyce i już od tygodnia robię w sRGB
siwyozzman
15-01-2013, 14:16
W takim przypadku jak piszesz to ok tylko do tego trzeba mieć monitor pierwsza klasa odpowiednio oprofilowany czy skalibrowany a to są koszty większe niż zakup D7000... Jeszcze sam nie wiem bo się waham czy kupić D7000 niemniej ja potencjał matrycy widzę bo wrzuceniu plików do konwertera... tylko czy skubaniec będzie trafiał :) Ale to już temat D300(s) vs D7000