Zobacz pełną wersję : CY100MR wymiana palnika
Witam.
Rozbieraliście może CY100MR żeby wymienić palnik? jak się do niej zabrać?
Bardzo proszę o pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam Remik
Zakładam, że wiesz co robisz, ale dla innych chętnych: w każdej lampie błyskowej (nawet bateryjnej) po jej naładowaniu występuje napięcie niebezpieczne dla życia. Jeśli chcesz zajrzeć do środka, wyłącz lampę dzień wcześniej i pomimo tego zachowaj ostrożność. Przed dotykaniem czegokolwiek zidentyfikuj główny kondensator i zewrzyj jego styki odpowiednim rezystorem - jeśli nie wiesz jaki bedzie "odpowiedni", lepiej nie zabieraj się za grzebanie w lampach.
Rozbieraliście może CY100MR
Tak, częściowo, ale nie
żeby wymienić palnik? jak się do niej zabrać?
Obudowa składa się z dwóch części, przednia ma mocowanie statywowe, tylna - reszta.
Na obwodzie są dwa plastikowe "gwoździe" (zapinki), jeden przy gniazdku synchro, drugi po drugiej stronie, naprzeciw niego (1 na zdjęciu). Po ich wyciągnięciu musisz jeszcze wyciągnąć plastikowe tulejki, w których były te "gwoździe" (2 na zdjęciu), lepiej delikatnie czymś podważyć, mocne ściśnięcie kombinerkami może je zniszczyć. Teraz lampę możesz rozłożyć na dwie części, mi to wystarczyło, ale nie wymieniałem palnika.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img43.imageshack.us/img43/7325/cy100mr.jpg)
Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że była wersja z nieco innym mocowaniem przód/tył, jednak zasada montażu powinna być podobna.
Do tego momentu doszedłem ale co dalej? :) tam palnik jest tak schowany ze nie wiem jak sie do niego dostac od wewnatrz...
Niestety, tamta strona mnie nie interesowała - ale biorąc pod uwagę to, że reflektor jest przykręcony do obudowy od zewnątrz, to do palnika dostęp musi być od środka. Być może trzeba odkręcić przekładkę izolacyjną i "pozbyć się" kabli do oprawki pilota, wtedy coś powinno być widać.
Jak sobie poradzisz-jest szansa na pokazanie tego na zdjęciach?