Zobacz pełną wersję : obiektyw 18-55 mm nikon d3100
madziaszowa
14-01-2013, 00:14
Witam jakiś tydzień temu robiąc zdjęcia aparatem umocowanym do statywu "przez przypadek" statyw przewrócił się no nic bardzo szybko go podniosłam upadł na podłoge z wierzchu zadnych widocznych uszkodzeń porobiłam jeszcze pare zdjęć i też nie widziałam aby coś sie wielkiego działo odłożyłam aparat na tydzień ale dziś będąc na "zdjęciach" zauważyłam że mylnie ostrzy np. mam postać chce wyostrzyć twarz a ostrzy on nogi jakość zdjęc się pogorszyła co to może oznaczać obiektyw jest uszkodzony ? Jeżeli tak to opłaca sie naprawiać czy kupować nowy. mam nadzieje że we właściwym miejscu zgłosiłam się z problemem i ktoś pomoże :)
Jeśli to model z VR, to warto go naprawić do kwoty 200 zł (za tyle można kupić używany).
W tym modelu bardzo czesto pęka tuleja ślizgowa, co powoduje kiwanie się przedniej części obiektywu (tej od ostrości). Może to skutkować dziwną ostrością (np. ostre tylko z lewej lub u góry).
madziaszowa
14-01-2013, 15:53
Tak jest to model z VR. No właśnie kupowować używany też sie nad tym zastanawiałam. Jeszcze co do obiektywu mam pewną uroczystość i nie wykombinuje nic do tego czasu da sie jakoś manualnie uratować robienie zdjęcia żeby było wyraźne ? Co do obiektywów przyznam nie mam za wielkiego pojęcia więc jakie obiektywy do nikona np. innej firmy tańsze z podobnymi parametrami i jakie są ceny zapewne potrzebne są też przejsciówki ?
Nic tańszego i godnego polecenia nie kupisz. Dopiero Nikkor 18-105VR i 18-70 są lepsze.
Sprawdź, czy przednia soczewka się nie kiwa.
madziaszowa
14-01-2013, 16:56
nie właśnie nic tu sie nie kiwa jest w najlepszym porządku sprawdzałam dokładnie
No to masz wspaniałą okazje na zmiane KITa na coś lepszego, cp 18-105. ;> Tylko upewnij się że to rzeczywiście obiektyw sie zepsuł...
Sprawdź zatem, jak ostrzy na LV. Jeśli będzie OK, to obiektyw jest dobry. Bardzo możliwe, że to układ AF w aparacie jest uszkodzony. Może lustro się lekko przesunęło?
Czasami przy takim upadku zakleszcza się soczewka VR i wtedy obiektyw staje się mydlany. Bez rozebrania go na części nie da się tego naprawić.
madziaszowa
14-01-2013, 18:36
No właśnie dla mnie to jakaś dziwna sytuacja bo zdjęcia z wbudowaną lampą w pomieszczeniu są ostre i wyrazne a wczoraj na zewnątrz już było z nimi coś nie tak co drugie zdjęcie było nie wyraźne musiałam dokładnie patrzeć co jak i gdzie nawet jak później ustawiłam auto nie wiem czy to będzie dobry i wyraźny przykład
http://zapodaj.net/1bee5546d0c23.jpg.html
madziaszowa
15-01-2013, 19:52
Macie może jakąś rade ? bo nie wiem co robić dawać do naprawy czy kupować nowy ?
a jaki jest tanszy godny polecenia ?
Nikkor 18-55 VR jest możliwie najtańszym obiektywem godnym polecenia.
madziaszowa
15-01-2013, 20:31
no to jest najtańszy i chyba kupie używany po raz drugi bo narazie nie potrzebny mi lepszy tylko chciała bym mieć pewność ze to obiektyw jest uszkodzony a w mieście serwisu nie ma ;/
Proponuje pożyczyć od kogoś obiektyw i porobić zdjęcia, jeśli problem będzie nadal występował to możliwe, że problem tkwi w aparacie, a nie obiektywie. Polecam też propozycje TOP67, pozwoli to wstępnie ustalić, czy problem leży po stronie body(przy lv ostrzenie jest inne niż w przypadku normalnego tzn. przy robieniu zdjęć z użyciem wizjera). Pozdrawiam.
madziaszowa
15-01-2013, 21:48
przy LV nadal jest problem u góry z lewesj strony zdjęcia są rozmazane czyli rozumiem że to wina obiektywu tak ?
Wszystko na to wskazuje. Sprawdź jeszcze czy działa VR. Najprawdopodobniej skrzywiona jest soczewka. Albo pierwsza, albo ta od VR.
To dobra okazja żeby kupić używane 35mm f1.8
35 1.8 jak najbardziej polecam(sam posiadam i bardzo sobie chwalę), ale jakiś uniwersalny zoom przynajmniej typu 18-55 dobrze mieć, tym bardziej, że autorka napisała kilka postów wyżej, że na dzień dzisiejszy nie potrzebuje lepszego. Od siebie polecałbym 18-105, droższy, ale jeszcze bardziej uniwersalny ;)
madziaszowa
15-01-2013, 23:20
hmmm vr czy on czy off robi takie same zdjęcie czyli to zapewne obiektyw i wogóle go nie słychać tak mi sie wydaje . ale przemyślałam wszystko co do obiektywu to czemu nie, napewno nie potrzebny mi nowy jak najbardziej używany i co polecacie padły dwie propozycje 18-105 i 35mm f1.8 ? napisze jeszcze że aparat jest dość często mi potrzebny amatorsko ale jest :) są to różne uroczystości kościelne, zwykłe sesyjki, zawody sportowe i zloty samochodowe który najbardzie by pasował do takich warunków ? (tak nie mam zielonego pojecia co związane z tym tematem;( )
madziaszowa
15-01-2013, 23:54
albo Nikon AF-S 18-70 f/3,5-4,5 ?
Zastosowanie ogólne, czyli 18-105 VR, chyba najlepszy stosunek jakości do ceny, można ewentualnie 18-200 VR, ale jest o wiele droższy i cięższy. Zastosowania podane przez Ciebie wymagają obiektywu zmiennoogniskowego, więc stałoogniskowy 35 1.8 raczej nie wchodzi w grę. Obiektyw stałoogniskowy 35 f 1.8 wyróżnia się doskonałym GO (głębia ostrości), ale do każdego ujęcia musisz podchodzić i odległość od fotografowanego przedmiotu jest zależna od miejsca w którym się znajdujesz. Jeśli zależy Ci jednak na dobrej głębi ostrości i możliwości przybliżenia możesz wybrać 17-50 2.8, ale obiektywy zmiennoogniskowe "jasne"(z małą wartością przysłony typu: 1.4;1.8;2.8 ) są o wiele bardziej kosztowne. Reasumując, polecam zakup 18-105 VR ze względu na cenę oraz uniwersalność i ewentualnie w późniejszym czasie zależnie od potrzeb obiektyw stałoogniskowy. Pozdrawiam.
Z zoomów poniżej 1000 zł mogę polecić takie:
Nikkor 18-105/3.5-5.6 VR - używany ok 600 zł
Nikkor 18-70/3.5-4.5 - używany ok 400 zł
Sigma 17-70/2.8-4.5 HSM - używana ok 600 zł
ostatecznie Nikkor 18-135/3.5-5.6 - używany ok 400 zł
madziaszowa
16-01-2013, 01:47
Dziękuje za wyrozumiałe podejście myśle że Nikkor 18-105/3.5-5.6 VR będzie najlepszym wyjściem i go kupię. Ale najpierw odwiedze jakiś najbliższy salon aby sprawdzić czy to aby na 100 % jest uszkodzony obiektyw bo jeżeli okaże się ze to coś z body no to nie będzie fajnie. :)