Zobacz pełną wersję : D800 nietypowy problem z AF
lukaszgurdak
13-01-2013, 20:01
Kurcze nie wiem co jest i czy ktos miał taka przypadłośc ale w moim D800 zdarza się że całkowicie przestaje dzialac AF. Jak działa działa nie chwaląc idealnie ale zdaża się ze odmawia calkowicie dzialania. Raz zdarzyło mi się to podczas dokumentowania waznej imprezy i gryby nie to ze miałem zapasowe body D90 to była by tragedia - aparat całkowicie odmowil pracy autofokusem:( Oddalem do serwisu gdzie oczywiscie nie stwierdzili usterki:( problem nadal sie od czasu do czasu pojawia - nie pomaga resetowanie, wyciaganie baterii itp, po prostu jak ma kaprys zacznie albo nei zacznie dzialać. Ktos mial taki problem i znalazł rozwiazanie?
adamouse
13-01-2013, 20:52
Nie mam pojęcia co to może być, ale może napiszesz konkretnie co masz na myśli. Nie działa, to znaczy, że nie trafia AF, czy też nie kręci obiektywami? Czy pokazuje w tym czasie ostrość kropką, jeśli ostrzysz ręcznie?
lukaszgurdak
13-01-2013, 21:08
Konkretnie nie kręci obiektywem (żadnym jak sie tak stanie:( ) - przy osterzeniu ręcznym pokazuje sie kropka i strzalki:)
Ten objaw masz z jednym obiektywem czy z innymi też?
To obiektyw AFD czy AFS?
Jeśli AFS to ja obstawiam problemy ze stykami na połączeniu korpusu i obiektywu.
Jak już przestanie działać to spróbuj trochę poruszyć obiektywem w lewo lub w prawo, oczywiście z wyczuciem :)
Kaczy_Grzmot
13-01-2013, 21:47
To ja polecam jeszcze przetrzeć spirytusem styki w aparacie, jak i w poszczególnych obiektywach. Swego czasu pomogło to u mnie, gdy obiektyw przestawał się komunikować z body.
generalnie to tak jak koledzy pisza
1. przetrzec styki
2. sprawdzic luzy na bagnecie
3. sprawdzic ustawienia aparatu jak i obiektywu (czy gdzies manual nie jest wlaczony)
4. jak to nie pomaga to podpiac szkla do innego body i inne obietywy do Twojego body
zeby zobaczyc czy to ktorys z elementow nie jest walniety
5. na podstawie w/w powinno byc widac co szwankuje
6. juz chyba tylko serwis
lukaszgurdak
13-01-2013, 22:19
do punktu 6 przeanalizowane wiec zostaje serwis:( problem w tym ze oni nie widza problemu:(
co to znaczy, że nie widza problemu???
Kamil_ols
13-01-2013, 22:28
Polecam inne podejście do serwisu. Najpierw zje**ć, później poprosić o kierownika i z nim gadać. Oddałem D40 na kalibrację - wrócił z takim samym FF jaki był. A że byłem przejazdem w Warszawie to odwiedziłem serwis Nikona i postąpiłem według procedury powyżej. Z miejsca poprawnie skalibrowali mi body do wzorca.
Taki sam schemat działa wszędzie - Netia, ubezpieczenia, Energa itd
lukaszgurdak
13-01-2013, 22:28
Zawiozłem aparat osobiście do serwisu nikona w wawie, pokazałem co sie dzieje i Pan ktory przyjmował widzac ze tak sie dzieje przyjął sprzęt do analizy. Po tygodniu odesłali mi aparat z powrotem z diagnozą - nie stwierdzono usterki. Aparat testowałem na nastepujacych szklach:
Nikkor 50/1,8,
Nikkor 80-200/2,8
tamron 28-75/2,8
Nikkor 18-70/3,5-4,5
Te same szkła podpiete do D90 dzialają perfekcyjnie:) A do 800 jak sie zwiesi nie działa z żadnym z nich:(
irek6311
13-01-2013, 22:33
Można wgrać nowy soft do body ...
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list/locale/pl_PL#s=eyJzZiI6eyIxNTExNDYiOnsiZmlsdGVycyI6eyJub1 90cnVuY2F0ZSI6MCwicGFnZSI6MSwic2VhcmNoVHlwZSI6eyJm aWx0ZXJzIjp7ImRhdGEiOjUsInJuU2VhcmNoVHlwZSI6InNlYX JjaFR5cGUiLCJmbHRyX2lkIjo1fX0sImtleXdvcmQiOnsiZmls dGVycyI6eyJkYXRhIjoiZDgwMCIsInJuU2VhcmNoVHlwZSI6Im tleXdvcmQifX0sInAiOnsiZmlsdGVycyI6eyJkYXRhIjp7IjAi OltdLCJyZWNvbnN0cnVjdERhdGEiOlt7ImhpZXJMaXN0IjoiIn 1dfSwicm5TZWFyY2hUeXBlIjoibWVudWZpbHRlciIsImZsdHJf aWQiOjJ9fSwiYyI6eyJmaWx0ZXJzIjp7ImRhdGEiOnsiMCI6Wz Y0OF19LCJyblNlYXJjaFR5cGUiOiJtZW51ZmlsdGVyIiwiZmx0 cl9pZCI6M319LCJzb3J0X2FyZ3MiOnsiZmlsdGVycyI6eyJkYX RhIjp7ImNvbF9pZCI6bnVsbCwic29ydF9kaXJlY3Rpb24iOm51 bGx9fX19fX0sImMiOjZ9
Witam,
Konkretnie nie kręci obiektywem (żadnym jak sie tak stanie:( ) - przy osterzeniu ręcznym pokazuje sie kropka i strzalki:)
Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem ? Jak ostrzysz ręcznie, to pojawia się kropka wtedy gdy jest ostro, a strzałki gdy jest nieostro - czyli działa normalnie ? I tylko napędu obiektywów nie ma ? Jeśli tak, to gdy następnym razem się to stanie, "daj pstryczka" ( naciśnij i zwolnij energicznie ) przyciskowi od wypinania obiektywów. Ostatnio ( gdzieś od D3 ) Nikonowi coś często zdarzają się problemy ze stykami teko przycisku , a może po prostu ta guma na nim jest za twarda, albo sprężyna za słaba, bo spotkałem się z tym problemem w kilku puchach.
Pozdrawiam, QuadMan.
Po tygodniu odesłali mi aparat z powrotem z diagnozą - nie stwierdzono usterki. Aparat testowałem na nastepujacych szklach:
Nikkor 50/1,8,
Nikkor 80-200/2,8
tamron 28-75/2,8
Nikkor 18-70/3,5-4,5
Te same szkła podpiete do D90 dzialają perfekcyjnie:) A do 800 jak sie zwiesi nie działa z żadnym z nich:(
Po szkłach które wymieniłeś widzę że problem dotyczy AFS i AFD.
A nie grzebałeś za dużo w menu aparatu żeby przełączyć klawisze funkcyjne i ustawić aktywację AF tylko przez guzik AF-ON? :)
Ja tak kiedyś sobie zrobiłem i w głowę zachodziłem co się stało przez jakiś czas, objaw był ten sam :)))
Mam podobny problem z nikonem D 750. Opisuje go też w innym wątku na forum dotyczącym nikona d 750 Po wizycie aparatu w serwisie odnośnie migawki całkiem nieoczekiwanie zawiesza się AF zarówno z Nikkorami jaki i Sigmą. Nie pomaga zmiana obiektywu czy wyjęcie aku. Zawieszenie może trwać czasami kilka minut. Nie wyświetla się żaden komunikat błędu. Wysłałem aparat do serwisu ale stwierdzili że wszystko jest ok i zrobiono ponowną regulację AF oraz czyszczenie. Nie pomogło. Wywołanie usterki jest tak losowe i nie potrafię jej wywołać na zawołanie. Widzę, ze minęło sporo czasu od twojego postu.Napisz proszę czy udało ci się zdiagnozować przyczynę zawieszania AF i naprawić tą usterkę.
Oczywiście nie mówimy tu o brudnych stykach czy uszkodzonym bagnecie lub niechcącym przelączeniu na MF w obiektywie czy korpusie.