Zobacz pełną wersję : nikon spededlight sb 27 a D5100
sobekk1986
13-01-2013, 19:19
hej trafiła mi w ręce lampa nikon spededlight sb 27 a posiadam nikona d 5100 jest jakieś ryzyko używania tej lampy znalazłem jej parametry jakie generuje na stopkę 4.42-4.50V ktoś pracował już na tym zestawie
sb-27 nie ma obsługi iTTL. Zostaje tylko automatyka własna lampy.
sobekk1986
05-02-2013, 22:43
Kolejna lampa, którą mogę wykorzystać do mojej kolekcji analogów, a już myślałem, że miałem szczęście i będę mógł z niej korzystać częściej.
Ponawiam moje pytanie dotyczące tej lampy. W jaki sposób mam podłączyć tę lampe, by na niej czasem popracować? Potrzebuje dodatkowe akcesoria. Czy wystarczy zmienic ustawienia aparatu by wbudowana lampa nie wyzwalała się? Nikon d 5100 nie posiada złącza pc.
Ponawiam moje pytanie dotyczące tej lampy. W jaki sposób mam podłączyć tę lampe, by na niej czasem popracować? Potrzebuje dodatkowe akcesoria. Czy wystarczy zmienic ustawienia aparatu by wbudowana lampa nie wyzwalała się? Nikon d 5100 nie posiada złącza pc.
nie wiem czy zrozumiałem dobrze, bo pytanie, tak jakoś nie po polsku...
Wkładasz lampę w sanki i błyskasz. Jak lampa ma własną automatykę, to auto, jak nie, to manual.
Aby się lampa wbudowana nie wyzwalała - nie używasz trybów automatycznych/tematycznych, tylko PSAM.
sobekk1986 - przyłóż się do pisowni. Używaj znaków interpunkcyjnych, nie pisz ciągiem, dziel tekst na zdania. I nie pisz postu pod postem, używamy opcji "edytuj".
sobekk1986
05-02-2013, 23:11
sb-27 nie ma obsługi iTTL nie używałem programów tematycznych ani automatu to jest dla mnie oczywiste . mimo wszystko wyzwala mi się lampa wewnętrzna .gdy wyłanczam obsługę lampy w menu lampa na sankach nie reaguje
sb-27 nie ma obsługi iTTL nie używałem programów tematycznych ani automatu to jest dla mnie oczywiste . mimo wszystko wyzwala mi się lampa wewnętrzna .gdy wyłanczam obsługę lampy w menu lampa na sankach nie reaguje
Ale co masz wyłączać - nie otwierasz wbudowanej i błyskasz zewnętrzną. Koniec filozofii...
Ja używam SB 22s. Lampę ustawiam na automatykę własną A np. na przysłonie 5,6 .Taką samą przysłonę ustawiam na body (aparat w trybie M) i wszystko jest OK.
sobekk1986
17-02-2013, 18:26
trochę złe rozpisałem problem i za szybko się tutaj rozpisałem ,wina była lampa nie reagowała zawsze winne były styki lampy wyczyściłem wszystko dokładnie teraz śmiga super