PDA

Zobacz pełną wersję : problem z sankami mocującymi lampę w D90

kiminimatri
13-01-2013, 18:35
Witam, wczoraj podczas robienia zdjęć na studniówce coś dziwnego zaczęło dziać się na linii D90 - SB 900. Co chwilę łączność między aparatem a lampą znikała, oba urządzenia działały niezależnie od siebie. Od razu podszedłem do innego fotografa posiadającego Nikona i dałem mu swoją lampę, która po zamocowaniu działała poprawnie. Ja z kolei przymierzyłem jego SB 600 i problem był ten sam, stąd wniosek że leży on w gorącej stopce mojego aparatu.

Przez całą resztę studniówki musiałem robić zdjęcia dociskając lampę do prawej strony stopki, gdyż lampa lekko odchylona w lewo traciła łączność z aparatem. Lampa w sankach lekko kołysze się na boki, jest lekki luz na mocowaniu. Używam tej lampy od września 2010 roku, nigdy nie sprawiała kłopotów, podczas pracy z nią dźwigienka na niej jest zawsze w pozycji LOCK. Problem pojawił się nagle w trzecią godzinę robienia zdjęć. Sprzęt nigdy nie upadł, nie uderzył w niego żaden uczestnik studniówki, a gorąca stopka była sucha. Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem?

wasilewk
13-01-2013, 18:39
Bez nerw !

Po mału !
Te sanki można w serwisie wymienić (ok. 400zł.) albo samemu je trochę (delikatnie) przygiąć szczypcami.
Za jakiś czas znowu dadzą znać o sobie - jedynie taka (http://image.ceneo.pl/data/products/233131/7feb2368-1799-405c-9c9d-a42b781f3c66_product.jpg) lampa będzie działać i działać i działać...

kiminimatri
13-01-2013, 23:12
Ani drgną! Boje się użyć większej siły, bo jeszcze pogorszę sprawę... :(
Chyba że ktoś mi powie, że ten problem jest powszechny i przyginanie to żadna nadzwyczajna operacja (mam złe doświadczenia z zabawą w naprawianie drogich przedmiotów :) )

W serwisie Nikona prędzej będą chcieli wymienić niż przygiąć...

TOP67
14-01-2013, 13:18
Poszukaj wątku o problemach D700 z lampa. Tam jest to norma, a w wątku podano kilka patentów. W skrócie: użycie uszczlki do SB-900, włożenie szpilki, podgięcie sanek.

kiminimatri
14-01-2013, 18:36
We wspomnianym wątku znalazłem numer do serwisu fotograficznego Pana Bieńka (http://www.serwisfoto.com.pl/) który podobno bardzo dobrze i stosunkowo tanio rozwiązał ten problem w D700. Zadzwoniłem i usłyszałem że mocowanie lampy w D90 są trochę inne niż w D700 i należałoby przyjechać do niego na oględziny, a przewidywany koszt wyniósłby maksymalnie około 300 zł.

PS w międzyczasie włożyłem między sanki maluteńki kawałek papieru i działa idealnie :) tylko pytanie czy będzie chciało mi się męczyć z tym przed każdą imprezą :)

TOP67
14-01-2013, 18:41
Niestety w D90 sanki również są przykręcane od spodu. Trzeba rozebrać pół aparatu.