Zobacz pełną wersję : Helicon = Camera control
gornyg85
12-01-2013, 17:09
Witam!!!
Przypadkiem natknąłem się na dość ciekawą i darmową apkę do naszych lustrzanek. Działa na telefonach z systemem Android, które mają funkcje hosta. Mi Nikon D90 współpracuje wyśmienicie z Sony Xperia S. Potrzebna będzie tylko przejściówka np Nokia CA-157 pod telefon i kabel USB do aparatu.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.HeliconSoft.HeliconRemote2&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5IZ WxpY29uU29mdC5IZWxpY29uUmVtb3RlMiJd
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rKE19PdeN18#!
Darmowa to demo. Pełna wersja płatna.
Polecam natknąć się na DSLRDashboard.
gornyg85
12-01-2013, 17:42
Wersja płatna od darmowej różni się tym że nie można robić zdjęć w RAW.
mam Helicona i w połączeniu z taniuutkim tabletem 7-cio calowym bardzo się sprawdza. Nie polecam natomiast aplikacji CamCap. Niby miała być funkcjonalność lepsza a tu pupa. Przy rozdzielczości mojego tableta niestety na ekranie nie "łapie" się przycisk spustu (capture) i nie można włączyć time-lapse ;(
Wersja płatna od darmowej różni się tym że nie można robić zdjęć w RAW.
Ja robię głównie RAW.
Poza tym aplikacja ma coraz więcej błędów - od kilku wersji nie działa wybieranie punktu od ostrzenia, a ostrzenie odbywa się w nie znanym punkcie (czyli zapewne w tym, który ostatnio był ustawiony w aparacie) tylko i wyłącznie przy włączeniu LV - później du**.
Na maila z informacją o tym odpowiedzieli, że u nich działa.
A czego brakuje:
1) wybór trybu AF - zarówno LV, jak i normalnie
2) brak możliwości ostrzenia bez LV.
3) brak kontroli lampy
4) brak możliwości wybrania trybu (M, A, S, itp.)
5) brak bulb'a
Ogólnie program do takiego o pstrykania tylko z wykorzystaniem LV.
Sprawdziłem zarówno Helicon, gdzie denerwuje mnie brak zapisywania w RAW w darmowej wersji, a płacenie 50$ za tą możliwość jest przegięciem, sprawdziłem też DSLRDashboard, ale tam tryb bulb nie działa, znaczy zdjęcie robi ale jedyna możliwość zatrzymania naświetlania to odłączenie aparatu od telefonu. Jakieś inne propozycje ?