Zobacz pełną wersję : D90, Sb700 problem z CLS
hipcio_stg
11-01-2013, 11:15
Mam od jakiegoś czasu dziwny problem. Prawdopodobnie to jakaś moja ułomność jeżeli chodzi o ustawienie całości. Oprócz sprzętu z tytułu posiadam dwie lampy 68WS z parasolkami. Jeżeli podłączę obie lampy "studyjne" na obiekt + SB700 na obiekt w trybie remote + wbudowana na "---" to przy 2.8 muszę podbijać iso do 800-1250, żeby jako tako doświetlić kadr. Jeżeli przełączę SB700 w manuala i podłączę pt-04 to "studyjne" muszę odstawić/obrócić i zejść z iso do 200 i przesłona rzędu 11-14 dla czasu 1/160-1/200. Dlaczego tak się dzieje? Zawsze kiedy używam wbudowanej do wyzwalania lampy, lub nawet tylko tych "studyjniaków" do wyzwolenia z fotoceli to dzieje się tak samo? Jakby przez otwarcie lampy body miało fałszywe informacje nt naświetlania.
Dzieję się tak ponieważ CLS zaburza wyzwalanie lamp zdalnych wysyłając przedbłyski, które powodują wyzwolenie tych lamp wcześniej. W efekcie zdjęcie masz naświetlone jedynie przez lampę SB i być może jakieś resztki błysku lamp zdalnych. A błędne naświetlenie zapewne wynika z tego, że lampy zdalne błyskają w czasie, gdy aparat dokonuje pomiaru światła.
hipcio_stg
11-01-2013, 11:30
To wiele tłumaczy. Czyli z mojego rozumowania, albo w manualu przez pt-04, albo same sabiny.
Raczej tak. Działa jeszcze wyzwolenie lamp zdalnych radiowo przez nadajnik podpięty do aparatu lub lampy SB przez gniazdo PC. O ile któreś je posiada.
hipcio_stg
11-01-2013, 12:06
Lampy niestety nie mają gniazda synchro, ale dostałem je za czteropak, więc i tak dziękuję, że je mam. Dobrze, że nie sprzedałem jeszcze mojego pt-04 ;)