Zobacz pełną wersję : Wodooszczędna słuchawka przysznicowa
hackermuz
10-01-2013, 21:41
Ktoś coś może polecić w dobrych pieniądzach tak aby nie zwracała się przez kolejny rok? :)
Ktoś coś może polecić w dobrych pieniądzach tak aby nie zwracała się przez kolejny rok? :)
... no ale o co chodzi?
-zeby nie zwracala?
-zeby nie zwracala sie do ciebie?
-zeby nie zwrocila sie cena?
-czy co?
bo chyba nikt nie chce połykać słuchawki?! ;)
a nie taniej tradycyjnie --->włączyć wodę - zmoczyć się - wyłączyć wodę - namydlić - wyszorować - włączyć wodę - spłukać - zakręcić wodę ?
ewentualnie myjka ciśnieniowa Karchera :lol:
Hmm, przeczytałem: wodoszczelna słuchawka prysznicowa ;-)
hackermuz
11-01-2013, 00:49
dowcipnisie, żeby się cena za słuchawkę nie zwracała kolejny rok :P stock dokładnie tak robimy, ale podobno dzięki takowej można jeszcze oszczędniej.
Hmm, przeczytałem: wodoszczelna słuchawka prysznicowa ;-)
Dokładnie tak samo przeczytałem :)
A żeby nie było totalnie OT, to autorowi chodzi chyba o coś w stylu perlatora, który montuje się na tradycyjnej wylewce, i który podobno oszczędza wodę.
Dobra, teraz serio.
Wiele słuchawek ma tryb mgiełki. Woda jest wtedy mieszana z dużą ilością powietrza. Mi nie przypadło do gustu. Woda bardzo szybko stygnie. Przy głowie jest gorąca, a zanim doleci do tyłka, to już zimna. Spłukiwanie włosów trwa wieki. Lepiej zakręcać zwykły prysznic.
Dobra, teraz serio.
Wiele słuchawek ma tryb mgiełki. Woda jest wtedy mieszana z dużą ilością powietrza. Mi nie przypadło do gustu. Woda bardzo szybko stygnie. Przy głowie jest gorąca, a zanim doleci do tyłka, to już zimna. Spłukiwanie włosów trwa wieki. Lepiej zakręcać zwykły prysznic.
Mgiełka ma więcej wad niż zalet, w związku z szybkim spadkiem temperatury, trzeba odkręcać praktycznie tylko ciepłą wodę, zatem oszczędność może się nie opłacić. Najlepiej kupić zwykłą słuchawkę, o średnicy dostosowanej do ciśnienia wody. Jak jest małe albo występują częste spadki, nie należy kupować słuchawek z głowicą o dużej średnicy bo wynikowy strumień wody będzie miał za niskie ciśnienie. Spłukiwanie trwa wtedy wieki.
Może zrobić zamknięty obieg wody z wykorzystaniem wydajnego filtra z nadmuchiwanego basenu plus jakiś filtr węglowy wraz energooszczędną lampą bakteriobójczą UV na LED. Przez miesiąc rodzina myłaby się w 100 litrach wody. Przez następny miesiąc zmywać w niej naczynia, a w ostatnim etapie podlewać kwiatki lub trawnik. Odciąć się od kanalizacji i zaoszczędzić pieniądze z tytułu odpływu wody do sieci kanalizacyjnej.:wink::lol:
hackermuz
11-01-2013, 10:18
Widzę, że kolega znalazł sobie wątek gdzie można sie pośmiać :p akurat mi kest szkoda pieniędzy na wode czy prąd, ogrzewanie jeśli można wszystkiego zużywać mniej to dlaczego tego nie robić? Pomijam kwestie ekologii. P.s. Nie mam trawnika ani kwiatków :p
kris_kjk
11-01-2013, 11:34
Najwięcej wody tracimy odkręcając zimną, ciepłą i ustawiając tak aby nam temperatura odpowiadała. Wg. mnie warto byłoby rozważyć wymianę w kuchni, łazience tradycyjnych baterii na termostatyczne. Zmieszają tak ciepłą i zimną, aby na wyjściu z kranu/prysznica nie przekraczała wartości ustawionej. Mamy wygodę i ekonomię, ale na zwrot inwestycji po roku raczej bym nie liczył, są droższe od tradycyjnych baterii, ale ceny wody rosną więc może warto rozważyć ?
mirekkania
11-01-2013, 11:40
Kupowałem ostatnio baterię wannową z prysznicem firmy Grohe. Były w akcesoriach 2 wkładki do wyboru, do zamontowania w miejsce łączenia słuchawki z wężem. Wkładki ograniczały przpustowość węża tak, aby dostosować ilośc wody do własnych potrzeb. Sprytne rozwiązanie, bo nawet gdyby ktoś chciał, to i tak nie puści przez taki prysznic więcej wody, niż ustawione maksimum.
Polecam.