Zobacz pełną wersję : Jakie softboxy do pomieszczen i w plener + początkowo systemówki
Chciałbym zakupić 2 softboxy w rozmiarach pomiędzy 60x90 a 80x120 cm max.
i być może 2 softy wąskie 35x140cm z gridem. Softy na mocowaniach bowens.
Do tych softów uchwyty bowens pod lampy systemowe nikon SB-900/SB-910 na statywy W806
Softy początkowo miałby być używane z lampami systemowymi a w miarę środków finansowych zostaną dokupione lampy studyjne... softy (pierwsze 2) będą też używane czasem w plenerze, najczęściej jedna sztuka ale czasem i 2 na raz. Softy mogłyby być składane (z racji plenerowych sesji) aby się do bagażnika mieściły no i w domu tez by nie zajmowały cennego miejsca...
Czy mógłby ktoś mi doradzić jakie softy kupić?
Nie chciałbym kupować czegoś mega drogiego ale tez nie coś co za chwile się rozwali lub połamie...
ps. czy przy składanych softach lampa jest w stanie odpowiednio "oświetlić" wewnątrz softa? chodzi mi o to ze w środku na przeciwko palnika w składanym sofcie jest element składający, czy on nie "blokuje" światła? nie tworzy niedoświetlonego spota na sofcie?
Kup statywy stalowe np 280T cena ok 75 zł - masz pewność, że softbox będzie stabilny. Softboxy szybkiego montażu są bardzo ok. Ja mam z afe 60x90 i sb 900 i YN sobie dobrze radzą. Jeśli chodzi o wielkość to myślę, że to jest max dla lamp reporterskich.
O statyw raczej sie nie boję w pomieszczeniach gdyż po maksymalnym rozłożeniu dość dobrze sie trzymają widziałem juz takie zestawy z cięższa lampą i wiszącymi poketami i było ok, sam ma tez taki staty i mały reporterski chwiejny soft z samorobnym uchwytem i w sumie tez było ok... a w plenerze mam w wiekszości kogos do pomocy kto trzyma i operuje zestawem... bardziej zastanawiały mnie własnie te softy i ich konstrukcja...
Art Erie
11-01-2013, 01:02
Największe softy reporterskie mają zdaje się wymiary 60x60, a to ze względu na kąt rozsyłu światła w lampach reporterskich; w takim 80x120 z pewnością nie będzie to idealne.
Te szybkoskładane softy sa OK, ale jak każdy inny zabierają dużo światła, więc praca w plenerze z lampkami systemowymi będzie ograniczona ilością światła zastanego. Co do statywów, to tanie i dobre są Quantuum Air.
sokolnik
11-01-2013, 10:37
Co do statywów, to tanie i dobre są Quantuum Air.
mam i polecam QUANTUUM AIR260 :) mam dobę dopiero, ale mogę napisać że bardzo dobrze wykonany, powietrzna amortyzacja fajna :)
zapłaciłem 114 zł przesyłką z alllegro
Prawdopodobnie zdecyduje sie na 70-100 składane z fripersa i byc moze 30/35-140... co do statywów mam juz 2 W803, maja swój mały minus trzeba dokrecic lekko srubki by dobrze trzymały ale na moje wymagania są ok... moze w przyszłosci wymienie na wspomniane wyzej bo widze są całkiem spoko...
Softboxy nie są stworzone do lamp systemowych, bo te świecą w przód i dadzą spot na środku, a studyjne świecą 180 stopni wkoło, a często na boki nawet bardziej niż do przodu..
Tak ogólnie lampy systemowe są świetne, mocy rzadko brakuje, mobilne, ale świecą inaczej i akcesoria też trzeba dobierać inaczej, niestety. Garnka nie potrzeba, bo już jest wbudowany z regulacją kąta rozsyłu światła. Softboxy j/w. Wrota czy tubusy mają trochę mały sens, bo brak światła pilotującego. Etc. Stąd ten uchwyt na mocowanie bowens to takie se jest... bajer taki. Żeby tak ktoś stworzył cudo rozmiarów i wagi sb900, ale bez tej stopki tylko z mocowaniem na statyw, z jakimś nowym ale znormowanym mocowaniem akcesoriów, z pilotującym na prąd, który w plenerze nie świeci, na 4 paluszki ewentualnie 8, to ja pierwszy kupuję. No ale utarło się na stopkę.
Imho parasolka odbijająca z powłoką ala softbox będzie lepsza, a jak kupisz lampy studyjne to też się przyda. Chociażby gdy będziesz chciał mieć światło z góry, czego softbox w mieszkaniowym 2,50 ci nie da. Zresztą zamiast softboxa też będzie świetna, tyle że te cuda z allegro mają dziwne zafarby, ale jak chcesz tani softbox, to też możesz je mieć.
Co do statywów, to też mam dwa quantum air 260 i też polecam, są świetne. Ale na tej funkcji powietrznej bym nie polegał, raz zadziała, innym razem nie i łup. Ale fajnie wkurzała kota ;)