Zobacz pełną wersję : Uszkodzone gniazdo.
Kacperus
10-01-2013, 18:03
W związku z uszkodzeniem 10 pinowego gniazda w D800 proszę o poradę jak wyzwolić zdalnie aparat? Może ktoś wie do czego może służyć gniazdo w gripie pixela do D800?
Widzę, że ta przypadłość D800 występuje częściej. Możesz podłączyć aparat do komputera kablem USB i wyzwalać migawkę programem Nikon Camera Control Pro lub Lightroom'em.
Kacperus
10-01-2013, 18:10
Tylko w terenie może być problem.
W serwisie na to uszkodzenie " pierwsze słyszę o tym problemie..."
Jak w terenie, to zostaje urządzenie z Androidem i kabel USB. Przy dwóch urządzeniach z Androidem można wyzwalać przez WiFi.
Aplikacja DSLRDashboard.
Kacperus
10-01-2013, 18:24
Rozwiązanie z pewnością tańsze niż naprawa. GonzoG serdecznie dziękuje.
Zauważyłem, że w serwisie nikona na większość uszkodzeń odpowiadają "pierwsze słyszę".
mariusz67
10-01-2013, 23:12
Jak w terenie, to zostaje urządzenie z Androidem i kabel USB. Przy dwóch urządzeniach z Androidem można wyzwalać przez WiFi.
Aplikacja DSLRDashboard.
Czy taki tablet z Androidem i wyjściem HDMI może służyć jako zewnętrzny monitor po podłączeniu kablem pokaże się to samo co na zwykłym zewnętrznym monitorze ?
Czy taki tablet z Androidem i wyjściem HDMI może służyć jako zewnętrzny monitor po podłączeniu kablem pokaże się to samo co na zwykłym zewnętrznym monitorze ?
A czy taki tablet ma wejście HDMI, czy wyjście HDMI ??
Może nawet bez hdmi, wystarczy usb. Ja do tego uzywam helicon remote - lepsza jakość podglądu niż dslr dashboard. Jest w prawdzie opóźnienie, ale to problem tylko przy filmowaniu...
Może nawet bez hdmi, wystarczy usb. Ja do tego uzywam helicon remote - lepsza jakość podglądu niż dslr dashboard. Jest w prawdzie opóźnienie, ale to problem tylko przy filmowaniu...
helicon remote jest raczej tylko na smartfony i pc oraz Mac, nie ma na tablety, co mnie bardzo martwi bo się okazało że dslr dashboard na moim tablecie nie widzi nikona
Cześć. Jestem ciekawy czy naprawiałeś to w końcu w serwisie? Właśnie pojawił mi się ten sam problem, tak przypuszczam, czyli zapadnięte gniazdo :/ i mam zamiar wysłać do serwisu. Chciałbym żeby to uznali jako wada fabryczna i naprawili na gwarancji.
Pozdrawiam
Jarek
fotomarek_k
09-08-2013, 17:33
Jeśli sprzęty na gwarancji, to wszelkie "zapadnięte" gniazda zgłaszajcie w jej ramach, albo jako niezgodność z umową. Zapadnięte gniazdo usb w fuju s3pro miałem wymienione nieodpłatnie i niezwłocznie :-)
ps. Przykre, że podobna przypadłość powtarza się po latach w d800- ale wiedzieć dobrze...