PDA

Zobacz pełną wersję : Spuchnieta guma zoomu N24-70 2.8

yozz84
10-01-2013, 16:48
Witam serdecznie...

Kupiłem wyżej wymieniony obiektyw 15 lutego 2012 roku... Rozumiem że obiektyw jest jeszcze na gwarancji (?) gdyż nie minął rok od czasu jego zakupu, zas na opakowaniu nie było czerwonej nakleji gwarnacji 2 letniej.

Obiektyw na gwarancje chce oddac po raz pierwszy, wczesniej tego nie robiłem i...

Pytania moje są takie:
1. jak i gdzie zgłosić obiektyw na naprawe gwarancyjną? (obiektyw był kupiony w AB Foto)
2. jak przygotowac paczkę do wysyłki (oddajemy cały zakupiony obiektyw wraz z gwarancją, papierami, dodatkami i pudełkiem czy tylko np. xera waznych dokumentów, zapakowany obiektyw by nie uległ zniszczeniu czy obiciu?)
3. czy kurier sam przyjedzie po paczkę (zlecenie przez serwis) czy sami musimy ją wysłac?
4. kto płaci za przesyłkę?
5. czy w takim przypadku zapłacę jakies pieniądze za naprawę wymienionej usterki, badz koszty postepowania, wysyłki itd itp?

Z góry dziękuję za informacje i pomoc

TOP67
10-01-2013, 17:06
www.nikon.pl (http://nikon.pl/pl_PL/service_support/Zasady+napraw.page?lid=2&lidsub1=3&lidsub2=0&lidsub3=0&lidsub4=0&sParamValueLbl=&sParamValue=&sParam1ValueLbl=&sParam1Value=&dcr=)

yozz84
10-01-2013, 18:20
Zajrzałem tam zanim tu napisałem ale liczyłem raczej na informacje z pierwszej ręki jak to się odbywa...
Wskazówki, jakiś łopatologiczny opis nawet po trochu...

TOP67
10-01-2013, 18:53
A co w tym trudnego? Wypełniasz formularz, pakujesz i czekasz na kuriera.

yozz84
10-01-2013, 19:48
To kuriera wysyła mi serwis czy sam zamawiam i płacę?

Czy to problem normalnie i rzeczowo odpowiedzieć na pytanie? zamiast pisać półsłówkami i robić z tego jakiś problem?

_Ocean_
10-01-2013, 20:58
Chłopie, podejrzewam, że lepiej będziesz potraktowany (wykorzystasz pełnie swoich praw) jak nie będziesz się pałować i iść im na rękę, wysyłając sprzęt do Nikona (korzystając z gwarancji), lecz jeżeli przedmiot nie był brany na firmę idź po prostu do tego ab foto, napisz pismo o zgłoszeniu niezgodności towaru z umową i ciesz się prawami jak król (a nie jak ścierwo, którym się wyciera podłogę). Jak na firmę - cierp i rób tak jak mówisz. Ale jak będzie ekspertyza, że to Twoja wina, to pewnie za przesyłkę zapłacisz. A w AB foto jak oddasz, to będzie to klauzula zakazana z Inspekcji Handlowej.

zgera
10-01-2013, 21:13
Zapakuj obiektyw w oryginalny karton, jeśli masz, następnie włóż go do większego kartonu, puste przestrzenie wypełnij folią bąbelkową lub czymś podobnym.
Wypełnił formularz zgłoszenia usterki pobrany ze strony serwisu, dołącz kartę gwarancyjną,(oryginał) oraz kserokopię dowodu zakupu, wszystkie dokumenty włóż do paczki.
Zamów kuriera DHL, telefonicznie lub przez internet, kurier przyjedzie do Ciebie odebrać przesyłkę, w okresie gwarancji wysyłka jest na koszt serwisu Nikon Polska, nr. płatnika serwis nikon 1243919, kurier wypełni list przewozowy i zabierze przesyłkę.

yozz84
10-01-2013, 21:18
Zgera - Dziękuję :)

_Ocean_ - kupowałem przez internet więc z tym pójściem to mały kłopot ;) no ale tez jest to jakies rozwiązanie... również Dziękuję :)