PDA

Zobacz pełną wersję : dalej Matrox? czy już coś innego.

kerbcrawler
10-01-2013, 15:42
Przymierzam się do upgrade sprzętowego, a ponieważ jestem już gościem starszej daty i trochę nie nadążam za tym co się dzieje, mam pytanie o kartę graficzną.

Jak do tej pory byłem wierny kartom Matroxa, jednak doczytałem, że firma ta spuściła ostatnio nieco z tonu. Zawsze używałem serii Millenium, ale wygląda to teraz, że firma stanęła w miejscu, a realia rynku się zmieniły.
Niektórzy sugerują, że w dobie przesyłu interfejsem cyfrowym karta i jej jakość nie ma w zasadzie znaczenia i po kalibracji można bez straty pracować na zwykłej biurowych kartach. Może za bardzo przylgnąłem do czasów przesyłu analogowego, gdzie królował Matrox, ale jakoś nie do końca mnie powyższe przekonuje. Zależy mi , żeby odwzorowanie kolorów i ogólny performance był przynajmniej na poziomie Matroxa Millenium, ale nie chcę wywalać nie wiadomo jakiej kasy na karty z acceleratorami, skoro mój profil pracy to głównie grafika 2D.

Jestem trochę w kropce - muszę zmienić sprzęt i nie wiem czy kupować do nowej konfiguracji przestarzałego Matroxa P690, czy skierować się może ku Nvidii Quadro z któryś z niższych serii (410 albo 600), czy faktycznie nie oglądać się na stare czasy i kupić jakąś biurówke GF z 2xDVI i wykalibrować. Chciałbym poznać wasze zdanie w tej kwestii.

Na głównym froncie mam EIZO CG222W - konieczny też dualhead dla drugiego pomocniczego monitora. Pracuję jeszcze w środowisku ADOBE CS3, ale wkrótce czeka mnie przesiadka na cs6.

Johanan
10-01-2013, 16:13
http://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=519

czyli ... zostań przy Matrox-ie, albo kup Quadro.

W CS6 potencjał GPU ma znaczenie i jest wykorzystywany.

kerbcrawler
11-01-2013, 12:08
To w zasadzie mój dylemat

Zasadniczo w cenie Millenium P690, które posiada 128GB pamięci i nie do końca wiem jak pracuje z win7 x64, bo na stronie karty nie wspomniano o wsparciu pod ten system.
W tej cenie mam Nvidię Quadro 600 z 1GB pamięci z mocnym GPU akceleracją i wsparciem CUDA, ale z kolei trafiłem na opinie takich co narzekają na ten typ.

Czy ktoś przesiadał się może z Matroxa na nVidię Quadro i mógłby i wskazać ewentualne różnice? Bo albo sprawdzony, ale nieprzystający do obecnych czasów Matrox, albo mocniejsza, bardziej nowoczesna ale niesprawdzona nVidia.

Johanan
11-01-2013, 12:25
Był czas, że i ja byłem zakochany w solidności firmy Matrox, ale od kiedy zaczęli odstawać od konkurencji pod względem innowacyjności swoich produktów, to zostałem zmuszony do wyboru dość pospolitej Nvidii.

Jakie masz konkretnie obawy?

kerbcrawler
11-01-2013, 12:43
Jakie masz konkretnie obawy?

W zasadzie nie wiem ;) Chciałbym mieć to samo, co w Matroxie, tyle że bardziej wydajne.. nie podłączałem się też nigdy przez dp. Rozumiem, że praca na równoległych dwóch ekranach w quadro nie sprawia problemów i jest podobna jak w Matroxach z dualhead? Kalibracja monitora pod tą kartę nie sprawia kłopotu?

Johanan
11-01-2013, 12:48
Generalnie, nie odnotowałem większych problemów i pracuje się na Quadro dość komfortowo.

zdyboo
11-01-2013, 12:52
Nie ma żadnych problemów z pracą na dwóch monitorach pod Quadro. Mam dwa S1931, jeden podłączony przez DVI, drugi przez D-SUB. Śmigam tak na rozciągniętym pulpicie już kilka lat.
Kiedyś miałem Matroxa G400, zacny sprzęt, ale w 2D, w trzy D szybko go prześcignęła konkurencja.

Erie
11-01-2013, 13:04
To w zasadzie mój dylemat

Zasadniczo w cenie Millenium P690, które posiada 128GB pamięci i nie do końca wiem jak pracuje z win7 x64, bo na stronie karty nie wspomniano o wsparciu pod ten system.
W tej cenie mam Nvidię Quadro 600 z 1GB pamięci z mocnym GPU akceleracją i wsparciem CUDA, ale z kolei trafiłem na opinie takich co narzekają na ten typ.

Czy ktoś przesiadał się może z Matroxa na nVidię Quadro i mógłby i wskazać ewentualne różnice? Bo albo sprawdzony, ale nieprzystający do obecnych czasów Matrox, albo mocniejsza, bardziej nowoczesna ale niesprawdzona nVidia.

128GB?? sporawo ;)

Johanan
11-01-2013, 13:07
128GB?? sporawo ;)

A tam się czepiasz się. :D

GB, czy tam MB. ;)

http://www.matrox.com/graphics/en/products/graphics_cards/p_series/p690pci/

Erie
11-01-2013, 13:13
A tam się czepiasz się. :D

GB, czy tam MB. ;)

http://www.matrox.com/graphics/en/products/graphics_cards/p_series/p690pci/

no czepiam się ;)

Matrox obecny to już dawno nie ten sam Matrox co kiedyś :(, jak miał super dopracowane sterowniki, jak był innowacyjny itd. Teraz to produkują niszowe produkty i tyle, a szkoda bo sam mam wielki sentyment do Matroxa. Zaraz po Herculesie w AT i pierwszej karcie VGA w i486 SX to miałem tylko Matroxy aż do paru lat wstecz (ostatnia moja karta to G550) jak Matrox niestety się poddał i jego Parhelie były mocno nie pasujące do realiów - wolne w 3D i drogie jak cholera :(.

Johanan
11-01-2013, 13:21
...

Matrox obecny to już dawno nie ten sam Matrox co kiedyś :( ...
...

Świat potwornieje, a jakość spada i to praktycznie wszędzie.

Zmusza się ludzi do kompromisów i już nawet tego nie dostrzegają.

Zdrowe to, to nie jest.