PDA

Zobacz pełną wersję : oświetlnie pokoju

tekk
09-01-2013, 23:46
cześć,

nigdy nie robiłam zdjęć w studiu fotograficznym i nie mam zamiaru takowego robić w tej chwili, jednak jest mi potrzebne oświetlenie pokoju do projektu fotograficznego.

o co chodzi?
no mam zamiar niezależnie od pory dnia robić zdjęcia w pomieszczeniu.
do tego będę używać swojego nikona d80 i do dyspozycji mam Tamron 17-50 VC f/ 2,8, nikkor 50 mm f/1,8 + lampa błyskowa sb 900.
będę fotografować ludzi w ich codziennych sytuacjach. chciałabym uzyskać naturalne kolory zdjęcia i dobre, nie walące po oczach oświetlenie.
gdybym miała trochę lepsze body pewnie oświetlenie nawet nie byłoby potrzebne... no ale przy iso 1000 zdjęcia wyglądają jak mozaika wiec... ;P

słyszałam, że niektórzy kupują żarówki imitujące dzienne światło czy coś w tym stylu. tylko, że nie wiem dokładnie o jakie modele chodzi i o jaką moc.
wiecie może coś o takich żarówkach?
jak je montować, w sensie na co?

jestem w tym laikiem więc proszę o proste porady i nie jechanie po mnie na wstępie, że coś źle napisałam :}

pozdrawiam

Jacek_Z
12-01-2013, 15:22
.mam zamiar niezależnie od pory dnia robić zdjęcia w pomieszczeniu.
do tego będę używać swojego nikona d80 ..+ lampa błyskowa sb 900.

chciałabym uzyskać naturalne kolory zdjęcia i dobre, nie walące po oczach oświetlenie.
gdybym miała trochę lepsze body pewnie oświetlenie nawet nie byłoby potrzebne... no ale przy iso 1000 zdjęcia wyglądają jak mozaika wiec... ;P

słyszałam, że niektórzy kupują żarówki imitujące dzienne światło czy coś w tym stylu. tylko, że nie wiem dokładnie o jakie modele chodzi i o jaką moc.
wiecie może coś o takich żarówkach?
jak je montować, w sensie na co? Niestety jeśli masz zmienne warunki to cięzko ci będzie, poczatkującej zrobić zdjęcia o idealnie tej samej kolorystyce. Zadanie tym bardziej karkołomne, że nie masz najlepszego sprzętu.
Żarówki do światła dziennego ciut pomogą, ale nie załatwią sprawy. Bo są za mało wydajne, a ty nie chcesz podnosić ISO, natomiast robiąc ludzi nie możesz wydłużać za bardzo czasu (bo się poruszą).
Używaj SB900 waląc nią w sufit, od dołu zastosuj ekran (to rozjaśni oczy).

tekk
07-02-2013, 18:41
Używaj SB900 waląc nią w sufit, od dołu zastosuj ekran (to rozjaśni oczy).

ekran? możesz więcej na ten temat napisać?

esk2
07-02-2013, 19:08
ekran naprzykład coś takiego do zrobienia w domowych warunkach za śmieszne pieniądze:
http://jacekwphoto.blogspot.com/2012/12/sprzet-strobist-diy-triflector-potrojna.html

azaz44
08-02-2013, 01:48
Jako ekran możesz kupić małą blendę i dać osobie do trzymania poziomo gdzieś koło brzucha. Jeśli to mają być sytuacje niepozorowane, to jednak odpada.

Ale IMHO z tym sprzętem masz prawie wszystko co potrzeba. Twoje opcje to 1) walisz w sufit jak radzi kolega wcześniej, 2) walisz w ściany za sobą lub z boku, jeśli są białe, jeśli inne - też można próbować, kolory mogą dać się zbalansować, 3) zdejmujesz lampę z aparatu i wyzwalasz zdalnie. Nie wiem czy D80 na to pozwala, ale jak nie, to możesz zrezygnować z TTL i pracować ręcznie, w SB900 ustawiasz tryb SU4, a w D80 po prostu błyskasz słabą mocą na manualnym trybie lampy, najlepiej zasłaniając lampę, żeby nie świeciła na wprost. SB900 reaguje na pierwszy błysk i strzela. Tryb M i jazda. To daje ci wiele nowych opcji, jak np. 3a) strzelasz lampą zdjętą z aparatu w sufit ;) 3b) strzelasz lampą zdjętą z aparatu w ścianę ;) 3c) uzbrajasz lampę zdjętą z aparatu w parasolkę i używasz jako światło główne. W większości pomieszczeń światło wypełniające zrobi się samo. Możesz też dokładać blendy, strzelać przez ekrany czy prześcieradła, jest multum opcji. Wszystko zależy od tego, czy chcesz strzelać "znienacka" czy możesz ustawić sobie światła i scenerię.

jacek_wozniak
08-02-2013, 16:08
D80 jak najbardziej obsługuje CLSa, także można błyskać zdalnie z lampą ściągniętą z aparatu w TTLu i Manualu

ekran naprzykład coś takiego do zrobienia w domowych warunkach za śmieszne pieniądze:
http://jacekwphoto.blogspot.com/2012/12/sprzet-strobist-diy-triflector-potrojna.html

a ja się zastanawiałem skąd nagle taki ruch na blogu do tego postu :)