PDA

Zobacz pełną wersję : Ipad i laptop - konflikt ip.

foto4deg
09-01-2013, 20:49
Mam następujący problem.
Otóż korzystając jednocześnie z ipada i laptopa, na ipadzie przy próbie korzystania z neta zrywa mi połączenie i wyskakuje komunikat: "Nie można nawiązać połączenia z serwerem", z kolei na lapku "Konflikt ip".
Z czego to wynika, skoro bez problemu można korzystać z dwóch laptopów?

Kurtz
09-01-2013, 21:05
Moze obydwa uzywaja tych samych ustawien sieci? Np Adresu IP? Jak wyglada Twoja siec?
zrob release/renew dzierzawy adresu na iPadzie i na laptopie jezeli maja takie same adresy IP.

mateo912
13-01-2013, 14:29
Mam następujący problem.
Otóż korzystając jednocześnie z ipada i laptopa, na ipadzie przy próbie korzystania z neta zrywa mi połączenie i wyskakuje komunikat: "Nie można nawiązać połączenia z serwerem", z kolei na lapku "Konflikt ip".
Z czego to wynika, skoro bez problemu można korzystać z dwóch laptopów?

Moze obydwa uzywaja tych samych ustawien sieci? Np Adresu IP? Jak wyglada Twoja siec?
zrob release/renew dzierzawy adresu na iPadzie i na laptopie jezeli maja takie same adresy IP.

dokładnie. Twój router próbuje przypisać 2 te same IP do 2 różnych urządzeń.

Kurtz
13-01-2013, 14:35
Niekoniecznie router. Starczy ze jedno urzadzenie nie jest podlaczone przez czas wygasniecia swojej dzierzawy i pozniej nie poprosi o nowa czy nie odnowi jej, a w tym czasie inne urzadzenie dostanie ten sam adres IP. Czyli jedno urzadzenie zachowuje sie niezgodnie ze standardem, badz jest to jeszcze inny problem - potrzeba wiecej info.

mateo912
13-01-2013, 14:45
Niekoniecznie router. Starczy ze jedno urzadzenie nie jest podlaczone przez czas wygasniecia swojej dzierzawy i pozniej nie poprosi o nowa czy nie odnowi jej, a w tym czasie inne urzadzenie dostanie ten sam adres IP. Czyli jedno urzadzenie zachowuje sie niezgodnie ze standardem, badz jest to jeszcze inny problem - potrzeba wiecej info.

"nie jest podlaczone przez czas wygasniecia swojej dzierzawy" skoro dzierżawa nie wygasła to dany IP jest zablokowany i poprawnie działający router nie przydziela tego IP.
Jest też możliwość że w którymś z urządzeń jest na sztywno przypisane IP (sam mam tak w ipadzie bo bardzo ułatwia prace z wrzucaniem plików przez wifi)

shibby
13-01-2013, 14:47
Sprawdź czy router nie ma ograniczonej jednoczesnej ilości połączeń, tzn. mógł ktoś ustawić jakiś zakres max podłączeń do routera (np. dwa) i mając dwa laptopy wszystko ładnie pięknie działa, podłączając kolejne urządzenie do sieci jednego laptopa wywala, często się tak robi aby ktoś obcy nie mógł korzystać z Twojej sieci.

Kurtz
13-01-2013, 17:18
"nie jest podlaczone przez czas wygasniecia swojej dzierzawy" skoro dzierżawa nie wygasła to dany IP jest zablokowany i poprawnie działający router nie przydziela tego IP.
Chodzilo mi o to ze nie zostal podlaczony przed czasem wygasniecia dzierzawy, ergo, na dhcpd ten adres jest wolny, nieprzypisany, a to urzadzenie nie odpytalo dhcpd o nowy adres i uzywa starego.