Zobacz pełną wersję : Laptop 3 tyś - wymagania.
Witam,
wrzucam zapytanie do forumowiczów grzecznościowe(kuzyn nie posiada konta na Nikonie wiec poprosił).
Chodzi o poradzenie laptopa okolice cenowe 3 tyś brutto ( może być oczywiście 3100 ale także 2800 :)
Jeżeli chodzi o to co powinien laptop posiadać to :
przekątna ok. 15-16 cali
procek i3 lub i5
ram min 8GB
dysk - jeśli da się w tej cenie to jakiś SSD pod system i programy + 500 GB do 1T - jeśli nie to wtedy 750 GB do 1T
karta graficzna nie musi być super bo laptop nie będzie do grania
a teraz najważniejsze ekram MATOWY i w miarę mocna obudowa bo laptop będzie dużo jeździł
co do systemu to może być bez ponieważ kuzyn posiada legalny WIN 7
czekam na wszelkie propozycje/podpowiedzi/odpowiedzi
pozdrawiam
Marcin
Kolejny leniwy maruda.
Proszę bardzo: http://www.x-kom.pl/c/159-laptopy-notebooki-ultrabooki.html
Do wyboru, do koloru.
z ciekawości zapytam, dlaczego matowy? do czego w ogóle będzie ten lapek?
rotor, proszę Cię, pozwól Koledze na samodzielność.
irek6311
09-01-2013, 20:38
2x Dell polecę :
http://allegro.pl/dell-inspiron-15r-5520-i5-3210m-8gb-1tb-hd7670m-w7-i2930875587.html
http://allegro.pl/dell-vostro-3560-i5-3210m-8gb-500gb-usb3-0-nbd-mat-i2929238026.html
sprawdzone konstrukcje i dobry serwis a oferta jako przykład bo w sklepach zbliżone ceny .
Johanan - otworzyc liste z kilkuset laptopami to potrafi każdy, a wybrać tylko ten co się zna. Gdybym się znał to bym wybrał, jako że nie potrafię doradzić pytam o pomoc. Daruj sobie takie wrzuty i po prostu nic nie odpisuj.
Rotor - kuzyn był w sklepie i patrzył na obraz na błyszczące lapki i matowe - chodzi o obraz oczywiści i stwierdził że matowy dla niego lepszy. Do obróbki amatorskiej foto, prowadzenia strony internetowej + sklejania filmów video które kręci.
Johanan - czy ja Ciebie lub jakiegos innego forumowicza proszę o pomoc w przeprowadzce czy o wybór w kupnie sprzętu bo nie rozumiem do czego pijesz ?
irek6311 - dzieki za sugestie - właśnie ku Dell-owi się skłaniałem bo podobno jakość i serwis ok - poza tym jeszcze myślałem jedynie o Samsungu lub Lenovo. Ciekawią mnie bardzo wystawianie na aledrogo Delle Latitude z roczną gwarancją - czy ktoś miał z nimi doczynienia ? np. http://allegro.pl/promo-dell-latitude-e6410-i5-3-2gh-4gb-winpl-nbd-i2923584359.html.
irek6311
09-01-2013, 22:28
d50kid ten Dell z linka jak najbardziej ,
używany ale to Laptopy na Lata a szczegóły co do systemu można dogadać (skoro mas system) ,
mam Dell Vostro o podobnej konfiguracji i oprócz gier nic go nie zamula ...
3 rok go mam i stan jak z Fabryki a to chyba in plus dla Dell i zero problemów z podzespołami .
d50kid, wiesz ja może jestem z innej planety, ale za Czorta nie rozumiem facetów, którzy nie wiedzą czego chcą.
Rotor - kuzyn był w sklepie i patrzył na obraz na błyszczące lapki i matowe - chodzi o obraz oczywiści i stwierdził że matowy dla niego lepszy. Do obróbki amatorskiej foto, prowadzenia strony internetowej + sklejania filmów video które kręci.
l (http://allegro.pl/promo-dell-latitude-e6410-i5-3-2gh-4gb-winpl-nbd-i2923584359.html).
pytam o tę matrycę, bo z półtorej roku temu, jak wybierałem lapka, też myślałem, że matowa lepsza...
rzeczywistość okazała się inna (kąty widzenia tragiczne, wystarczy trochę zmienić pozycje i obraz zmienia się znacznie, że nie sposób obrabiać zdjęć), teraz wybrałbym błyszczącą
irek6311
09-01-2013, 23:49
Matowa matryca lepsza jak Laptop w teren się zabiera albo w pokoju silne nasłonecznienie a w innym bez różnicy ,
sam preferuję matowe matryce i do pracy tylko takie zamawiam ale do obróbki zdjęć używam monitor Eizo S2433W .
Johanan - po pierwsze jak napisałem piszę to za pośrednictwem prośby kuzyna po drugie jak już zaznaczyłem w pierwszym poście On wie czego chce tylko chciałby się poradzić ludzi którzy się na tym znają jaki model kupić bo nie jest to wydatek kilku zł że jak się znudzi to po roku kupi nowy tylko na kilka lat. Dlatego tez moje wg ciebie nietypowe zapytanie :)
rotor - zwróce mu na to uwagę bo może rzeczywiście niech się przyjrzy tym z błyszczącą.
To jest bardzo dobry zestaw:
http://www.x-kom.pl/p/120730-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-z580a-i7-3632qm-8gb-1201000-dvd-rw-gt635m.html
Zwróć uwagę, że wyposażono go w 2 dyski, w tym jeden SSD.
Jedyny minus, to brak systemu operacyjnego, ale przy wymianach sprzętu, to raczej jest zaleta, a nie wada, bo nie dostaje się jakiegoś OEM-a, z którym nie wiadomo co zrobić.
robin102
10-01-2013, 00:19
To jest bardzo dobry zestaw:
http://www.x-kom.pl/p/120730-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-z580a-i7-3632qm-8gb-1201000-dvd-rw-gt635m.html
Zwróć uwagę, że wyposażono go w 2 dyski, w tym jeden SSD.
Jedyny minus, to brak systemu operacyjnego, ale przy wymianach sprzętu, to raczej jest zaleta, a nie wada, bo nie dostaje się jakiegoś OEM-a, z którym nie wiadomo co zrobić.
Ileż on kosztuje jeśli ma SSD, bo na allegro widzę z talerzowymi tylko. Czy 3159 zl tylko ?
Fajny kurde :)
Ileż on kosztuje jeśli ma SSD, bo na allegro widzę z talerzowymi tylko. Czy 3159 zl tylko ?
Fajny kurde :)
x-kom ma jakoś tanio te samsungi, boć to wszak 830, więc nie w kij dmuchał.
Ten sprzęcik jest naprawdę wart grzechu.
No sprzet aż dziwnie tani :) i7 z 8 gb i SSD 120 GB + 1 T - przesłałem linka kuzynowi i zobacze co powie - wielkie dzieki Johanan.
I jak to wygląda? Dobry to sprzęt w tej cenie?
robin102
14-01-2013, 22:02
Wygada to tak, że jak dziś połaziłem sobie po salonach Vobis oraz po MM to to co oferuje ten laptop z linka jest praktycznie nieosiągalne w tych sklepach nawet za grubo ponad 4 tys zł. No chyba, że to jakaś ściema pod wyszukiwarkę do pozycjonowania.
Wygada to tak, że jak dziś połaziłem sobie po salonach Vobis oraz po MM to to co oferuje ten laptop z linka jest praktycznie nieosiągalne w tych sklepach nawet za grubo ponad 4 tys zł. No chyba, że to jakaś ściema pod wyszukiwarkę do pozycjonowania.
to ja myslalam, ze tylko w Polsce mozna go tak tanio dostac.. tzn. ze go w ogole nie ma tego modelu? czy jest ale w innej cenie?
ja sie tez zainteresowalam Lenovo jakis czas temu.. i tez twierdze, ze to bardzo dobra propozycja model 3632, ale z dostepem w MM (poza .pl) jest takze nieosiagalny, a model 3630, kosztuje ponad 1000€. wiec pozostaje czekac.. albo zdecydowac sie na cos innego..
robin102
15-01-2013, 14:09
Nie miałem na myśli konkretnie tego modelu z linka wcześniej za 3200 tylko szukałem czegoś innej firmy tak na bogato doposażonego choć w zbliżonej cenie. Za taką konfiguracje lapka to trzeb by chyba z 4,5- 5 tysi wydać wiec ta oferta mało realna, choć zawsze sprawdzić można chcąc go zakupić. Może ktoś to z Was zrobił ?
Byłem dzisiaj w X-Kom w Poznaniu i oferta jest "realna", nie jest to pomyłka. Nie wiem czy to istotne, mnie umknęło to śledząc ofertę na stronie chociaż wyraźnie jest to napisane, ale dysk 1T jest zewnętrzny. Niestety nie dopytałem, jaki to konkretnie dysk. Czy dyski zewnętrzne co do zasady są wolniejsze od wbudowanych ? Jednocześnie pozwolę sobie przyłączyć się do wątku, ponieważ szukam podobnego laptopa i zapytać czy obecnie do edycji zdjęć procesor i7 ma przewagę i ewentualnie jaką nad i5 ?
Dyski są takie same. Wszystko zależy jak są podłączone do kompuera - eSATA, USB 2 czy 3. Dobrze, gdyby do tego lapka był dołączony jakiś na USB3.0. Fajnym patentem jest też wstawienie zamiast napędu DVD kieszeni na drugi dysk 2,5". DVD używa się stosunkowo rzadko, natomiast hdd używasz w zasadzie non stop. Tu masz przykład takiego rozwiązania: http://allegro.pl/kieszen-na-dysk-lenovo-t400-t410-t500-w500-sata-i2937347847.html. Przed zakupem upewnij się jednak, że pasuje do kupowanego przez Ciebie modelu laptopa.
No właśnie ten SSD w tym lapie ucieszył mojego kuzyna a jednocześnie "zasmucił" zewnetrzny 1T w kieszeni - wolniejszy przez to ze podlaczony kablem oraz zawsze bardziej narażony na zniszczenie niż byłby w środku lapa.
A czy ktoś z Was mial lub ma doczynienia z dell z serii Vostro : http://www.x-kom.pl/p/120021-notebook-laptop-15,6-dell-vostro-3560-i5-3210m-8gb-500-hd7670m.html#?
Wg mnie, warto zajrzeć jeszcze tutaj:
http://www.x-kom.pl/p/120201-notebook-laptop-15,6-asus-r500vj-sx130p-8-i7-3610qm-8gb-750-dvd-rw-win8p.html
Hdd 7400rpm, W8pro.
Ssd i ram dokupić można później.
Panowie, mam do Was pytanie.
Lepiej kupić lapka z Windą na płycie czy partycji recovery?
Zawsze korzystałem z partycji i bardzo sobie chwalę, jednakże jak kupiłbym w przyszłości SSD to czy nie będzie problemem z instalacją nowej 8-ki na nowym dysku?
Proszę o poważne podejście do tematu, ponieważ nie jestem biegły w tej dziedzinie.
Zatrzymałem się na netbooku z '09 na XP.
Chcę kupić laptopa, który mnie nie zrujnuje a da spodziewany rezultat czyli pomoc w obróbce (czyt. nauce, katalogowaniu, retuszu itd ) zgromadzonych przez ten rok zdjęć.
Z góry dziękuję
Przemek
Jestem starej daty i zawsze wolałem wersję z płytą - szczególnie od czsu kiedy mi pewnego dnia HDD padł i stawiałem system od zera.
Z drugiej strony można dostosować sobie system piod siebie, wypalić co trzeba i w razie czego stawiać system w ten sposób. Zamiast babrać się ze stawianiem z płyty, dostrajaniem, instalowaniem poprawek, nowszych sterowników.
pozatym, chyba każdy producent umożliwia nagranie obrazu systemu fabrycznego z dysku na płyty...
Polecam Sony Vaio - modeli do koloru do wyboru :) Dobra sprawdzona jakość za rozsądne pieniądze.
Świetna porada. Żywcem z ulotki reklamowej. Pewnie bardzo pomocna autorowi :lol:
Dla mnie dyskwalifikująca jest w laptopie rozdzielczość 1366x768 przy 15,6' a co do vaio to owszem jest sporo modeli nieźle wyposażonych, ale co do tej sprawdzonej jakości nie jestem przekonany, niestety do ThinkPadów sporo brakuje. Dlatego ja ostatnio kupiłem staruszka T60 z IPS za grosze i na moje potrzeby na jakiś czas starczy ;-)
Pozdr
robin102
21-01-2013, 23:06
A dla mnie jest inna interesująca sprawa. Zainspirowany tym lapkiem za 3200 zl ze sklepu X-com podreptałem sobie po kilku salonach co może by podobnie wypasiony kupić u siebie za rogiem. Praktycznie nie idzie osiagnąć takiej konfiguracji za mniej niż 5 tysi, ale też jest problem bo jak dysk SSD wsadzon będzie w lapka z 15,5 calową matrycą to dysk na dane musi wisieć na zewnętrznym drucie . W lapkach z 17 calową już chyba już się udaje wcisną.
Nie wiem jak w innych, ale w ThinkPadach nawet tych 14' można (jak juz ktoś wcześniej wspomniał) kupując specjalną kieszeń wsadzić drugi dysk w miejsce napędu. Ja mam zewnętrzny na kabelku przez usb 3.0 (za pomocą adapterka) jest całkiem znośnie.
Co do x-kom to nie wiem z czego to wynika, ale zauważyłem że często oferują wymyślne konfiguracje laptopów które nie są dostępne w żadnym innym sklepie.
Pozdr
robin102
22-01-2013, 01:27
Hmmmm w miejsce napędu :( przecież on potrzebny bywa.
edytka:
Kolega niżej proponuje zewnętrzny, no to może idąc dalej zastąpić wypasionego lapka stacjonarnym PCetem ;)
a akuratnie ciągle i dużo używam napędu. Co na szelkach go nosić ;)
Zawsze mozna kupic zewnetrzny, przeciez cd-romu nie uzywasz codziennie, a dysk juz tak..
Chyba niewielki problem, jak już zamontujesz sobie dysk w kieszeni zamiana napędu na HDD i odwrotnie trwa dosłownie kilka sekund (przynamniej w ThinkPadach)
http://www.youtube.com/watch?v=RCV452OgNkw
x-kom ma nowego Dell'a:
http://www.x-kom.pl/p/79263-notebook-laptop-15,6-dell-inspiron-7520-i7-3612qm-8gb-1000-dvd-rw.html?utm_source=newsletter&utm_medium=e-mail&utm_content=79263&utm_campaign=dell-21.01.2013
Minus to:
- Ram 2x4 Gb
- brak systemu
- słabszy procesor niż 3610QM
No i nie wiem jak z grafiką. Jest lepsza/gorsza/porównywalna z GF635?
Dziś byłem zdecydowany na zakup Asusa: http://www.x-kom.pl/p/120203-notebook-laptop-15,6-asus-r500vj-sx130p-16-i7-3610qm-16gb-750-dvd-rw-win8p.html
ale na mailu newsletter ze sklepu.
Jakiś czas temu kupiłem Dell'a Inspiron z i3 dla matuli i muszę powiedzieć, że spodobał mi się.
Plusy Dell'a:
- 4x USB 3.0
- podświetlana klawiatura
- Bluetooth 4.0
- intel WiDi
Nie wiem jak dysk, niby większy lecz wolniejszy.
Panowie, porównajcie proszę te dwa konkretne modele i pomóżcie w podjęciu decyzji.
Dell z systemem (nie pro) kosztować będzie 3350zł
Chodzi mi o jakość wykonania, bezawaryjność i gwarancję, chłodzenie itd.
Będę wdzięczny
A dla mnie jest inna interesująca sprawa. Zainspirowany tym lapkiem za 3200 zl ze sklepu X-com podreptałem sobie po kilku salonach co może by podobnie wypasiony kupić u siebie za rogiem. Praktycznie nie idzie osiagnąć takiej konfiguracji za mniej niż 5 tysi, ale też jest problem bo jak dysk SSD wsadzon będzie w lapka z 15,5 calową matrycą to dysk na dane musi wisieć na zewnętrznym drucie . W lapkach z 17 calową już chyba już się udaje wcisną.
Dużo masz tych danych? Mam 256 Gigowego SSD i zacząłem bawić się jak niżej:
- zrzut z karty na SSD
- odrzut śmieciowych fotek
- obróbka tego co się nadaje
- obrobione fotki transfer na zewnętrzne dyski HDD po USB 3.0
System + Office+ CNX2+ jakaś gierka+muza+parę filmów zajmuje mi ok 80 Giga, reszta miejsca na fotki.
Nie spojrzałem w specyfikacje, którą podałeś więc nie wiem jak duży tam siedzi SSD i jakie masz ilości zdjęć z sesji.
(Przy D800/e i dużym przerobie to i 512 Giga może być mało).
Poza tym - dwa dyski=krótsze życie na baterii.
Poza tym - dwa dyski=krótsze życie na baterii.
No tak, pytanie o ile. A DVD/bluRay na powietrze działa? ;)
Nie działa (niestety) na powietrze - ale, o ile się orientuję, napęd bez płyty kręci tylko na starcie systemu a HDD chyba bierze prund cały czas. Miniej lub więcej, ale jednak.
Edyta: sprawdziłem HDD bierze od 0.5 do 2.5W, nie wiem ile bierze napęd.
Edyta: sprawdziłem HDD bierze od 0.5 do 2.5W, nie wiem ile bierze napęd.
Czyli ile w porównaniu do całej reszty? ;) Tutaj jest clue "problemu".
Tyle co nic :oops: - max kilka procent.
Odszczekuję - ale bez wchodzenia pod stół. ;)
Czy ktoś może użytkuje Lenovo G570 z i5?
Mam to dziadostwo na biurku (podpięty monitor 1680x1050) i nawet przy przeglądaniu Internetu przez 90% czasu nap....a tym swoim wiatraczkiem a część obudowy zawstydza mi kaloryfer (który notabene jest zakręcony bo ten czarny s******l z klapą dzielnie go zastępuje).
Nie wiem czy wysyłać na gwarancje, czy ten typ tak ma i się go pozbyć żeby nie nabawić się wady słuchu?
Ultrabooki sa chyba cichsze od tradycyjnych laptopow?
Ultrabooki sa chyba cichsze od tradycyjnych laptopow?
Nie. Poziom glosnosci to cecha konkretnego modelu niezaleznie od tego czy to notebook, ultrabook czy netbook. Ultrabooki moga byc wrecz glosniejsze ze wzgledu na wieksze "upchanie" podzespolow.
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Katarzynkaq1
01-02-2013, 13:45
To nie dokońca jest prawda. Ultrabooki są montowane na podzespołach półprzewodnikowych, np masz dysk SDD (jak pendrive) a nie HDD, czyli mechaniczny, który się kręci. Także ultrabooki dążą do lekkości i ciszy.
To nie dokońca jest prawda. Ultrabooki są montowane na podzespołach półprzewodnikowych, np masz dysk SDD (jak pendrive) a nie HDD, czyli mechaniczny, który się kręci. Także ultrabooki dążą do lekkości i ciszy.
Tak jakby to dysk był najgłośniejszym elementem laptopa. A każdy człowiek dąży do doskonałości :-P
Przeciez w ultrabookach w tych lepszych, sa montowane dwa dyski, ktory masz niewyciagany, niedostepny SSD na system i zwykly HDD, przykladem takim moze byc Lenovo S400 i5-3317U, w Asusach dotykowych VivoBookach, tez sa dwa dyski.. a i tak duzo ultrabookow, ma jeszcze montowane zwykle dyski..
i tak przy okazji to co myslicie o tych procesorach i5 i i7 montowanych w ultrabokach? ktore maja o wiele slabsze taktowanie od tradycyjnych..
Np. i7-3517 lub i5-3317, ktos moze o nich cos powiedziec, jak to sie ma do standardowych? Czy duza jest roznica np. w wydajnosci?
Zgadzam się, każdy rozsądny producent dąży do tego, aby jego komputer był możliwie cichy, jednak nie zawsze się to udaje. Doskonałym przykładem takiej konstrukcji jest nowy Acer S7, którego największą wadą jest bardzo głośny system chłodzenia. To, że zastosowano w nim SSD w niczym tu nie pomaga.
Acer S7, którego największą wadą jest bardzo głośny system chłodzenia. To, że zastosowano w nim SSD w niczym tu nie pomaga.
1.500 € i chodzi jak kosiarka? No to niezle..
Przeciez w ultrabookach w tych lepszych, sa montowane dwa dyski, ktory masz niewyciagany, niedostepny SSD na system i zwykly HDD, przykladem takim moze byc Lenovo S400 i5-3317U, w Asusach dotykowych VivoBookach, tez sa dwa dyski.. a i tak duzo ultrabookow, ma jeszcze montowane zwykle dyski..
i tak przy okazji to co myslicie o tych procesorach i5 i i7 montowanych w ultrabokach? ktore maja o wiele slabsze taktowanie od tradycyjnych..
Np. i7-3517 lub i5-3317, ktos moze o nich cos powiedziec, jak to sie ma do standardowych? Czy duza jest roznica np. w wydajnosci?
Dwa dyski w ultrabookach to raczej wyjątek (ja w zasadzie o takim nie słyszałem). Czasami jest tylko jakieś małe SSD pracujące wyłącznie jako cache. Z tego co widzę po specyfikacji to ten wspomniany przez Ciebie ma jeden dysk. Znam przypadki, np. w Asus'ach, gdzie zamontowane są 2 dyski (niewymienne) SSD.
1.500 € i chodzi jak kosiarka? No to niezle..
Zapewne w tym przypadku tyle płaci się za ładny wygląd ;-)
Zapewne w tym przypadku tyle płaci się za ładny wygląd ;-)
Szczerze powiem, to myslalam, ze kazdy utrabook bedzie znacznie cichszy niz zwykly..
Mnie w moim starym HP wlasnie denerwowalo chlodzenie.. ale chyba kazde i5 czy i7 nie jest ciche..
Szczerze powiem, to myslalam, ze kazdy utrabook bedzie znacznie cichszy niz zwykly..
Mnie w moim starym HP wlasnie denerwowalo chlodzenie.. ale chyba kazde i5 czy i7 nie jest ciche..
Nie poddawaj się, zdarzają się też cichsze konstrukcje. Przed zakupem zdecydowanie poczytaj jednak testy. Generalnie procesory i5/7 IvyBridge należą do energooszczędnych a nadchodząca generacja Haswell będzie pod tym względem jeszcze lepsza, co powinno oznaczać również cichsze laptopy. Jeżeli Ci się nie spieszy to może warto poczekać.
Nie poddawaj się, zdarzają się też cichsze konstrukcje. Przed zakupem zdecydowanie poczytaj jednak testy. Generalnie procesory i5/7 IvyBridge należą do energooszczędnych a nadchodząca generacja Haswell będzie pod tym względem jeszcze lepsza, co powinno oznaczać również cichsze laptopy. Jeżeli Ci się nie spieszy to może warto poczekać.
czytam, czytam testy.. ;) i mam juz dosyc czytania, wiec tez w miedzy czasie przeszla mi mysl, zeby moze zaczekac na Haswella.. bo fakt nie spieszy mi sie (to i tak nie ma byc glowny komputer), zreszta zdecydowalam sie na model Lenovo i7 3632, juz jakis czas temu, ale co z tego, jak go strasznie ciezko dostac w fizycznym sklepie, wiec zaczelam sie rozgladac za innymi modelami, a w zwiazku z tym czytaniem opinii o nich, wzielam wiec pod uwage ultrabooki jak np. Lenovo, ale one odpadly bo po co mi komputer ktorego nie da sie rozkrecic, chociazby po to by moc wymienic SSD, czy jak padnie bateria, to wymienic baterie, albo chociaz przeczyscic wiatraczek.. nie jest otwierany, wiec odpada. Spodobaly mi sie tez ultrabooki tactil (dotykowe) Asusa, tylko ze jako utrabooki to chyba sa slabsze od tradycyjnych, wiec troche tez dylemat.. poki co jak nie uda mi sie dostac Lenovo jeszcze przez najblizszy czas, to faktycznie poczekam, moze bedzie warto.. ;)
jak to sie mowi, nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszlo.. narazie i tak im wiecej czytam tym wiekszy mam metlik, wiec starczy czytania.. :)
Sorry Mekano, ale przesadzasz chyba, bo mając pod bokiem np. Andorę, jakoś wierzyć mi się nie chce, żeby i tam nie można było dostać Lenovo w odpowiedniej konfiguracji i w dodatku w dobrej cenie.
Coś Ci się udziela klimat iberyjski z jego odwiecznym "jutro". ;)
czytam, czytam testy.. ;) i mam juz dosyc czytania, wiec tez w miedzy czasie przeszla mi mysl, zeby moze zaczekac na Haswella.. bo fakt nie spieszy mi sie (to i tak nie ma byc glowny komputer), zreszta zdecydowalam sie na model Lenovo i7 3632, juz jakis czas temu, ale co z tego, jak go strasznie ciezko dostac w fizycznym sklepie, wiec zaczelam sie rozgladac za innymi modelami, a w zwiazku z tym czytaniem opinii o nich, wzielam wiec pod uwage ultrabooki jak np. Lenovo, ale one odpadly bo po co mi komputer ktorego nie da sie rozkrecic, chociazby po to by moc wymienic SSD, czy jak padnie bateria, to wymienic baterie, albo chociaz przeczyscic wiatraczek.. nie jest otwierany, wiec odpada. Spodobaly mi sie tez ultrabooki tactil (dotykowe) Asusa, tylko ze jako utrabooki to chyba sa slabsze od tradycyjnych, wiec troche tez dylemat.. poki co jak nie uda mi sie dostac Lenovo jeszcze przez najblizszy czas, to faktycznie poczekam, moze bedzie warto.. ;)
jak to sie mowi, nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszlo.. narazie i tak im wiecej czytam tym wiekszy mam metlik, wiec starczy czytania.. :)
Jak chcesz cicho i wydajnie to ThinkPad z serii T 14 cali lub seria X. Możliwość naprawy czy rozbudowy w gratisie razem z pięknem :P
Koleżance Mekano dedykuję:
http://www.ipmart.com/usa/product/Lenovo,Y580,15,6,Inch,Windows,8,OS,Laptop,,Dawn,Gr ey,356679.php?prod=356679
... ale itp., itd. i naprawdę polecam Andorę jako miejsce zakupu.
Jezeli chodzi o ThinkPada, odpada za slabe parametry do tego co oferuje seria ideapad w swojej cenie. Poza tym nie chodzi mi by rozbudowywac, nie wiadomo jak, ale laptop powinien sie dac otworzyc, a ultrabook Lenovo, -nie, wiec jesli cokolwiek padnie, a bedzie po gwarancji, to raczej nic juz nie zrobisz.. a Thinkpad i7 jest drogi.. :)
Sorry Mekano, ale przesadzasz chyba, bo mając pod bokiem np. Andorę, jakoś wierzyć mi się nie chce, żeby i tam nie można było dostać Lenovo w odpowiedniej konfiguracji i w dodatku w dobrej cenie.
Koleżance Mekano dedykuję:
http://www.ipmart.com/usa/product/Lenovo,Y580,15,6,Inch,Windows,8,OS,Laptop,,Dawn,Gr ey,356679.php?prod=356679
... ale itp., itd. i naprawdę polecam Andorę jako miejsce zakupu.
Coś Ci się udziela klimat iberyjski z jego odwiecznym "jutro".
Owszem Andora ma dosc fajne ceny, bo bez watu, tak sie sklada, ze akurat kupilam tam swego czasu aparat fotograficzny z obiektywami i pomimo ze przesylka +40€, to i tak bardzo sie oplacalo, ale akurat sklepu informatycznego, nie znam takiego gdzie by mieli szeroko rozbudowany asortyment w tym zakresie.. jezeli znasz jakis ciekawy, to poprosze link, moze byc na priw.. bo ten co ja znam i korzystalam, jest mocno ograniczony w sprzecie z informatyki..
a zakup czegos w usa, to zdecydowanie odpada, bo do tego doliczyc clo, czy ew. jesli bylby wadliwy produkt, to wiecej zachodu niz zadowolenia..
poza tym nawet w linku co podales, nie maja Z500, a ty pokazales Y580, -a one sie troche roznia.
ale mniejsza z tym, jesli po prostu bede miala problem z dostaniem go, jeszcze przez jakis czas, zdecyduje sie chyba na Asusa i juz.. chociaz jakos ta marka za bardzo mnie nie przekonuje..
Jezeli chodzi o ThinkPada, odpada za slabe parametry do tego co oferuje seria ideapad w swojej cenie. Poza tym nie chodzi mi by rozbudowywac, nie wiadomo jak, ale laptop powinien sie dac otworzyc, a ultrabook Lenovo, -nie, wiec jesli cokolwiek padnie, a bedzie po gwarancji, to raczej nic juz nie zrobisz.. a Thinkpad i7 jest drogi.. :)
No niestety, chcesz tanio i dobrze, a tak się nie da :)
...
poza tym nawet w linku co podales, nie maja Z500, a ty pokazales Y580, -a one sie troche roznia.
...
Różnią, w czym? ;)
Pudło dokładnie takie same, a ten Y580 z mojego linka dużo lepsze ma bebechy, niż Z500 np z tego linka:
http://www.x-kom.pl/p/119244-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-z580a-i7-3632qm-6gb-1000-dvd-rw-7hp64x-gt635m.html
... ale de gustibus non disputandum est.
A nie może Ci ktoś przywieźć lapka z Polski do Hiszpanii, nikt u Ciebie nie bywa?
Różnią, w czym?
tak jak powiedzialam, -zaczekam, bo brac to co jest jakos mi sie nie usmiecha..
a, w czym sie roznia? juz mowie, wiem ze Y580 jest mocniejszy, ale czy na tyle by doplacac 300€?
wiec po pierwsze, roznia sie cena, jezeli minimalnie sie roznia w wydajnosci, to moje zdanie jest takie, ze nie warto doplacac takiej kwoty.. no i Z500, ma zegar 2200 i turbo 3200, a mocniejszy Y580 ma 2400 / 3400, reszta to szczegoly, jak lepsze glosniki JBL itp... wiec w jakis wymagajacych aplikacjach pewnie czas liczylby sie w milisekundach, a moze nie? No i najwazniejsze skoro y580 jest mocniejszy, to sie bardziej grzeje niz minimalnie slabszy Z500, czytalam gdzies wlasnie, ze y580 moze sluzyc jako kaloryfer, tak sie grzeje, wiec cena i to ze sie grzeje jakos mnie zniechecily, chociaz na poczatku tez bralam go pod uwage...
w tym polskim linku co podales, ten laptop moim zdaniem jest chyba troche zmodyfikowany, bo obudowe ma z Y580: http://www.x-kom.pl/i/1,a,pr_2012_5_11_675.jpg (dlatego pewnie go tak nazwali), ale juz procesor ma z Z500, a z500 wydaje mi sie cienszy i ladniejszy, klik: http://www.lenovo.com/shop/WW/products/splitter/notebooks/ideapad/Z-Series/gallery/IdeaPad-Z500-Laptop-PC-White-Back-Cover-View-5L-940x475.jpg
jak dla mnie roznia sie dodatkowo wygladem.. na koniec dodam, ze y580 widzialam kiedys w MM w cenie 1000€, takze, model Z500 i cena 750-800€ bardziej mi odpowiada.. Bo sprzet sie szybko starzeje, dlatego.
i co naprawde ten y580 jest "duzo lepszy"?
(a sprowadzanie go z zagranicy, odpada).
Słuchaj Mekano, ten Y580 z linka jest lepszy w grafice, boć jednak co GTX660M, to nie GT645M, a w laptopach ma to znaczenie wręcz kapitalne, jako że grafiki zwykle się w tych urządzeniach nie wymienia, a zastosowania tych pudełek są najczęściej dość uniwersalne.
Sama więc sobie odpowiedz czy warto. ;)
Cena w Polsce za ten komputer jest więcej niż dobra, jeśli więc chcesz mieć dość tanio i dobrze, to zaproś kogoś do siebie i przyjedzie z takim pudłem, jakie Ci się tylko zamarzy. :)
Reszta jest milczeniem.
w takim razie musze to przemyslec, Z500 czy Y580, bo planowalam wydac max 700€, a nie 1000€, troche roznica jakby nie bylo, a juz tez jestem zmeczona tym tematem, bo myslalam ze kupie go w styczniu, a troche sie przeciagnelo, tak czy inaczej dzieki za pomoc w utwierdzeniu, ze moj wybor byl sluszny, bo od poczatku chcialam Lenovo, tylko ze wzgledu na duza ilosc roznych wersji, byl troche problem z ostatecznym wyborem.. a teraz za dwa tyg. znowu kolejne swieta, ale ten czas leci.. ;)
Panowie kolejne pytanie:
http://www.x-kom.pl/p/116941-notebook-laptop-17,3-acer-v3-771g-i7-3630qm-2gb-750-gt650m-1080p.html
Czy ktoś z Was miał styczność z tą matrycą?
Nie pytam o stosunek jakości do ceny, tylko o to FHD i mat. Jak to się ma do zdjęć/filmów i obróbki tego materiału?
Zdrówka.
Szkoda Twojego czasu na takie rozważania i poszukiwania.
Matryce w laptopach absolutnie nie nadają się do graficznych zastosowań, nawet gdy są to matryce IPS, jako że nie jedynie matryca jest ważna, ale i multum innych monitorowych technik, których w laptopach zwyczajnie nie można zastosować.
O szczegóły pytaj Kolegę Tom01.
Jeśli laptop ma służyć do przetwarzania obrazów cyfrowych, to tylko + monitor.