Zobacz pełną wersję : D40 + Sigma 30 f/1,4 HSM
Witam,
W którymś z wątków wyczytałem, że ktoś proponował D40 + Sigma 30 f/1,4 HSM. Mam obawy czy przy przesłonie f/1,4 będzie głębia ostrości wystarczająca do robienia zdjęć rodzinie w pomieszczeniach (tak, żeby nie używać lampy)? Ktoś może testował takie ustawienia (może z innym body he, he)?
pamiętaj że sigma ma HSM a więc na D40 to tylko MF pozostaje a przy f1,4 na MF to ciężka sprawa na takim wizjerku trafić.
chciałbym mieć taki problem z bardzo małą głębią ostrości i przysłoną 1,4
pamiętaj że sigma ma HSM a więc na D40 to tylko MF pozostaje a przy f1,4 na MF to ciężka sprawa na takim wizjerku trafić.
ta sigma chyba powinna w pelni działać z D40 właśnie dlatego że ma silnik HSM ;)
Bardzo dziwne pytanie, głębia ostrości jest przewaznie zamierzonym efektem a co ma z tym wspólnego rodzina i lampa? przy 1,4 będzie z pewnością krótka a obrazek rozmydlony:)
King, co Ty wygadujesz? Wlasnie skoro ma HSM, to znaczy ze AF bedzie dzialal z D40...
A glebia ostrosci na 1.4 jest malenka, choc oczywiscie wiele zalezy od tego, z jakiej odleglosci fotografujesz... Tez zalezy od tego, jak rodzinka jest rozmieszczona w pokoju. Mam ta Sigme i chwale sobie bardzo. Naprawde trzeba sie postarac, zeby trzeba bylo lampy uzywac. A w D40 masz ponadto nizsze szumy i wyzsze ISO, wiec az sie prosi o taki komplecik.
King, co Ty wygadujesz?
łosz kurde wszystko mi się ostatnio kręci :oops: wszystko przez to, że za mało sypiam ostatnio. Mój błąd będzie działać jak najbardziej OK.
King, co Ty wygadujesz? Wlasnie skoro ma HSM, to znaczy ze AF bedzie dzialal z D40...
Teoretycznie tak, pytanie jak w praktyce. Mało to przypadków w wydaniu sigmy że cuś powinno biegać, a nie biega. Upgrade softu zazwyczaj załatwia sprawę. Jednak siakiś stres i niepewność pozostaje.
wlasnie, upgrade softu. Mnie tez to czeka, bo Niedzwiedziowa Sigma byla zjustowana pod D200. Ale FF jest tak niewielki, ze nawet na 1.4 od biedy do przyjecia. Na szczescie serwis zalatwia to w ramach gwarancji. A szkielko poza tym rewelacyjne - ostre, plastyczne i kontrastowe (a brak kontrastu ostatnio mi sie we znaki dawal).
Bardzo dziwne pytanie, głębia ostrości jest przewaznie zamierzonym efektem a co ma z tym wspólnego rodzina i lampa? przy 1,4 będzie z pewnością krótka a obrazek rozmydlony:)
To był przykład - masz powiedzmy zrobić zdjęcie rodzicom ale nie chciałbyś używać błysku, przy maksymalnym akceptowanym ISO i czasie okazuje się, że do prawidłowej ekspozycji potrzebujesz ustawić przesłonę na 1,4 (ogniskowa 30). Czy nie okaże się, że tylko np. oczy są ostre a cała reszta postaci już nie?
Zalezy z jakiej odleglosci!
na 40 cm GO ma szerokosc ok 1-1,5 cm. Ale zdjecie calej postaci robisz z odleglosci ~2,5 m, gdzie GO na 1,4 jest znaczenie szersza, choc ile wynosi, nie wiem, musialbys sie zapytac wyjadaczy dysponujacych wzorami.
Ogolnie rzecz biorac szerokosc GO zalezy od uzytej ogniskowej, wielkosci elementu rejestrujacego obraz (im mniejszy, tym wieksza GO), od wzglednego otworu przyslony, odleglosci od fotografowanego obiektu. Chyba wszystko...
Zalezy z jakiej odleglosci!
na 40 cm GO ma szerokosc ok 1-1,5 cm. Ale zdjecie calej postaci robisz z odleglosci ~2,5 m, gdzie GO na 1,4 jest znaczenie szersza, choc ile wynosi, nie wiem, musialbys sie zapytac wyjadaczy dysponujacych wzorami.
Ogolnie rzecz biorac szerokosc GO zalezy od uzytej ogniskowej, wielkosci elementu rejestrujacego obraz (im mniejszy, tym wieksza GO), od wzglednego otworu przyslony, odleglosci od fotografowanego obiektu. Chyba wszystko...
na 2,5 metra go bedzie okolo 39 cm
pzdr
Zbigniew
25-03-2007, 11:03
Ja w temacie wątku:
Zobacz http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20165
Testowałem na D80 i polecam. Wyśmienite szkło, ale uwaga - raczej głównie do wnętrz - krajobraz gorzej, bo potrafi abberować.
Poza tym powiem Ci, że 1.4 to jest mega-płytko i prawie nigdy nie robiłem Sigmą na tej przesłonie. Jechałem na 1.8, 2 - to jest wystarczająco, zdjęcia są ostrzejsze. A jeżeli chodzi o robienie w pomieszczeniach bez lampy, to ową Sigmą można bez problemu - na ISO kilkaset robisz fotki w najciemniejszych dziurach i kanałach. Jeśli chcesz robić kilku osobom, to oczywiście mniejsza dziura, bo GO musi być sensowna.