PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - problem z potwierdzeniem ostrości.

galaza
09-01-2013, 00:53
Czy ktoś spotkał się z takim problemem jak brak potwierdzenia ostrości przy manualnym ostrzeniu?
Kropka potwierdzenia zapala się na ułamek sekundy, ale nie ma to nic wspólnego z ostrością w tym momencie.
Jedyna moja ingerencja w puszkę to wymiana matówki, która odbyła się bezproblemowo i sprawnie (w sumie dlatego nie korzystałem z potwierdzenia). W sumie nie jest mi to do życie niezbędne bo to puszka z przeznaczeniem do pstrykania animacji poklatkowych albo jako zapas do D7000 ale zaczęło mnie to trochę gryźć.

AF działa jak na D90 bez zarzutu.

sokolnik
09-01-2013, 01:11
u mnie często mryga, albo pali się na ułamek sekundy (pewnie ruchy ciała zmieniają położenie aparatu, minimalnie a jednak je wychwytuje?).
Ostrość jest wtedy ustawiona tam gdzie sobie zaplanowałem, nooo chyba że minimalnie gdzie indziej, ale minimalnie. Na statywie nie sprawdzałem z martwymi przedmiotami np na stole.

galaza
09-01-2013, 10:37
U mnie objaw jest inny, nawet jak widzę w wizjerze goryle we mgle to i tak kropka miga. Dam sobie radę z ostrzeniem na matówkę, tym bardziej, że rzadko sięgam po ten aparat.

lenai
09-01-2013, 10:47
U mnie też potwierdzenie ostrości czasem głupieje z manualami. Mruga, pojawia się i znika itp. Norma, mając matówkę z klinem traktuję je raczej drugorzędnie.

galaza
09-01-2013, 13:47
No proszę, a taki udany model miał być ;) (szydera podszyta d7000)