PDA

Zobacz pełną wersję : NISSIN Di622 MARK II czy Metz 44 AF-1

krzysiekkce
08-01-2013, 23:48
Proszę o poradę w decyzji wyboru budżetowej lampy do D90. Posiadałem wcześniej lustrzanki lecz nigdy nie korzystałem z lampy poza wbudowaną i nie ma zupełnie wiedzy na ich temat. Od niedawna posiadam D90 i w pomieszczeniach wieczorami brakuje mi lampy - musze znacznie podnosić Iso co ma jednak wpływ na jakość zdjęci aby uzyskać jakiekolwiek efekty.

Po przeglądnięciu oferty allegro i sklepów wybór padł na lampy jak w temacie:
NISSIN Di622 MARK II
Metz 44 AF-1
przy czym jak zauważyłem duża część poleca jednak Metz.

Zależy mi by lampa mogła byc wyzwalana z aparatu niekoniecznie będąc w jego stopce (CLS?) Nie planuję tworzenia studia ani obsługi wesel lecz ma to być czysto amatorskie zastosowanie. Czy powyższe lampy dają dobrą relację ceny do jakości/możliwości? Rozumiem że obie pracują również autoamtycznie? Którą wybrać czy może są lepsze opcje?
Dodam że wolałbym nową lampę...

GonzoG
08-01-2013, 23:58
Obie lampy mają tryb zdalny CLS, ale bez możliwości ustawienia ani kanału, ani grupy.
Nissin działa na wszystkich 4 kanałach i w grupie A
Metz na kanale 1 i w grupie A.

Automatycznie - nie*
w TTL - tak

automatyka, to funkcja lampy, gdzie to lampa dobiera sobie moc błysku, bez potrzeby aparatu - było w lampach przed wejściem TTL, oraz jest w najwyższych modelach (SB-900/910, Metz 58, Nissin Di866 mk II)

w TTL - to aparat dobiera moc lampy i pewnie o to Ci chodzi.

Co do wyboru nowych w tej cenie - tylko te dwie.

krzysiekkce
09-01-2013, 00:08
Jak pisałem - nie ma doświadczenia w obsłudze lamp. jakie znaczenie mam fakt że lampa obsługuje tylko jeden kanał w grupie? Czy jeśli będę posiadał tylko jedną lampe sterowaną z aparatu to ma to znaczenie?

GonzoG
09-01-2013, 00:31
Piszesz o tym, że chcesz aby lampa działała w CLS, a nie masz zielonego pojęcia co to jest....
W skrócie:
Masz 3 grupy, którym możesz dać różne ustawienia i 4 kanały, aby nie było zakłóceń lub rozdzielić na dwie niezależne grupy.
brak wyboru kanału jest jeszcze pomijalny, ale to, że lampa pracuje na wszystkich kanałach, może być bardzo uciążliwe, jeśli ktoś będzie chciał również użyć swoje lampy w CLS... Bo twoja będzie zawsze reagowała na jego aparat.

Masz D90 - to masz i tryb "auto FP", przydatna rzeczy przy zdjęciach w słoneczne dni - żadna z proponowanych przez Ciebie lamp tego nie obsługuje.

krzysiekkce
09-01-2013, 13:07
Czy Meike MK-900 będzie lepszym wyborem od lamo w temacie? Cenowo to podobna półka. Siedzę i patrz e na lampy i nie wiem którą wybrac do 600zł..

meehoo
09-01-2013, 14:29
Dołóż stówkę do Metza 50. To już mocna lampa, w dodatku ma Auto FP.

Leniu
09-01-2013, 14:33
Nissin działa na wszystkich 4 kanałach i w grupie A

Nissin działa tak samo jak Metz czyli kanał 1, grupa A.
W tej cenie tylko te dwa modele ...a jak masz więcej bądź chcesz wykorzystywać synchronizacje z krótkimi czasami to Metz 50 lub 52

adolfik9501
11-01-2013, 20:59
Nissin działa tak samo jak Metz czyli kanał 1, grupa A.
(...)

Nissin działa w grupie A i kanale 1, a Metz w grupie A, ale na 4 kanałach.

Nissin jest mocniejszy, ma fotocelę z dwoma trybami, podział błysku w manualu 1/1-1/2-1/4-1/8-1/16-1/32 (Metz 1/1-1/2-1/8-1/64) ma złącze PC i mini jack. Jedynym "problemem" u Nissina jest to, że w komplecie z D90 u części zestawów cały czas świeci się górny ekranik LCD, i zarazem włączony jest pomiar światła, czy jakoś tak ;)

Wiadomym jest, że lepiej dołożyć do M50, jednak nie wiem czy nówkę się znajdzie za 700 PLN.

GonzoG
11-01-2013, 21:53
Wiadomym jest, że lepiej dołożyć do M50, jednak nie wiem czy nówkę się znajdzie za 700 PLN.

Są nawet poniżej 700zł. Ceny już od 670zł.

adolfik9501
11-01-2013, 22:16
Są nawet poniżej 700zł. Ceny już od 670zł.

Faktycznie, widziałem w linku coś zapodał do Merlina. Cena jak za chińską błyskotkę.

GonzoG
11-01-2013, 22:17
Faktycznie, widziałem w linku coś zapodał do Merlina. Cena jak za chińską błyskotkę.
A mieli już po 470zł...

adolfik9501
11-01-2013, 22:35
A mieli już po 470zł...

NO! To jest bardzo przyzwoita cena za Metza. Szkoda, że nie wiedziałem, bym sobie zapodał. Używki SB600 drożej chodzą, a jednak są "gorsiejsze" od M48/50 zwłaszcza nowego.

Marioo007
22-01-2013, 21:23
Kilka miesięcy temu zadawałem sobie to samo pytanie. Też mam D90 i szukałem czegoś co by mogło spełniać moje oczekiwania. Nie jestem profesjonalistą więc nie potrzebowałem niczego nadzwyczaj niesamowitego. Nie chciałem wydawać pieniędzy na coś czego nie byłbym w stanie wykorzystać w pełni. Padło na Metza 44. Jestem w pełni usatysfakcjonowany. Jak na moje potrzeby lampa spisuje się znakomicie. Chcesz dołożyć i kupić coś lepszego to tylko Twoja decyzja ale na amatorskie błyskanie Metz 44 jest wystarczający. Pozdrawiam i życzę udanego błyskania.

esk2
22-01-2013, 21:49
a ja mam nissina markII do d90 i jest rewela polecam, metza nie mialem okazji dotykać.

krzysiekkce
22-01-2013, 22:05
Wciąż czytam recenzje i opinie dotyczące lamp - na razie zastanawiam się pomiędzy MeiKe MK-900 a YongNuo YN-565EX. Obie w podobnej cenie - która będzie lepszym wyborem?

tongpo
23-01-2013, 09:39
Wciąż czytam recenzje i opinie dotyczące lamp - na razie zastanawiam się pomiędzy MeiKe MK-900 a YongNuo YN-565EX. Obie w podobnej cenie - która będzie lepszym wyborem?

tu sie nie ma nad czym zastanawiac.. bierz YN... dobra sprawdzona lampa..

Jargier
11-02-2013, 21:43
Też trochę zastanawiałem się nad wyborem lampy w granicach 500-600 zł. W grę wchodziły nowe: Metz 44 af-1, Sunpak PZ42X, Nissin Di622 II i używana SB600. Miała to być moja pierwsza lampa z myślą, że w przyszłości kupie drugą do zabawy światłem. Nissina prawie wszyscy chwalą, Sunpak 42 to już stara konstrukcja a wyświetlacz i żeby coś tam na szybko zmienić to masakra ( odpadł choć zgrabny i lekki ). Nissin duży i ciężki i jak dla mnie to jakość wykonania mierna i cena za to za wysoka. ( lepsza od Yongnou - które pachnie Chiną z przed 10 lat - zrobić 200 błysków i wyrzucić - nawet jakby miała funkcje SB910 - to dziękuje ) Po zabawie w sklepie wybrałem Metza 44, prosta tania i solidnie wykonana lampa. Ma CLS-a i na razie dla amatora całkowicie wystarcza. Może brakuje szybkiej synchro - ale później, gdy się nauczę flashować będzie jak znalazł - jako druga, ta gorsza. Można od razu kupić coś faktycznie na przyszłość za 1200-1500 zł - jako pierwszą ( podstawową ) a później drugą tańszą, ale jak dla początkującego myślę że najpierw tańsza dobra. Na razie trzeba się nauczyć odbijać światło. Oczywiście piszę to dla początkujących a nie dla "zarabiających". A cha, SB600 trudno znaleźć w dobrej cenie a jak już się znajdzie to mocno przechodzona "mało używana" , faktycznie w dobrym stanie to za ok. 700 zł. Moim zdanie nie warto. Można wtedy dołożyć 100 - 150 zł i ma się SB700 ( z master ). To są lampy amatorskie - przed wyborem zastanów się kim jesteś?