Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Tour Eiffel
Zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img33.imageshack.us/img33/9711/dsc3762k.jpg)
Wiem, że szału nie ma, ale jest to jedno z nielicznych zdjęc, na którym jest troszku światła.
Pewnie, bez ludzi na zdjęciu było by o wiele bardziej przyjemnie, jednak obawiam się, że nie jest wykonalne zrobić zdjęcie wieży, bez ani jednego człeka;)
Pozdrawima.
Nigdy nie bylam w Paryzu i nie mialam okazji robic tam zdjec, tym bardziej wieży. Ale co widzialam po zdjeciach to Wieza jest chyba łatwa do zdobycia w nocy. Wtedy iluminacje dają tego klimatu, no lub o zachodzie. Niestety nas ostatnio pogoda nie rozpieszcza :(
zarówno w nocy jak i w dzień pod wieżą są tłumy, tylko wieczorem może jest to mniej widać
jarekf34
08-01-2013, 20:55
Ciemny filtr ND i po ludkach ;):)
Trzeba go jeszcze mieć;)
Bartekkw
08-01-2013, 20:58
To samo miałem napisać ;)
Pamiatkowo jak najbardziej. Dobre BW mogłoby tu sporo pomoc
To samo miałem napisać ;)
Pamiatkowo jak najbardziej. Dobre BW mogłoby tu sporo pomoc
Pewnie w przyszłości pomyślę nad filterm ND, a co do BW, jakoś nie czuję się na siłach do tego typu obróbki;)
Do nauki BW chyba najlepszy szop lub Lightroom, w Nx nigdy mi nie wychodzilo. Trzeba kiedys sprobowac. Za któryms razem sie uda ;)
Do nauki BW chyba najlepszy szop lub Lightroom, w Nx nigdy mi nie wychodzilo. Trzeba kiedys sprobowac. Za któryms razem sie uda ;)
Pewnie kiedys mocniej się za to zabiorę, w sumie jak by tak nie patrzeć, to nawet kolorowych zdjęc obróbka mnie za dobrze nie wychodzi, wiec bez sensu jeszcze rzucać się na BW;)
Ale niezależnie od powyższych uwag jest to bardzo poprawne, dobrze skopmpnowane i przyjemne zdjęcie
Ale niezależnie od powyższych uwag jest to bardzo poprawne, dobrze skopmpnowane i przyjemne zdjęcie
I niestety z kolegą lechupe zgodzić się muszę :-))
Dobry fot (a może dobra fota, ...mniejsza z tym), fajnie "upatrzony" kadr. Obróbka też OK (wg. mnie, oczywiście)
Co do ludzi, ...straszyć ku...a, straszyć i przeganiać. ;-)
Żeby obejrzeć wieżę nocą, to trzeba się spieszyć. Słyszałem, że władze Paryża w ramach oszczędności mają wyłączać iluminację na noc.
P.S. Z tym "niestety' to oczywiście żart, "wic" w sensie.
(...)a co do BW, jakoś nie czuję się na siłach do tego typu obróbki;)
Jeśli pracujesz na programie z Adobe, spróbuj Silver Efexa, daje spore możliwości i to niezależnie od stopnia zaawansowania. Piony lecą - perspektywa do korekcji ;-).
I niestety z kolegą lechupe zgodzić się muszę :-))
Dobry fot (a może dobra fota, ...mniejsza z tym), fajnie "upatrzony" kadr. Obróbka też OK (wg. mnie, oczywiście)
Co do ludzi, ...straszyć ku...a, straszyć i przeganiać. ;-)
Żeby obejrzeć wieżę nocą, to trzeba się spieszyć. Słyszałem, że władze Paryża w ramach oszczędności mają wyłączać iluminację na noc.
P.S. Z tym "niestety' to oczywiście żart, "wic" w sensie.
Co do iluminacji, to napewno jej nie wyłączą, wtedy wieża przestała by istnieć, co najwyżej mogą wyłączyć "migotanie lub jak kto woli błyskanie" się lampek o pełnych godzinach;) A co do oszczędności, to w tym roku po raz pierwszy champs elysees zostało oświetlone swiatełkami ledowymi, a nie jak to było do tej pory zwykłymi lampkami i niestety mimo iż to pięknie wygląda, wg. mnie nie ma juz uroku takiego jak z lat wcześniejszych;)