Zobacz pełną wersję : D300s + 32 GB CF i więcej
Wiem co mówi instrukcja i Internet, ale pytam się z praktycznego punktu widzenia: czy ktoś używa na co dzień 32GB lub więcej w formacie CF z D300s ?
Z góry dziękuję za odpowiedź
A_S_T_O_R
08-01-2013, 13:07
Boże , a po co ci taka pojemność, jak ci padnie karta to będzie duży płacz, nie lepiej 2x16 albo 4x8 ?
Ma to sens - 1x32GB CF i kopia na 1x32GB SD. Rozwiazanie dla kogos kto nie chce zmieniac kart.
Ja niestety nie poradze bo uzywam tylko 16GB
Fraglesso
08-01-2013, 14:22
A_S_T_O_R dobrze mówi... karta pada i duuuuuże rozczarowanie. Ja na D700 pracuję na kartach 4GB mam 6, a na D600 mam 3x16GB, ale tam pliki są większe ;)
A ja sprzedałem w diabły 32GB, bo mi się na niej cała sesja nie mieściła. Mam 64GB, ale na D800. (SD Sandisk)
Boże , a po co ci taka pojemność, jak ci padnie karta to będzie duży płacz, nie lepiej 2x16 albo 4x8 ?
A może jeszcze lepiej 16x2 GB? ;) nie no rozumiem, argumentacja zła nie jest ale prędzej zgubisz którąś z małych kart pełną zdjęć niż Ci akurat jedna duża padnie ;) W d300s gdzie jest opcja kopii na drugiej karcie w drugim slocie opcja 2x32 gb jest bardzo fajna. Nie denerwujesz się że Ci braknie miejsca i nie musisz żąglować kartami ani myśleć co na której jest i w której kieszeni ją schowałeś ;)
Ja tak mam u siebie w d300s, z tym że zamiast 2x32 mam 2x16 GB w obu slotach bo tyle mi w zupełności wystarcza, jest to wygodne i bezpieczne rozwiązanie.
Niestety jak cholera brakuje tego w d700, ale to już historia na inny wątek ;)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Nie będę ryzykował i kupię 16 GB CF.
Sapphiron
11-01-2013, 15:43
to teraz mam pytanie i to bardzo ważne.
Jak często padają karty?
Pytam bo mam jedną Sandiska 16Gb Extreme (jeden z pierwszych wypustów jak się tylko pojawiły), przerobiła już ponad 250tyś zdjęć, kilka godzin filmów, dwa razy leżała w rzece, była myta w myjce ultradźwiękowej, spadała z dużych wysokości na beton, leżała na słońcu, siedziała w kieszeni kurtki przy 15* mrozie...
I co? i nadal działa, zero problemów i raczej wątpię że będą...
Więc jakby ktoś mógł mi wytłumaczyć, skąd wzięły sie te Urban Legend o padających kartach?
Fraglesso
11-01-2013, 15:49
to teraz mam pytanie i to bardzo ważne.
Jak często padają karty?
Pytam bo mam jedną Sandiska 16Gb Extreme (jeden z pierwszych wypustów jak się tylko pojawiły), przerobiła już ponad 250tyś zdjęć, kilka godzin filmów, dwa razy leżała w rzece, była myta w myjce ultradźwiękowej, spadała z dużych wysokości na beton, leżała na słońcu, siedziała w kieszeni kurtki przy 15* mrozie...
I co? i nadal działa, zero problemów i raczej wątpię że będą...
Więc jakby ktoś mógł mi wytłumaczyć, skąd wzięły sie te Urban Legend o padających kartach?
Moze i jest jakis ulamek procenta, ze karta padnie, ale nie chcialbyś, zeby padla akurat jak bedziesz mial zdjecia z calej imprezy na tej karcie i zadnej opcji odtworzenia, powtorzenia sesji, albo szczątkowych zdjęć z reportażu na innych kartach.
:)
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
Ja to ujme w ten sposob bo widze, ze niktorzy nadal nie rozumieja. Co za roznica czy padnie czy nie - w D300s sa dwa sloty. Jak robie cos na zarobek to ZAWSZE zapisuje na CF a kopia automatycznie na SD. Wiec czy padnie mi 8GB, 16GB czy 32GB - co za roznica.
Sapphiron mi padla SD Lexara ale to w sumie raczej z kiepskiej budowy (plastyku) - po prostu sie zlamala. A CF - mam Kingstona, Lexara, Duracel, San Disk - zero problemow z jakakolwiek.
Fraglesso
11-01-2013, 16:11
Ja to ujme w ten sposob bo widze, ze niktorzy nadal nie rozumieja. Co za roznica czy padnie czy nie - w D300s sa dwa sloty. Jak robie cos na zarobek to ZAWSZE zapisuje na CF a kopia automatycznie na SD. Wiec czy padnie mi 8GB, 16GB czy 32GB - co za roznica.
Sapphiron mi padla SD Lexara ale to w sumie raczej z kiepskiej budowy (plastyku) - po prostu sie zlamala. A CF - mam Kingstona, Lexara, Duracel, San Disk - zero problemow z jakakolwiek.
No niby tak, ja nie wiedziałem, że D300s ma 2 sloty. Ja mam D300 z jednym slotem CF... stąd moje obawy o utratę materiału.
Teraz do pracy mam D600 z dwoma slotami, więc też tak będę pstrykał - foty+backup, ale żona pstryka D700 i nadal ma jeden slot, więc polityka małych kart jest dość słuszna :]
W Twoim przypadku to sie zgodze - 4 lub 8 GB to bezpieczne rozwiazanie. Aczkolwiek pytajacy wyraznie pisal o D300s ;)
Fraglesso
11-01-2013, 16:21
W Twoim przypadku to sie zgodze - 4 lub 8 GB to bezpieczne rozwiazanie. Aczkolwiek pytajacy wyraznie pisal o D300s ;)
Tak, wiem, ale ja nie wiedziałem, że D300s ma 2 sloty na karty i możliwość backpu'u. Błędnie założyłem, że D300/D700 mają jeden więc i D300s ma jeden... moja wina.
Przesadzacie. Karty 4GB to ja miałem przy D200. Ale teraz?
Co z tego, że aparat ma 2 sloty. Nie robię kopii. Mam największą kartę - 64GB, a drugi slot po przepełnieniu pierwszego (jest w nim stara, mała karta CF - 16 GB).
Ja bym się prędzej bał o to, że zgubię kartę, której nie mam w aparacie, niż o to, że mi karta padnie.
Miałem raz złą kartę - wyszło to przy pierwszym jej użyciu, wymieniłem na inny model.
Sapphiron
11-01-2013, 17:40
Przesadzacie...
Ja bym się prędzej bał o to, że zgubię kartę, której nie mam w aparacie, niż o to, że mi karta padnie.
Miałem raz złą kartę - wyszło to przy pierwszym jej użyciu, wymieniłem na inny model.
Dokładnie... już od bardzo dawna nie słyszałem przypadku że komuś faktycznie padła karta, ale Urban Legend to słyszę co jakiś czas... Ja swoich kart mam jakieś 120Gb(w różnych aparatach używane) i żadna nie padła a mam różne nawet szajsy typu toshiba...
(...) i żadna nie padła a mam różne nawet szajsy typu toshiba...
Ależ karty Toshiby są polecane przez Nikona - to żaden szajs jak np Kingston.