PDA

Zobacz pełną wersję : jak zaimportowac czesc z bazy danych LR..

jackrabbit
07-01-2013, 22:51
no wiec mam taka sprawe:

na dysku wyszarpanym z padnietego laptopa mam katalog ze zdjeciami, zdjecia niestety w NEFach, nie przekonwertowalem do DNG oraz nie mam do nich plikow xmp

mam za to baze danych LR, chcialbym z niej wydobyc te informacje dotyczace danych zdjec, nie chce natomiast importowac calej bazy bo reszta zdjec mi nie jest potrzebna

pewnie rozwiazanie tego problemu jest banalne ale mozg mi dzisiaj nie funkcjonuje za dobrze, podpowie ktos?

marszu
08-01-2013, 14:04
Witaj
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chcesz z jednego katalogu wyeksportowac jego czesc i podlaczyc do drugiego?

Jesli tak to otwierasz ten katalog w LR nastepnie w panelu Library tak organizujesz zdjęcia jak chcesz je wyeksportowac (czyli wrzucasz do jednego felderu).
Majac zaznaczony ten folder eksportujesz go jako katalog (wybierając opcje only photo - czy jakos tak, chodzi o to ze wowczas eksportowane sa dane jedynie z wybranego i zaznaczonego folderu) w opcjach eksportu zaznaczasz jeszcze czy LR ma dolaczyc pliki negatywow oraz pliki podgladu. To w zasadzie wszystko. Pozniej otwierasz katalog glowny i do niego doimportowujesz ten ktory sporzadziles wlasnie.

jackrabbit
08-01-2013, 19:14
same zdjecia wiem jak zaimportowac, chodzi mi o zmiany ktorych dokonalem w LR a ktore sa zapisane w tej starej bazie danych :)

marszu
09-01-2013, 21:44
termin "baza" nie do końca pasuje. Wszystkie zmiany zapisywane sa wlasnie w katalogu