Zobacz pełną wersję : CB-radio - jakie i za ile?
Koledzy, czy ktos z Was jest uzytkownikiem CB-radia i posiada trochę wiedzy, którą chciałby się podzielić?
Otóż chciałbym mieć CB u siebie. Ot tak, po prostu. Nigdy się tym nie interesowalem wczesniej i dlatego straszny canoniarz ze mnie ;)
Co polecacie do zwyklego uzytkowania? Tras wielkich nie robie, nie jezdze zarobkowo. Po prostu potraktuję to jako ciekawostkę. Specjalnie nie pisze o zakresie cenowym, bo po prostu chcialbym sie dowiedziec, za ile to mozna kupic. Owszem, moge wpisac sprawdzic gdzies w sklepie internetowym, ale nic mi to nie da. Rozbieznosc bedzie pewnie jak przy obiektywach.
No dobra, szukalem troche i Midland Alan 121 można wyhaczyć za 250 zł. Do tego antena, tak? I co jeszcze?
Kup sobie sprzęt Presidenta, nawet te najtańsze modele dadzą radę. I posłuchasz gdzie suszą a gdzie stoją "panie" na trasie i ogólnie dowiesz się wielu "ciekawych" rzeczy ;)
Kup sobie sprzęt Presidenta, nawet te najtańsze modele dadzą radę. I posłuchasz gdzie suszą a gdzie stoją "panie" na trasie i ogólnie dowiesz się wielu "ciekawych" rzeczy ;)
Jak wyżej, unikaj CB z promocji np. marketowych (badziewie).
Art Erie
07-01-2013, 21:52
UNIDEN 520 XL + President Florida (jesli antena ma byc magnesowa), Alana sobie odpuść.
krispike
07-01-2013, 21:53
Ja nie mam i nie zamierzam, ale z tego co słyszałem to lepszą opinię mają starsze sprawdzone Presidenty niż nowsze np. Stabo. Był kiedyś test CB-radiów w Poradniku Auto świata.
Tak, magnesowa. Ten Uniden cenowo daje radę. A antena musi być taka "droga"?
Lafayette Ermes + Lemm AT-1200
UNIDEN 520 XL + President Florida (jesli antena ma byc magnesowa), Alana sobie odpuść.
Ok, biorę to radio. A antenę da się za stówkę znaleźć?
Art Erie
07-01-2013, 22:01
[...] A antena musi być taka "droga"?
Tak.
Antena to "obiektyw", radio to "body". Radia Presidenta to kopia Unidena, w starszych Presidentach można znależć jeszcze płytę głowną z logo Uniden.
Współczesne CB to straszy szit, ale nie polecę Ci używki jeśli nie jesteś w temacie, zresztą do zastosowań jako "antyradar" taki zestaw da radę.
Aha, Floridy się nie stroi ( nie ważne co to oznacza ), podłączasz antenę stawiasz na dachu i używasz.
JFK 2 plus Florida nie ma lepszego kompletu do auta, sam używam i jestem bardzo zadowolony.
Art Erie
07-01-2013, 22:11
JFK 2 [...].
To zbyt duża "dyskoteka" jak na antyradar, docxxx potrzebuje czegoś prostego co można obsłużyc bez doktoratu i odrywania uwagi od tego co się dzieje na drodze.
Edit
Ok, dzieki Art, biorę.
Tylko nie kup podróbki Florida.
Również polecam CB do zastosowań ogólnych w samochodzie. Zawsze możesz pogadać z kimś jak się nudzi w trasie.
mkowalski
07-01-2013, 22:24
UNIDEN 520 XL stracił homologację na PL. Jeśli trafisz na federalnego służbistę, każe Ci pokazać pipirek i problem.
Choć ja osobiście nigdy nie trafiłem na federalnego który prosił o pokazanie.
Z racji pracy bardzo dużo podróżuję różnymi autami i od wielu lat mam ten sam zestaw.
President Jackson i nie chcę innego. To stare radio które było produkowane dla amerykańskiej armii.
Jak przedmówcy, polecam Presidenta, sprawdzone i dobre konstrukcje.
Użytkowałem w innym aucie Johnny II ASC, też mógłbym polecić.
Jeśli potrzebujesz proste radio, bez zbędnego kręcenia gałkami a jedynie vol to bier Johnna.
Tylko pamiętaj o jednym, jeśli kupisz radio i antenę magnesową, podjedź do kogoś kto Ci ustawi SWR tzn. prawidłowo skonfiguruje antenę z radiem.
I zawsze mocuj antenę do miejsca w którym była ustawiana.
To spowoduje że zawsze będziesz miał dobrze ustawiony SWR.
Jeśli tego nie zrobisz, będziesz nadawał i odbierał "śmieci" z eteru.
mkowalski
07-01-2013, 22:30
Aha, Floridy się nie stroi ( nie ważne co to oznacza ), podłączasz antenę stawiasz na dachu i używasz.
Każdą antenę musisz ustawić. Nie ma możliwości aby ustawić dobrze ustawić SWR w prawym czy lewym rogu dachu bez wyciągania lub wciągania bata. Dach auta "robi" za przeciwwagi a to niezbędne do prawidłowego, czystego odbioru/ nadawania. A więc im antena bardziej na środku dachu tym lepiej
Art Erie
07-01-2013, 22:32
UNIDEN 520 XL stracił homologację na PL. Jeśli trafisz na federalnego służbistę, każe Ci pokazać pipirek i problem.
Choć ja osobiście nigdy nie trafiłem na federalnego który prosił o pokazanie.
Potwierdzam, od ponad 20 lat nikt mnie nie kontrolował (wliczając okres, gdy na CB trzeba było posiadac licencję).
President Jackson i nie chcę innego.
Kultowe radio wstęgowe, ale zupełnie nie dla autora wątku.
Tylko pamiętaj o jednym, jeśli kupisz radio i antenę magnesową, podjedź do kogoś kto Ci ustawi SWR tzn. prawidłowo skonfiguruje antenę z radiem.
I zawsze mocuj antenę do miejsca w którym była ustawiana.
To spowoduje że zawsze będziesz miał dobrze ustawiony SWR.
Jeśli tego nie zrobisz, będziesz nadawał i odbierał "śmieci" z eteru.
Strojenie anteny nie dotyczy President Florida, to antena helikalna ( ma wprawdzie stroik, ale tylko dla dekoracji); mozesz ją sobie przykleić do dachu, albo w poziomie do drzwi i SWR zawsze będzie 1,1.
EDIT
Każdą antenę musisz ustawić. Nie ma możliwości aby ustawić dobrze ustawić SWR w prawym czy lewym rogu dachu bez wyciągania lub wciągania bata. Dach auta "robi" za przeciwwagi a to niezbędne do prawidłowego, czystego odbioru/ nadawania. A więc im antena bardziej na środku dachu tym lepiej
Ostatni akapit postu powyżej.
Również polecam CB do zastosowań ogólnych w samochodzie. Zawsze możesz pogadać z kimś jak się nudzi w trasie.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Radyjko to super sprawa. Zwłaszcza w długich trasach chociaż na miejscu też się przydaje. Mam starego Alana 100 plus. Służy mi już dobre 7-8 lat. Ostatnio intensywnie używałem przy okazji remontu S17. Korki były masakryczne :/
Zresztą nie ma co się oszukiwać. W dobie wszechobecnych nieoznakowanych pojazdów też się przydaje ;)
To co, brać tego Unidena 520 XL? A jak nie, to jakie? Ta antenę Florida nawet do innego, tak?
mkowalski
07-01-2013, 22:44
To co, brać tego Unidena 520 XL? A jak nie, to jakie? Ta antenę Florida nawet do innego, tak?
Jeśli chcesz mieć dobre radyjko ale bez papiera- weź
A skoro dwóch użytkowników od długiego czasu nie miało kontroli pod tym kontem- nic tylko brać
Art Erie
07-01-2013, 22:44
[...] Ta antenę Florida nawet do innego, tak?
Wszystkie anteny CB posiadają rezystancję 50 Ohm i pasmo dostosowane do CB, więc sa uniwersalne jeśli chodzi o radio CB do którego podłaczysz.
Są natomiast inne klasyfikacje, o których nie musimy tutaj pisać (chyba że wątek się rozwinie ;) ).
Jeśli chcesz mieć dobre radyjko ale bez papiera- weź
A skoro dwóch użytkowników od długiego czasu nie miało kontroli pod tym kontem- nic tylko brać
To trzeba wozic papiery ze soba? Powiem, ze mam w domu (a moge sie przeciez nie znac).
Poza tym, co moga mi zrobic, jak nie mam homologacji?
W życiu nikt mnie nie pytał o papiery do CB.
Art Erie
07-01-2013, 22:52
Teoretycznie trzeba mieć przy sobie deklarację zgodności (ksero), teroetycznie w przypadku braku tego kwitka mogą zabrać radio.
Teoretycznie, mogą też sprawdzić legalnośc plików MP3 na CD w odtwarzaczu...
mkowalski
07-01-2013, 22:54
Włożyłem do auta kilka lat temu i wożę papier.
Sprawa się wyjaśniła według wikipedii
Obecnie, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2007 roku (Dz. U. z 2007 r. Nr 138, poz. 972), nadawanie na terenie Polski w zakresie częstotliwości 26,960-27,410 MHz nie wymaga uzyskania pozwolenia. Nie ma także obowiązku, w wypadku kontroli drogowej, okazywania świadectwa homologacji CB radia lub deklaracji zgodności CB radia z normą ETSI EN 300 135; ETSI EN 300 433[1].
Zresztą poczytaj
http://pl.wikipedia.org/wiki/CB_radio#Przepisy
A jak tego Unidena nie ma nigdzie, to co mogę kupić na teraz, wysyłkowo? Co polecacie?
Art Erie
07-01-2013, 22:58
O! Ówczesny Minister Infrastuktury miał jakiś przebłysk geniuszu :D
mkowalski
07-01-2013, 23:01
A jak tego Unidena nie ma nigdzie, to co mogę kupić na teraz, wysyłkowo? Co polecacie?
Na all chyba nie znajdziesz, poszukaj na Tablicy, Gumtree ewentualnie jakaś giełda RTV.
Johnny będzie droższy bo ma ASC
Aż taki wypas nie będzie potrzebny. Do 250 zł jakiś President też jest. Brać?
mkowalski
07-01-2013, 23:07
Aż taki wypas nie będzie potrzebny. Do 250 zł jakiś President też jest. Brać?
Masz aż takie ciśnienie?
Poszperaj też na forach o temtyce cb, tam też są giełdy i zawsze masz ten komfort że podjedziesz, sprawdzisz na miejscu.
Johnny owszem wypas, ale ma to co powinno mieć radio. A ten ASC to bardzo przydatny w mieście
Przeczytałem gdzieś na stronach policji
Istnieje jednak możliwość, że urządzenie typu CB radio znajdujące się w pojeździe może nasunąć podejrzenie policjantowi, iż znajduje się ono w obrocie, choć nie spełnia wymogów formalnych. Zdarzają się przypadki modyfikacji konstrukcji urządzenia oraz dopuszczalnych parametrów pracy. Zdarzają się także przypadki sprowadzania urządzeń spoza granicy Polski, których parametry pracy nie zawsze są zgodne z polskimi przepisami.
W przypadku pojawienia się uzasadnionych wątpliwości co do użytkowanego sprzętu, naturalnym zachowaniem jest próba zweryfikowania (w miarę możliwości na miejscu kontroli), czy znajdujące się w pojeździe CB radio zostało dopuszczone do obrotu na polskim rynku. Dużym ułatwieniem w takim przypadku będzie okazanie policjantowi Świadectwa Homologacji lub Deklaracji Zgodności. I choć nie ma obowiązku posiadania tego dokumentu przy sobie, to jednak posiadanie go przy sobie w dużym stopniu może ułatwić obu stronom udokumentowanie faktu użytkowania zgodnego z prawem.
W przypadku braku takiego dokumentu, użytkownik może być narażony na konieczność zabezpieczenia urządzenia do czasu wyjaśnienia sprawy. Oznacza to również, że na potrzeby prowadzonego postępowania wyjaśniającego będzie musiał w późniejszym terminie dostarczyć taki dowód celem uniknięcia posądzenia o popełnienie wykroczenia lub nawet przestępstwa.
Art Erie
07-01-2013, 23:07
LEGEND II M-Tech to chyba jakiś klon Uniden 520XL, zreszta tak naprawdę w CB jest kilka modeli, reszta to klony pod różnym szyldem i różnej jakości
http://allegro.pl/wtyczka-zapalniczki-gratis-radio-uniden-pro-520xl-i2919339069.html
Masz aż takie ciśnienie?
Poszperaj też na forach o temtyce cb, tam też są giełdy i zawsze masz ten komfort że podjedziesz, sprawdzisz na miejscu.
Johnny owszem wypas, ale ma to co powinno mieć radio. A ten ASC to bardzo przydatny w mieście
Ale ja nie chce jezdzic, szukac i bawic sie w speca, skoro nim nie jestem. Chcialbym kupic cos prostego, podlaczyc i juz.
EDIT: Radio ma być nowe, a nie uzywka z allegro.
http://allegro.pl/uniden-cb-radio-pro-520-xl-nowe-okazja-i2919773053.html
masz nowe i z allegro.
Art Erie
07-01-2013, 23:12
Ale ja nie chce jezdzic, szukac i bawic sie w speca, skoro nim nie jestem. Chcialbym kupic cos prostego, podlaczyc i juz.
Za 250zł Presidenta nie kupisz (poniżej Johnnego, to nie są radia), post wyżej masz 520XL jako gratis do czegoś tam (regulamin Alle..).
Zapomnialem zapytac: Radio ma normalnie wtyczke na zapalniczke, tak? (no co, nie znam sie).
Art Erie
07-01-2013, 23:15
Zapomnialem zapytac: Radio ma normalnie wtyczke na zapalniczke, tak? (no co, nie znam sie).
Masz benzynę czy diesla?
Pytam, bo widze po tej aukcji, ze jest dolutowana wtyczka do zapalniczki. Domyslam sie wiec, ze nie kazde ma.
Art Erie
07-01-2013, 23:19
Pytam, bo widze po tej aukcji, ze jest dolutowana wtyczka do zapalniczki. Domyslam sie wiec, ze nie kazde ma.
To bez znaczenia, wtyczka kosztuje 3zł; pytałem czy masz benzynę czy diesla?
Nie każde ma. Nowe zwykle mają wtyczkę dodawaną po zakupie.
mkowalski
07-01-2013, 23:21
Niektóre samochody, zwłaszcza diesle z common rail mogą zakłócać zwłaszcza odbiór. Dlatego aby wyeliminować zakłócenia, niektórzy podpinają radio bezpośrednio pod akumulator poprzedzając połączenie bezpiecznikiem.
Dlatego jedne radia mają standardową wtyczkę a inne nie mają w ogóle.
Zakłócenia mogą też wywoływać wycieraczki, nagrzewnica.
PB + LPG.
ps. A myślałem, że to pytanie: aż taki głupi jesteś? :mrgreen:
A problem zakłóceń ujawni się dopiero po zamontowaniu radia, najpierw słuchaj na wyłączonym silniku, potem zapal i oceń czy coś się zmieniło. Jak szumi to trzeba podpiąc nie pod wtyczke tylko pod aku.
mkowalski
07-01-2013, 23:28
PB + LPG.
Więc jeśli masz PG to nie powinno być zakłóceń.
A odpowiadając na Twojego ps....
Chyba właśnie po to są fora aby rozmawiać i szukać pomocy.
Tylko odpowiednie podejście trzeba mieć a nie jechać po pytającym.
W temacie CB mam wiedzę a fotografii raczkuję. I też pytam jeśli nie wiem.
Art Erie
07-01-2013, 23:28
PB + LPG.
mkowalski mnie ubiegł, więc prawdopodobnie wtyk do zapalniczniczki nie będzie potrzebny.
Radio, o ile zadecydujesz jakie możesz sobie kupić; natomiast co do anteny, to musisz poszukać serwisu, gdzie będziesz mógł przymierzyć President Florida i Georgia, wybierzesz tą antenę na której będzie mniej słychać silnik wchodzacy na obroty (wyciraczki, nagrzewnicę itd). Jak będzie dalej zakłócać , będziemy coś kombinować.
mkowalski
07-01-2013, 23:31
Dodam jeszcze że u mnie przewód minusowy nie jest podpięty pod minus w aku ale do masy.
Dźwięki jakie będzie wydawać radio z zakłóceniowymi to typowe "pierdzenie" słyszalne przy dodawaniu gazu
A moge u siebie podlaczyc pod zapalniczke? Wydaje mi sie to lepszym, prostszym rozwiązaniem.
Art Erie
07-01-2013, 23:34
A moge u siebie podlaczyc pod zapalniczke? Wydaje mi sie to lepszym, prostszym rozwiązaniem.
Możesz, o ile nie będzie zakłoceń z instalacji samochodowej. Jeśli są takie ( są dwa rodzaje: jedne wchodzą przez antenę, drugie przez zasilanie), trzeba kombinowć.
mkowalski
07-01-2013, 23:34
Owszem możesz ale jeśli odkryjesz zakłócenia to będzie Cię wkurzać to pierdzenie.
Możesz skorygować zakłócenia pokrętłem squelch ale tym samym skrócisz odległość odbioru.
Ok, dzieki wielkie. Napisalem do tego goscia z allegro. Jak przyjdzie, to sie odezwe. Antene kupie Florida.
Art Erie
07-01-2013, 23:40
Ok, dzieki wielkie. Napisalem do tego goscia z allegro. Jak przyjdzie, to sie odezwe. Antene kupie Florida.
Skoro masz PB + LPG, zakup anteny sobie zostaw do czasu możliwości porównania Florida i Georgia.
panowie czemu polecacie takie małe anteny?
Art Erie
07-01-2013, 23:46
panowie czemu polecacie takie małe anteny?
Bo 1/2 fali w zupełności wystarczy do takich zastosowań, 5/8 (np: ML 145 )to antena DX-owa, o innym zastosowaniu.
niee no ML 145 to już kawał bata ale coś koło metra chyba jest bardziej skuteczne niż 45cm
Art Erie
07-01-2013, 23:52
niee no ML 145 to już kawał bata ale coś koło metra chyba jest bardziej skuteczne niż 45cm
Długość elektryczna w pewnym sensie przekłada się również na długość fizyczną; dla zysku anteny istotna jest nie długość, a powierzchnia promiennika. Tyle fizyka.
Natomiast praktyka mówi, że im mniejsza tym lepsza - łatwiej zdjąć i schować przed złodziejem, łatwiej wjechać do garażu itp.
Więc przy doborze anteny musimy kierować się charakterystyką promieniowania, zyskiem anteny i upierdliwością jej stosowania.
osobiście mając na stanie popularne Missouri i Iowa Export skłaniam się ku tej drugiej mimo braku bajeranckiej "szklanej" cewki chudszej konstrukcji braku sprężynki jak i innych wynalazków na promienniku, wcześniej faktycznie na unidenie xl teraz na zwykłym tti770 i ciągle dłuższa i biedniejsza wizualnie wypada lepiej (mniej szumi,dalej łapie bez skręcania) i na tym opieram swoje doświadczenia.
Z anteną ML145 wjazd do podziemnego garażu co najmniej problematyczny. "Sprawdzałem" osobiście (jak zapomniałem), potrafiło mi ją zwalić z dachu. Citroen Berlingo + antena daje wysokość "prawie" tira ;-).
Przy zakupie kompletu CB należy się kierować:
- bardzo dobra antena (podstawa), bo antena "zbiera sygnał"
- radio CB, ale nie szumofon z alledrogo w wyjątkowej super cenie, xx9zł
Unidena, którego polecali koledzy, jest OK, ale faktury nie dostaniesz, z powodu, którego już koledzy wyjaśnili.
Jeszcze można popatrzeć na Alana, ale bez rewelacji... jednak da się go używać.
Czy ktoś z kolegów pamięta starą Onwę?
Art Erie
08-01-2013, 00:25
Missouri to magnesowa antena o zysku 3dBi, Iowa to antena montażowa o zysku 4dBi. Dwie różne anteny ze względu na sposób mocowania, o różnym zysku i przeznaczeniu. Większy zasięg, czy zysk nie oznacza że antena jest lepsza od tej z mniejszym zasięgiem, przecież nie używamy teleobiektywu, gdy potrzebujemy szerokokątnego...
Anteny, które proponowałem wyżej są optymalne do zastosowań opisanych w wątku.
zwracam honor, ja obydwie mam na magnesie podpięte pod badziewne radyjko i dlatego też dostrzegam różnicę
Art Erie
08-01-2013, 00:27
[...]Czy ktoś z kolegów pamięta starą Onwę?
Tą w obudowie z ruskiego czołgu?
Były jeszcze Alan'y 19 i 25, ale dzisiejsze to szumofony z zimnymi lutami.
Tą w obudowie z ruskiego czołgu? tak, tylko 2 razy grubsze od nowego. Teraz radia mają wodotryski i świecą na niebiesko, ale jakości starego radia nie uzyskają, :-(, ale to nie wątek nad jakością tylko "co kupić".
Art Erie
08-01-2013, 00:54
Te Onwy to rzeczywiście kowalska robota, niestety z parametrami też. Kumpel miał coś takiego na bazie - efekt był taki, że słychać go było w całej 40-tce, a całkiem gratis, jego sąsiadka odbierała go również w lodówce :D
Nie trzeba było skanować kanałów... ;-) zawsze gdzieś był... chyba coś miał ze strojeniem nie tak. Jak miał "dopałkę" to pewnie tak było i pewnie cała tv w okolicy położył.
A co powiecie o President TEDDY, da się z tym żyć czy lepiej poszukać czegoś innego ?
jak wieść gminna niesie -> http://www.cb-forum.pl/topics16/president-teddy-vt13205.htm szkoda kasy
Nie kupuj tego Unidena. Uszanuj innych użytkowników.
To radio zostało wycofane ze względu na sianie po sąsiednich kanałch.
Po drugie, nie kupuj anteny byle gdzie. Pojedź do poleconego serwisu.
Zapłacisz 20pln więcej ale będziesz miał oryginał.
Niestety większość na aukcjach to podróby, czym model popularniejszy,
tym większe prawdopodobieństwo bubla, a antena jest równie ważna jak samo radio.
Władca Pixeli
08-01-2013, 04:04
Miałem tego Unidena i po jednym dniu zamieniłem na Cobrę.
I no i "super". Kazdy pisze co innego. To co w koncu?! Budzet do 300 zł za radio.
ps. Nie kupuje na allegro, a w sklepie (stacjonarnym lub internetowym)
ja tam mam yosana 120 pro plus antenke sirio nawet nie pamiętam jaka ale na magnesie i jako antymisiek i wogóle zestaw daje radę za całość zapłaciłem coś ok 340 pln. Sprawdza się bardzo dobrze
Ja od 6 lat jeżdżę z takim sunkerem. http://allegro.pl/radio-cb-sunker-elite-one-legnica-i2896749553.html jakością odbioru nie odbiega od wiele droższych Presidentów i Unidenów a cena.......... jak to mówią Jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać ...
Z takim budżetem masz PRESIDENT-a jeszcze reszty ci zostaną. Jak kupisz drogie radio to łakomy kąsek dla amatorów cudzej własności, a wtedy boli. Oczywiście nie życzę ci tego. Ja się powtarzam, ale najważniejsza jest antena, podobnie jak w fotografii szkło.
A ja poradzę dołożyć stówę i kupić Unidena 68, obojętnie czy XL, czt LTW czy Elite. Różnią się generalnie podświetleniem. CB kupuje się raz na lata, technologia tu się niewiele zmienia, warto kupić już coś dobrego.
Art Erie
08-01-2013, 11:35
A co powiecie o President TEDDY, da się z tym żyć czy lepiej poszukać czegoś innego ?
Jak dla mnie CB do mobila musi mieć dużą i wygodną gałkę z grzechotką do zmiany kanałów, tak aby można było zmieniać kanał nie patrząc na wyświetlacz. Teddy jak wszystkie najtańsze modele ma przyciski, którymi możemy się bawić na parkingu. Prócz tego to prymitywny model, w President minimum to Johnny.
Nie kupuj tego Unidena. Uszanuj innych użytkowników.
Nie przesadzajmy, Unidem 520XL to bardzo dobre radio w przedziale cenowym poniżej jednego tyś. zł, które można polecić do mobila.
Co do anteny - zgoda, choć można kupić oryginał w sieci bez problemu, to lepiej antenkę przypasować i sprawdzić jak pracuje na dachu.
Miałem tego Unidena i po jednym dniu zamieniłem na Cobrę.
Ale chyba na taka prawdziwą Cobrę 29GTL, nie tą 19 DX z "Bidronki" ;)
Ja od 6 lat jeżdżę z takim sunkerem. http://allegro.pl/radio-cb-sunker-elite-one-legnica-i2896749553.html jakością odbioru nie odbiega od wiele droższych Presidentów i Unidenów a cena.......... jak to mówią Jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać ...
Sunker zbiera dobre opinie, ale osobiście nie mam do niego przekonania ( tak bez powodu ;) ).
A ja poradzę dołożyć stówę i kupić Unidena 68, obojętnie czy XL, czt LTW czy Elite. Różnią się generalnie podświetleniem. CB kupuje się raz na lata, technologia tu się niewiele zmienia, warto kupić już coś dobrego.
Jestem za :)
68 jest OK, 78 trochę zbyt mocno rozbudowany dla kolegi na poczatek.
A.n.d.r.e.V
08-01-2013, 11:35
dokładnie zgadzam się z kolegą powyżej, posiadam unidena pc68xl od kilku lat i jestem mega zadowolony, jakością bije na głowe wiele presidentów,
Ok, to Uniden 520 XL za 220 zł czy Suner za 150 zł?
Ja się powtarzam, ale najważniejsza jest antena, podobnie jak w fotografii szkło.
Wężykiem, wężykiem, dobra antena to podstawa, radio kup wg ergonomi.
Miałem Unidena 520, Presidenta Harry, teraz mam w duch samochodach Lafaytte Atena/yosana 120/ i Venus
i twierdzę że na nie ma co pisać doktoratu z jakości dźwięku, bo w samochodzie to fikcja.
W trasie ważny jest zasięg a ten zależy od anteny.
W mieście i tak będzie szumieć, zawsze można zmniejszyć czułość i odbierać z mnijszej odległości.
Moim ulubieńcem jest, mimo gorszych parametrów Venus z zewnętrznym głośnikiem,
bo tego radia nie widać, baza jest schowana, wszystkie regulacje w gruszce bez patrzenia.
Ale ja wolę w trasie słuchać muzyki, niż mięsa z CB więc włączam CB tylko wtedy kiedy uważam że potrzeba ;-)
Art Erie
08-01-2013, 12:54
Ok, to Uniden 520 XL za 220 zł czy Suner za 150 zł?
Każda sroczka, swój ogonek... I tak dalej ;)
Napisze więc tak: ponad 20 lat na radio, w tym kilka lat zabawy w serwis, przerzuciłem we własnych mobilach trochę sprzętu, od Alana 25 poprzez Jacksona, aż do Georga; w serwisie miałem do czynienia praktycznie z całą resztą ( bez najnowszych "konstrukcji", bo już parę lat mineło jak się w to nie bawię).
W mobilu mam obecnie Unidena 520XL i to mogę polecić jako bardzo dobre radio do samochodu zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych kolegów na trasy lokalne.
Do tego Florida, lub Georgia sprawdzona jak pracuje z twoim autem w dobrym serwisie; prawdopodobnie będziesz miał zakłocenia od instalacji, ale to już inny temat. Dobry serwis sobie z tym poradzi, kiepski sprzeda Ci bezwartościowe filtry.
EDIT
Gdybyś jednak żle trafił z serwisem, to zwróć uwagę na szumy pochodzące z:
-układu WN silnika
-alternatora
-pompy paliwa ( jeśli masz odłączaną po przejściu na LPG, to spoko)
-wycieraczki
-el. szyby
-wentylatora dmuchawy
-nie montuj anteny w okolicy subwofera ( o ile go posiadasz)
-na poczatek trzeba włączyć w radio filtr NL/BL
-Georgia i większość innych anten należy zestroić z mobilem (najlepiej jeśli SWR nie przekroczy wartości 1,1), Florida nie wymaga strojenia, ale o tym to juz każdy serwis wie.
Ten Venus wygląda według mnie naprawdę fajnie. Nie mam zamiaru wiercić dziur pod radio więc takie rozwiązanie jest super :)
Ale wracając jeszcze do anteny, rozważam 3 i proszę o radę:
1. President Florida
2. Sirio AS100
3. Sirio Turbo 800
Art Erie
18-01-2013, 23:26
Florida, to półfalówka na miasto lub górki; obie Sirio to anteny 5/8 czyli typowe DX na trasę. A tak po ludzku ;) potrzebujesz szeroki kąt, czy teleobiektyw?
tele na myśki ;) czyli rozumiem, że iść w Sirio ;)
Chciałbym niższą antenę bo mam wysokie autko i jak jeszcze wrzucę coś 1,5 na dach to będzie masakra :/ dlatego ten Turbo 800, ewentualnie 1000 chyba będzie najlepszą opcją ?
Art Erie
18-01-2013, 23:46
Jak masz wysokie auto, to ta Sirio z pochyłanym batem będzie dobrym rozwiązaniem, ale nie można przesadzić z pochyleniem, max. to 30 stopni, pózniej rośnie SWR, co nie jest korzystne.
Anteny DX (czyli obie Sirio) działają podobnie jak latarnia morska ( wąska wiązka na duża odległość ), czyli sprawdzają się na dłuższych dystansach, ale w otwartej przestrzeni.
Czasem zasięg jest kłopotliwy, bo zbierasz śmieci, które Cie nie inetersują (czyli bezwartościowy szum), albo info o miśkach z równoległej trasy.
Antenę przed zakupem powinno się sprawdzić na konkretnym aucie, więc zakup w serwisie, nie wysyłkowo; w przeciwieństwie do Florida obie Sirio wymagają strojenia i nie będziesz ich mógł przekładać pomiedzy dwoma mobilami, ani zmieniać miejsca na inne niz to w którym była strojona.
Co do Venus, to nie znam; wygląda "atrakcyjnie", ale wszystkie tego typu ręczniaki jakie widziałem były kiepskiej jakości i parę osób rzuciło przy mnie tym o ziemię...
Dzięki :) jutro mam zamiar wybrać się do Łodzi na serwis jeśli czas pozwoli, więc coś przymierzę.
Art Erie
19-01-2013, 00:04
Przemyśl to Venus, bo osobiście bym czegoś takiego nigdy nie kupił.
No tak, ale nie chcę robić dziur żeby zamontować jakieś radio. Nie mam za bardzo miejsca na nie. To by mi przypasowało bo go po prostu nie widać. Gruchę wyjmuję i po problemie. Poczytałem troszkę opinii w sieci i w zasadzie ludzie sobie chwalą. Oczywiście jak ktoś miał coś lepszego lub ma wygórowane wymagania powie, że słabe, ale ja innego nie miałem, nie mam porównania więc nie odczuję różnicy ;)
Przecież i tak piszesz, że najważniejsza jest antena :)
Art Erie
19-01-2013, 00:24
No tak, ale nie chcę robić dziur żeby zamontować jakieś radio. Nie mam za bardzo miejsca na nie. To by mi przypasowało bo go po prostu nie widać. Gruchę wyjmuję i po problemie. Poczytałem troszkę opinii w sieci i w zasadzie ludzie sobie chwalą. Oczywiście jak ktoś miał coś lepszego lub ma wygórowane wymagania powie, że słabe, ale ja innego nie miałem, nie mam porównania więc nie odczuję różnicy ;)
Przecież i tak piszesz, że najważniejsza jest antena :)
Nie znam tego radia, jak pisałem wcześniej. Mogę się jedynie posiłkować zdjęciem i opisem i tu cytat:
"Sposób działania tego radia jest zdecydowanie lepszy od tzw. "ręczniaków" (Alan 42, Cobra 75) dzięki temu, że komponenty radia umieszczone są w dodatkowej skrzynce, a co za tym idzie nie musiały być maksymalnie miniaturyzowane i dlatego ich jakość stoi na odpowiednim poziomie."
Może tak, może nie; nie potwierdzę i nie zaprzeczę, ale wątpię.
Napisali też, że zestaw ma wejście na głośnik zewnętrzny - to standard w tradycyjnych radyjkach, na dodatek bardzo przydatny, gdyż wbudowane głośniki są na ogół kiepawej jakości, a często montaż radia pogarsza jeszcze sytuację; mamy więc tutaj duży plus dla Venus na tle poprzedników.
Mogę się jednak przyczepić do kilku innych rzeczy:
- wątpliwa ergonomia takiej gruszki (podczas prowadzenia samochodu, nie oglądania w sklepie)
- kiepski mikrofon; nie znam żadnego modelu CB, w którym fabryczny mikrofon byłby dobrej jakości (nawet w najwyższych modelach). Można go wymienić na taki ze wzmocnieniem, lub bez ale lepszej jakości. Niestety nie tutaj, a jak padnie całkiem?
- kabel mikrofonu - jak wyżej zawsze są krótkie i wykonane z kiepskiej jakości plastiku i drutów; łamią się nagminnie zwłaszcza na mrozie. Standardowo można sobie wymienić na miękki i długi silikonowy, ale nie tutaj.
Niewątpliwie z tą gruchą masz racje i jest to temat do przemyślenia ;)
Art Erie
19-01-2013, 01:20
Prócz tego ta grucha jest bardzo skomplikowana, multum niepotrzebnych w mobilu funkcji, które przeszkadzają a w niczym nie pomagają. Powinno być jedynie to co jest konieczne i to nie w mikrofonie, a na panelu radia:
1. Power ON/OF połaczony z Volume (musi być, choć ja nigdy radia nie wyłączam - włącza się samo "po zapłonie", czasem jedynie przyciszę lub podgłośnię.
2. SQ - blokada szumów (wprawdzie ja mam zawsze otwarte radio na full, ale zależy co kto lubi; w nowszyszch połączone z automatem czyli ASC).
3. RF gain - zmniejszenie czułości radia ( podobnie jak wyżej w mobilu tego nie używam, na bazie przydatne ).
4. MIC gain - zmniejszenie czułości mikrofonu ( jak wyżej, w mobilu tego nie używam, na bazie przydatne; jak się ma dobrego Mika reguluje się to kciukiem przy mikrofonie ).
Czyli mamy już 4 pokrętła z czego osobiście używam jednego...
5. Na koniec najważniejsze pokrętło zmiany kanałów - ma być duże i z grzechotką, ktoś woła Cię na inny kanał - Ty bez odrywania wzroku od drogi kręcisz w lewo lub w prawo i liczysz kliki i jesteś na właściwym kanale w ciągu 2 sekund.
Wychodzi na to, że w CB potrzebne jest jedynie pokrętło regulacji głośności i drugie do zmiany kanałów :D
Wyświetlacz pozwolę sobie pominąć, bo jest potrzebny właściwie tylko przy pierwszym uruchomieniu CB, powinny też być przełączniki do włączenia filtrów, ale te się włącza i tak juz zostają na zawsze.
Radia wyposażone w mikroswitch'cze należy omijać szerokim łukiem ze względu na brak ergonomii jaką dają te dwa wyżej wymienione pokrętła.
Trochę się rozpisałem, ale chciałem dać Ci do przemyślenia jak taki Venus ( i nie tylko) może skomplikować życie
Wszystko się zgadza, ale sam piszesz, że tak naprawdę używa się tylko jednego przycisku bo reszta jest ustawiona, że tak powiem na stałe, więc zupełnie mi nie przeszkadza, że mamy jakieś przyciski zamiast pokrętła. Ustawiam na stałe co mam ustawić i grucha leży na siedzeniu :)
Dla mnie plusem jest to, że tego radia nie widać. To jest dla mnie w sumie najważniejsze. Pomijam ergonomie bo używać będę tego od przypadku i w dodatku tylko na odsłuchu. Zmartwiłeś mnie tym kablem, że się łamie itp i to jest dla mnie ważniejsze niż brak pokrętła z grzechotką zamiast przycisku.
Jakbym dużo jeździł i używał radia często, to nawet na tego Venusa bym nie spojrzał, a tak w moim przypadku naprawdę fajna opcja, przynajmniej tak mi się wydaje hihi
Art Erie
19-01-2013, 11:43
Napisałem to co sądzę subiektywnie na temat tego sprzętu, więc przy zakupie pierwszego zestawu będziesz miał wybór łatwiejszy, bądż utrudniony, ale bardziej świadomy ;)
Co do tych kabli mikrofonowych, to typowa usterka; jak pojeżdzisz trochę na CB, często będziesz słyszał pisk zamiast modulacji u innych mobilków - tak właśnie objawia się uszkodzony kabel, bądż mikrofon. Z kolei jak ktoś wytnie z częstotliwości wszystkie szumy, a jego głos będzie czysty i wyrażny jak gdyby sam Ojciec Dyrektor prawił kazanie do Ciebie z tylnej kanapy - to znaczy, że ktoś wyrzucił fabryczny mikrofon i kupił dobrego Mika ze wzmocnieniem.
marciing
19-01-2013, 18:44
o jak dobrze że znalazłem ten temat. Pany pomóżcie. Obecnie jeżdżę z radiem TTI 770 plus antena President Missouri. Radia używam na trasie ale szczerze mam dosyć tych trzasków, szumów itp i z tego powodu najczęściej mam ściszone radio. Poza tym często mi się wydaje że mam strasznie krótki zasięg (kilkaset metrów). Pytanie co zmienić? radio czy antenę? No i oczywiście na co? :) a może obie rzeczy kupić nowe? Ostatnio się trochę w cenach zorientowałem i w oko wpadł mi President Johny III. Z tego co wyczytałem ma on filtr który te szumy i trzaski wycina z automatu.
Art Erie
19-01-2013, 19:04
o jak dobrze że znalazłem ten temat. Pany pomóżcie. Obecnie jeżdżę z radiem TTI 770 plus antena President Missouri. Radia używam na trasie ale szczerze mam dosyć tych trzasków, szumów itp i z tego powodu najczęściej mam ściszone radio. Poza tym często mi się wydaje że mam strasznie krótki zasięg (kilkaset metrów). Pytanie co zmienić? radio czy antenę? No i oczywiście na co? :) a może obie rzeczy kupić nowe? Ostatnio się trochę w cenach zorientowałem i w oko wpadł mi President Johny III. Z tego co wyczytałem ma on filtr który te szumy i trzaski wycina z automatu.
Radio bez żalu możesz oddać w jakimś punkcie utylizacji; antena o pewnym przeroście formy i ceny w stosunku do osiągów jakie oferuje, ale może zostać; nie jest zła. Osobiście w tym wątku polecałem przez kilka stron UNIDEN XL, więc możesz wrócić wstecz i doczytać na przykład o braku świadectwa zgodności, którego to radio na dzień dziesiejszy nie posiada. Johny III jak i wszystkie pozostałe President'y jest kopią Unidena z dodatkiem różnych wodotrysków, wyższej ceny i niższej jakości wykonania w stosunku do pierwotnego wzorca.
Filtr o którym piszesz nazywa się ASC, działa on dokładnie tak jak SQ; tyle że z automatu.
SQ to filtr, który działa progowo, jak śluza na rzece; kręcąć gałką podnosimy lub opuszczamy poziom odbieranego sygnału. ASC działa dokładnie tak samo, tylko że automatycznie podnosi i opuszcza ta barierę według własnego widzimi się i aktualnego poziomu sygnałów w eterze.
Jak pisałem kilka postów wyżej nie używam SQ (mam otwarte radio). Dzięki temu słyszę wszystko, od najmniejszych szumów, poprzez modulację odległych stacji, które idą na poziomie szumów, po głośniejsze zakłócenia i czytelną modulację. O ile SQ można sobie w dowolnej chwili podkręcić, lub opuścić to jak pisałem ASC działa z automatu i potrafi zaskoczyć nagłym i bardzo silnym sygnałem z głośnika, który potrafi czasem przestraszyć, trochę jak grom z jasnego nieba ;)
Oczywiście wszystkie radia wyposażone w ASC posiadają też ręczny SQ (pod tą sama gałką), można też to ustrojstwo całkowicie wyłaczyć, zależy co kto lubi. Jednak nie ma CB bez szumów ( takie pasmo, ale bez przesady ), kwestia przyzwyczajenia, mi to nie przeszkadza ale już silny i niespodziewany sygnał z zblokowanego radia tak.
Zmartwiłeś mnie tym kablem, że się łamie itp i to jest dla mnie ważniejsze niż brak pokrętła z grzechotką zamiast przycisku.
Mam to radio od ponad roku i nic z kablem się nie dzieje.
Najbardziej przyjazne radio jakie miałem.
Do zmiany głośności, kanałów i czułości ASC, używasz tylko trzech przycisków od góry,
to imho bardziej wygodne niż szukanie pokręteł.
Gruszka jest większa od innych, przez to lepiej leży w dłoni.
Jeżeli chodzi o jakość mikrofonu to nikt z odbiorców nie zgłaszał zastrzeżeń.
Mam świadomość, że nie jest to radio dla CB-maniaka.
Osobiście w tym wątku polecałem przez kilka stron UNIDEN XL,
Brak homologacji wynika z siania po sąsiednich kanałach, czemu mam cię słyszeć na sąsiednim kanale,
takie postępowanie jest tak samo, jak by to delikatnie ująć niefrasobliwe, jak używanie wzmacniaczy.
Szanujmy się nawzajem.
Dzięki Woldemorth :) Radyjko przepuszcza jakieś zakłócenia z samochodu ? Podobno jest nieźle, a jak w Twoim przypadku?
Jakiej antenki używasz ?
Art Erie
19-01-2013, 20:19
[...]Brak homologacji wynika z siania po sąsiednich kanałach, czemu mam cię słyszeć na sąsiednim kanale,
takie postępowanie jest tak samo, jak by to delikatnie ująć niefrasobliwe, jak używanie wzmacniaczy.
Szanujmy się nawzajem.
Też tak słyszałem i być może tak jest rzeczywiście, bo gdzieś tam po drodze produkcja tego radia została przeniesiona do innego zakładu i być może było to związane z utrata poziomu niektórych parametrów. Jednak faktem jest, że to bardzo dobre radio, w bardzo niskiej cenie i zrobiło duże zamieszanie na rynku na niekorzyść Presidenta, który zawsze był liderem sprzedaży Uniden'ów i różnych kopii Unidena w Europie pod marką President; w każdym razie nie będę tutaj tworzył teorii spiskowych.
Co do selektywności, to znajdzie się kilka innych radyjek, które swoimi parametrami delkatnie mówiąc nie grzeszą ;)
Inna sprawa jest taka, że przesłuchy międzykanałowe są sprawą tak powszechną i tak znaną, że zwyczajowo nie przechodzi się o jeden kanał w dół, czy w górę, a przynajmniej o dwa "oczka". Przy obecnie pustej 40-tce, gdzie ruch odbywa się praktycznie wyłącznie na kanale 19, nie ma z tym żadnego problemu.
O szacunku na częstotliwości, a już napewno na kanale 19 (czy dawniej na 21) można niestety zapomnieć - totalny śmietnik, kiedyś była nim cała podstawowa 40-tka, a często dwie następne 40-ki w lewo i w prawo. Spokojnie można było sobie czasem pogadać w "dziurach", ale jeśli oczekiwało się kultury to pozostawały jedynie wstęgi.
@piwkoo
Mam disla, radio ma pełno filtrów, co może się nie podobać ortodoksom,
jak mam włączony ASC na 1 to nic nie szumi, nie "pierdzi",
jak wyłączę, to szum jest głośniejszy od tych co nadają z większej odległości ale jak ustawię głośność na tych
z mniejszej, to poziom jest akceptowalny. Ale takie zabawy z wyłączonym ASC, to tylko w nocy w trasie.
W Warszawie, żeby nie słyszeć tych z większej odległości muszę włączyć ASC na 3.
W mieście automatyczny ASC radzi sobie słabo, słychać moment odcięcia.
Używam Sirio 145 w trasie i Sirio 115cm takiej co się składa, jak wiedziesz do garażu a zapomnisz o antenie.
marciing
19-01-2013, 22:01
Art Erie - na radio potrzebuję faktury więc z Unidenem będzie problem. Chciałbym nowy sprzęt więc używki też odpadają. Nie chciałbym także za dużo kręcić. Chcę nie mieć szumów i trzasków i jedyne co robić to podgłaszać lub ściszać ;)
Art Erie
19-01-2013, 22:51
Art Erie - na radio potrzebuję faktury więc z Unidenem będzie problem. Chciałbym nowy sprzęt więc używki też odpadają. Nie chciałbym także za dużo kręcić. Chcę nie mieć szumów i trzasków i jedyne co robić to podgłaszać lub ściszać ;)
Więc Johnny / Harry , trochę zbijesz koszty odpisując podatki i będzie OK.
"Gałka" do kanałów jest ;) RF gain być może Ci się przyda, trochę niewygodny jest ten podwójny potencjometr głośności połączony z SQ/ASC, ale pewnie można się do tego przyzwyczaić.
Filtry też są przyzwoite ( dobre filtry to podstawa dla dobrego radia, nawet dla "ortodoksa" ;) ); co nie oznacza, że są one "uniwersalne" i nie będzie zakłóceń.
Zakłócenia pochodzą głownie z instalacji samochodu, w dieslu jest ich zwykle mniej, w benzyniaku często więcej i o większej intensywności. Podjedż do serwisu, niech podłączą radio pod zapalniczkę i zestroją antenę; włącz zapłon, posłuchaj czy pompa paliwa jest słyszalna w głośniku. Póżniej pozostałe elementy elektryczne: szyby, wycieraczki, dmuchawy, wycieraczki, nawiew i cała reszta. Na koniec uruchom silnik, tutaj żródłem zakłóceń może być instalacja WN w benzyniaku, alternator i co tam tylko w samochodzie może być...
Jeśli wystąpią zakłócenia, czasem pomaga zmiana miejsca w którym umieszczona jest antena ( lub zmiana anteny). Jeśli to nie pomoże można rozważyć zmianę Johnny'ego na Harry'ego , albo montaż kondensatorów/ filtrów przeciwzakłóceniowych bezpośrednio przy żródle zakłóceń ( nie daj sobie wcisnąć filtra z zapewnieniem, że to on własnie pomoże jak go tylko sobie zamontujesz). Zakłócenia to kłopotliwa sprawa i niech to zrobi serwis, zapłacisz jak je usuną.
I na koniec; zamontuj radio w taki sposób, żebyś go szybko nie stracił; razem z szybą w drzwiach ;)
marciing
19-01-2013, 23:07
Więc Johnny / Harry , trochę zbijesz koszty odpisując podatki i będzie OK.
"Gałka" do kanałów jest ;) RF gain być może Ci się przyda, trochę niewygodny jest ten podwójny potencjometr głośności połączony z SQ/ASC, ale pewnie można się do tego przyzwyczaić.
Filtry też są przyzwoite ( dobre filtry to podstawa dla dobrego radia, nawet dla "ortodoksa" ;) ); co nie oznacza, że są one "uniwersalne" i nie będzie zakłóceń.
Zakłócenia pochodzą głownie z instalacji samochodu, w dieslu jest ich zwykle mniej, w benzyniaku często więcej i o większej intensywności. Podjedż do serwisu, niech podłączą radio pod zapalniczkę i zestroją antenę; włącz zapłon, posłuchaj czy pompa paliwa jest słyszalna w głośniku. Póżniej pozostałe elementy elektryczne: szyby, wycieraczki, dmuchawy, wycieraczki, nawiew i cała reszta. Na koniec uruchom silnik, tutaj żródłem zakłóceń może być instalacja WN w benzyniaku, alternator i co tam tylko w samochodzie może być...
Jeśli wystąpią zakłócenia, czasem pomaga zmiana miejsca w którym umieszczona jest antena ( lub zmiana anteny). Jeśli to nie pomoże można rozważyć zmianę Johnny'ego na Harry'ego , albo montaż kondensatorów/ filtrów przeciwzakłóceniowych bezpośrednio przy żródle zakłóceń ( nie daj sobie wcisnąć filtra z zapewnieniem, że to on własnie pomoże jak go tylko sobie zamontujesz). Zakłócenia to kłopotliwa sprawa i niech to zrobi serwis, zapłacisz jak je usuną.
I na koniec; zamontuj radio w taki sposób, żebyś go szybko nie stracił; razem z szybą w drzwiach ;)
To Johny czy Harry ? :)
Co do kradzieży - obecne radio jest na wierzchu i nigdy nie miałem jakiś problemów. Inna sprawa że samochód parkuję w hali garażowej ;)
Art Erie
19-01-2013, 23:23
To Johny czy Harry ? :) [...]
Różnica jest chyba tylko w cenie, choć nie jestem na bieżąco. Nie sądzę aby stosowali różnej jakości filtry w tych modelach ( ale będąc w serwisie można to sobie sprawdzić ); wypadłem z obiegu kilka lat temu ( w sensie, że nie pracuję już w serwisie).
Wyżej jest Walker i Herbert , a jeszcze wyżej nie ma sensu sięgać; Jackson, Lincoln i George to inna półka.
Brak homologacji wynika z siania po sąsiednich kanałach, czemu mam cię słyszeć na sąsiednim kanale,
Z tą homologacją to trochę chyba nie tak. Importer po prostu nie zapłacił komu trzeba i tyle. Albo ktoś się z kimś dogadał, bo to samo radio jest sprzedawane po marką któregoś Presidenta. I ma homologację. Mam dwa Unideny 520 i nie potwierdzam nic o sianiu. Sprawdziłem aż z ciekawości za pomocą transceivera krótkofalarskiego z praktycznie płynną regulacją częstotliwości. Radia CB z natury chodzą "szeroko" bo muszą. Kategoria CB w technice radiowej, to generalnie takiej sobie jakości sprzęt i niedostrojenie jest spore w każdym. Jakby chodziły wąsko to by ludzie mieli problem żeby się porozumieć. 520XL nie chodzi szerzej od innych.
a jeszcze wyżej nie ma sensu sięgać; Jackson, Lincoln i George to inna półka.
President Lincoln to naprawdę Uniden HR. Świetne radio, chyba najlepszy CB jaki jest, choć formalnie nie jest to CB tylko transceiver krótkofalarski na 10m. ;)
marciing
20-01-2013, 02:16
Różnica jest chyba tylko w cenie, choć nie jestem na bieżąco. Nie sądzę aby stosowali różnej jakości filtry w tych modelach ( ale będąc w serwisie można to sobie sprawdzić ); wypadłem z obiegu kilka lat temu ( w sensie, że nie pracuję już w serwisie).
Wyżej jest Walker i Herbert , a jeszcze wyżej nie ma sensu sięgać; Jackson, Lincoln i George to inna półka.
Powiedz mi a czy jest sens kupować także nową antenę czy może wystarczy mi moja president missouri?
bo to samo radio jest sprzedawane po marką któregoś Presidenta. I ma homologację.
W identycznej obudowie co 520 był President Johny I, jest Stabo i M-Tech,
było coś jeszcze i w teori to te same radia, ale jakoś nie cieszą się wzięciem,
nikt ich nie chwali tak jak Unidena 510/520 :mrgreen:
Mam w pracy specjalistę krótkofalowca, który mi to udowodnił,
na moim Unidenie kupionym jeszcze z homologacją, przy pomocy stacji bazowej.
W identycznej obudowie co 520 był President Johny I, jest Stabo i M-Tech,
było coś jeszcze i w teori to te same radia, ale jakoś nie cieszą się wzięciem,
nikt ich nie chwali tak jak Unidena 510/520 :mrgreen:
Mam w pracy specjalistę krótkofalowca, który mi to udowodnił,
na moim Unidenie kupionym jeszcze z homologacją, przy pomocy stacji bazowej.
Konstrukcja jest praktycznie ta sama. Są minimalne różnice, ale nieistotne z punktu widzenia toru radiowego. Może nie cieszą się wzięciem bo przy tych samych walorach są sporo droższe? Uniden 520XL ma świetną relację jakości do ceny. Co do siania, może Pana egzemplarz był jakiś felerny? Oba moje są kupione jak już nie miały homologacji i wszystko z nimi jest ok.
Art Erie
20-01-2013, 08:10
Z tą homologacją to trochę chyba nie tak. Importer po prostu nie zapłacił komu trzeba i tyle. [...]
Nie chciałem tego pisać wprost, ale myślę podobnie.
[...]President Lincoln to naprawdę Uniden HR.[...]
Każdy President, jest kopią Unidena; Presidenty z lat 80-tych mają płytę główną z logo UNIDEN.
Świetne radio, chyba najlepszy CB jaki jest, choć formalnie nie jest to CB tylko transceiver krótkofalarski na 10m. ;)
Dokładnie, został on jednak fabrycznie dostosowany na potrzeby CB ( chodzi o jeden element na płycie, chyba diodę, czy rezystor; już nie pamiętam). A najbardziej wypasione CB to President George, selektywny jak promień lasera ;)
Powiedz mi a czy jest sens kupować także nową antenę czy może wystarczy mi moja president missouri?
Ot tak? Nie ma sensu, poprostu nie widzę powodu i chyba nie będzie z nią problemu. Jak napisałem wcześniej główną wadą tej anteny jest cena; jak będą problemy wynikające z anteny, to wtedy będzie można myśleć o zmianie.
Co do radia (do mobila), tak jak pisałem wcześniej - ma być proste w obsłudze i energomiczne, poziom szumów musi być zadowalająco niski i tyle w temacie mobila. Wszystkie wyższe modele są bardziej rozbudowane i bardziej wymagające w obsłudze, co w mobilku jest poprostu niebezpieczne.
Wprawdzie sam jeżdziłem w aucie z Jacksonem, a póżniej z Georgem ale to było jeszcze przed erą komórek; dziś takie radia mają w mobilach niektórzy kierowcy z ciężarówek robiących trasy po Europie, a i tak bardziej z zamiłowania niż z potrzeby.
W mobilu, zwłaszcza w dużym mieście czasem trzeba się "przebić" by o coś zapytać. Do tego (i nie tylko) potrzebny jest dobry mikrofon ze wzmocnieniem, dlatego MZ lepiej wydać na Unidena + dobry mik niż na Johnnego (choć na potrzeby faktury może też być Johnny + mik, to już Twój wybór).
Dokładnie, został on jednak fabrycznie dostosowany na potrzeby CB ( chodzi o jeden element na płycie, chyba diodę, czy rezystor; już nie pamiętam).
Ma Pan coś więcej na ten temat? Szczerze mówiąc nie wiem co mogłoby być zmienione pod kątem CB przez jedną diodę. Ze zmian, w oryginalnym HR jest potencjometr skrótu mocy (RF Power) a w Lincolnie zamiast niego potencjometr czułości (RF Gain). Na schemacie, mam gdzieś nawet, zmiana jest kosmetyczna i nie wpływa na samo radio.
Co do zgodności, a raczej niezgodności HR/Lincolna z CB jest tak, że inny jest układ kanałów, co jest sporą przeszkodą dla początkujących, tym bardziej, że kanały CB nie idą równo co 10KHz. Przykładowo 28,180 MHz to w CB kanał 19 ale 28,200 MHz to już kanał 20. Częstotliwość 28,190 jest w slangu CB-stów "dziurą". Trzeba pamiętać częstotliwości i podział kanałów CB. Ktoś rzuci - "Chodź, przejdziemy na kanał 11", a to jest 28,030MHz. Powyżej kanału 20 jest łatwiej bo numer kanału jest zgodny z "dziesiątkami" częstotliwości. Z drugiej strony, ustawiana częstotliwość to spora zaleta ponad typowymi CB, bo np w Niemczech podział kanałów jest przesunięty o 5KHz. CB-ści mówią na to "radio chodzi w piątkach", co jest czasem powodem konieczności przestrajania CB przywożonych z Niemiec. Nawiasem mówiąc warto spytać sprzedawcy czy czasem tak nie jest w oferowanym CB. U nas standardem jest "chodzenie w zerach". Radio operujące częstotliwością a nie kanałami nie ma takich ograniczeń. Dodatkowo HR/Lincoln pracuje w zakresie długości fali od 11 do 10 metrów, i ma moc powyżej 4W. O "zabronionych" w CB emisjach A1A, J3E, F3E nawet nie mówię. Ogólnie rzecz ujmując, formalnie aby takiego używać trzeba byłoby mieć licencję krótkofalarską.
Art Erie
20-01-2013, 18:39
Ma Pan coś więcej na ten temat? Szczerze mówiąc nie wiem co mogłoby być zmienione pod kątem CB przez jedną diodę. Ze zmian, w oryginalnym HR jest potencjometr skrótu mocy (RF Power) a w Lincolnie zamiast niego potencjometr czułości (RF Gain). Na schemacie, mam gdzieś nawet, zmiana jest kosmetyczna i nie wpływa na samo radio. [...]
Na elektronice się nie znam ( za czasów serwisu ja zajmowałem się antenami, a kolega dłubał w radiach ), więc coś tam słyszałem/czytałem ;)
Tak na szybko poszukałem informacji w necie i nie jest to jak napisałem wcześniej ani rezystor, ani dioda a zworka, która rozblokowuje procesor. Tutaj jest skromne info na ten temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1087355.html#5487501
Dzięki czemu łatwiej będzie szukać konkretów, w razie niepowodzenia proszę o kontakt; zapytam sąsiada (krótkofalowca).
[..]Co do zgodności, a raczej niezgodności HR/Lincolna z CB jest tak, że inny jest układ kanałów, co jest sporą przeszkodą dla początkujących, tym bardziej, że kanały CB nie idą równo co 10KHz. Przykładowo 28,180 MHz to w CB kanał 19 ale 28,200 MHz to już kanał 20. Częstotliwość 28,190 jest w slangu CB-stów "dziurą". Trzeba pamiętać częstotliwości i podział kanałów CB. Ktoś rzuci - "Chodź, przejdziemy na kanał 11", a to jest 28,030MHz. Powyżej kanału 20 jest łatwiej bo numer kanału jest zgodny z "dziesiątkami" częstotliwości. Z drugiej strony, ustawiana częstotliwość to spora zaleta ponad typowymi CB, bo np w Niemczech podział kanałów jest przesunięty o 5KHz. CB-ści mówią na to "radio chodzi w piątkach", co jest czasem powodem konieczności przestrajania CB przywożonych z Niemiec. Nawiasem mówiąc warto spytać sprzedawcy czy czasem tak nie jest w oferowanym CB. U nas standardem jest "chodzenie w zerach". Radio operujące częstotliwością a nie kanałami nie ma takich ograniczeń. Dodatkowo HR/Lincoln pracuje w zakresie długości fali od 11 do 10 metrów, i ma moc powyżej 4W. O "zabronionych" w CB emisjach A1A, J3E, F3E nawet nie mówię. Ogólnie rzecz ujmując, formalnie aby takiego używać trzeba byłoby mieć licencję krótkofalarską.
Tak, ale Lincoln to jak napisałeś radio krókofalarskie, a tu liczy się częstotliwość i nie ma czegoś takiego jak "kanały"; a już napewno nikt nie przewidział, że ludzie będą to używać w mobilu - da się, ale podziwiam takich operatorów, ja nie mam pamięci do cyfr ;)
Z kolei radiem o podobnych możliwościach co Lincoln, jest George; obsługa jest mniej skomplikowana gdyż na wyświetlaczu mamy zarówno info o częstotliwości, jak i kanałach (oraz bandy). Problem jest "zemsta Jaruzelskiego" - czyli to, że my pracujemy w zerach. a "reszta świata" w piątkach. Gdy kupiłem swojego Georga, okazało się że chodzi tylko w "piątkach" i nie było by z tym klopotu, bo rado posiada płyną regulację częstotliwości i można pracować zarówno w 0, jak i 5 z możliwością dostrojenia +/- 2kHz, ale gdy ustawiałem częstotliwośc w zera - znikał na wyświetlaczu nr kanału. To jedynie drobne utrudnienie, generalnie to radio to KILLER. Tutaj porównanie (wyglądu ) Lincoln i George http://www.youtube.com/watch?v=6QNOLFDaVQQ
Oba radia to CB-radiowy szczyt przepychu i możliwości, oferują 6 band oraz obie wstęgi.
Skoro został poruszony też temat CB importowanych jako radia używane z Niemiec, to przy okazji trzeba przestrzec kolegów przed takim zakupem. Radia dostosowane do niemieckich przepisów są w Polsce bezużyteczne. W skrócie oni pracują w FM z moca 4W - u nas FM jest praktycznie niestosowane w paśmie CB; my nadajemy w AM z mocą 4W, u nich w AM jest tylko 2W; na dodatek nie ma tam pełnej 40-stki i radia pracują w 5-tkach, o ile ostatnie łatwo przerobić, to pozostałe różnice sprawiają, że niemieckie CB nie jest poprostu nic warte do naszych zastosowań.
Na elektronice się nie znam ( za czasów serwisu ja zajmowałem się antenami, a kolega dłubał w radiach ), więc coś tam słyszałem/czytałem ;)
Tak na szybko poszukałem informacji w necie i nie jest to jak napisałem wcześniej ani rezystor, ani dioda a zworka, która rozblokowuje procesor.
Dzięki. Kiedyś faktycznie coś słyszałem na ten temat, ale na częstotliwości poniżej 27MHz nie było nic mnie interesującego. Na 27-cośtam jest monitor wywoławczy jednego z najbardziej aktywnych klubów DX-owych. Kiedyś często słuchałem i nawet udało się zrobić kilka dalekich łączności z auta. Poza tym nie da się dostroić żadnej anteny żeby pracowała od 26 do 30MHz, więc i tak trzeba zdecydować się na wycinek. Chyba że skrzynka antenowa ale to raczej proteza tylko aby nie upalić tranzystora mocy w radio.
a już napewno nikt nie przewidział, że ludzie będą to używać w mobilu - da się, ale podziwiam takich operatorów
Ja używałem Lincolna w aucie i to kilka lat. :)
Znalezienie dobrego miejsca w samochodzie na radio to może być spory problem. No chyba, że ktoś jeździ ciężarówką. Idealnym wyjściem jest odłączany panel i zestaw samochodowy, ale to raczej wśród TRX-ów krótkofalarskich. Obecnie takiego używam. Wśród CB niestety to niezwykła rzadkość a te co są, to nic ciekawego. Wracając do tematu, Uniden 530XL jest w porównaniu do Lincolna liliputem i znacznie łatwiej da się go gdzieś wsadzić.
Art Erie
20-01-2013, 19:35
Dzięki. Kiedyś faktycznie coś słyszałem na ten temat, ale na częstotliwości poniżej 27MHz nie było nic mnie interesującego. Na 27-cośtam jest monitor wywoławczy jednego z najbardziej aktywnych klubów DX-owych. Kiedyś często słuchałem i nawet udało się zrobić kilka dalekich łączności z auta. Poza tym nie da się dostroić żadnej anteny żeby pracowała od 26 do 30MHz, więc i tak trzeba zdecydować się na wycinek. Chyba że skrzynka antenowa ale to raczej proteza tylko aby nie upalić tranzystora mocy w radio.[...]
W latach 80-tych CB (stacjonarne) było bardzo popularne, nie było internetu, w TV 2 reżimowe programy, komórki nie istniały, telefon stacjonarny był dobrem luksusowym ( sam w to nie wierzę ;) ). Podstawowa 40-tka była tak zapchana, że trzeba było uciekać w lewo lub w prawo, albo chować się w dziury. Jak ktoś miał Jacksona i potrafił sobie zrobić antenę z odczepami na różne pasma miał większe szanse na znalezienie wolnego kanału. O podstawowej 40-tce można było zapomnieć, ludzie siedzieli na radiu całymi nocami ;)
Ja używałem Lincolna w aucie i to kilka lat. :)
Znalezienie dobrego miejsca w samochodzie na radio to może być spory problem. No chyba, że ktoś jeździ ciężarówką. Idealnym wyjściem jest odłączany panel i zestaw samochodowy, ale to raczej wśród TRX-ów krótkofalarskich. Obecnie takiego używam. Wśród CB niestety to niezwykła rzadkość a te co są, to nic ciekawego. Wracając do tematu, Uniden 530XL jest w porównaniu do Lincolna liliputem i znacznie łatwiej da się go gdzieś wsadzić.
Lincolna nie miałem prywatnie, z Georgiem jeżdziłem mobilkiem z DX-em na dachu i miałem systematyczne łączności z centrum Wrocławia (mobil) do staji bazowej w Wołowie (odległość nie jest imponująca, ale ukształtowanie terenu sprawia, że bazy Wrocław-Wołów się nie dogadywały).
Z ciekawszyszych i dłuższych łączności, miałem przyjemność rozmawiać (z mobila) z Polakiem mieszkającym w USA (Floryda).
Wstęgi dostępne w Jackson'ie, Lincoln'ie i George'u to już była pełna kultuta i elita...
Ech dawne czasy ;)
Uniden'a przez ostanich kilka lat woziłem pod siedzeniem kierowcy i obecność wspomnianej wcześniej "gałki" wystarczała mi do pracy z tym radiem, teraz od pół roku CB mam przykręcone przy lewarku zmiany biegów i przy parkowaniu w bardziej publicznych miejscach niż pod domem trzeba zwracac uwagę, by nie stracić szyby.
Art Erie
23-01-2013, 13:09
Znalazłem sklep, który sprzedaje Unidena 520XL z deklaracją zgodności http://www.audiopioneer.pl/uniden-pro-520xl.html
krysiakwrc
14-02-2013, 20:14
ciekawe czemu deklaracja zgodności w formie elektronicznej, z tego co się orientuję to to radio dalej jest nielegalne, a co ciekawe ostatnio oddałem znajomemu presidenta wolkera do naprawy i w środku co mamy?? To uniden hehe tylko w innej obudowie i zdeklaracją zgodności hehe
No to reasumując, Uniden 520XL + ML 145 będzie dobrym zakupem czy nie ? :smile:
No to reasumując, Uniden 520XL + ML 145 będzie dobrym zakupem czy nie ? :smile:
Po raz dwieście osiemdziesiąty szósty - TAK! ;)
Art Erie
15-02-2013, 14:07
O ile potrzebujesz kilkanaście kilometrów zasięgu.
Po raz dwieście osiemdziesiąty szósty - TAK! ;)
no to w takim razie będę szukał na alledrogo
O ile potrzebujesz kilkanaście kilometrów zasięgu.
niby zasięgu nigdy za wiele czy nie tak ? a jeśli nie to co proponujesz głownie na miasto czasem trasa
Art Erie
15-02-2013, 15:56
[...]niby zasięgu nigdy za wiele czy nie tak ? a jeśli nie to co proponujesz głownie na miasto czasem trasa
Antena 5/8 fali na miasto ??? ML-145 to typowa antena na trasy w otwartym terenie, w mieście będziesz się z nią tylko męczył; zarówno z tym co zbiera, jak i jej długością.
Przeczytaj wątek od początku, a jak będziesz odczuwał niedosyt, wtedy zadaj kolejne pytania.
Antena 5/8 fali na miasto ??? ML-145 to typowa antena na trasy w otwartym terenie, w mieście będziesz się z nią tylko męczył; zarówno z tym co zbiera, jak i jej długością.
Przeczytaj wątek od początku, a jak będziesz odczuwał niedosyt, wtedy zadaj kolejne pytania.
Dzięki przeanalizuje :D
Radia Presidenta to kopia Unidena
Polecam film, od 5:10
http://www.youtube.com/watch?v=5GUbEM-F2Vc&list=UUMYLf0uwJNVxlKvSgMhBaew&index=9
Art Erie
17-02-2013, 22:25
Napisał Art Erie Zobacz post
Radia Presidenta to kopia Unidena
I w dalszym ciągu podtrzymuję, to co napisałem wcześniej. Wprawdzie od kilku lat nie bawię się już w serwis i nie jestem na bieżąco.
Polecam film, od 5:10
http://www.youtube.com/watch?v=5GUbEM-F2Vc&list=UUMYLf0uwJNVxlKvSgMhBaew&index=9
Tutaj częściowo muszę przyznać Ci rację, choć filmik ( nie oglądałem całego ) jest tendencyjny. Radia President są kopią Uniden'a http://www.saxon.waw.pl/naprawa_cb-46.html cytat ze strony, dla tych którzy nie chcą przeczytać całości:" Tu można pochwalić Presidenta za konstrukcję i parametry , i chociaż płyta główna jest Unidena to President pozostawił go daleko w tyle".
"Częściowo", bo "stary" 520 to było naprawdę dobre radio. To co zrobili księgowi Uniden'a z 520-tką to niestety kolejny koszmar dzisiejszej elektroniki, a zwłaszcza CB.
Na początu działalności President kupował kompletne płyty od Uniden'a i monował je w swoich radiach z logo President, póżniej była to już tylko kopia produkowana we własnych zakładach. Obecnie radia President, to nadal kopie Unidena z drobnymi modyfikacjami, szkoda tylko że "ideał sięgnął bruku" :(
CB ma to do siebie, że szybko się nudzi...dlatego kupiłem sobie ze 3 lata temu alana 121 (chyba?) i sirio as100...mała kasa...działa jak należy...i tylko w trasy zakładam (i to te dłuuugie)...ml145 na miasto odradzam..
Wojciech
26-02-2014, 10:42
Czesc,
Zostalem zaskoczony przez drugo polowe zakupm CB: CB Radio GAMMA I-AM + Florida export.
Czy ktos zetknal sie z w.w. sprzetem.