Zobacz pełną wersję : Przepalone twarze przez lampę SB-600
Ksiazkiewicz
24-03-2007, 13:23
Posiadam lampę SB-600 i mam problem (brak wiedzy) z robieniem zdjęć. Polega on na tym że błysk często przepala twarze osób na scenie. Fotki są robione na festiwalu gdzie występujący są oświetleni punktowo a poza tym ciemność.
Oczekuję propozycji dobierania odpowiednich parametrów tak na body jak i na lampie.
Zestaw jakim wykonywałem zdjęcia to: Nikon F80 + SB-600 + 28-80;-(
Wielebny
bukowy dziad
24-03-2007, 15:13
dziwnym nie jest:) radze torche poczytac ogolnie o fotografii (Zarowno ksiazek jak i forum, szybko takie problemy staną sie jasne). no ale:
aparat i lampa tak dobieraja parametry, by calą scene naswietlic na "srednią szarość" (czy tam 18% - ale nazewnictwo dla istnoty nie jest wazne). skoro prawie cala scena po usrednieniu jest duzo od tej szarosci ciemniejsza (bo wlasciwie to pare procent kadru jest tylko jasniejsze, reszta to ciemnosc)., to zdawanie sie na automatyke spowoduje, ze calosc zostanie rozjasniona by dac w efekcie tą szarosc. to pociagnie za sobą to, ze elementy od szarosci jasniejsze tez zoztaną rozjasnione - w konsekwencji przepalone.
wyjsciem jest uzycie pomiaru punktowego np. na twarze. nie wiem jak w f80, ale moze masz mozliwosc ustwienia pod przyciskiem "ae-l" przedblysku pomiarowego lampy. wtedy celujesz na twarz, robisz przedbysk pomiarowy i za chwile robisz normalne zdiecie - lampa pamietajac pomiar blyska tak, by dobrze oswietlic twarz a nie calosc...
mozesz tez wprowadzic korekcje ekspozycji na lampie - ale to bez podgladu wymaga raczej pewnego doswiadczenia.
pozdr