Zobacz pełną wersję : Jak poradzić sobie z prawidłowym WB - filtry na lampę itp
artuss811
07-01-2013, 06:11
Witam mój problem tyczy się prawidłowego WB. Zdjęcia w 99% robię w formacie RAW i nie przejmowałem się w ogóle WB do momentu, aż zauważyłem ze zaczyna być czasem bardzo niepoprawny w tak zwanych ciężkich warunkach, robiłem zdjęcia na takim małym przyjęciu, gdzie podczas obróbki ustawiania WB rożnymi sposobami (pipeta, i ustawiania takie jak lampa błyskowa, automatycznie, czy jak na ujęciu) efekt był taki ze albo 1 plan powiedzmy był oki, ale 2 czerwonawo pomarańczowy, albo 2 plan oki, a 1 plan białe kolory niebiesko zielonkawe. Na sali dominowały ciepłe kolory i oświetlenie żarówki energooszczędne i żarowe jakieś złote firany itp. I teraz tak, a by w przyszłości nie mieć takich problemów to:
1. Założyć filtr na lampę
2. Ustawić manualnie balans bieli na biała lub szara kartkę
Czy jakieś inne propozycje.
najlepiej rozejrzeć sie na forum :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3013949
artuss811
07-01-2013, 13:39
najlepiej rozejrzeć sie na forum :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3013949
oki dzięki nie zauważyłem, ale mam jeszcze pytanie co to białych i szarych kart wszędzie w rożnych instrukcjach na forach w necie pisze ze karta szara ma być ustawiona plisko fotografowanego obiektu, dobrze jak robimy zdjęcia w studio nie ma problemu, ale na imprezach, plenerach, weselach gdzie światło się zmienia obiekty się zmieniają itp. To samo dotyczy białej karty do WB. Jak powiedzmy w miarę poprawnie i mniej więcej przybliżony sposób, bo idealnego pewnie niema dokonać takiego pomiaru.
Jak powiedzmy w miarę poprawnie i mniej więcej przybliżony sposób, bo idealnego pewnie niema dokonać takiego pomiaru. Przykładasz aparat do oka kierujesz w stronę fotografowanej sceny. Idziesz wolnym krokiem w miejsce gdzie jest temat twojego zdjęcia. Wyciągasz szara , biała jaka tam chcesz kartę. Robisz pomiar PRE. Wracasz na miejsce skąd wyruszyłeś. Robisz zdjęcie. Jeśli zmieniasz scenę analogicznie postępujesz.
marszull
07-01-2013, 14:17
jak zalozysz filtr na lampe, to bardzo mocno zniwelujesz problemy o ktoych piszesz w pierwszym poscie
w reportazowej sytuacji szra karte mozna sobie odpuscic
W pewnych granicach niektóre programy do wywoływania RAW-ów pozwalają lokalnie zmieniać barwę,lub można to zrobić w PS na warstwach i maskach.
Kompromisem z którego wybrniesz z wielu sytuacji jest ustawienie sobie temp. barwowej na 4000-4500K
Ta uwaga nie dotyczy wieczornego swiatła w cieniu / zmroku i sali oświetlonej tylko żarówkami
Jeżeli masz żarówki - nie bawisz się w WB tylko ustawiaj 3000K a na lampę filtr CTO 1 zwany fullem ;) daje on ok 3200K - przy niektórych lampach błyskowych 3500K)
Jak masz światło mieszane żarówki i światło dzienne to 4000-4500K jest "złotym" kompromisem - oczywiście nie dotyczy wieczornego światła zza okna . Na lampę zakładasz wtedy CTO 0,5 zwanym połówką ;)
W rogach sali gdzie masz tylko światło sztuczne - to wiadomo.
Niestety w dobie żarówek energo oszczędnych trzeba się liczyć z korekcją "zielenio-żółci"
artuss811
07-01-2013, 21:58
Przykładasz aparat do oka kierujesz w stronę fotografowanej sceny. Idziesz wolnym krokiem w miejsce gdzie jest temat twojego zdjęcia. Wyciągasz szara , biała jaka tam chcesz kartę. Robisz pomiar PRE. Wracasz na miejsce skąd wyruszyłeś. Robisz zdjęcie. Jeśli zmieniasz scenę analogicznie postępujesz.
Jak chciałeś sobie nabić posta to ci się udało.... ale nie musiałeś tyle pisać wystarczyło postawić kropkę
jak zalozysz filtr na lampe, to bardzo mocno zniwelujesz problemy o ktoych piszesz w pierwszym poscie
w reportazowej sytuacji szra karte mozna sobie odpuscic
dzięki za tą uwagę, nie mam aż takiego doświadczenia wiec każda rada dobra
Kompromisem z którego wybrniesz z wielu sytuacji jest ustawienie sobie temp. barwowej na 4000-4500K
Ta uwaga nie dotyczy wieczornego swiatła w cieniu / zmroku i sali oświetlonej tylko żarówkami
Jeżeli masz żarówki - nie bawisz się w WB tylko ustawiaj 3000K a na lampę filtr CTO 1 zwany fullem ;) daje on ok 3200K - przy niektórych lampach błyskowych 3500K)
Jak masz światło mieszane żarówki i światło dzienne to 4000-4500K jest "złotym" kompromisem - oczywiście nie dotyczy wieczornego światła zza okna . Na lampę zakładasz wtedy CTO 0,5 zwanym połówką ;)
W rogach sali gdzie masz tylko światło sztuczne - to wiadomo.
Niestety w dobie żarówek energo oszczędnych trzeba się liczyć z korekcją "zielenio-żółci"
jak pisałem wyżej mam troszkę małe doświadczenia w okiełznaniu światła i WB w trudnych warunkowych oświetleniowych mieszających się brawach światła, a ty używasz skrótów myślowych :-) mówiąc: "ustawienie sobie temp. barwowej na...." i podajesz przykłady, czyli chodzi o zakładanie filtrów na lampę które dadzą taką temperaturę światła
Jak chciałeś sobie nabić posta to ci się udało.... ale nie musiałeś tyle pisać wystarczyło postawić kropkę
dzięki za tą uwagę, nie mam aż takiego doświadczenia wiec każda rada dobra
jak pisałem wyżej mam troszkę małe doświadczenia w okiełznaniu światła i WB w trudnych warunkowych oświetleniowych mieszających się brawach światła,
Pomogłem jak mogłem a tymitu z kropkami wyjeżdżasz wszędzie wilcy na stepie.
artuss811 - pisałem o ustawianiu wartości temperatury barwowej w kelvinach
artuss811
08-01-2013, 10:51
artuss811 - pisałem o ustawianiu wartości temperatury barwowej w kelvinach
to wiem, ale ustawiam tą temperaturę w puszcze (nie mam takiej możliwości) czy podczas obróbki w LR
artuss811
08-01-2013, 10:55
Pomogłem jak mogłem a tymitu z kropkami wyjeżdżasz wszędzie wilcy na stepie.
rozumiem, tylko twoja instrukcja była typu jak zrobić k.....e, opis bardziej pasuje do studia i znam ten sposób, raczej chodzi o jakieś dynamiczne sceny gdzie wszystko się zmienia w ułamku chwili światło, obiekty itp czy tu można wykorzystać kartę szara 18% lub białą WB
to wiem, ale ustawiam tą temperaturę w puszcze (nie mam takiej możliwości) czy podczas obróbki w LR
To poczytaj jakie są najbliższe ustawienia w tych opcjach co masz
słoneczko - to 5200-5700 K
żaróweczka - chyba ma 3200K (choć powinna mieć ok 2800K)
4300K - zobacz moze pod którąś z opcji presetów WB jest coś
artuss811
17-01-2013, 11:25
przeczytałem chyba wszystko na temat ustawiania balansu beli ale jakoś nadal mam niedostatek wiedzy. Albo to jakaś wiedza tajemna jak Św. graal-a chroniona przez templariuszy (profesjonalnych fotografów) a zgłębienie tej wiedzy to jak wieczne zbawienie :-). Powracając do sytuacji z 1 posta, sala weselna różne światłą przy ustawieniu auto lub na lampa błyskowa efekt jest taki że albo mamy 1 plan dobrze a 2 już za ciepły lub na odwrót, poprawa w LR daje to samo ze jak ustawimy 2 plan to 1 się zmienia i suknia jest zielonkawa bądź pomarańczowa. Czy użycie szarej - białej karty wzornikowej, gdzieś na środku sali nie pomoże złapać jakiejś średniej wartości która później ułatwi dobranie odpowiedniego balansu w LR i wyeliminuje różny balans bieli na rożnych planach, a będzie bardziej jednolity. Przecież ci którzy zawodowo robią śluby jakoś sobie z tym radzą, nie latają tez przez cały ślub z biała kartą.
Nie znam nikogo kto lata na sali weselnej z kartka i robi pomiary pre.
artuss811
17-01-2013, 12:05
Nie znam nikogo kto lata na sali weselnej z kartka i robi pomiary pre.
ja tez nie znam ale może robi jeden pomiar i wystarczy później delikatna korekta w LR
Nie wystarczy bo idea pomiaru jest dla konkretnego światła. Światło sie zmienia to i zmienia sie pomiar i trzeba go dokonać. I oczywiście należy pamiętać iż mierzymy tam gdzie ma być akcja a nie w miejscu z którego robimy zdjęcie ale to chyba jest oczywiste.
artuss811
17-01-2013, 12:36
no wszystko jest jasne to jak to robią zawodowcy, no chyba ze ich profesjonalne puszki d3 d4 są bezbłędne w auto i jadą całe wesele i balans biel jest zawsze poprawne, a małe korekty w LR, to oki moja puszka tego nie osiągnie to dam spokój. Oczywiście omijając wszystkie zabiegi w PS aby lokalnie zmieniać balans bieli
Przy różnych temperaturach barwowych światła żadna puszka nie trafi dobrze z WB. Trzeba to robić ręcznie, albo zrównać barwy światła. Żadna wiedza tajemna.
Jak nie chcesz używać filtrów na lampę zostaje lokalna korekta balansu lub wielokrotne wołanie klatki. Ot ta cała szukana przez Ciebie wiedza...
Nie ma magicznego środka, który załatwi to jednym pstryknięciem.
no wszystko jest jasne to jak to robią zawodowcy, no chyba ze ich profesjonalne puszki d3 d4 są bezbłędne w auto i jadą całe wesele i balans biel jest zawsze poprawne, a małe korekty w LR, to oki moja puszka tego nie osiągnie to dam spokój. Oczywiście omijając wszystkie zabiegi w PS aby lokalnie zmieniać balans bieli
A kim sa Ci zawodowcy?
artuss811 --> chciałbyś to samo, co ja dawno temu, czyli ustawić w aparacie tak balans bieli, aby później nie ślęczyć przed monitorem. Nie da się :). Po prostu na sali warunki oświetleniowe cały czas zmieniają się, więc mierzenie balansu na karcie nie ma sensu. Pozostaje więc poprawa balansu na komputerze.
zbig1972
17-01-2013, 19:35
Biała kartka zwiedzie Ciebie bardzo szybko. Kup aparat z manualnym ustawieniem temperatury w Kelwinach, albo zainteresuj się przyrządem "CBL 110 mm Color Balance Lens"