Zobacz pełną wersję : Lampa do Nikona d90 POMOCY!
Karoladz
07-01-2013, 02:56
Hej. Mam ogromny problemy ale mam nadzieję, że pomożecie mi go rozwiązać. Od jakiegoś czasu planuje zakup mojej pierwszej lampy ale zawsze gdy zaczynam szukać przytłacza mnie ogrom informacji i tak to ten zakup odkładam na później...ale przyszła kryska na matyska i czas coś wybrać. Głownie chodzi mi o lampę do fotografii sportowej i koncertowej. Posiadam Nikona d90 z obiektywem 18-105mm. Cena to 500zł i niestety nie jestem w stanie dać więcej. Na razie chciałabym lampę która choć trochę poradziła by sobie właśnie w wyżej wymienionej fotografii ponieważ fotografowanie z wbudowaną lampą zabija mi zdjęcia i już dłużej tego nie zniosę tym bardziej że już niedługo czeka mnie miesiąc pełen koncertów i imprez snowboardowych, więc trochę mi się śpieszy. Wiadomo chciałabym lampe nikona SB 700,800 itd ale na zakup takiej lampy nie stać mnie a na razie dysponuję takim a nie innym budżetem. Co proponujecie? Może być używana choć szczerze powiem, ze obawiam się zakupu takowej lampy ponieważ opis zawsze może się różnic od rzeczywistości aczkolwiek nie mówię nie. Proszę pomóżcie mi bo inaczej nadal będę mordować zdjęcia wbudowana lampą a oglądalność moich fotek spadnie do zera ;)
Lampę to lepiej kupić nową.
Nissin mam mam 2 lata i jestem z niej zadowolony.
Boomerang
07-01-2013, 09:41
Lampa to jest lampa.
Nie ma innej do portretu, innej do zwierząt itd..
Lampa błyskowa byle do Nikona
Akurat tu się nie ma co przejmować. Nie daj sobie wciskać kitów o "jakości błysków" :-)
Każda zewnętrzna lampa będzie 10x lepsza od wbudowanej. A na zdjęciu nie odróżnisz lampy za 300 od tej za 1500.
Każda zewnętrzna lampa będzie 10x lepsza od wbudowanej. A na zdjęciu nie odróżnisz lampy za 300 od tej za 1500.
Nie koniecznie jest to prawdą, bo są lampy, które pracują tylko w trybie manualnym, a także nie potrafią zdalnie wyzwalać innych lamp w trybie CLS. W tym wypadku lampa wbudowana w D90 będzie lepszym rozwiązaniem. A teraz odnośnie pytania, to przy budżecie 500zł pozostaje Ci zakup dobrej markowej lampy używanej, lub kiepskiej lampy nowej. Z używanych masz do wyboru 2-3 modele:
Nikon SB-600 - 500-600zł
Metz 48 AF-1 - około 500zł
możesz jeszcze pomyśleć nad Nissin Di622 mark II lub Sunpak PZ42X Z tych czterech lamp polecałbym Metz'a
A ja nissin. :-)
To spróbuj Metza.... now bedziesz chciał Di622...
Co do wyboru lampy... było już 1000 wątków na ten temat.
Jak ma być wykorzystana w sporcie, to są dwa wymogi:
- duża moc
- synchronizacja z krótkimi czasami
tu najtańsza to Metz 50 AF-1.
jak chcesz taniej lampy, to Yongnuo YN-468 powinna wystarczyć. Ale jest słaba, i ma mało funkcji.
Nissin Di622 będzie tylko trochę mocniejszy i tyle...
Karoladz
07-01-2013, 14:19
Wielkie dzięki. Teraz spisuje modele i będę szukać:)
A ja nissin. :-)
To spróbuj Metza.... now bedziesz chciał Di622...
(...)
miało być "nie będziesz chciał Di622"... trzeba wyłączyć autokorektę...
Zrozumiałem. Że tobie z nią nie wychodzi, to nie znaczy że wszystkim.
Zrozumiałem. Że tobie z nią nie wychodzi, to nie znaczy że wszystkim.
Nie chodzi, że nie wychodzi... Chodzi o to, że jest niedopracowana. A dokładniej TTL. Tu ma zawsze wychodzić, bo po to jest TTL...
Specjalnie sprawdzałem czy można uzyskać efekty zgodne z przewidywaniami... i nie. Działa z zasady na odwrót niż SB-700 i Metz 50...
czyli jak chcesz coś w stylu iTTL-BL, to pomiar punktowy... (ponoć lampa obsługuje iTTL-BL... ale tylko na papierze).
Ogólnie lampa nie jest zła, ale jak ktoś oczekuje czegoś więcej niż prostego błyskadełka - kupić coś innego.
Przez kilka lat miałem Nissina Di622 mk I i Nissina 26T...
I też myślałem, że Di622 to dobra lampa... póki nie robiłem jednej imprezy dwiema lampami na przemian.
Po sylwestrze przejrzałem stare zdjęcia i okazuje się, że kiedyś było dokładnie tak samo... tylko nie raziło to tak w oczy... w przypadku Metza 90% poprawnie naświetlona. Przy Nissinie ok 50%... kolejne 25% zazwyczaj prześwietlona, ale do odratowania i ostatnie 25% to śmieci nie nadające się do niczego...
adolfik9501
07-01-2013, 18:36
1. M48/50AF1 jest słabsza niż Di622/II - według różnych pomiarów dostępnych w sieci. Swoją drogą niewiele jest mocniejszych lamp.
2. Każda lampa ma swoje "fochy". Lampy trzeba się też nauczyć, poznać ją. Wprowadzając odpowiednie korekcje można wiele poprawić w naświetlaniu. Ot droższe lampy na ogół sobie lepiej radzą "od razu", mniej "fochów" strzelają.
3. Co się tyczy dostępności iTTL i iTTL-BL to obecnie jest tendencja w tanich lampach by użytkownik nie miał wpływu na wybór trybu. Chcesz mieć pełną kontrolę kup coś z wyższej półki, lub używkę.
4. Trybu AutoFP/HSS jakoś nie używam w sporcie... Ale to pewnie dlatego, że rajdówki za wolne są i nie trzeba ;)
5. Nowa do "500PLN" to cały czas Di622 II, lub M44AF1 Digital, ale ta druga jest słabsza.
6. Używana do "500PLN" to co się trafi: M48AF1 lub SB600, ale SB ma mało powera, przynajmniej według niektórych pomiarów ;)
7. Jak zawsze decyzja należy do kupującego, ze wszystkimi tego konsekwencjami tak dla zdjęć, zdrowia psychicznego jak i portfela.
Karoladz
07-01-2013, 19:25
Ok po wielkich analizach i porównaniu cen to lampa nikon SB-600 odpada ze względu na cenę (nie udało mi się jej znaleźć poniżej 600zł). Wybór zawęziłam do Nissin Di622 oraz Metz 48Af-1. Wygrał Metz ponieważ znalazłam chyba w miarę okazyjnie. Zamieszczę link do aukcji i zapytanie czy serio się opłaca http://allegro.pl/lampa-blyskowa-metz-af-1-digital-i2917752824.html. I jeszcze jedno pytanko: czy na 100% zadziała na moim nikonie d90 bez wgrywania dodatkowo jakiegokolwiek oprogramowania do nikona?
adolfik9501
07-01-2013, 19:26
Ok po wielkich analizach i porównaniu cen to lampa nikon SB-600 odpada ze względu na cenę (nie udało mi się jej znaleźć poniżej 600zł). Wybór zawęziłam do Nissin Di622 oraz Metz 48Af-1. Wygrał Metz ponieważ znalazłam chyba w miarę okazyjnie. Zamieszczę link do aukcji i zapytanie czy serio się opłaca http://allegro.pl/lampa-blyskowa-metz-af-1-digital-i2917752824.html. I jeszcze jedno pytanko: czy na 100% zadziała na moim nikonie d90 bez wgrywania dodatkowo jakiegokolwiek oprogramowania do nikona?
To lampa do Olympusa. Daruje sobie.
czy na 100% zadziała na moim nikonie d90 bez wgrywania dodatkowo jakiegokolwiek oprogramowania do nikona?
Działa bez problemów, po warunkiem że jest do Nikona.
W tej z aukcji nawet zmiana oprogramowania nic nie da.
Karoladz
07-01-2013, 19:34
achaaaa czyli jak szukać to od razu do nikona? Naiwnie myślałam, że lampy są kompatybilne z każdym aparatem. Więc zaczynam poszukiwania od nowa. Wielkie dzięki, ze mnie uprzedziliście przed zakupem
Naiwnie myślałam, że lampy są kompatybilne z każdym aparatem.
Nie ma takiej opcji. Większość producentów ma inaczej rozmieszczone styki oraz inną ich ilość. Tak więc nawet adaptery nic nie dają.
Natomiast są lampy które można używać na różnych systemach - Metz systemu SCA - z wymiennymi stopkami. Wymienia się stopkę i jest do innego aparatu. Ale stopki nie są za grosze, bo jest w nich nie mało elektroniki.
Lampa do Nikona będzie działać w trynie iTTL - z Nikonem, lampa do Canona nie działa w iTTL tylko w systemie Canona ETTL Te lampy są niestety dedykowane dla danego systemu.
Ps. Wysłałem Ci PM
adolfik9501
07-01-2013, 19:38
achaaaa czyli jak szukać to od razu do nikona? Naiwnie myślałam, że lampy są kompatybilne z każdym aparatem. Więc zaczynam poszukiwania od nowa. Wielkie dzięki, ze mnie uprzedziliście przed zakupem
Karola nie wydziwiaj ;) na Alledrogo jest tylko SB600 obecnie (do 550 PLN), a tak to pusto. Idź do FotoJokera i zobacz sobie na Nissina DI622 II, coś ponad 500 PLN są (517 PLN w e-fotojoker.pl). Kupisz nówkę z gwarancją.
Karoladz
07-01-2013, 20:00
Odpowiedziałam:)
Albert44
08-01-2013, 09:52
1. M48/50AF1 jest słabsza niż Di622/II - według różnych pomiarów dostępnych w sieci. Swoją drogą niewiele jest mocniejszych lamp.
??? ...:confused:
ppablo12345
08-01-2013, 10:31
Osobiście polecam Nissina di 622 - mam 2 lata i mnie jeszcze nie zawiódł, rozsądna cena do jakości, wady to brak synchronizacji z krótkimi czasami (min. 1/200 s) i 6-stopniowa regulacja siły błysku.
adolfik9501
08-01-2013, 13:27
??? ...:confused:
Na ten przykład test lamp w DFV:
M48 (praktycznie to samo co M50) - 28,1/32,2 (zoom 35/75)
Di622 - 31,2/33,6
Jak wszyscy wiemy 31,2 jest mniejsze od 28,1 ;)
Nie zapominajmy o bardzo popularnej stronce dotyczącej lamp błyskowych:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/SPITTL_082911-1.gif
źródło (http://speedlights.net/wordpress/wp-content/uploads/2011/08/SPI-TTL_082911.gif)
I co tu mamy: 37:33 dla Nissina. Trudno, znowu matematyka nie ma racji ;)
Różne metody pomiaru, różne wyniki, jednak wniosek ciągle ten sam: Nissin jest mocniejszy.
Karoladz
08-01-2013, 15:12
W sklepie internetowym fotojokera nie widzę nissina Di622 ale może w stacjonarnym sklepie mają ale ktoś tu na forum napisał, że nie radzi sobie z krótszym czasem migawki. Prawda czy fałsz? Czy Metz sprawi sie lepiej? Bo znalazła się takowa lampa z małym przebiegiem
adolfik9501
08-01-2013, 15:17
W sklepie internetowym fotojokera nie widzę nissina Di622 ale może w stacjonarnym sklepie mają ale ktoś tu na forum napisał, że nie radzi sobie z krótszym czasem migawki. Prawda czy fałsz? Czy Metz sprawi sie lepiej? Bo znalazła się takowa lampa z małym przebiegiem
1. Jak nie ma jak jest: http://www.e-fotojoker.pl/product/lampy-beyskowe/nissin/nissin-di-622-nikon-mark-ii/
2. Nissin Di622 II nie obsługuje trybu AutoFP/HSS - najkrótszy czas jaki uzyskasz na D90 to 1/200.
3. Metz 48/50 jest lepszą lampą więc jak masz okazję to bierz.
Karoladz
08-01-2013, 15:31
Ale gapa ze mnie. Dała bym sobie rękę uciąć, że jej przed chwilą nie było :P i pewnie nie miałabym teraz ręki. Na dłużysz czasach w szczególności mi zależy tym bardziej, że szykuje się Burn in snow w Szczyrku a lataja naprawdę szybko. Decyzja zapadła. Biorę Metz
Albert44
08-01-2013, 18:25
Różne metody pomiaru, różne wyniki, jednak wniosek...
Zależy od tego kto zlecił (pokrył) badania :) :) ... różnice są miażdżące.. ;)
adolfik9501
08-01-2013, 18:48
Zależy od tego kto zlecił (pokrył) badania :) :)
W DFV mieli na tapecie kilkanaście lamp (bodajże 18 ) więc wiadomym jest, że Nissin zapłacił za dobre wyniki Di622, przecież na tak chłonnym rynku jak nasz, nie ma nic za darmo ;) Co ciekawe bardzo słabo wypadła SB600, co pokrywało się z informacjami jakie kiedyś znalazłem na flckrze (różne pomiary wskazywały na coś bodaj LP24/35mm), wynik na Speedlights.net jest zgoła inny.
Speedlights.net zaś cały czas zaniżał wyniki innych lamp czekając aż się pojawi Di622 II... Nieźle ten Nissin musi smarować.
... różnice są miażdżące.. ;)
Czuję się zdruzgotany. Oczywiście samemu dokonałeś prawidłowych, jedynie słusznych pomiarów mocy obu lamp...
Albert44
08-01-2013, 19:50
Czuję się zdruzgotany. Oczywiście samemu dokonałeś prawidłowych, jedynie słusznych pomiarów mocy obu lamp...
Ale nie powiem na czyje "zlecenie" .. :p